https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Polemika

U vezi dela Akademika Burovića na albanskom jeziku

Francuska i albanska paškvila

Godine 2014, među mnogim drugim knjigama, čini mi se da ih je osam (8), akademik, prof. dr Kaplan Burović objavio je na albanskom jeziku i knjigu E VËRTETA NDRIT SI DIELLI (Istina sija kao sunce), koja sadrži njegove studije i dopise o svakojakim problemima, a u vezi sa prošlošću i sadašnjošću albanskog naroda.

Piše: Suad Sulejmanagić

Manje-više svi dopisi, sa sasvim zdravih ideoloških i društveno-političkih pozicija savremenog svijeta, demaskiraju, raskrinkavaju i stigmatiziraju socijal-fašističku kliku Envera Hodže i onih koji nastavljaju i danas sada svijetski poznatim zločinima i svinjarijama te klike. Sem Envera Hodže, na vrh pera Akademika Burovića su i ozloglašeni Enverovci Ramiz Alija, Ismail Kadare, Fasli Haliti i drugi.

Umjesto zahvalnosti, albanski "intelektualci", praveći nam se kao da su tobože i Antienverovci, sa njima i lično Ismail Kadare i Fasli Haliti, odgovorili su Akademiku Buroviću jednim taze falsifikovanim pismom, koje je tobože naš Akademik, zajedno sa dva Albanca Albanije (Sada mrtvi!

A, sa kojima Akademik nikada nije imao nikakvo druženje, pa ih i ne poznaje !), napisali 1969. godine (tobože protiv F.Haliti-a, njegove zbirke pjesama !), i poslali za štampanje listu ZËRI I POPULLIT, ali ovi - ne samo što im to pismo nisu objavili - već su i - i z g u b i l i !!! Tako sada ovi "vrli Antienverovci", umjesto da istražuju zločine Envera Hodže, traže po arhivama Albanije to pismo i "nalaze" - k o p i j u !!!, pa je hitno objavljuju preko svojih medija, a u odbanu Fasli Halitija, član Centralnog Komiteta "komunističke" Partije rada Albanije, i Ismaila Kadare - svijetski poznatog trubadura i političkog sekretara Envera Hodže, koji je i preko medija, prije koju godinu (a pošto mu je propao pokušaj da se afirmira kao disident !), izjavio da nije i nije nikada ni bio disident, pa ni nacionalista. Eto - to je njihov antienverizam! Falsifikatima i paskvilama protiv disidenta Br. 1 svijeta, Evrope, Balkana i same Albanije, protiv viteza i svetog ratnika u borbi za slobodu i demokratiju (koji se borio i bori, doprinio i doprinosi protiv socijal-fašističkih klika Balkana, stalinizma, titoizma i enverizma kao i koliko niko drugi !), oni nam dokazuju svoju "demokratiju", svoj "antistalinistički" i "antienveristički" stav, svoju angažovanost za istinu, slobodu i demokratiju.

Na zadnjoj korici svoje knjige, Akademik Burović je objavio i članak Alekse Resulbegovića pod naslovo Francuska paškvila. Preštampavamo ga u cjelosti, jer vrijedi da ga pročitaju i svi drugi, koji ne znaju albanski jezik.

Francuska paškvila

Aleksa Resulbegović

Ima li što kriminalnije od pisanja jedne ovakve paskvile protiv jednog književnika i naučnika, kojemu - osuđen sasvim nevin - ne samo što mu je razorena porodica i masakrirana djeca, već je i teroriziam sa jednim najmostruoznim zatvorom i interniranjem oko 30 godina redom, preko svega - znajući sasvim dobro da ovaj čovjek, u Albaniji stranac, doprinio je tako mnogo albanskom narodu na svim poljima, da - dok bude života - Albanci ničime mu neće moći da mu se oduže ?

Evo original na francuskom jeziku: RETOUR DES TUTSI Humanite www.humanite.fr/node/289889, 24 janv. 1991 - mercredi le premier témoignage d'un prisonnier politique albanais, l'écrivain Kaplan Resuli, libéré en décembre aprčs 20 ans de prison ...L'HUMANITÉ HISTOIRE. LES GRANDS ÉVÉNEMENTS DU XXe SIČCLE, volume 2 TRANSPARENCE A TIRANA. Le journal albanais "Rilindja Demokratike", organe du parti démocratique (opposition), a publié mercredi le premier témoignage d'un prisonnier politique albanais, l'écrivain Kaplan Resuli, libéré en décembre aprčs 20 ans de prison pour "espionnage au profit de la Yougoslavie". Né en Yougoslavie, ou il a passé une dizaine d'années en prison pour "nationalisme albanais", Resuli avait émigré dans les années soixante en Albanie pour échapper aux prisons yougoslaves.

PREVOD: Albanski list " Rilindja Demokratike " organ demokratske partije (opozicione), u srijedu je objavio prvo svjedočanstvo jednog albanskog političkog uhapšenika, književnika Kaplan Resuli, pušten iz zatvora u decembru, poslije 20 godina zatvora za "špijunažu u prilog Jugoslavije ". Rođen u Jugoslaviji, gdje je proveo jednu desetogodišnjicu u zatvor za "albanski nacionalizam", Resuli je emigrirao u godine 60-te u Albaniji da bi se spasio jugoslovenskog zatvora.

Pa kako se ne nađe jedan albanski sin, ni u Parizu, ni u Francuskoj i niti u svijetu, ni tada i niti dan-danas, poslije 20 i kusur godina, da demantuje tu najmonstruozniju paškvilu protiv Mandele Albanije i Balkana?! Pa i sama redakcija lista " Rilindja Demokratike " kako se to nije protivila niti protiv laži koja se tu kaže protiv nje?! Ili su tako pisali kako to kažu francuske kolege bandita Ramiza Alije, autora te najkriminalnije klevete i laži, kojom počinje jedna nova bitka protiv ovog martira i heroja rata za slobodu i demokatiju u Albaniji, Balkanu i u svijetu ?!

Imajući predvid da su se iz zatvora Albanije puštali i članovi Politbiroa i Centralnog Komiteta " komunističke " Partije rada Albanije, i ministri i generali, heroji albanskog naroda, i za nijednog od njih list L'HUMANITE nije pisao, nije im spomenuo ni ime, zar ne znači ovo da je Kaplan Resuli bio najznačajniji politički osuđenik u Albaniji ?! Zar ne znači ovo da je Ramiz Aliju i njegovu najcrniju i najkriminalniju bandu preokupirao Akademik Resuli koliko i kao niko drugi ?!

Ovim klevetama i lažima banda Envera Hodže ne samo što je pokazala još jednom ko je, već je opet pregazila čast i dostojanstvo albanskog naroda. A vi, koji ste pretendirali i pretendirate da ste Antienverovci, da se niste složili sa njom ?!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane