Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

Uređivanjem starog gradskog groblja u Zaječara, ovdašnji vlastodršci sahranjuju gradski budžet

Skadar na Bojani "mahera na pevaljke"

Umesto 47,7 miliona dinara, koliko je po ugovoru trebalo da košta uređivanje starog groblja, čije je korišćenje pri kraju, za tu kičerajsku i hohštaplersku rabotu trebaće stotinak miliona dinara, a pitanje je da li će i to biti dovoljno.

Vuksan Cerović

Raspojasana, gramziva, lažljiva i neuka lokalna vlast u Zaječaru, oličena u nabeđenom političaru, inače maheru na pevaljke (estradnom menadžeru) Saši Mirkoviću, i ove godine će nastavti da sahranjuje gradski budžet kičerajskim i hohštaplerskim uređivanjem starog zaječarskog groblja. Lane je u tu rabotu skrckano 47.764.048,80 dinara, a podalje od očiju Zaječaraca upravo je završen tender za navodne „radove na završetku uređenja groblja" (zapravo se radi o dodatnim radovima) koji će sa PDV koštati ni manje ni više nego 35.984.124,00 dinara. Mašala. Tender je raspisan polutajno: ima ga na Portalu javnih nabavki, ali ne i na sajtu grada (baš zato da se neko ne bi setio da u Odluci o budžetu za 2015. godinu piše da je reč o dodatnim radovima). Ustvari, ceo taj hohštapleraj kreiran je i realizuje se podalje od javnosti, pa je upravo to razlog da se njime ozbiljno pozabavimo. Ali krenimo redom...

(Zlo)upotreba pokojnika

Maher na pevaljke, preobučen u predsednika Skupštine grada Zaječara i naoružan neograničenom političkom moći, koju mu obezbeđuju mentori iz vrha SNS, pokazao je zavidan talenat u čerupanju gradskog budžeta. Nakon organizovanja milionske muže preko FK Timok, o čemu smo već pisali i zahvaljujući pre svega „Tabloidu" taj oblik pljačke gradskog budžeta je prekinut, preko zloupotrebe položaja i uticaja radi obezbeđivanja milionske koristi za njegovu BEST TV (što još uvek traje) smišljeno je kako da se unovče i zaječarski pokojnici!?

U aprilu 2014. godine, bez pare na računu i sa svilenim gajtanom oko vrata, JKP „Kraljevica" je raspisala tender za uređenje starog gradskog groblja, na kome mesta za sahranjivanje ima jedva za godinu dana.

Za raspisivanje tendera upotrebljen je v.d. direktora Miroslav Pacić, koji je odmah posle toga podneo ostavku. Tender je okončao i ugovor o izvođenju radova vrednih 47,7 miliona dinara (taj novac još nije bio obezbeđen), potpuno nezakonito potpisao je v.d. direktora Goran Đorđević.

U julu 2014., grad Zaječar, „Kraljevica" i izvođač AD „Put", potpisali su „Ugovor o preuzimanju obaveza JKP 'Kraljevica' Zaječar, koje ima prema AD 'Put' po ugovoru o izvođenju radova".

Bilo je zamišljeno da se za taj iznos prebiju dugovi grada Zaječara prema „Kraljevici", ali tada već treći v.d. direktora Nenad Milutinović nije bio raspoložen da se upušta u takav rizik. Bilo kako bilo vrata za čerupanje budžeta su otvorena, pa su gradski hohštapleri već posle tri dana u odluku o budžetu za 2014. godinu ugradili sredstva za uređenje groblja, koja do tada nisu bila uopšte postojala.

Ugovor između JKP „Kraljevica" i AD „Put" (koje je bilo jedini ponuđač) potpisan je na osnovu predmera i predračuna koji je sačinio izvođač. Tim predmerom i predračunom, predviđeno je da radovi na rekonstrukciji staza na groblju koštaju 16.758.880, radovi na izgradnji ograde oko groblja u dužini od 1135 metara 11.260.458,00, parking u Ulici Ivana Milutinovića 5.779,00; rekonstrukcija rasvete sa postavljanjem 60 stubova 3.677.984,00 i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže 2.329..010,00 dinara, ili sve skupa 39.805.932,00 dinara. Sa PDV 47,7 miliončića.

Predmerom je, između ostalog, predviđeno da se postavi 2.400 metara dužnih betonskih ivičnjaka (sivih) 12/18, isto toliko metara separisanog peska za podlogu, ugradnja 3 423 kvadrata vibropresovanih behaton ploča od čega 10 odsto u boji, betoniranje 1 160 kvadrata staza, pa ugradnja još 520 metara ivičnjaka 7/21, asfaltiranje 470 kvadrata staza, uklanjanje postojeće ograde koje se malo ko seća u dužini od 1 350 metara. Zatim izgradnja nove od betona i gvožđa u koju je planirana ugradnja 337 kubika betona, 5 650 kilograma armature, 3 050 kilograma mrežaste armature, 370 komada plaštova od grifovanog pletiva, sedam kapija kopanje rovova dužine dva kilometra za polaganje kablova, izgradnja temelja za 60 stubova za javnu rasvetu itd...

Prethodna studija opravdanosti i studija opravdanosti, koje su predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji, uopšte ne postoje. To je zvaničan podatak koji smo dobili od gradskih vlasti po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Osim navodnog pijeteta vlastodržaca prema precima Zaječaraca, nikada nije izrečeno nikakvo suvislo objašnjenje zašto će u staro groblje biti skrckano blizu milion evra. Bila je dovoljna samo ambicija mahera na pevaljke da gradi i troši pare. U Zaječaru ima dosta onih koji kažu da nema krađe ako nema investicija, ali to je pitanje za neke druge ljude koji su plaćeni da se time bave. Ili da se time ne bave.

Ko je sipao kvasac?

Zahvaljujući brojnim „simpatizerima" lokalne vlasti u Zaječaru, a pogotovu mahera na pevaljke, saznali smo da je tokom 2014. godine, dok je AD „Put" izvodilo radove, neko tajno sipao kvasac u predmer i predračun, pa su radovi nadošli do neslućenih količina. Umesto ručnog iskopa 385 kubika materijala za proširenje staza iskopano je 572, dužina sivih betonskih ivičnjaka ripnula je sa 2 400 na 3 480 metara dužnih, i tako redom...

Naravno, tu uopšte nije kraj građevinskih bahanalija posvećenih precima današnjih Zaječaraca. Kada se uzmu u obzir dodatni radovi, bez obzira kako su kršteni, lako se dođe do zaključka da je upotrebljena prevelika količina kvasca, što će zaječarski budžet skupo koštati. Da ne bi bilo zabune osim u dva slučaja (krčenja 18 ari rastinja, šiblja i drveća!? i izgradnja parkinga u Kosmajskoj ulici što je skupa 1.999.500,00 dinara), sve ostalo su radovi sadržani u predmeru i predračunu na osnovu kojeg je sklopljen ugovor.

Kada se sabere ono što je urađeno u prošloj godini sa planiranim dodatnim radovima umesto 385 kubika ručnog iskopa za proširenje staza grad će platiti 792 kubika, umesto 2 400 metara betonskih sivih ivičnjaka 6 740, umesto 3 492 kvadrata visokopresovanih behaton ploča 6 740, umesto 5650 kilograma armature 7 830, umesto 3 050 kilograma mrežaste armature 5 520, umesto 370 komada plaštova od grifovanog pletiva sa okvirom od cevi 40.40.3 dimenzija 208/108 čak 1.224 komada.

Zanimljivo je da tokom prošle godine, kada su svi radovi po ugovoru trebali da budu okončani, čak 38 pozicija ili više od polovine nije ni pipnuto, ali su praktično u svakoj predviđeni dodatni radovi!? Finansijski učinak kvasca izgleda ovako: umesto 16.758.880,00 dinara, izgradnja pešačkih staza koštaće 30.319.060,00, izgradnja ograde umesto 11.260.458,00 čak 18.856.048,00, rekonstrukcija rasvete da bi groblje sijalo kao Las Vegas umesto 3.677.984 tričavih 4.940.844,00 i rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije umesto 2.329.010 samo 3.251.855,00 dinara. Ima se, može se...

Nema se kad treba uložiti u novo groblje na Malom Stupnju. Osim jedne česme, kućice od betonskih blokova, malo rizle i mnogo blata, tamo nema ničega. Pošto nije urađena nikakva drenaža, posle svake kiše pokojnici počivaju u vodi, a za silazak sa staza, na kojima blato polako nadvladava rizlu, potrebna je velika hrabrost, jer obuća začas ostane u smonici...

Rokovi načisto uvenuli

Osnovnim ugovorom, bilo je predviđeno da AD „Put" radove na uređenju starog gradskog groblja završi za 90 dana od dana uvođenja u posao i da za svaki dan kašnjenja plati ugovornu kaznu od 0,1 odsto od ukupno ugovorene vrednosti posla, s tim što ukupna kazna ne može preći 5 odsto vrednosti ugovorenih radova. Kad je grad preuzeo ugovor od „Kraljevice" rok je u izjavama produžen na 120 dana. Svi rokovi su odavno uvenuli, a radovi ne da nisu završeni, nego se stiče utisak da nisu ni prepolovljeni. Ugovornu kaznu niko ne pominje.

Radovi su, zapravo, prekinuti oko Nove godine, jer je do tada, zahvaljujući dejstvu kvasca i silno nadošlim radovima, utrošeno pomenutih 47,7 miliona dinara. Tender za „dovršetak radova" (tako se sada zovu dodatni radovi) završen je pre par dana. Kada će biti nastavljeni u ovom trenutku je veoma teško reći, jer je preduzeće AD „Put", iako je od dolaska SNS vlasti na čelo Zaječara (pre dve godine), dobilo oko 30 poslova, od čega je samo u osam imalo konkurenciju na tenderu, a u svim ostalim slučajevima je bilo jedini ponuđač, dospelo u nezavidnu finansijsku situaciju. Račun preduzeća je blokiran duže od četiri meseca i za skoro 30 miliona dinara. Zli jezici kažu da je poslovanje sa zaječarskom lokalnom vlašću finansijski nezdravo, (bez obzira na podatak da je preduzeću AD „Put", Sportsko - poslovni centar „Timok" d.o.o., još početkom 2014. godine platilo 2.958.578,00 dinara za postavljanje semafora - video zida na gradskom stadionu od koga ni danas nema ni pomena) jer mora da se podmazuje, ali se u takve tvrdnje ne želim upuštati. Ima ko time da se bavi. Ili bi, barem, trebao da ima...

U međuvremenu je ispod šinjela AD „Put" izašla nova firma „Betonex", vlasništvo Ivana Veljkovića, zeta Zorana Jovanovića, direktora posrnulog akcionarskog društva. To preduzeće je do sada dobilo dva sitnija posla koji se finansiraju parama iz budžeta. Za oba je bilo jedini ponuđač, što znači da će tradicija biti nastavljena.

Zanimljivo je, svakako, da radilišta na kojima radove finansira grad sredstvima iz budžeta, po pravilu nisu obeležena na način koji je propisan Zakonom o planiranju i izgradnji. Radilište na uređenju starog groblja je obeleženo tablom sa nepotpunim podacima, koja je postavljena na raskrsnici Koslamske i Miloša Obilića i okrenuta je prema groblju, valjda da pokojnici mogu da je vide. Radovi u Kotorskoj ulici, koji su po ugovoru trebali da budu završeni 20. i u Ulici Cara Dušana 25. maja ove godine, uopšte nisu obeleženi. Nadležnna gradska inspekcija se na to, naravno, ne obazire. Taman posla.

Kada će biti okončani radovi na uređivanju starog groblja u Zaječaru i koliko će sve to na kraju koštati Zaječarce, u ovom trenutku je teško odgovoriti. Ali već ima nagoveštaja da će građani to platiti i to dva puta. Najpre iz budžeta, a potom kroz poveliko povećanje cena grobljanskih usluga i disciplinovanje građana koji se po oceni JKP „Higijena" ne budu dovoljno strarali o grobovima svojih pokojnika. Njima je već priprećeno kažnjavanjem. Šta će biti sa grobovima Zaječaraca, koji nemaju naslednike, ali su svojim radom ostavili dubok trag u istoriji ovog grada, a takvih ima poprilično, za

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane