Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Vučićeva vlast ima sve manje vremena da se dozove razumu

Srbija postaje koridor za teroriste

Nemačkoj vladi polako ističe vreme u kome mora da reši gorući bezbednosni problem na Zapadnom Balkanu. Sve je više izveštaja državnih obaveštajnih službi, BND-a i BGS-a, koji ukazuju na to da SAD-e obučavaju teroriste na Kosovu i u Albaniji, i da ih zatim uz pomoć, na saradnju spremne vlasti Srbije, prebacuju u Zapadnu Evropu. Nemački političari o Srbiji već otvoreno govore kao o „koridoru za teroriste i organizovani kriminal".

Fridrih Emke

(dopisnik iz Frankfurta)

Nemačka kancelarka Angela Merkel i dalje ima glavobolje zbog Zapadnog Balkana, ali ovog puta tome nisu toliki uzrok balkanske zemlje, već nerazumljiva i često nerazumna politika najvažnijeg nemačkog saveznika i gazde - Sjedinjenih Američkih Država.

Početkom juna je uticajni i standardno dobro obavešteni nemački nedeljnik „Die Welt" objavio kako 250 dobro istreniranih i opremljenih Albanaca sa Kosova ratuje na strani Islamske države na Bliskom Istoku. Novinar je kao izvor naveo „bezbednosne krugove", što je veoma širok pojam i može da se odnosi na mnoge privatne i državne agencije. U pitanju je, međutim redovni mesečni izveštaj BND-a, nemačke zvanične obaveštajne službe, koji je u maju bio podeljen poslanicima Bundestaga, odnosno parlamentarnom Odboru za bezbednost, a koji je zatim neko dostavio štampi.

Prećutkivanje da se radi o izveštaju BND-a, međutim, dobro obavešteni krugovi tumače upravo kao nameru da se izvrši dodatni pritisak na kabinet Merkelove da drastično promeni svoju bezbednosnu politiku prema Zapadnom Balkanu.

U septembru 2014. godine, frankfurtski advokat Rajnhard Marks, predao je Bundestagu svoje mišljenje o stanju ljudskih prava u Srbiji, BiH i Makedoniji. Tom prilikom je nemački parlament odlučivao o proglašavanju ovih država sigurnim zemljama, što za sobom povlači kako automatsko odbijanje zahteva za azil koje podnose njihovi državljani, tako i liberalizaciju viznog, odnosno ostanak bezviznog režima.

Istovremeno je, u sklopu priprema za plenarnu raspravu, Odboru za bezbednost dostavljen uobičajeni izveštaj BND-a u kome je ponovo naglašeno kako se kosovski Albanci na samom Kosovu naoružavaju i obučavaju za gerilske borbe i terorističke napade. Jedan od centara obuke je i američka vojna baza na Kosovu, Bondstil. Članovi Odbora su zatim apelovali da se kao uslov za zadržavanje bezviznog režima sa Srbijom zahteva da ova zemlja poveća stepen budnosti prema stanovnicima Kosova.

Tada je BND skrenuo pažnju na neodgovornu politiku srpskih vlasti, koje po automatizmu svakog stanovnika Kosova tretiraju kao sopstvenog državljanina i dozvoljavaju mu slobodan prolaz do neke od zemalja EU. Svega nekoliko meseci kasnije, kada su krenuli organizovani talasi izbeglica sa Kosova put Zapadne Evrope, pokazalo se da je BND bio u pravu.

Kosovo,mesečno, napušta i do 30.000 ljudi, upozorio je BND u februaru ove godine. Među običnim izbeglicama je i veliki broj obučenih terorista. Organizovano napuštanje Kosova je u međuvremenu prestalo, ali sada iz Srbije put Evrope idu kolone izbeglica sa Bliskog Istoka, od kojih mnogi imaju izvrsna ratna iskustva.

Nije posao BND-a da se petlja u međunarodne odnose, tako da u njegovim izveštajima nema ukazivanja na onoga ko je početkom godine preko Srbije organizovao egzodus Albanaca, a sada diriguje seobom sa Bliskog Istoka i Severne Afrike. Upućeni, međutim, lako prepoznaju rukopis Sjedinjenih Američkih Država, pogotovo kada se ima u vidu da je BND redovno izveštavao o obuci terorista u Bondstilu.

Nedeljnik „Der Spiegel" je uoči konferencije o Zapadnom Balkanu u avgustu 2014. u Berlinu objavio kako ima pouzdana saznanja da BND posebno pažljivo prati i Kosovo i Albaniju, uprkos činjenici da je ova potonja zemlja od 2009. članica NATO pakta.U članku se navodi i kako je saradnik BND-a u regionu, Markus R, istovremeno bio i špijun CIA.

Bundesgrenzschutz (BGS - specijalno odeljenje nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova za pograničnu zaštitu sa sopstvenom obaveštajnom službom) predao je tužilaštvu u Berlinu dosije sa više od 3.000 stranica o umešanosti pojedinih nemačkih diplomata u Albaniji u organizovani kriminal. Po izveštaju portala wordpress.com od 12. juna 2015. pomenuti dosije je misteriozno nestao.

Iz ovoga se vidi da je CIA propisno „izbušila" ne samo BND, već i nemačku diplomatiju u regionu. Nemačka, naime, nema uopšte interesa da na evropskom tlu izbije, pored sukoba u Ukrajini, još jedan rat, ali je, očigledno, upravo to cilj američke politike, zbog čega se sa puta uklanjaju svi eventualni oponenti.

Merkelova sada ima problem kako da se postavi prema Srbiji. Ako bude bila i suviše oštra, još više će približiti srpskih narod Rusiji, a srpski evro-analitičari još jače će se vezati za Ameriku. Sa druge strane, ako bude preterano popustljiva, u Nemačkoj i, uopšte, u celoj Zapadnoj Evropi uskoro će biti dovoljno obučenih i opremljenih terorista u stanju da dignu islamski ustanak.

Merkelovoj poseban problem predstavlja i vlast u Srbiji koja se nikako ne da urazumiti. Šengenski vizni režim, kome je Srbija pristupila, ima veoma jasna pravila kojim zemljama sme da se odobri bezvizno putovanje. Na takozvanu belu šengensku listu ne mogu da dospeju zemlje osumnjičene da pomažu međunarodni terorizam, kao ni one zemlje čija se putna dokumenta lako falsifikuju ili se bez posebnih provera dodeljuju stranim državljanima. Upravo tim državama Srbija ukida vize i to po nagovoru Vašingtona.

Kritičari neselektivnog zadržavanja pojedinih zemalja na beloj listi Šengena svoj stav obrazlažu nedavnim otkrićima. Kada je povodom letošnjeg sastanka lidera zemalja G-7 u Bavarskoj BGS uveo na 21 dan pojačane kontrole na granicama prema Češkoj i južnoj Poljskoj, koje su inače u skladu sa Šengenom bez nadzora, zaustavljeno je 1.000 ljudi sa poternica, usledilo je 3.500 privođenja po raznim osnovama, izvršeno je 5.000 pretresa, otkrivena su 237 delikta u vezi droge i čak 10.555 kršenja Zakona o boravku stranaca.

Nemačka Vlada mora brzo da reaguje na ove izazove, jer raste pritisak i iz redova vladajuće koalicije. Kako je 12. juna 2015. objavio „Der Spiegel", generalni sekretar stranke gospođe Merkel CDU u pokrajini Saksoniji, Mihael Krečmer, je sa osvrtom na liberalizaciju viznog režima prema zemljama Zapadnog Balkana rekao: „Stvorili smo koridor za ulazak organizovanog kriminala". Srpska vlast ima sve manje vremena da se dozove razumu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane