Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

Steže se obruč oko hohštaplerske vlasti

Prosvetni radnici se uspravili

U utorak, 24. novembra, nastavnici i profesori zaječarskih osnovnih i srednjih škola nisu, ispred Gradske uprave grada Zaječara, protestvovali zbog niskih plata, nego zbog zbog neljudskog odnosa prema školama. Nažalost, ni hohštapleri ne miruju, nego su čvrsto zapeli da zaječarski plac od 5224 kvadrata, na brzinu zamene za 10 puta manju parcelu na kojoj se nalazi problematični nezavršeni objekat

Vuksan Cerović

Množe se razlozi da se zaključi kako se steže obruč oko hohštaplerske lokalne vlasti u Zaječaru, koja je za tri godine ovaj grad uništila gotovo do temelja. Broj radnika koji se obraćaju sudu zbog neisplaćenih zarada rapidno raste svakog dana, u gradskoj kasi dinar ne može da se zadrži ni koliko sneg na usijanoj ringli, poverioci tužbama traže da im se plate računi za pružene usluge ili izvedene radove, a kredita koji je očekivan kao spasonosno rešenje nema pa nema niti će ga, izgleda, biti.

Da bi situacija za vlastodršce postala praktično nepodnošljiva postarali su se prosvetni radnici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, koji su se uprkos kiši u utorak (24. novembra) okupili ispred Gradske uprave i jasno i glasno rekli da im je dosta vlasti koja je u ovdašnje škole vratila turska vremena. Vlast je, kroz usta Vladislava Milojevića, pomoćnika gradonačelnika, čija stručna sprema prema zvaničnom dokumentu koji je potpisniku ovih redova dostavljen "nije poznata", uz ocenu da su celogodišnje blokade računa - trenutne, obećala da će problem rešiti uskoro. To je njihova omiljena reč, jer po pravilu ništa ne znači.

- Morali smo da dođemo i da im kažemo da ovako više ne može - rekao je okupljenim novinarima, Goran Manojlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru i dodao da škole iz gradskog budžeta nisu dobile ni dinara duže od godinu dana, neke su ostale bez telefonskih brojeva a neke bez telefonskih i internet veza, jer računi nisu plaćeni. U jednoj školi se prošle nedelje pojavila šuga, što je posebno zabrinjavajuće, jer količina sredstava za higijenu, koju škole nabavljaju uz pomoć donacija roditelja nije dovoljna. Prema našim računicama, kaže Manojlović, ukupna dugovanja prema školama prelazne iznos od 100 miliona dinara.

Zaječarska hohštaplerska vlast, koja je postala velika sramota SNS, već poodavno pokušava da proda priču kako je od prethodne vlasti nasledila velike dugove.

Međutim, na primeru ovdašnje gimnazije, iz koje su izašli mnogi umni i ugledni Zaječarci, lako se može dokazati da to nije tačno. Evidencije kažu da je 2012. godina, dok je grad vodila bivša vlast, dug prema toj ustanovi bio 2.421.404 dinara. Naredne godine, kada je na zaječarski tron zaseo Saša Mirković, estradni menadžer koji sebe doživljava kao genijalca, dug je porastao na 4.923.709, u 2014. je izgurao na 8.834.628 dinara, a trenutno iznosi 11.515.820 dinara. Ima i škola koje su u znatno težoj situaciji.

Lokalna vlast ne pokazuje nikakvu nameru da obrazovnim ustanovama pomogne, iako im je u martu mesecu ove godine lično Saša Mirković obećao da će računi srednjih škola biti deblokirani do kraja meseca. Nije rekao kojeg, a on je poznat kao čovek koji obećanja lako daje, a još lakše zaboravlja.

U Gimnaziji su posebno zabrinuti kako da u ovakvoj situaciji iduće godine obeleže veliki jubilej 180. godišnjicu od osnivanja. Zbog toga su se menadžeru "genijalcu" 13. novembra, obratili pismom u kome, između ostalog, piše:

- Gospodine Mirkoviću, Gimnazija je osnovana 1836. godine i sledeće školske godine obeležićemo veliki jubilej - 180 godina od osnivanja. Ukoliko naš račun bude u blokadi i tada, nećemo moći da dobijemo sredstava od Ministarstva prosvete. Nećemo moći da dobijemo sredstva ni od lokalne samouprave i taj veliki jubilej ostaće u senci jednog stanja koje ova škola ne pamti od osnivanja.

U pismu se, dalje, kaže, da zbog blokade računa Gimnazija neće moći da učestvuje u raznim prekograničnim projektima, niti će moći đake da šalju na razna takmičenja, neće moći da nabavljaju osnovna sredstva za higijenu i rad, jer zaječarske firme više neće da im daju robu na veresiju:

"...Da li učenici naše škole, koji ostvaruju izuzetne rezultate na prijemnim ispitima (preko 90% maturanata upiše željene fakultete), koji ostvaruju izuzetne rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima (preko 50 nagrada u poslednjih 10 godina) i profesori koji sa njima vredno rade zaslužuju takav tretman? Ako ne mislimo na našu decu, koja su naša budućnost, o čemu onda da mislimo gospodine Mirkoviću?".

Ove godine, Gimnazija je bila domaćin državnog takmičenja iz matematike i nije dobila nijedan dinar niti od lokalne samouprave, niti od Ministarstva prosvete.

Po svemu sudeći prosvetari badava pišu menadžeru hohštapleru, jer on trenutno ima preča posla, nego što ne briga o tamo nekakvim školama. Pošto od pompezno najavljenog dobijanje kredita za kapitalne investicije i drugog za finansiranje tekuće likvidnosti, po svemu sudeći nema ništa, a tužbe stižu sa svih strana, pride se nabeđeni političar se našao na vetrometini očiglednih trvenja unutar SNS, gradska vlast u Zaječaru se ponaša kao muva bez glave.

U takvoj situaciji menadžer hohštapler se očigledno najbolje snalazi, jer je bogom dana za lov u mutnom. Zbog toga je upregao svoje poltrone u ekspresne radnje da se pod krajnje mutnim okolnostima utopi zemljište površine 5224 kvadrata na obali Jadrana u Baošiću. Minulih dana tamo su putovali brojni "kompetentni kadrovi", a rezultat je bio formiranje tročlane komisije u koju su imenovani Žarko Marinović, diplomirani pravnik i dva građevinska stručnjaka Gradimir Vasić i Bojan Stojanović.

Njihov zadatak je bio da predlože da se pomenuto zemljište, slobodnom pogodbom, zameni za nekakav plac kod Petrovca na moru, koji je 10 puta manji od onog u Baošićima i prema nekim saznanjima od mora je daleko oko 800 metara. Na tom placu se nalazi nezavršeni objekat, koji je prilično problematičan, jer prema podacima Uprave za nekretnine Crne Gore, za pojedine delove nema građevinskih dozvola, za delove gde su izdate evidentirana su prekoračenja, a zemljište je opterećeno založnim pravom u korist opštine Budva po poreskom potraživanju iz 2008. godine. Iz prilično pouzdanih izvora smo saznali da neki članovi pomenute komisije u toj raboti neće da učestvuju ni po cenu otkaza jer, iako se sve to navodno radi u "najboljem interesu Zaječara", pre će biti da se radi o nekim privatnim interesima.

Lokalna vlast u Zaječaru ima i druge glavobolje osim prosvetara kojima je prekipelo i otpora ujdurmi oko Baošića. Silan gnev je izazvalo rešenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojim je stavljeno van snage rešenje zaječarske lokalne poreske administracije, da se od TF Kable naplati astronomska naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine u iznosu većem od 70 miliona dinara. Pod dirigentskom palicom Saše Mirkovića, Gradsko veće je preglasavanjem donelo odluku da podnese krivičnu prijavu protiv Ivice Kojića, šefa kabineta Aleksandra Vučića, Snežane Bogosavljević Bošković, ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stane Božović, državnog sekretara u pomenutom ministarstvu i Mladena Mladenovića, pomoćnika ministra. Imenovani su u javnosti optuženi da "rade za tajkune i da interese tajkuna stavljaju iznad interesa države".

Takav potez, inspirisan od zaječarskog tajkuna koji je iz budžeta grada izvukao znatno više para nego što je naplaćeno od TF kable, naljutio je zaječarski SPS, koalicionog partnera naprednjaka u Zaječaru, čiji su se predstavnici u gradskoj vlasti javno ogradili od takvog poteza. Da će to u perspektivi dovesti do trajnog razlaza Mirkovića, koji nije član SNS, ali radi pod firmom te stranke i uz podršku dela njenih uticajnih članova, još se ne zna.

U ovom trenutku Mirkoviću kavga ne odgovara, jer u redovima SNS ima mnogo članova koji samo čekaju mig iz Beograda, pa da ga obrišu kao gumicom. Zato neće biti nikakvo iznenađenje ako pompezno najavljene krivične prijave izblede kao magla oko Zaječara.

Pomenuta krivična prijava je imala, još jednu, znatno ozbiljniju posledicu. U TF Kable se uveliko rade spiskovi za otpuštanje oko 190 radnika, a izgleda i smanjenje i izmeštanje proizvodnje zbog koje ih je gradska vlast odrala do gole kože. Smanje radnika bi, čuli smo, trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine. Ako do toga zaista dođe to će biti novi teški udarac zaječarskoj privredi, koja postoji još samo u tragovima.

Dok se svetski gradovi ponose širokim bulevarima, estradni "ekspert za bezbednost saobraćaja" uporno nastavlja da Ulicu Nikole Pašića, pretvara u Pašićevo sokače, čiji su trotoari znatno širi od kolovoza. Radovi u Ulici Cara Dušana, Kotorskoj ulici i na starom zaječarskom groblju čekaju kredit koga sve su prilike neće biti. Intezovno rade samo radnici "Štrabaka" u Ulici Svetozara Markovića, jer te radove ne finansira lokalna samouprava, nego JP "Putevi Srbije".

Sve u svemu, u Zaječaru je i Bog rekao laku noć!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane