Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

Silovanje srpskog obrazovanja

Nažalost naslov ovog teksta nije nov, ni začuđujući. Možda čak više nije ni vest. Ipak zainteresovani čitaoci saznaće još o patologiji srpskog obrazovanja. O čemu se radi: Čudesne reforme čime dostižemo Finsku? Ne. Usvajanje zakonskih rešenja koja škole ubogaljuju? Eksterna evaluacija gde čas matematike ocenjuje akademski vajar, za 20 minuta? Menjanje pravilnika o finansiranju ustanova četiri puta za godinu dana? Ne, ništa od toga. Pa zar ima još?

Nažalost ima, a odnosi se na namicanje „super" prava pojedinih učenika od strane inspektora, savetnika, načelnika i ostalih eksponenata prosvetnih i ostalih vlasti, moćnih roditelja, sve pod sveprožimajućim plaštom političkih partija. Nema tog učeničkog prestupa, beskonačnog izostajanja, ili nepoloženog ispita koji se ne može opravdati i preinačiti ovakvom frankenštajnskom mašinerijom. Sa druge strane nema tog nastavnika, ma bio i veličina reda Nikole Tesle, čiji rad pomenuta mašinerija neće izvrgnuti ruglu, udaru „zakona", tako da nastavniku i školi ostaje samo da „dostojanstveno" popusti, i učini ono što se snilo i učeniku i njegovom roditelju. O posledicama ovakvih dešavanja po obrazovnu ustanovu i čitavu sredinu, moraju da razmisle kreatori reformi srpskog obrazovanja, ako su im namere časne i iskrene...

U ovoj epizodi roditelj učenika čija „super" prava možete da procenite sami, a verovatno će imati priliku i srpsko pravosuđe, je glavni i odgovorni urednik lokalnih novina u Bačkoj Palanci. Na osnovu brojnih intervencija aktuelnih političkih moćnika, možete sami zaključiti političku pozadinu svega.

Pođimo redom: Na kraju prvog razreda školske 2013/2014 g. učenik škole SSŠ „Dr Radivoj Uvalić" iz Bačke Palanke dobija zaključnu ocenu iz predmeta engleski jezik vrlo dobar (4). Roditelj se obraća školi i prosvetnoj inspekciji pisanim putem, u kome iznosi brojne primedbe na račun škole i nastavnika škole, i za svoje dete zahteva zaključnu ocenu odličan (5), i naglašava kako nikakav novi ispit ne dolazi u obzir jer on „zna da dete zna za 5"! Prosvetni inspektor opštine Bačka Palanka zaključuje da postupak zaključivanja ocene nije pravilno izveden, i da se mora zaključiti ocena odličan (5). Iako prosvetna inspekcija ne zaključuje ocene već, koliko znamo, odeljenjsko veće, nakon brojnih intervencija učenik dobija željenu ocenu i novo svedočanstvo.

Kao pedagozi mi znamo da proces vaspitanja traje od malih nogu, a da gledanje problemima kroz prste samo može da dovede do većih problema. U pomenutom slučaju učenik je sledeće školske godine išao na popravni ispit iz matematike, koji nije položio u avgustovskom popravnom roku. Roditelj je naravno krenuo oprobanom procedurom: žalba Školi, koja je odbijena, pa žalba prosvetnoj inspekciji koja, pogađate, poništava ispit, iz razloga koju se relevantni koliko i vreme toga dana. Ali, uvek se može naći poneki zarez koji nedostaje, a možda čak i ceo dokument.

Na ponovljenom ispitu učenik ne želi da radi ni pismeni niti usmeni deo ispita jer smatra da zadaci nisu adekvatni! Možda bi neko i pomislio da je zaista tako, sve dok ne pogleda zadatke koje široka matematička javnost ocenjuje kao izuzetno lake, i primerenije trogodišnjem nego četvorogodišnjem obrazovnom profilu.

Nakon ispita kreće demonstracija sile i primitivizma koja je verovatno namenjena svim neposlušnim školama: Nastavnici-članovi komisije se verbalno vređaju najgorim psovkama, o čemu postoje potpisani zapisnici. Političko- prosvetni establišment se obrušava na školu svom svojom bestidnošću: Daj bre ocenu, ma kakvo neznanje, kakve komisije i propisi!

Pa valjda je svima sada jasno kako funkcioniše „sistem": Ispit ima da se poništava dokle god učenik isti ne položi! Mora biti neki razlog zašto se ispit poništava, kažete? Nažalost, po treći put ta reč, mašta i nemoral nemaju granice: možda su članovi komisije namerno duboko disali da bi detetu uskratili svež vazduh i time ga direktno oštetili. Treba da budu srećni ako se ne pokrene disciplinski postupak protiv njih, a dvojka je nepobitna…

Apelujemo na javnost da se uključi u ovaj i slične slučajeve kojih ima u mnogim sredinama. Zaposleni u SSŠ „Dr Radivoj Uvalić" ustaju u odbranu prosvetnog dostojanstva, izbrazdanog mnogobrojnim ožiljcima, sa verom da ovo društvo ima snage da zaustavi propadanje i krene napred.

Kolektiv SSŠ „Dr Radivoj Uvalić"

Bačka Palanka

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane