Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

Zaječarske ustanove kulture postale servis za finansiranje medijske promocije vlastodržaca

U raljama medijsko - političke hobotnice

Ustanova za kulturu i turizam CEKIT zaječarskoj Best TV u 2014. godini za "usluge" platila 4.224.000 dinara i dala besplatnog radnika pride. Ustanova "Gitarijada" još uvek krije ugovore za ovogodišnju 49. Gitarijadu kao zmija noge, a Narodni muzej ne sme da tuži zakupca koji već godinu ne plaća zakup za restoran Vodenica.

Vuksan Cerović

Pojedine zaječarske ustanove kulture, a pre svega Ustanova za kulturu i turizam CEKIT i Gitarijada, postale su u pravom smislu reči filijale za transfer novca iz budžeta u privatne džepove. Ponajviše i najčešće u džepove Saše Mirkovića, predsednika Skupštine grada Zaječara i vlasnika Best TV. Milioni dinara izvučeni iz džepova građana po osnovu poreza i raznih lokalnih dadžbina, nemilice se troše za blago rečeno sumnjive ugovore sa medijskim kućama, najvećim delom sa Best TV, a da od svega toga ni ustanove kulture ni kultura u Zaječaru nemaju bog zna kakvu korist.

U 2014. godini za koju je dostupan samo deo zvaničnih i proverenih podataka, Ustanova za kulturu i turizam CEKIT na čijem je čelu Zoran Stamenković, sa dvadesetak radnika, raspolagala je sa 51.309.382,31 dinar iz gradskog budžeta.

Od tog, za zaječarske prilike ne malog novca 32.321.213,22 dinara otišlo je na obaveze po ugovorima. Na prvi pogled izgleda da je to normalno, jer je ova ustanova organizator više manifestacija, koje su nažalost uglavnom predmet interesovanja samo lokalnih medija, ali nije normalno što se tragovi samo manjeg dela te sume mogu naći na portalu javnih nabavki i u izveštaju o poslovanju za 2014. godinu. Dakle, trošenje najvećeg dela narodnih para obavijeno je maglom.

Da ta magla krije štošta najbolje pokazuje činjenica da je na plate radnika CEKIT-a u 2014. godini iz budžeta isplaćeno 12.764.500,68 dinara, a za "medijsku podršku" čak 62 posto te sume ili 7.540.000 dinara. Kažemo čak, jer su lokalni mediji iz kase grada Zaječara lane na osnovu ugovora o "poslovno tehničkoj saradnji", koja je valjda podrazumevala i promovisanje kulture i turizma, izvukli 23 miliona dinara po ugovorima zaključenim sa gradom (i još 20 miliona po drugim ugovorima). Od te silne "medijske podrške" teške 53.790.000 dinara najveću korist je imala gradska vlast, jer je novac služio prvenstveno za njenu promociju, a neretko završavao u rukama pojedinih čelnika. Uz sve to, CEKIT daje platu radniku Saši Joviću koji navodno radi u toj ustanovi, a faktički radi u Best TV (pomalo i u Mirkovićevoj "Moja Beogradska") na osnovu nekakvog Sporazuma o dugoročnoj poslovno - tehničkoj saradnji, na način koji nema blage veze sa Zakonom o radu!

Od 13 ugovora, koje su u ime CEKIT - a u 2014. godine potpisali Milena Pintarić (do maja) i Zoran Stamenković sa medijskim kućama, tri su zaključena sa Mirkovićevom Best TV i ukupno su teški 4.224.000 dinara, a to je više od polovine ukupnih sredstava koja je CEKIT isplatio medijima.

Gazdina firma očigledno ima poseban tretman. Među tim ugovorima posebna atrakcija je ugovor koji je zaključen 8. avgusta 2014. godine, a odnosi se na usluge "televizijske produkcije turističke ponude grada Zaječara".

Prema ugovoru, koji smo dobili po zahtevu na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (koje gradska vlast uglavnom ignoriše), ugovoreno je snimanje dva promotivna filma u trajanju od po 45 minuta u full HD formatu i tiražu od po 1.000 primeraka. Ugovorom je predviđeno da Best TV obavi gomilu posla (obezbedi scenarija, izradi scenografiju i scenske detalje (kompletnu rekonstrukciju Galerijeve odaje(!?), stubove, nameštaj, oslika i patinira zidove). rekvizite (20 klasičnih rimskih odora, 10 vojničkih odora, tri oficirske odore, 10 egipatsko-persijanskih odora, nakit uz svaku odoru, 10 kopalja, 10 mačeva, kao i 10 tobolaca i lukova i 50 strela).

Ugovorom nije predviđeno da li CEKIT postaje vlasnik scenarija, scenografije i rekvizita, ali jeste snimanje Romuliane i Zaječara iz vazduha, što se u prošloj godini prema našim saznanjima nije dogodilo, niti ima podataka da je za to data dozvola. Ugovorom je predviđeno da pomenuti filmovi, o kojima u bivšoj Turističkoj organizaciji koja je voljom Saše Mirkovića svedena na organizacionu jedinicu CEKIT-a, izgleda pojma nemaju, budu završeni do 30 juna 2015. godine, ali se ni to nije dogodilo niti u Turističkoj organizaciji, koja se inače ne može pohvaliti obiljem promotivnog materijala o turističkim potencijalima Zaječara, mogu naći. Niti ima bilo kakvog abera kada će se to dogoditi. Saznali smo da je zbog tih filmova bilo putovanja u Solun u Grčkoj, Izmir u Turskoj i Split u Hrvatskoj, ali da na Romuliani nije bilo nikakvih aktivnosti koje bi upućivale na zaključak da se na tome nešto tako radi.

Umesto novih, Mirkovićevoj televiziji avansno plaćenih filmova, na novom sajtu Turističke organizacije, postavljen je deo filma koji je, sa mnogo improvizacija, još kada je na vlasti bio Boško Ničić, snimilo ZA MEDIA d.o.o. Zaječar. Film nosi naslov "Dobro došli u Zaječar", ali je Zaječaru posvećen manjim delom.

Naravno, nije se samo Best TV preko CEKIT-a ogrebala o beznadežno praznu gradsku kasu. Već pomenuto ZA MEDIA d. o. o. ogrebalo se dva puta. Prvi put po ugovoru od 17. juna 2014. godine, kojim je ugovoreno da obavi "media trening" za zaposlene u toj ustanovi (priprema za intervju, način prevazilaženja straha i treme, gestikulacija, šminka, garderoba i nakit, priprema konferencija za novinare, priprema neprijatnih i nepredviđenih pitanja...).

Teško je poverovati da je iko u Zaječaru znao da ZA Media d. o. o. koje je polovinom 2013. godine tvrdilo da u Zaječaru vlada medijski mrak i da Mirković i njegova Best TV organizuju medijski linč protiv njih, ima kvalifikovane kadrove za takve edukacije. Još je teže shvatiti kako zaposleni u CEKIT-u koje smo pitali za taj trening o tome pojma nemaju. To može da znači samo dve stvari: ili treninga nije bilo, ili je trenirano samo nekoliko odabranih iz redova zaposlenih. Bilo šta da je u pitanju, račun je izneo 456.000 dinara sa PDV.

Drugi ugovor sklopljen je 17.9.2014. godine sa važnošću od 1. do 21. septembra 2014. godine a odnosio se na promociju svečanosti povodom obeležavanja Dana grada (7. septembar) i gradske slave (21. septembar). Kako je ta promocija izgledala najbolje svedoči član 3. pomenutog ugovora, u kome piše da je CEKIT obavezan da, najkasnije 24 sata (radnim danima) pre početka kulturnog programa, davaocu usluge dostavi najavu i opis kulturnog događaja. Ta promocija je koštala 468.000 dinara sa PDV.

Sa Radio Magnum - 18 d. o. o. sklopljen je, 9. juna 2014. godine, ugovor po kome se pomenuta lokalna radio stanica obavezala da "brendira pozadinu svog portala" logom CEKIT-a u trajanju od 45 dana i produkuje pet radio spotova sve skupa za 300.000 dinara.

Pošto su se spotovi Radio Magnuma očigledno dopali naručiocu, naručeno je još osam povodom septembarskih svečanosti 2014. godine i za to je plaćeno još 140.000 dinara.

Televiziji "F kanal" plaćeno je, po ugovoru zaključenom 18. juna 2014. godine, 444.000 za promociju 18. Moto skupa, koji organizuje Moto klub "Triumf", a održan je od 30. 7 do 3.8.2014. godine. Grebucnule su se i fantomske "Timočke novine", koje je izdavala izvesna Radmila Radaković Matevska. Po ugovorim zaključenim 14. marta i 29. aprila 2014. za objavljivanje u dva broja novina, koje su besplatno deljene na zaječarskoj zelenoj pijaci i drugim mestima, "namenskih tekstova za promociju kulturnog i turističkog potencijala", a pogotovu potencijala zvanog Saša Mirković, plaćeno je okruglo 500.000 dinara.

Kada se u Zaječaru pojavio Saša Mirković, pojavila se i firma Big blue group iz Beograda čija se reklama šepuri u zaglavlju portala Best TV i koja je već odradila više poslova koji se finansiraju iz budžeta.

Ogranak te grupe "Principadvertising", već ima impozantno iskustvo u pružanju medijskih usluga zaječarskim budžetskim korisnicima. Valjda ih je to preporučilo CEKIT-u da sa njima zaključi ugovor (9. 1. 2014.) za posredovanje u obezbeđivanju prostora za "insertovanje" nekakvog reklamnog kataloga u listu "Blic" - izdanje za celu Srbiju, 13. januara 2014. godine.

To je koštalo 432.000 dinara avansno! "Internet group" d.o.o plaćeno je, na osnovu ugovora potpisanog 6.3.2014. godine, 444.000 dinara za oglašavanje na portalu Telegraf. rs.

Praznih šaka nije ostao ni "Kurir", koji je za objavu oglasa "1/1 unutrašnja color" objavljenog 18. januara 2014. godine, naplatio 426.000 dinara. Zanimljivo je da je ugovor za taj posao zaključen gotovo dva meseca kasnije 4. marta 2014. godine. Da ne duljimo, radi se isključivo o medijima koji duvaju u iste gajde u koje duva Saša Mirković.

Pisanje "Tabloida" o mutljavinama oko 49 Gitarijade izazvalo je veliko interesovanje na društvenim mrežama. Kako i ne bi kada niko ne namerava da saopšti koliko je manifestacija, zamišljena kao festival koji promoviše demo bendove, a u međuvremenu se izrodila u komercijalni estradni vašar, koštala građane Zaječara. Ustanova Gitarijada izgleda, na čijem je čelu Perislav Ducić, majstor za konspirativne poslove, ne namerava da obelodani koliko je koštao nastup Džibonja i Vlatka Stefanovskog, bulumenta domaćih bendova od kojih nekih u tenderskoj konkursnoj dokumentaciji uopšte nema i glamurozna bina podno Kraljevice. Nadležne, koji bi trebali da se staraju da se Zakon o javnim nabavkama poštuje to uopšte ne interesuje. Trećim rebalansom gradskog budžeta sopstveni prihodi ustanove Gitarijada umanjeni su za 10 miliona dinara, što znači da ih praktično i nema.

Nema ni prihoda od zakupa objekta bivše turske vodenice u kojoj se nalazi restoran "Vodenica", gazde Marka Jeftića iz Beograda, poverljivog čoveka Saše Mirkovića. Narodni muzej u Zaječaru je sa Jeftićem sklopio ugovor o zakupu u februaru 2014. godine bez oglasa i na manju kvadraturu od stvarne, ali prijatelj i saradnik gazde Zaječara ni to ne plaća, nego duguje kiriju za 12 meseci. Naravno rukovodstvo Narodnog muzeja se ne usuđuje da napiše tužbu, jer bi gazda mogao da se naljuti.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane