Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

Lokalna vlast postala prava hobotnica - bez milosti davi i građane i privredu

I turski harač je bio bolji

Za samo dve godine zaječarska lokalna vlast, čija je politička opredeljenost krajnje nejasna, izrasla je u pravu pravcatu hobotnicu, koja bez trunke milosti davi sve oko sebe. To davljenje je uzelo tolike razmere da, kada štetočinska vlast pobegne suočena sa tragičnim posledicama svoje vladavine, u nekada prosperitetnom Zaječaru ostaće prava pustoš! Zaječarce vlast davi nezaposlenošću, beznađem i neverovatnom poplavom laži, a preduzetnike i privredu enormnim nametima. Nije pošteđen ni javni sektor u kome vlada potpuni haos. Zbog neplaćanja računa od strane osnivača i budžetskih korisnika javna preduzeća su na izdisaju, a ustanove su svedene na patrljke, na čijem čelu su pokorni direktori, spremni da za račun vlastodržaca obavljaju prljave poslove.

Vuksan Cerović

Pošto je zaječarska gramziva vlast razvalila gradski budžet do temelja, krenula je u pravo pravcato haračenje taksom na bandere i naknadom ekologiju. Prvi su stradali električari „Jugoistoka" d.o.o. Niš u Zaječaru, sa čijeg je računa po nalozima za prinudnu naplatu naknade za zauzeće javne površine banderama retroaktivno od 2010. do 2014. godine skinuto više od 50 miliona dinara. ZKada su te pare skrckane, pod potpuno netransparentnim okolnostima kojima bi trebali da se bave tužilaštvo i policija ali sigurno neće, na red je došla „posebna" ekološka naknada.

U ovdašnjoj poljskoj fabrici Telefonika kable - Fabrika kablova Zaječar, koja zapošljava oko 400 radnika, bili su šokirani kada su nedavno dobili desetostruko veća zaduženja po osnovu pomenute naknade, koju su od 2010. godine uredno izmirivali, pa su je, tvrde, platili čak i za ovu godinu. Kada su sve sabere ukupno zaduženje za period 1.1.2010. do 31. 12. 2013. godine, iznelo je ukupno 76.320.268,87 dinara.

Prava težina te cifre može se videti tek kada se pogledaju rezultati poslovanja fabrike u pomenutom periodu. Osim 2011. godine, kada je uknjižena dobit od 45.068.000,00 dinara, sve ostale godine su okončane sa ne baš malim gubicima. Primera radi, u 2012 i 2013 godini fabrika je, prema podacima koji su javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, poslovala sa gubitkom od 304.648.000,00 odnosno 454.782.000,00 dinara. To znači da je ekološka naknada novi teg o vratu kolektiva koji trenutno zapošljava 398 Zaječaraca.

Harač gramzive Zaječarske vlasti, koja tvrdi ta novac od ekološke takse troši strogo namenski, što bi takođe trebalo dobro proveriti, izazvao je žestoke reakcije kablara. U sredu, 15. jula oni su na pola sata blokirali magistralni put Zaječar - Negotin (što BEST TV koja je vanknjižno vlasništvo estradnog menadžera Saše Mirkovića, predsednika Skupštine grada Zaječara i koja će potrošiti više od 17 miliona iz posebne ekološke naknade uopšte nije zabeležila na svom portalu), a dan kasnije su se okupili ispred zgrade Gradske uprave sa transparentima među kojima je posebno zapažen onaj na kome piše „I turski harač je bio bolji", a vlast su naravno častili epitetom „lopovi".

Pošto je zaječarska fabrika deo koncerna koji ima fabrike u 15 zemalja i godišnje prihode od 1,5 milijardi evra, prema nezvaničnim saznanjima alarmirana je poljska ambasada u Beogradu, podneta žalba Regionalnom odeljenju za drugostepeni postupak Niš - Sektoru za poresko pravne poslove i koordinaciju Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije, a izgleda i krivična prijava protiv Dragomira Karana, načelnika Odeljenja lokalne poreske administracije, koji se na vreme ogradio izjavom da se u prinudnu naplatu krenulo po naređenju formalnog gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića.

Do sada je sa računa kablara skinuto 38 miliona dinara, a imajući u vidu koliko gradska vlast kuburi sa besparicom, neće biti nikakvo iznenađenje ako bude skinuto svih 76 miliona.

Ta vlast se, umesto preciznih podataka na osnovu čega je obračunala toliku naknadu i kada je to i sa kime više puta pokušavala da postigne dogovor da se „ekološki dug" plati, građane zamajavala tvrdnjama da je bivši gradonačelnik Boško Ničić oštetio grad za milione dinara nenaplaćene naknade za ekologiju, a braću Trandafiloviće: Slobodana, koji je komercijalni direktor u Telefonika kable Zaječar i Bojana, koji je bio finansijski direktor u JKP „Kraljevica" koja je po volji Saše Mirkovića i njegovih poslušnika oterana u stečaj da grad ne bi platio 70 miliona dinara duga, da su Zaječar oštetili za 200 miliona dinara. Po opštim ocenama to je neuspeo pokušaj da se pažnja građana sa stvarnog problema skrene na drugu stranu.

Kako će se „ekološko" davljenje dalje razvijati teško je predvideti. Po nekim procenama vlast će se nagoditi sa kablarima, naravno u svoju korist, po drugima taksa će biti plaćena a zatim "apcigovana" od plata radnika, a po trećima, Telefonika kable će potražiti neko drugo mesto u kome je vlast manje gramziva. U međuvremenu ostale firme i preduzetnici ćute kao bube. Ili im je sve potaman, ili ne smeju da pisnu.

U Zaječaru ima dosta ljudi koji misle da je lokalna vlast neprijatno iznenadila kablare, jer je promaja u budžetskoj kasi tako žestoka, da je dovela u pitanje i održavanje ovogodišnje 49. Gitarijade, koju još od prošlogodišnje vlastodršci najavljuju na velika zvona. Sa istim problemom se povezuje i odlaganje Sportskih igara mladih, koje su trebale da budu održane 14. jula, ali su odložene „zbog bezbednosti", izazvane prilivom imigranata. Pre toga je vrhovni vlastodržac estradni menadžer Saša Mirković pomenuo mogućnost da u Zaječaru bude uvedeno vanredno stanje.

Da grad Zaječar nema para već su shvatili i oni sa mozgom vrapca, jer sve bukvalno stoji. Čak 17 zaječarskih škola ne izmiruje obaveze u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama (RINO).

Ukupne neizmirene obaveze škola su 17.507.403,11 dinara, a prosečna blokada računa je 181 dan ili nešto duže od šest meseci. Rekorder je Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac", čiji je račun u blokadi punih 11 meseci! Nije mnogo bolja situacija ni u JP Direkcija za izgradnju Zaječar, koja je bila formalni investitor novog Kotlujevačkog mosta, koji je otvoren 27. juna, ali još nije potpuno završen, jer je račun preduzeća blokiran 180 dana, ne rade liftovi, telefoni i kompjuteri, a radnici idu na posao tek reda radi.

U takvim okolnostima privode se kraju pripreme za ovogodišnju 49. po redu Gitarijadu koja će, po tvrdnjama vlastodržaca i organizatora prevazići sve ostale, a vrhovni vlastodržac je lično saopštio da ljubitelji roka neće plaćati ulaz, što je ranije bilo najavljeno i da se očekuje pola miliona posetilaca. Bezbednosni rizici zbog kojih su odložene Sportske igre mladih su, biva, rešeni.

Ako se po tenderima može zaključivati kako su do sada tekle pripreme za Gitarijadu, onda sve i nije išlo baš glatko, jer Gitarijada je na pragu a još nisu objavljeni svi izveštaji o zaključivanju ugovora. Primera radi, još nije objavljeno da je zaključen ugovor sa Džibonijem i Zlatkom Stefanovskim, još se ne zna ko će biti dobavljač za domaće grupe na Gitarijadi i još nije objavljeno poveravanje ugovora dobavljaču tehničke podrške za glavnu scenu festivala (to se sada na srpskom zove rock stage).

O čemu se radi, zna Perislav Ducić, direktor i jedini radnik Ustanove Gitarijada, koja je Zaječarce prošle godine koštala oko 300 hiljada evra, ali on na zahteve za slobodan pristup informacijama po običaju odgovara filozofski sročenim dopisima.

Neki od okončanih tendera zaista su zanimljivi. Tako je dobavljač za nastupe grupa Dubioza kolektiv, Guano apes, Laibach i Terapy, neprofitno Udruženje za kulturu i umetnost Taksirat Skoplje (!?), kome će po ugovorima za navedene četiri grupe biti plaćeno 80.900 evra sa uračunatim PDV. Ako pomenuto udruženje na tome nema nikakvu zaradu onda mu svaka čast, a ako ima onda nije neprofitno, ali time bi trebao da se bavi neko drugi.

Zanimljiva su, naravno, i dva tendera vezana za Gitarijadu, koja je raspisala Ustanova za kulturu i turizam CEKIT, na čijem je čelu nekadašnji Ničićev, a sada Mirkovićev kadar od poverenja - Zoran Stamenković.

Radi se o uslugama tehničke realizacije muzičkog programa i uslugama angažovanja izvođača za prateću manifestaciju Gitarijade „19. Moto skup Zaječar". U oba slučaja dobavljač je Moto klub Triumf iz Zaječara u čijem statutu nema ni govora o organizovanju kulturnih manifestacija ili pružanju usluga tehničke realizacije koncerata.

Zahvaljujući takvom aranžmanu Zaječarci nikada neće saznati ko je zaista pružio pomenute usluge i koliko je to koštalo. To je uobičajeni recept zaječarske lokalne vlasti, pa čak i neki napredak u odnosu na poslove koji se novcem iz budžeta završavaju preko FK Timok, prilikom ugovaranja priprema fudbalera u Turskoj, nakavke kotla za grejanje u novoj sportsko-poslovnoj zgradi, uplate avansa za nameštaj i tome slično.

Zanimljivo je svakako da se nova vlast u svim ovim marifetlucima trudi da ostavi utisak nekakve principijelnosti. Kao, oni principijelno poštuju odluke Skupštine grada. Ali, kada se pokrene priča o tome koliko košta vozikanje Saše Mirkovića u Renta car Mercedesu o trošku Zaječaraca, o plaćanju kirije za zgradu koju koristi njegova BEST TV i naknade za zauzeće javnog zemljišta u park šumi Kraljevica za njen repetitor, sva pitanja ostaju bez odgovora. Vlast tada postaje „principijelno" nema.

Sve ostalo u ojađenom i opustošenom Zaječaru je „redovno". Radnici u javnom sektoru plate primaju s mene pa na uštap, brojnim likvidacijama se ne nezire kraj i trajaće, verovatno, decenijama, radilišta su u „letnjem snu", a spomenik učesnicima Timočke bune liči na sve samo ne na spomenik.

Zaječarci se uredno sprdaju sa smešnom biciklističkom stazom u centru grada koju listom izbegavaju, na novi Kotlujevački most kažu da je grbav kao kamila, odavno „otvoreni" objekti javna garaža u Moravskoj ulici i sportska hala u Kotlujevcu propadaju zamandaljeni, bivši veliki zaječarski kolektivi „Kristal", „Porcelan", „Arsenije Spasić", „Timočanka"... liče na kulise za horor filmove, a od investitora nema ni traga. Vlast se bavi sama sobom i time kako da od građana sakrije grdne gluposti i mućke.

GLOSA

Nakon što su „Jugoistok" d. o. o. Niš opelješili za više od 50 miliona dinara za takse na bandere, poljska firma TF Kable Fabrika kablova u Zaječaru pridavljena je sa 70 miliona po osnovu ekološke takse.

podeli ovaj članak:

Natrag