Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Arapski "Etihad" uveo "Alahova pravila" u kompaniji "Er Srbija": zaposleni nemaju nikakva prava a putnicima je bolje da ćute

Nemaju platu po šerijatu

Zaposleni i putnici "Er Srbije" plaćaju visoku cenu preuzimanja ove kompanije od strane menadžmenta "Etihada". I jedni i drugi su žrtve stalnog maltretiranja, posebno ako traže svoja prava. To je otišlo toliko daleko da su poslanici u većini evropskih država zabranili svojim državnim funkcionerima da koriste usluge ove i sličnih kompanija

Igor Milanović

Čim je menadžment "Etihada", kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzeo vođenje "Er Srbije" (mada je u pitanju manjinski vlasniik!), zaposlenima je saopšteno da novi šefovi ne razumeju neke izraze i da ih nikada neće razumeti. Između ostalog, njima nepoznate reči su "prava radnika", "sindikalno organizovanje", "štrajk" i slično.

Neplaćeni prekovremeni rad je normalna pojava. Tačnije, to je striktna obaveza zaposlenih. Da to ne utiče na bezbednost skupih letelica, i piloti bi morali da rade 12 sati dnevno, svih sedam dana u nedelji. Ovako, letačko osoblje radi strogo koliko zakon propisuje, ali su zato svi ostali prinuđeni da rade koliko god im šefovi narede.

Ubrzo posle dolaska na čelo kompanije, Arapi su, navodno na ispomoć, doveli nekoliko ljudi iz drugih preduzeća koja poseduju u inostranstvu. Na taj način su domaćim zaposlenima skrenuli pažnju kako u svakom trenutku mogu da ih zamene, ako budu insistirali na svojim pravima. Većina zaposlenih zna i bez ove demonstracije sile da lako mogu da budu zamenjeni. Na žalost, stanje na domaćem tržištu radne snage je takvo.

Jedan od visoko pozicioniranih radnika, koji je radni vek započeo još u bivšem JAT-u, tvrdi, međutim, kako strani vlasnici ne nameravaju da domaće osoblje zamene strancima, već obrnuto. Ovdašnja radna snaga je i do deset puta jeftinija od stranaca sa istim obrazovanjem i na identičnoj poziciji!

Plata od hiljadu evra mesečno je izuzetno visoka za srpske prilike, ali niko za te pare ne bi u Zapadnoj Evropi pristajao da radi. "Etihad" u svetu ima i druge avio kompanije, osim "Er Srbije", a planira da dodatno proširi svoje poslovno carstvo. Radna snaga u Srbiji je jeftina, ali i poslušna: trpi sve što joj se nametne.

Najvažnije pravilo koje su Arapi nametnuli po svom dolasku, jeste apsolutna subordinacija, kao u vojsci. Šefu se obraćate samo ako vam on da reč i pričate dok vas ne prekine. Vi njega, međutim, u njegovom izlaganju ne smete da prekidate. Odluke nadređenih ni na koji način ne smeju da se osporavaju. Žalbe na rad nadređenih nisu poželjne, čak su na neki način i zabranjene, jer umesto odgovora često stiže otkaz ili premeštaj na manje plaćeno radno mesto. Bolovanje je, takođe, nepoželjno. Trudničko bolovanje može da bude razlog za otkaz.

Odnos prema zaposlenima, posebno onih ženskog pola, identičan je kao i u drugim avio kompanijama sa Arabijskog poluostrva. Prošle godine je, upravo zbog toga, nemački parlament doneo odluku da državni funkcioneri više na službenim putovanjima ne koriste usluge ovih kompanija, jer time finansijski pomažu robovlasništvo. Ni odnos prema putnicima nije mnogo bolji, ako se isti ne pridržavaju strogih pravila discipline.

Jedna naša čitateljka, koja često poslovno i privatno leti u inostranstvo, ispričala nam je kako se provela na poslednjem letu, kada je koristila usluge "Er Srbije".

Kada su prilikom čekiranja na aerodromu u Beogradu ona i suprug saznali da još ima slobodnih mesta u biznis klasi, tražili su da svoje karte zamene uz doplatu. Šalterski radnici su rekli da to nije problem, ako odobri šefica koja je stajala desetak metara dalje i telefonirala preko mobilnog. Minuti su prolazili, ali odobrenje nije stizalo. Naša čitateljka je onda uočila kako šefica svakom zaposlenom koji joj priđe drsko kažiprstom pokazuje da se udalji i da joj ne smeta. I čitateljka je pokušala da joj se obrati sa molbom da izda očekivano odobrenje, ali joj je gospođa okrenula leđa i nastavila da telefonira.

"Pominjala je neku Nevenu i njene nove cipele", priča nam čitateljka, i dodaje: "...Bio je to sasvim privatni telefonski razgovor u radno vreme."

Pošto je vreme za ukrcavanje isticalo, zaposleni su putnicu ubeđivali kako mora da krene ka ulazu u avion, ali je ona insistirala da joj se karte zamene i glasno komentarisala nepropisno ponašanje šefice. Osveta ju je ubrzo stigla.

Kada je stigla na odredište u inostranstvu, našu čitateljku je pogranična policija izdvojila na stranu i odvela u posebnu prostoriju. Rekli su joj da su od "Er Srbije" dobili spisak putnika bez državljanstva, koji po propisima te zemlje predstavljaju mogući bezbednosni rizik, i da se ona nalazi na tom spisku. Ona se pobunila i pokazivala im važeći srpski pasoš sa kojim je nekoliko sati pre toga uredno napustila Srbiju.

Provera ispravnosti pasoša je potrajala, a za to vreme je nesrećna žena sa jedva godinu dana starim detetom, provela u maloj prostoriji sličnoj zatvorskoj ćeliji. Na kraju je od jednog policajca saznala kako ju je osoblje Aerodroma "Nikola Tesla" prijavilo pilotima da se svađala sa njima, a verbalno agresivni putnici se, takođe, tretiraju kao bezbednosni rizik, pa se prijavljuju kako bi se na njih obratila posebna pažnja.

Dakle, ako insistirate na svom pravu (u ovom slučaju da zamenite kartu za skuplju), to se u "Er Srbiji" tretira kao ugrožavanje bezbednosti, pa vas za kaznu prijave da nemate ispravne putne isprave. Posebno se kažnjavaju oni koji glasno komentarišu nedolično ponašanje nekog od "nedodirljivih" šefova kojima obični zaposleni ne smeju ni da se obrate.

Nekoliko ovakvih prijava i putnik, iako potpuno nevin, dospeva na listu sumnjivih osoba kojima avio kompanije mogu da odbiju pružanje usluga.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane