Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Strogo čuvana tajna: šta se dešava iza srpsko-kineskog ugovora o obnovi i izgradnji Termoelektrane Kostolac

Podmiti, zapreti, ili ubij!

Stotinama miliona dolara isplaćenih iz republičkog budžeta kineskoj korporaciji CMEC, Vlada Republike Srbije ne samo da finansira obnovu i izgradnju Termoelektrane Kostolac, već plaća i podmićivanje, pa čak i ubistva svojih državljana. Ovo proizilazi iz strogo poverljivog ovlašćenja koje je član kineske delegacije, inače zadužen za obaveštajni rad, u martu 2014. izdao svom saradniku u Srbiji.

M. Glamočanin

China National Machinery and Equipment Import and Export Corporation (Kineska nacionalna korporacija za uvoz i izvoz mašina i opreme, u daljem tekstu CMEC) potpisala je sa Vladom Republike Srbije 19. novembra 2013. Ugovor o izgradnji novog Bloka 3, obnovi Bloka 1 i proširenje kopa „Drmno".

Ukupna vrednost radova trebalo bi da iznosi 715,6 miliona dolara, tvrde srpski zvaničnici, od čega, shodno ranije potpisanom ugovoru između CMEC-a i S.E. Consulting and P.R. Services Ltd sa Kipra, koje su zastupali Predrag Bubalo i Dragan Višnjić, deset odsto odlazi na provizije.

Provizija je uobičajena u celom svetu i isplaćuje se u civilizovanim zemljama posrednicima u poslu i to osobama koje nisu u radnom odnosu kod neke od ugovornih strana. U slučaju da se taj novac isplaćuje zaposlenom kod kupca, odnosno naručioca, posebno ako je to osoba koja je po prirodi svoga posla nadležna za ugovaranje ili odobravanje ovakvih poslova, to se onda više ne tretira kao provizija, već kao mito.

Primanje mita sankcionisano je Krivičnim zakoniku Srbije kaznom zatvora između dve i dvanaest godina, dok je za davanje mita predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Sve je to, međutim, u Srbiji mrtvo slovo na papiru.

Odgovorno lice u CMEC kancelariji za fazu I Kostolac B termoelektrane (engleski naziv: CMEC Site Office for the Phase I of Kostolac-B Power Plant Project) Zhang Zili 13. marta 2014. godine, dakle manje od četiri meseca pošto je Vlada Republike Srbije odobrila ugovor, svom saradniku Chang Youngu šalje pismeno ovlašćenje kojim mu dozvoljava uzimanje provizije od dva odsto, a zatim "da bi projekat faze i išao brže, odobrava se da Draganu Živiću i N. M. da se isplati po 10.000 dolara u kešu".

Dragan Živić je sadašnji direktor TE Kostolac, dok je N. M. bio zamenik rukovodioca tima u pregovorima sa Kinezima.

Zhang Zili (rođen 26. septembra 1965. godine u Kini, broj pasoša: PE0242990) i Chang Young (rođen 20. aprila 1981. u Kini, broj pasoša: G34165390) bili su još u kineskoj delegaciji koja je sa nadležnima u Srbiji pregovarala sklapanje sporazuma o radovima na Termoelektrani u Kostolcu, ali je njihova dužnost izlazila iz okvira poslovne saradnje. Njih dvojica su, naime, pripadnici tajne obaveštajne službe NR Kine i stvarna pozicija im je bilo održavanje kontakata sa srpskim kolegama iz BIA.

Zbog toga uopšte ne čudi druga rečenica pomenutog ovlašćenja u kojoj Zili piše Youngu: "...Takođe ovlašćujem da se za svakog ko se nađe na putu i ugrožava projekat nađe način da se ukloni". Ovo uključuje, očigledno, i fizičku likvidaciju novinara koji bi objavili tajne delove srpsko - kineskog sporazuma, jer Zili u poslednjoj rečenici obaveštava svog saradnika o sledećem: "...Ovaj dokument spada u najveću tajnu i ne sme nikada da dospe u javnost, a u slučaju da dospe u javnost, sve treba poricati kao i ukloniti sve i svakoga ili platiti da se to nikada ne pojavi više."

Obnovu i dogradnju TE Kostolac finansira Republika Srbija, jer je kineska Eksim banka samo dala kredit koji ćemo vraćati narednih petnaest godina. Od tih para, uzetih iz srpskog budžeta, očigledno se dva odsto odvaja za finansiranje podmićivanja, ali i ubijanje srpskih državljana.

Srpska Vlada javnosti još nije do kraja objasnila koliko će nas ukupno koštati sve faze obnove i izgradnje TE Kostolac. Iz jednog dopisa Eksim banke Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije vidi se da je ovo preduzeće još 8. decembra 2010. potpisalo ugovor sa CMEC-om o zajedničkim poslovima vrednim ukupno 344.630.000 dolara, od čega udeo kineske strane iznosi 183.190.000 dolara. Na kraju dopisa Eksim banka garantuje EPS-u isplatu do najviše 5.269.000 dolara, što je 10 odsto od vrednosti ugovora za koji se navodi da iznosi 52.690.000 dolara. Očigledno je ovo samo deo cene neke od pripremnih radnji za sklapanje konačnog ugovora.

Račun na koji novac treba da bude uplaćen je kod Societe Generale Banke Srbija u Beogradu i namenjen je za dolarske uplate u korist EPS-a, a broj je RS35275000022000815258.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane