Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Ko je kriv za bankrot Građevinskog preduzeća "Dom"?

Istinu krije pisarnica

Kako je Građevinsko preduzeće "Dom" iz Beograda dovedeno u veštački bankrot pre tri godine i kako je ovo nekada uspešno preduzeće dospelo među propala? Ko danas hoće da ga kupi i hoće li sud i Agencija za privatizaciju obavestiti eventualne zainteresovane, šta ustvari kupuju? Kako je stečaj otvoren i završen, a sud ukinuo nezakonitu blokadu računa? O svemu ovome, pišu nekadašnji radnici Građevinskog preduzeća "Dom", koji su se obratili i magazinu Tabloid za pomoć, nastojeći da njihovu istinu konačno čuje i najšira javnost. Redakcija objavljuje njihovo pismo uz minimalna skraćenja i redakturu

......

Kao i mnoga druga preduzeća u Srbiji, i Građevinsko preduzeće „Dom" a.d., (ul. Makenzijeva 53, Beograd), našlo se u bankrotstvu, i to još krajem 2012. godine. Predstečajni postupak je počeo početkom 2011. godine, nakon čega je otvoren stečaj početkom 2012. godine. Sve se desilo na inicijativu glavnog predlagača stečaja i najvećeg poverioca „Kontrol banke" iz Beograda u stečaju, odnosno ljudi na čelu te banke - dr Mladena Sorajića i Milorada Džambića.

Na stotine zaposlenih je ostalo bez posla, a bivše rukovodstvo „Dom"-a se u javnosti pominjalo zbog nevraćenih kredita nekim od banaka. Ali, zahvaljujući površnom i poluistinitom informisanju, javnost do današnjeg dana nije saznala zašto je „Dom" bankrotirao i zašto krediti nisu vraćeni...

Naime, iznos koji duguje „Dom" je bez značaja u odnosu na iznos nezakonite blokade od skoro 85 miliona dinara, koja mu je priređena greškom suda i greškom dr Mladena Sorajića i Milorada Džambića. To je, ustvari, dug koji je novo rukovodstvo „Dom"-a nasledilo, što znači da potiče iz perioda pre privatizacije ove firme.

Istina o ovom slučaju je izbila na videlo tek kad je nekadašnji punomoćnik Građevinskog preduzeća Dom a.d., advokat Miloje Đurović, krajem aprila 2011.godine, dok je u pisarnici Privrednog suda u Beogradu, pregledajući spise predmeta, sasvim slučajno otkrio postojanje godinama skrivanih rešenja koje je doneo taj sud!

Tim rešenjima stavljena su van snage rešenja na osnovu kojih je račun ovog preduzeća bio, gle čuda, greškom u blokadi od 2008. godine, na iznos od skoro 85 miliona dinara.

Tom prilikom, advokat Đurović, koji je do sada možda i u penziji, doživeo je šok više puta u pisarnici suda i nije mogao da veruje svojim očima šta čita i šta se krije u spisima predmeta suda, kako je kasnije svima pričao. Taj predmet je godinama bio arhiviran, a dok je advokat u neverici pregledao spise, bili su prisutni i radnici pisarnice suda.

Naravno da ta slučajno pronađena rešenja nikad nisu dostavljena Građevinskom preduzeću "Dom" od strane suda, niti je preduzeće znalo da je nezakonito blokirano godinama. Advokat Đurović je odmah prijavio tadašnjem direktoru Branislavu Đukanoviću da blokada od skoro 85 miliona ne postoji, kao i da je predlagač stečaja neko ko nema validna dokumenta. Ali, sve je već bilo kasno...

Do današnjeg dana nije poznato zašto i ko stoji konkretno iza svega. Tužilaštvo za organizovani kriminal je odbacilo krivičnu prijavu protiv NN lica, koju je podnelo bivše rukovodstvo, uz obrazloženje da nema nikakvog organizovanog kriminala u celoj priči. I to je u redu, možda će neko drugi u Srbiji ili Strazburu odlučiti drugačije.

Kako je došlo do ove velike greške sudija Privrednog suda u Beogradu, koja je dovela do nezakonite blokade i zabeležbe u Katastru na imovini preduzeća na iznos od skoro 85 miliona dinara, a onda i do bankrotstva preduzeća?

Dana 01.07.2002. godine, sudija Mila Đorđević je donela rešenje PP 1/2001, kojim, osporava potraživanje „Kontrol banke" u stečaju, a onda navodno po zahtevu Građevinskog preduzeća „Dom"a.d., dana 07.10.2002. godine, sudija Mila Đorđević ispravlja navedeno rešenje, tako što priznaje potraživanje „Kontrol banke", u stečaju, i upućuje Građevinsko preduzeće „Dom" a.d. da pokrene parnicu za navedeni iznos...„Dom" je u skladu s tim dugovao „Kontrol banci" skoro 85 miliona dinara.

Onda je „Kontrol banka" u stečaju uložila žalbu na rešenje sudije, i upravo za tu žalbu Građevinsko preduzeće „Dom"a.d. u to vreme nije ni znalo da postoji, jer joj ta žalba nikad nije dostavljena, kao što nije ni znalo da je uopšte vođen drugostepeni postupak, pa tako nikad nije ni saznalo da je u tom drugostepenom postupku drugostepeni sud stavio van snage rešenje kojim duguje tih skoro 85 miliona dinara.

Sudija Mila Đorđević nikad nije obavestila „Dom" da njegovo dugovanje ne postoji, niti je dostavila svoje odluke. Njene odluke su ostale u njenim spisima predmeta.

Izvršni sudija Jadranka Dobrijević donela je Rešenje o izvršenju 2-I-3518-07, po predlogu izvršnog poverioca „Kontrol banke" u stečaju, i onda je ta banka blokirala i račun i imovinu preduzeća (zabeležbom u Katastru) na iznos od 85 miliona dinara.

U vreme svih ovih dešavanja, na čelu ove banke bili su dr Mladen Sorajić i Milorad Džambić. Oni su sigurno znali za ta rešenja koja su godinama skrivana u spisima predmeta Privrednog suda, zato što su ta rešenja doneta na njihovu inicijativu, jer su oni sami pokrenuli drugostepeni postupak tako što su izjavili žalbu. Nije moguće da nisu znali da su izjavili žalbu ili da su je izjavili nesvesno, pa tako nije ni moguće da nisu znali šta je odlučeno povodom njihove žalbe. Sud sigurno nije odlučivao sam po sebi, nego po žalbi.

Tako je "Kontrol banka" u stečaju, to jest Milorad Džambić i dr Mladen Sorajić, predložili su otvaranje stečaja nad „Dom"-om.

Stečaj je otvoren i završen, dok je sud ukinuo nezakonitu blokadu računa.

Iako je baš tada plaćena poslednja rata privatizacije, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor o kupoprodaji „Dom"-a, pa je tako „Dom" sada opet državna firma i stečajni upravnik „Dom"-a je sama Agencija za privatizaciju, a poverenik je Dragan Perković.

„Dom" se trenutno opet prodaje nekom sledećem vlasniku, koga će, nadajmo se, sud i Agencija za privatizaciju obavestiti šta kupuje, pošto prethodnu garnituru nisu obavestili da postoji falš blokada računa, falš zaplenjena imovina u Katastru i tome slično.

Dokazi za sve navedeno su dokumenta koja poseduje stečajni upravnik „Dom"-a, poverenik stečajnog upravnik i njegov advokat, a kopije tih dokumenata su sačuvali i bivši direktor „Dom"-a, tadašnji advokat i bivša garnitura.

Sve ovo mogu da potvrde i Branislav Đukanović, bivši direktor „Dom"-a, Biljana Milošević, nekadašnji predsednik Sindikata, Sindikat „Nezavisnost" u građevini, čiji je predsednik Saša Simić, već pomenuti advokat "Dom"-a Miloje Đurović, koji je pronašao skrivena dokumenta u pisarnici Privrednog suda, Agencija za privatizaciju Republike Srbije, poverenik stečajnog upravnika „Dom"-a, Dragan Perković i Radisav Arnautović, advokat stečajnog upravnika.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane