Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

Kako je Ministarstvo poljoprivrede, za račun kriminalaca i tržišnih mešetara, otvorilo vrata masovnom trovanju građana

Snežana i sedam tajkuna

Po čijem nalogu je ministarka poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković ovih dana odobrila pojačano prisustvo alfatoksina u mleku, čak četiri puta više od dozvoljenog nivoa, ko je sprovodio progon i medijsku kompromitaciju laboratorijskih analiza švajcarske kompanije SGS, zaštio je BIA saslušavala direktora SGS za Srbiju Marka Ukropinu i zašto službenici u Ministarstvu poljoprivrede ekspresno odobravaju propise koji odgovaraju jedino kriminalcima i tajkunima. Na ova i druga pitanja, odgovore je potražio Tabloidov novinar uz pomoć svojih izvora u Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima.

Vuk Stanić

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, saopštila je ovih dana da je povećano prisustvo kancerogenog otrova aflatoskin u srpskom mleku zdravstveno prihvatljivo i u skladu sa svetskim standardima. Kako bi trovanje naroda bilo u skladu i sa našim zakonom, Bogosavljevićeva je naredila da se propisani dozvoljeni nivo tog otrova poveća sa dozvoljenih 0,05 na 0,25 mikro grama po litru! Na taj način je dozvoljeno povećanje prisustva kancerogenih elemenata za 500 odsto.

Aflatoksini otrovi koji spadaju među najkancerogenije poznate supstance. Na pojavu aflatoksina su najosetljivija deca. Kod dece hronično izložene dejstvu visokih koncentracija ovih supstanci pojavljuju se ozbiljne smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju, a primećuje se i povećana verovatnoća pojave raka jetre u kasnijim životnim dobima. Naročito su osetljiva deca sa već postojećim drugim imunološkim problemima, kao i deca koja oskudevaju u hrani...Zbog svega navedenog, u Evropskoj uniji je prisustvo ovog otrova u mleku dozvoljeno samo do nivoa 0,05 mikrograma po litru, baš kao što je bilo i u Srbiji.

Ali, ministarka Bogosavljević-Bošković, očigledno smatra da se standardi EU ne mogu svrstati u svetske standarde...Ističemo da postoje i zemlje poput Poljske, koje pojedinim pravilnicima propisuju da aflatoskin u nekim namirnicama ne sme biti prisutan čak ni 0,05 mikrograma, već se kao dozvoljeno prisustvo propisuje nivo nula.

Takvi propisi u Poljskoj nisu po volji kriminalcima, tajkunima i trovačima, ali idu u korist naroda. Lako je zaključiti da nadležni poljski ministri nisu korumpirani. U Srbiji je to sasvim drukčije. Naime, Snežanu Bogosavljević Bošković su na mesto ministarke poljoprivrede imenovali tajkuni poput Predraga Matijevića, i njemu slični, uz prećutno saglasnost Aleksandra Vučića i njegove stranke, koja je u međuvremenu postala sama sebi problem, potresena unutrašnjim sukobima.

Dokumenta dostavljena, Tužilaštvo ćuti

Zvanično, odluku o pojačanom trovanju dece i svih koji korisnika mleka i mlečnih proizvoda, Bogosavljevićeva je zvanično donela pod izgovorom kako bi "pomogla malim proizvođačima, tačnije onima koji imaju jednu do devet krava, a takvih je 97 odsto u Srbiji", rekla je ministarka. Istovremeno, službenici njenog ministarstva proganjaju upravo te male proizvođače! Njeno ministarstvo redovno kasni sa isplatom premija i subvencija, dok velikim proizvođačima (tajkunima) isplaćuju novac preko reda.

Jedan visoki službenik Ministarstva poljoprivrede tokom pregovora sa seljacima, izjavio je doslovno i ovo: "...Oni koji imaju jednu, ili dve krave, ne treba da se registruju kao seosko domaćinstvo, već treba da kravu registruju kao kućnog ljubimca"!

Prema informacijama sa kojima Tabloid raspolaže, najispravnije mleko je baš kod malih proizvođača, dok je odluka ministarke doneta kao bi država pomogla one najbogatije poljoprivredne tajkune, gazde i mešetare. Veliki proizvođači godinama na tržište liferuju neispravno mleko. To mleko niko ne uzorkuje kako treba, jer Srbija nema nacionalnu laboratoriju.

Zbog skorašnjeg povećanja dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku profitiraće, veliki igrači poput Salforda, a najveću korist imaće proizvođači stočne hrane, Viktorija grupa, MK komerc, Matijević...Oni će viškove stočne hrane zatrovane aflatoskinom koje ne mogu da prodaju u inostranstvu sada prodati na domaćem tržištu. Prodaja će biti usmerena ka malim proizvođačima, tako što će im se nuditi povoljni uslovi otplate.

Istina je da mali proizvođači zbog suša i poplava koje su mučile zemlju imaju problem sa hranom za prehranu stoke, ali je njihovo mleko do sada bilo dobrog kvaliteta. Problem će se javiti kada veliki tajkuni preusmere viškove loše stočne hrane ka malim proizvođačima, tada će aflatoksin definitivno biti u porastu. Prema Tabloidovim saznanjima, čak i tada mleko će verovatno biti najbolje kod malih proizvođača, koji su proteklih godina naučili kako da povišene nivoe toksina u mleku smanje. Drugim rečima, poljoprivrednici i stočari, čak i oni bez kompletne osnovne škole, znaju ono što ministarka Bogosavljević izgleda ne zna: krave, koze i ovce nisu glupe i u prirodi neće jesti kukuruz koji je napala vrsta buđi, odnosno gljive Aspergliusflavus, odnosno Afla + Toksin = Aflatoksin, dakle otrov koji je među gljivičnim toksinima na mestu broj jedan po štetnosti za ljude!

Da bi stoka pojela kukuruz zahvaćen ovakvom buđi, potrebno je da se zatrovani kukuruz usitni i proeša sa ispravnim, da se istovremeno životinjama ne ponudi da jedu ništa drugo. Tada aflatoskin koji se označava sa B1 i koji je visoko kancerogen, dolazi u organizam sisara. Većina biljojeda sa ovim toksinom uspeva u prvo vreme da se izbori, ali mleko i meso bivaju kontaminirani. Dakle, mleko dobijeno od sisara koji su konzumirali hranu zaraženu aflatoksinom B1, koji boravi u njihovom organizmu, odnosno digestivnom traktu, transformisan u Aflatoksin M1!

Prema navodima ekspertseke organizacije IARC (International Agency for Researching Cancer), aflatoksin B1 spada u grupu jedan kancerogena što znači da ima najjače moguće kancerogeno dejstvo na ljude! Prema navodima iste organizacije Aflatoskin M1 koji nastaje iz aflatoskina B1 je dokazano kancerogen za životinje, zbog čega bi države koje imaju problem smanjivanja stočnog fonda poput Srbije, trebale da povedu računa da se aflatoksin ne pojavljuje u stočnoj hrani.

M1 je toksin na koji se odnose promene u pravilniku koji je ministarka nedavno potpisala. Prema navodima doktora pedijatra Gorana Vukmanovića, mnoge studije pokazuju da M1 aflatoskin učestvuje u nastanku raka jetre kod ljudi.

- Nema dileme, Aflatoskin M1 je opasan po zdravlje dece, objašnjava Vukmanović i navodi da je ranija granica dozvoljene prisutnosti od 0,05 mikrograma nivo koji Evropska unija dozvoljava u proizvodima koji su za odrasle, dok svi proizvodi koji su za decu mogu sadržati tek 0,025 mikrograma aflatoksina M1.

To znači da je gospođa ministarka Bogosavljević, napravila izmene propisa da proizvođači našoj deci mogu prodavati mlečne proizvode sa M1 kancerogenim aflatoksinom u količinama deset puta većim nego što je dozvoljeno u Evropskoj uniji.

Boreći se protiv nakaradnih propisa i tražeći način da svojoj deci obezbede zdravo mleko, a da svoje životinje spasu kancera, poljoprivrednici i stočari u Srbiji su ustanovili praksu da na jednu tonu kukuruza, ili pšenice za koju se smatra da je neispravna, dodaju pet kilograma zeolita.

Ovakav tretman hrane, posle samo nekoliko dana, u potpunosti čisti organizme životinja koje daju mleko. Uslov da se kontaminacija mleka ne vrati je da životinje posle lečenja zeolitom počnu da konzumiraju zdravstveno ispravnu hranu.

U razgovaoru vlasnicima nekoliko manjih gazdinstava čuli smo i ovakva mišljenja: "...Zašto je ministarka povećavala dozvoljeni nivo aflatoskina? Mogla je umesto toga da propiše da se u stočnu hranu ove godine mora dodati zeolit. Iskustva kažu da to rešava problem. Na Kopaoniku i na još dva mesta u Srbiji zeolita ima dovoljno da se tretira ceo stočni fond...".

Upućeni kažu i da je odluka ministarke doprinela da sada mleko ne možemo da izvezemo u EU, dok iz EU nama mogu a prodaju mleko koje ne zadovoljava tamošnje standarde.

Kada je pre dve godine prvi put država odlučila da poveća nivo aflatoksina iznad onog u EU, hrvatski privrednici su iskoristili situaciju da neispravne viškove mleka izvezu u Srbiju. Februara ove godine, Hrvatsku je potresla afera sa povišenim nivoom aflatoksina u konrnfleksu. Tek tada je kompanija hrvatskog tajkuna, Ivice Todorića, Konzum, te proizvode povukla iz svoje prodajne mreže. Ukoliko se Hrvatska ove godine opet suoči sa problemom povišenog aflatoskina u mleku, problem će lako moći lako da reše izvozom mleka u Srbiju, gde Todorić poseduje veliki maloprodajni lanac Idea. Bogosavljevićeva je stvorila zakonske propise koji to omogućavaju. Suša i poplave koje su uzrok toksične buđi kukuruza u Srbiji, napravile su sličan problem poljoprivrednicima u Bosni i Hrvatskoj...

Ko će od naših privrednika najviše profitirati zbog izmena propisa o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku, može se lako zaključiti listanjem dokumentacije koja je sličnim povodom pre više od dve godine dostavljena Tužilaštvu.

Tada je policijska istraga zbog afere sa aflatoksinom pokrenuta protiv Miodraga Kostića, vlasnika firme MK Komerc, Petra Matijevića, vlasnika firme Matijević, bivšeg ministra poljoprivrede, Gorana Kneževića, državnog sekretara ministarstva poljoprivrede Danila Golubovića i još nekoliko manje poznatih lica, jer se sumnja da su svesno prikrivali rezultate laboratorijskih analiza kukuruza, kako bi sebi, svojim firmama i drugim licima pribavili materijalnu korist od prodaje zaraženih prinosa! Dokumenta su dostavljena tužilaštvu, a Tužilaštvo do danas nije prijavu niti podiglo niti odbacilo.

Švajcarska kompanija upozorila: radi se o mikotoksinima koji trajno narušavaju zdravlje ljudi

U Magazinu Tabloid, broj 269, u tekstu pod naslovom: "Nema vesti o bolesti" objavljeno je da su glavni krivci za povišen nivo aflatoskina bili službenici ministarstva poljoprivrede, Viktorija grupa, MK grupa i Mesna industrija Matijević!

Podsećanja radi, treba pomenuti da je puštanjem zaraženog kukuruza u prodaju, nivo aflatoksina porastao u mleku i mesu, pa je na taj način, otrovano više miliona građana. Među njima i više od milion dece. Ministarstvo poljoprivrede je aktivno radilo na zataškavanju ovog skandala. Takođe, Ministarstvo zdravlja i Zdravstveni instituti do danas nisu sproveli istraživanje kod kolikog broja građana je zdravlje trajno narušeno.

U radnim dokumentima policijskih službenika, kao epicentri širenja zaraženog kukuruza navode se Viktoria group, MK Group, Agrotrejding i Mesna industrija Matijević. Sve ove firme poseduju svoje laboratorije. Ipak, analizama njihovih laboratorija se ne veruje u inostranstvu...

Septembra meseca 2012. godine, u kukuruzu izvezenom iz Srbije u Italiju, utvrđen je povišen nivo aflatoksina. Posle tog događaja, domaći profiteri su morali da angažuju neku laboratoriju koja je neutralna i nekorumpirana, kako bi mogli da nastave sa izvozom. Angažovana je švajcarska kompanija SGS, koja je akreditovana za rad u Srbiji i u još pedesetak zemalja u svetu. Već sledećeg meseca SGS je u kukuruzu MK Grupe i Mesne industrije Matijević, konstatovao nivo aflatoksina veći od dozvoljenog!

Nakon ovog izveštaja, službenici MK grupe, MI Matijevića, Viktorija grupe i drugih, traže od službenika SGS fingiranje rezultata, piše u policijskim dokumentima. Tamo se navodi da je direktor MK Grupe Nikola Rajković zajedno sa Dejanom Sorajićem od SGS tražio "dobre analize" (!) kao uslov nastavka saradnje.

U tom cilju su od SGS zahtevali da se uzorkovanje obavlja na svakih sto tona. Nameravali su da se loši rezultati ne uzimaju u obzir, a kada se pojavi ispravan uzorak, da njega upotrebe kao referentan za celu pošiljku, navodi se u istražnim dokumentima.

Na nesreću ljudi iz "MK grupe", ni ova promena u uzorkovanju nije pomogla, svi uzorci su ukazivali na nedozvoljen nivo aflatoksina u svim pošiljkama. Ipak ljudi iz "MK Grupe" nisu tako lako odustali. Od švajcarske firme tražili su da primeni drugi metod uzorkovanja. Ističući da je metod koji SGS firma primenjuje pod nazivom "Eliza", suviše strog (!) i da treba primeniti drugi metod koji je takođe prihvaćen u svetu i vodi se pod imenom "HPLC". Ali i tako dobijeni rezultati bili su isti, kao i oni po prvobitnoj metodi.

Svi izvoznici kukuruza tada počinju da vrše nezapamćeno primitivan, ali za ovo podneblje uobičajen pritisak na radnike SGS kompanije. Tačnije, na adresu SGS stižu pretnje, da će sa njima biti raskinuta saradnje, da će ih uz pomoć političko bezbednosnih veza oterati iz Srbije...

O ovim pritiscima, zaposleni SGS obaveštavaju centralu u Švajcarskoj, kao i ambasadora Švajcarske u Beogradu. Tom prilikom, iz ambasade su dobili uputstva da objektivnost i profesionalnost ne dovode u pitanje čak ni po cenu gubljenja tržišta, poslova i novca!

Kada su te stavove preneli predstavnicima "MK Grupe", Kostić je naredio da se odmah raskine ugovor sa SGS i sklopi ugovori sa konkurentskim firmama.

Nakon vesti o raskidu ugovora sa SGS, barže sa srpskim kukuruzom koje su stajale u rumunskoj luci Konstanca (ili su bile na putu za Konstancu) vraćene su u Srbiju. Direktor SGS, Marko Ukropina obratio se potom udruženju "Žita Srbije", gde mu saopštavaju da su povodom ovih dešavanja tražili zvaničan stav od tada aktuelnog ministra poljoprivrede, Gorana Kneževića, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

U tom trenutku, nivo aflatoksina u srpskom mleku, pivu, hrani za decu, poslasticama poput mlečnih čokolada, ili proizvoda u kojima ima kukuruza i drugih zaraženih žitarica, poput "Smokija", porastao je toliko da je konzumiranje postalo opasno za potrošače. Znajući za ovo direktor SGS, Marko Ukropina, uputio je e-mejl ministru poljoprivrede sa predlogom mera zbog situacije u kojoj se država našla.

U predlogu je Ukropina skrenuo pažnju ministru Kneževiću o njegovim saznanjima o aflatoksinu u kukuruzu, te je istakao i to da se moraju preduzeti mere jer se toksin u povećanim količinama sada pojavio i mleku.

"...Neophodno je preduzeti mere na zaštiti zdravlja stanovništva jer se radi o mikotoksinima koji trajno narušavaju zdravlje ljudi, a koji nemaju akutno odmah vidljivo dejstvo", napisao je Ukropina.

"...Kako smeš to da objaviš?"

Bivši ministar, baš kao i službenici ministarstva, na čelu sa Sanjom Čelebićanin i Slobodanom Šibalićem (sa kojima, i nova ministarka Bogosavljević tikve sadi), nisu preduzeli ništa. Ignorisali su dopis koji je poslao Ukropina, čekajući da vide koliko građana će da dobije rak zbog aflatoksina. Ukropinu su saznanja koja je imao definitivno pritiskala, pa je i pored pretnji sa kojima se suočavao odlučio da sve ispriča u televizijskoj emisiji, jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Tom prilikom, Ukropina je poljoprivrednicima predložio mere zaštite i sprečavanja koje bi trebalo da pomognu da aflatoksin ne dospe u hranu za stoku, a samim tim ni u hranu za ljude. U pomenutoj televizijskoj emisiji, on je izjavio da je svega 30 odsto ispitanog kukuruza na domaćem tržištu ispravno! Tada počinje prava drama. Naime, nakon ovog televizijskog nastupa pred najširom javnošću, on nastavlja da daje izjave za medije, očigledno ne shvatajući da je objavio rat mafiji iz Ministarstva poljoprivrede i njihovim finansijerima - proizvođačima otrovne hrane.

U policijskim dokumentima, navodi se da je Ukropinu, nakon davanja izjava za medije, pozvao ministar Goran Knežević i pitao ga: "...Kako smeš to da objaviš?". Tih dana u medijima se pojavio i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, koji je javno zapretio da će oni koji objavljuju informacije o aflatoksinu odgovarati i zapretio da će zatvoriti SGS.

Tajkunsko-izvozni lobi, tih dana je od Kneževića i Golubovića na sve načine tražio da se Ukropina ućutka. Dobro informisan izvor, blizak predsedniku vlade, kaže da je Vučiću tih dana saopštena informacija da su agenti BIA saslušavali Ukropinu povodom objave rezultata analiza.

Pretpostavlja se da su ministar Knežević, Danilo Golubović i neki od finansijera Srpske napredne stranke, štiteći svoje interese izdejstvovali da Ukropinu saslušava BIA.

Čini se, takođe, da za ovakvo ponašanje nisu imali podršku Vučića, pa je Ukropina saslušan, ali mu BIA nije sugerisala da podatke treba da drži u tajnosti, dok je ministar Goran Knežević tražio upravo to.

Sastanak Kneževića i Ukropine odigrao se nakon saslušanja u BIA. Tada je Knežević, sa Ukropinom vodio razgovor tako da je jedina tema bila, zahtev ministra da SGS ne sme više da objavljuje rezultate do kojih je došla! Istovremeno, Knežević je za medije izjavio i da SGS, nema akreditaciju za rad, što je bila laž i još jedan od načina zataškavanja masovnog trovanja nacije.

Bez obzira na pojavljivanje ministra, službenika ministarstva i direktora SGS u medijima, pažnja na ovu temu skrenuta je tek akcijom ondašnjeg funkcionera Demokratske stranke (DS) Gorana Ješića. Naime, Ješić je javno pokrenuo debatu o aflatoksinu, a onda su m u naprednjaci uzvratili udarac, rekavši da je to uradio kako bi sprečio da bude uhapšen, zbog malverzacija u građevini.

Političari i mediji bliski DS tada su plasirali informacije da je u pitanju bilo politički motivisano hapšenje, dok su oni bliski Srpskoj naprednoj stranci (SNS), tvrdili da je kriv, i da mu je jedini način da ne bude uhapšen dizanje buke oko aflatoksina.

Ješić nije uhapšen. A bivši ministar Goran Knežević i kamarila iz Ministarstva poljoprivrede tada su podigli granicu dozvoljenog nivoa aflatoskina u mleku, sa 0,005 na 0,05 pravdajući se neverovatnim glupostima, da čak "ruski i američki predsednik Putin i Obama, takođe piju zaraženo mleko"!

Pred TV kamerama nazdravljali su objašnjavajući da je sve u najboljem redu. Ta konferencija za štampu je imala suprotan efekat od očekivanog, a posebno je iznervirala Aleksandra Vučića kome su te večeri javili da prvi put od kada su održani izbori rejting SNS pada.

Knežević je kasnije sklonjen sa mesta ministra poljoprivrede, i na čelo ovog ministarstva je doveden Dragan Glamočić. Javnost je očekivala da Glamočić, odmah vrati granicu za aflatoksin na razumnih 0.05, ali se Glamočić mesecima pravio lud. Pomažući tako Matijeviću i Kostiću da na domaćem tržištu rasprodaju zalihe koje nisu mogli da izvezu.

Pretpostavlja se da je sada ista situacija i da aktuelna ministarka pomeranjem dozvoljene granice na gore, zapravo pomaže tajkunski lobi koji ima slične probleme sa stočnom hranom kao i 2012. godine.

Treba podsetiti i na Vučićeva obećanja iz marta meseca 2013. godine, da će smeniti odgovorne za aferu sa alatoksinom u mleku i da će dozvoljena granica biti vraćena sa 0,05 na ranijih 0,005 u roku od petnaest dana. Ovo, kao i mnoga druga obećanja, Vučić nije održao a dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku je narednih meseci bio još veći- 0,5. I ne samo to, nego jedan od glavnih vinovnika ove afere, Slobodan Šibalić, nije smenjen već je i unapređen...

Iz dokumentacije sa kojom Magazin Tabloid raspolaže, druga osoba sa najviše odgovornosti u ovom slučaju je Sanja Čelebićanin, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Dok su Šibalić, Knežević i Golubović prikrivali problem sa aflatoksinima koje smo, jeli, pili i pokušavali da izvezemo, Čelebićaninova je prikrivala visok nivo aflatoksina u mleku hrvatske kompanije Dukat.

Veterinarski inspektori su početkom 2013. godine iskazali sumnju da je u mleku Dukat, povišen nivo aflatoksina. Pre nego što su rezultati analiza bili poznati, odnosno 12. februara 2013. godine Sanja Čelebićanin u svojstvu načelnika uprave za veterinu i Nenad Katić načelnik poljoprivredne inspekcije održali su konferenciju za štampu i saopštili da je analizom uzoraka utvrđeno da je mleko Dukat i svako drugo mleko u Srbiji apsolutno bezbedno.

Kada su rezultati analiza stigli, ispostavilo se da je mleko Dukat neispravno i da sadrži količine aflatoksina koje daleko prevazilaze dozvoljene granice...

Najnovije pojavljivanje u javnosti ministarske Bogosavljević koja uporno tvrdi da je kancerogeni aflatoksin koga će u našem mleku biti 500 odsto više nego što je to u EU dozvoljeno otvara i pitanje: "...Zašto izmenjen pravilnik o kvalitetu mesa kojim se zabranjuju štetni aditivi, hormoni u mesu i uvoz mašinski otkošenog/separisanog mesa ne može mesecima da stupi na snagu, dok je pravilnik kojim se na štetu potrošača menja dozvoljen nivo aflatoskina ona progurala za jedno popodne?"

Odgovor je jednostavan, ono od čega koristi imaju tajkuni - trovači - finansijeri korumpiranih službenika u nadležnim ministarstvima, stupa na snagu odmah, a ono od čega široke narodne mase treba da imaju korist, na snagu stupa malo sutra.

Med nije zdrav

U Srbiji je gotovo nemoguće kupiti med u kome nema antibiotika kojima su lečene pčele, često je i prisustvo teških metala, a med nije spravljen i od prirodnog cveta već se pčele hrane sirupima, pa se 95 odsto meda ne može smatrati prirodnim. Sve ovo je već nekoliko godina teme u medijima, a nov pravilnik o ispravnosti meda je odavno urađen, ali ne stupa na snagu, jer proizvođači meda imaju tone, meda koji treba prodati narodu pre stupanja novog pravilnika na snagu. U Srbiji inspektorima trenutno nije dozvoljeno ni da traže analize meda na prisustvo antibiotika. Zbog ovakve situacije o tom fenomenu javnost saznaje samo kada srpski med iz inostranstva vrate zbog antibiotika, gde se takve analize rade. Niko ne kontroliše ni dali proizvođači košnice drže pored puta ili njiva koje se intenzivno zaprašuju pesticidima, a rezultat svega je česta prisutnost teških metala u medu.

Tajkuni rešili da srede Sanju

Načelnica republičke uprave za veterinu Sanja Čelebićani, nalazi se u nikada goroj situaciji u životu, jer su ljudi sa kojima je godinama sarađivala rešili da je unište. Na Čelebićaninovu je najviše ljut Petar Matijević, jer je predlagala da se napravi pravilnik po kome bi njeni inspektori mogli da zaplene njegove mašine za mašinsku separaciju mesa. Matijević, ali i drugi voznici mašinski separisanog mesa su odlučili da je sada sklone sa mesta načelnika, a da se potom obračunaju i sa drugima koji učestvuju u radu radne grupe Ministarstva poljoprivrede za izmenu pravilnika. Osim Čelebićaninove, na meti tajkuna je navodno i Vučićev šef kabineta Ivica Kojić.

Glosa

Zbog prekomernog prisustva alfatoksina u mleku, deca u Srbiji danas imaju deset puta veće šanse da obole od raka jetre nego deca u susednim zemljama

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane