Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

<

Protest na Pravnom fakultetu u Beogradu: u hramu pravnih nauka nema ni prava ni pravde

Batinaši iz "ćorave kutije"

Naprednjačka vlast je studentima Pravnog fakulteta u Beogradu poslala spisak članova Studentskog parlamenta koje su ovi morali da izglasaju. Kada su se studenti organizovali i napravili zbor na kome svi imaju pravo učešća, vlast je na njih poslala jurišne odrede poznatih ćelavaca. Konačno, vlast predlaže da studenti izaberu predstavnike koji će pregovarati sa Studentskim parlamentom?!

M. Hadžić

Studenti Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta nemaju više poverenje u Studentski parlament koji je oktroisala Srpska napredna stranka. Inače, prilikom "izbora" postojala je samo jedna lista kandidata, tako da su studenti mogli da biraju ili da glasaju za tu listu ili da glasaju za ćoravu kutiju - isto kao i na posleratnim izborima.

Pošto ovako izabrani "studentski predstavnici" zastupaju interese vlasti i dekanata fakulteta, studenti prava su se vratili bazičnoj demokratiji i osnovali Studentski zbor na kome pravo učešća imaju svi studenti. Nema više predstavničke "demokratije", već direktne demokratije.

Studentski zbor je zatim izglasao više zahteva koje su uputili dekanatu. Osnova ovih zahteva je da se u suštini reguliše da li se na Pravnom fakultetu primenjuje Bolonjska deklaracija ili ne. Ona se sada primenjuje selektivno, tamo gde fakultetu to finansijski odgovara. Tako se, na primer, ne koristi bodovni princip pri ostvarivanju prava na besplatne studije (a što preporučuje Bolonja), već stari sistem polaganje određenih ispita kao uslov za upis naredne godine. Sa druge strane, prijava za polaganje nekog ispita se naplaćuje 1.500 dinara po svakom bodu tog ispita, a prenos neiskorišćenih bodova se naplaćuje 1.300 dinara, iako studenti koji prenose bodove fakultet ništa ne koštaju, jer su oni predavanja već odslušali.

Dekanat, koji je takođe pod kontrolom SNS-a, odbio je da ozbiljno razmatra zahteve Studentskog zbora, a ni takozvani studentski predstavnici u Studentskom parlamentu nisu stali na stranu svojih kolega. Zato je Zbor doneo odluku da se fakultet blokira.

Nije to bila prava blokada, već više simbolična, jer su studenti kontrolisali samo glavni ulaz, dok su dva sporedna ulaza i dalje bila otvorena. Onda je uprava fakulteta zaključala pomenute sporedne ulaze i pozvala policiju da ih odblokira tvrdeći kako su sve to uradili studenti. Pojavila se grupa poznatih nabildovanih, kratko ošišanih momaka sa zlatnim lancima oko vrata koji su u vidnom stanju alkoholisanosti uveče 8. oktobra pokušali da razjure studente. Nije im pošlo za rukom.

U ponedeljak 12. oktobra, štrajkači su blokirali ulaz u amfiteatar broj 5 na fakultetu. Jurišni odred funkcionera fakulteta je tada stvari uzeo u svoje ruke. Prema svedočenju jednog studenta, koji je hteo da ostane anoniman, njega je sa vrata amfiteatra koja je čuvao u naletu besa bukvalno oduvao dekan Sima Avramović, a profesor rimskog prava Žika Buljukić je studentima govorio kako oni na fakultetu nemaju nikakva prava i udario studenta koji je putem megafona pozivao kolege da ostanu pribrani i da nastave blokadu!

U akciji rasterivanja studenata učestvovali su i sekretar fakulteta Miljko Valjarević, PR menadžer Dragiša Potić, šef odseka za opšte poslove Miloš Sandić i profesor sociologije Saša Bovan. Radnice sa šaltera fakulteta su utrčale među studente pokušavajući da im otmu mobilne telefone tvrdeći kako je snimanje nemilih scena zabranjeno. Ipak, više snimaka se već pojavilo na raznim društvenim mrežama.

U međuvremenu je pristigao i studentima nepoznati čovek koji je išao u pratnji dekanovih jurišnika i profesionalnim foto-aparatom slikao učesnike protesta, a dekan im je glasno pretio da će snositi konsekvence za svoje ponašanje. Kada su se strasti smirile, dekan i uprava fakulteta su studentima dali predlog da na Studentskom zboru izaberu dva svoja predstavnika koji će pregovarati sa dekanatom i Studentskim parlamentom o ispunjenju nekih od uslova koji su postavljeni (oni finansijske prirode definitivno su odbijeni, jer naprednjačka vlast ne odustaje od pljačke ovog naroda).

Kakav je to parlament, kada studenti moraju da biraju predstavnike koji će sa njim da pregovaraju? Zar nisu u Studentskom parlamentu već predstavnici studenata, pa ako jestu zašto sada sa izbornom bazom razgovaraju preko posrednika?

Protesti studenata na ovom fakultetu će se nastaviti, ovog puta pod sloganom "Na Pravnom fakultetu nema prava".

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane