Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Petrovac na Mlavi: otimanje para iz jednog od najsiromašnijih opštinskih budžeta u Srbiji

Ima da ima, i ako nema

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Radiša Dragojević, bezobzirno uzima novac iz narodnog džepa. Samo u jednom poslu on je ovu opštinu olakšao za pola miliona evra, ali mu niko ništa ne može jer još uvek uživa zaštitu najvišeg rukovodstva SPS-a.

Igor Milanović

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi u trećem mandatu je Radiša Dragojević koji je posle pisanja o njemu u „Tabloidu" broj 336 vikao na inspektora iz lokalne policijske stanice, poznatog po nadimku Conja: „Zašto sam vas postavio na ta radna mesta i zašto vas plaćam, ako niste u stanju da saznate ko o meni dostavlja podatke medijima?" Dragojević, koji je do guše u kriminalu, obe ruke je do lakata zavukao u opštinsku kasu.

KJP „Izvor" iz Petrovca je 1998. godine od opštine dobio novac za kupovinu četiri stana u stambeno-poslovnom objektu pored zelene pijace, na obali Mlave. Objekat je počelo da zida preduzeće „Elmos" Dragana Mihajlovića - Gage, koji je novac dobio od izvesnog Špinde, lokalnog dilera droge.

Opština je za pomenute stanove platila ukupno milion tadašnjih nemačkih maraka. Nejasno je koliki luksuz je ugovoren za ovoliku sumu.

Objekat je završen 2005. godine i tadašnji direktor „Izvora" Milenko Vićentijević obaveštava opštinu i traži da se potpiše zvaničan ugovor o primopredaji. Međutim, niko se iz opštine godinama ne oglašava. Pet godina kasnije, 2010. godine Milanče Aćimović, tada predsednik Skupštine opštine, ispred opštine odlazi u „Elmos" kako bi konačno preuzeo preskupo plaćene stanove.

Umesto toga Mihajlović mu pokazuje priznanicu kojom se potvrđuje kako je Radiša Dragojević uzeo novac od „Elmosa" i zauzvrat se u ime opštine odrekao stanova u korist ovog preduzeća.

Iz izveštaja o budžetu opštine poslednjih deset godina ne vidi se da je Dragojević uplatio pomenutih pola miliona evra dobijenih za stanove.

U selu Veliko Laole, koje pripada opštini Petrovac na Mlavi, Branko Đorđević Žarac je izgradio stambeno-poslovni kompleks koji je nazvao „Žarac". Lokale je relativno lako i brzo prodao, ali za stanove nije mogao da nađe kupce. Kako Žarac nije bilo ko, već jedan od najizdašnijih finansijera Radiše Dragojevića, opština je odlučila da od njega otkupi stanove za potrebe smeštaja socijalnih slučajeva.

Stanovi su plaćeni kao da su kompletno završeni, ali je situacija na terenu sasvim drugačija: obavljeni su samo grubi građevinski radovi, a u objektu nedostaju vrata, prozori, električna i vodovodna instalacija...

Nije rešen na pravi način ni problem otpadnih voda koje se slivaju u kolektor obližnje škole koji je premali da primi svu tu količinu, pa se često izliva. Zbog toga se deca na školskom igralištu igraju u fekalijama.

Kada su odbornici u Skupštini opštine Petrovac čuli za ovo, postavili su pitanje o čijem trošku će kupljeni stanovi biti završeni. Odgovor opštinskog veća je glasio kako će to platiti budući stanari, socijalni slučajevi?! Novac koji je dobio za stanove Žarac je u međuvremenu podelio sa predsednikom opštine i direktorom Centra za socijalni rad Goranom Stanisavljevićem i ne pada mu na pamet da o svom trošku dovrši zgradu.

Najveće prihode Radiša Dragojević dobija preko Fudbalskog kluba „Sloga" iz Petrovca.

Svake godine, a posebno pred izbore, on okupi lokalne biznismene i tada kreće nadmetanje ko će više para da uplati „Slogi". Kada stignu pare, klub angažuje nekog bliskog predsedniku opštine za određene radove koji se nikada ne obave, ali se novac uprkos tome uplaćuje tom preduzeću i „opran" stiže do džepova nezasitog Radiše.

Novac se fudbalskom klubu uplaćuje i iz budžeta, zbog čega je Osnovni javni tužilac Mira Dičić već podnela nekoliko krivičnih prijava protiv odgovornih lica iz opštinske administracije. „Sve su to relativno male pronevere, ali za njih imamo dovoljno dokaza. One velike će još jedno vreme morati da sačekaju", tvrdi Dičićeva koja zbog svog rada trpi neviđene pritiske. Najverovatnije će uskoro biti penzionisana, kako ne bi više ometala pljačku budžeta.

Jedan od značajnih „perača para" za Radišu je Miodrag Stanković, direktor opštinske Direkcije za razvoj, protiv koga je podneta krivična prijava, ali predsednik opštine ne odustaje od ovog svog čoveka od poverenja. Direkcija po nalogu direktora uplaćuje novac iz budžeta privatnom stovarištu građevinskog materijala, čiji je vlasnik istovremeno i predsednik Mesne kancelarije u Bošnjacima. Plaćena roba se nikada ne isporučuje, a novac se preusmerava u „Slogu" odakle se prebacuje Radiši i njegovim saučesnicima.

Sekretar sportskog saveza u Petrovcu, Ivan Perić dobio je krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je iz opštinskog budžeta preko FK „Sloga" proneverio 13 miliona dinara.

Pravi majstor lopovluka je Vlada Stokić, koji je uprkos podnetoj krivičnoj prijavi još uvek direktor Direkcije za sport i omladinu. On iz republičkog budžeta dobija novac za finansiranje sportskih udruženja. Za dobijenu svotu bi trebalo da budu smanjena sredstva koja se za istu namenu izdvajaju iz opštinskog budžeta. Umesto toga, Stokić uplaćuje punu sumu „Slogi" iz opštinskog budžeta, a istovremeno preusmerava tom klubu i sredstva dobijena od Republike. Višak para dele on, Radiša i nadležni iz kluba.

Glavni čovek za kadrovanje u Petrovcu nije Radiša, već Miletić Mihajlović zvani Tića, šef lokalnog odbora SPS-a i poslanik u Skupštini Republike Srbije. Radiša ovom čoveku plaća kako bi bio zaštićen, jer Tića ima odlične veze u vrhu SPS-a. Redovni gost u Petrovcu je predsednik Izvršnog odbora ove stranke, Branko Ružić, za koga se organizuju posebne bahanalije. Za uzvrat, on pokriva Radišu i Miletića.

Dan opštine je 4. juni, ali se on slavi različitih datuma. U 2013. je 4. juni „pao" 8. juna, prošle godine je bio 6. juna, a za ovu godinu je planirano da bude 9. juna. Razlog za ovo pomeranje je Ivica Dačić, predsednik SPS-a, redovni počasni gost na Danima opštine. U Skupštini opštine Petrovac jedan odbornik je nedavno šaljivo podneo amandman kojim se određuje „da je Dan opštine 4. jun ili bilo koji drugi dan kada Ivica Dačić ima vremena".

Zahvaljujući ovako visokoj zaštiti poslednjih pet godina nije rađena revizija isplata iz opštinskog budžeta, ali nisu kontrolisana ni poslovanja opštinskih javnih preduzeća. Kada bi se to uradilo, na površinu bi isplivao sav kriminal koji vlada u ovoj opštini na istoku Srbije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane