Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Povodom otkazivanje promocije knjige "Prvih sto", o istoriji FK Vojvodina

Naredba o zabrani došla iz zatvora

Da je srpsko društvo, predvođeno novom elitom neoliberalnih derikoža i prevaranata odavno pogazilo vrednosti na kojima se gradila istorija, tradicija, moral, ponos i dostojanstvo časnog naroda, potvrda je sunovrat koji doživljavamo četvrt veka. Sve što je temeljeno na ljudskim vrlinama: odgovornosti, poštenju, iskrenosti, poštovanju, solidarnosti, humanosti, zgazile su bitange, lopovi, mafija, kriminalci, kurve, konstatuje Miroslav Vislavski, Tabloidov urednik sporta

Miroslav Vislavski

U našem fudbalu se nakotilo puno toga što oslikava današnje srpsko društvo nemorala. Naša tragedija je u tome što niko ne haje za ukazivanja, upozorenja, kritike ili uvrede koje se upućuju onima koji urušavaju i gaze postulate organizovanog ljudskog društva. Ne reaguju činioci jer su oni u rukama nemoralnih i nedoraslih za sprovođenje odgovornih zadatka u izgradnji države i njenih institucija.

U takvom ambijentu, gotovo da ne zavređuje pažnju primer koji se dogodio zadnjih dana prošle godine u Novom Sadu. Ipak, stogodišnja istorija i tradicija Fudbalskog kluba Vojvodina obavezuje da joj se posvete redovi koji ilustruju stavove iz uvodnika ovog teksta. Reč je o skandalu koji se dogodio otkazivanjem promocije knjige „Prvih sto" koju je napisao i priredio hroničar kluba Borivoj Mirosavljević, doajen sportskog novinarstva i fotografije.

Dva dana uoči promocije knjige i novogodišnjeg koktela FK Vojvodina, među 79 privedenih u akciji MUP Srbije nazvanoj „Rezač" našao se i Zoran Šćepanović, bivši vlasnik i direktor privrednog društva „Maksim & Co", koji se nalazi na funkciji predsednika UO FK Vojvodina od juna 2014 godine. Grupa oko bivšeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića u kojoj je i Zoran Šćepanović osumnjičena je da je od decembra 2004. godine do kraja juna 2008. godine izvršila nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim & Co", čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada, čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Javnosti je servirano da je uhapšen predsednik FK Vojvodina, mada delo zbog kojeg je osumnjičen Zoran Šćepanović niti vreme u kome je eventualno počinio krivično delo zbog kojeg je priveden i zadržan u pritvoru trideset dana, nema veze sa FK Vojvodina! Istovremeno, on nije zaposlen u FK Vojvodina, niti prima nadoknadu od kluba za obavljanje funkcije predsednika Upravnog odbora!

Zbog toga, nije pošteno ni korektno prema FK Vojvodina zašto se uz ime osumnjičenog i pritvorenog Zorana Šćepanovića pominje njegova društvena funkcija. Možda Zoranu Šćepanoviću odgovara da ga kao osumnjičenog i pritvorenog javnost posmatra kao predsednika stogodišnje kluba, koji se u slobodnoj interpretaciji vrednosnih institucija Srpske Atine redovno pominje uz Maticu Srpsku i Srpsko narodno pozorište. Ako je to tačno i on u tome vidi olakšavajuću okolnost, onda on time pridaje sebi veću važnost nego što je ima. Štetu ima samo FK Vojvodina, kojoj se po ko zna koji put događa u novijoj istoriji da mu državni organi privode i pritvaraju istaknute funkcionere, predsednike, direktore ili članove rukovodstva

Na žalost, većina su sumnjičena zbog nedela na poslovima van FK Vojvodina, od kojih klub nije imao bilo kakav interes. Krajem osamdesetih godina su pritvarani, nekadašnji visoki zvaničnici SUP - a Petar Palkovljević Pinki i Slobodan Tadijin, istaknuti funkcioneri FK Vojvodina. Vreme je pokazalo da su hapšeni iz političkih razloga, kao protivnici razbijanja Jugoslavije i nadolazeće nacionalističke politike u Srbiji pod vođstvom Slobodana Miloševića.

Pre njih, gonjen političkim motivom od hrvatskog SUP - a, pritvaran je direktor FK Vojvodina Ljubo Španjol.

U proteklih petnaest godina, privođeni su ili pritvarani Miodrag Kostić i njegovi izabranici u Upravnom odboru kluba Ananije Pavićević, Dušan Borovica, Miroslav Mišković, Petar Matijević. Svi zbog dela koja nemaju veze sa FK Vojvodina!

Od osumnjičenih i privođenih zbog prekršaja nedela u fudbalu, poznat je slučaj sa direktorima, Svetozarom Šapurićem zbog navodne milionske štete koju je pretrpeo klub i kasnije Cvetkom Riđošićem. Pravi spektakl je bilo holivudsko hapšenje pokojnog Ratka Buturovića, predsednika Vojvodine, zbog sumnje da je sa tri hiljade evra korumpirao fudbalske sudije! Pre tri godine je bio slučaj sumnjičenja Petra Nikolića, direktora marketinga koji je navodno izdavao menice bez pokrića.

Pobednici u frakcionaškom obračunu dve uprave, su krajem 2014 godine, javno prozivali čelnike poražene opcije, imenujući Zorana Pavlovića, Dragoslava Vukovića i Milana Čabrića, nosioce istaknutih funkcija u nelegitimnoj Vladi FK Vojvodine, koji su hapšeni na osnovu krivičnih prijava podnošenih protiv njih zbog malverzacija u fudbalu ili prekršaja u privredi. Niko od pomenutih nije osuđen! Šta to onda i zašto država radi jednom klubu kakav je Vojvodina? Ima li ona odgovornosti za svoje propuste i promašaje?

Da je Zoran Šćepanović ponet funkcijom predsednika FK Vojvodina sa koje bar za sada nema nameru da odstupi, potvrda je da iza rešetaka donosi odluke koje mu u nastaloj situaciji ne priliče. U tom kontekstu je otkazivanje promocije knjige „Prvih sto" koju je naložio iz pritvora! Za taj događaj je poslato 1.200(!) pozivnica. Najveći broj pozvanih su bivši igrači, treneri, rukovodioci kluba i članovi sa plaćenom članarinom. Samo zbog tog događaja na tri dana iz francuske Nice je došao u Srbiju legendarni član šampionskog tima 1966, Silvester Takač. O ovom kapitalnom dvotomnom luksuznom izdanju od 1.000 strana, sa 2.000 fotografija, planirano je da govori akademik Vasilije Krestić...

Međutim, dan uoči promocije i novogodišnjeg koktela, autor knjige Borivoj Mirosavljević i dvojica legendarnih igrača Takač i Mladen Vučinić su obavešteni od direktora kluba Aleksandra Dunđerskog da se otkazuje promocija knjige! Na zvaničnom sajtu kluba je između ostalog saopšteno: "... S obzirom na skorašnje nepredviđene okolnosti u vezi sa predsednikom FK Vojvodina Zoranom Šćepanovićem, fudbalski klub Vojvodina smatra da bi u ovom trenutku organizovanje proslave bilo neprimereno, a ujedno ne želi da predstavljanje jednog izuzetnog književno-istorijskog dela neopravdano bude stavljeno u drugi plan na ovom događaju...".

Dalje se u Saopštenju kaže: "FK Vojvodina koristi ovu priliku da obavesti javnost da klub nastavlja normalno da funkcioniše, pripremajući se za nastavak sezone u kojoj ponovo imamo ambicije da izborimo plasman na evropsku scenu, gde smo letos ponosno i dostojanstveno predstavljali Srbiju i srpski fudbal..."

Dakle, promocija knjige („proslava") koja govori i ilustruje stogodišnju istoriju kluba bi bila „neprimerena" pošto je predsednik uhapšen, a sa druge strane: „...FK Vojvodina nastavlja normalno da funkcioniše..." sa visokim ambicijama!? To jedno sa drugim ne ide! Ako je Šćepanović zahtevao odlaganje promocije i koktela, čemu i kome služe oni koji tvrde da klub „normalno funkcioniše"? Da li su uzeli u obzir sva dešavanja oko pripreme i štampanja jedinstvenog dela koja ukazuju na sav bahati odnos prema vekovnoj istoriji i tradiciji kluba?

Osamdesetogodišnji Borivoje Mirosavljević je u svom bogatom opusu pisca i fotoreportera objavio do sada šest knjiga o FK Vojvodini. Nakon podrške rukovodstva na čelu sa Ratkom Buturovićem da otpočne sa kapitalnim delom, marljivo je radio i pripremio ga blagovremeno za štampu, kako bi to bio prilog obeležavanju jubileja povodom sto godina postojanja i rada FK Vojvodina.

Od tada su se dešavale mnoge ružne stvari koje su pratile ovaj projekat, još više Fudbalski klub Vojvodina. Godina 2014 je prošla bez svečanosti koje prate ovakvi jedinstveni jubileji. Umesto da se radi na obeležavanju stogodišnjice, vođen je rat između dve uprave koje su se tukle za poziciju u klubu nakon iznenadne smrti harizmatičnog i autoritativnog Bate Buturovića.

Iscrpljivale su se dokazujući svoj legitimitet. Nije objavljena knjiga koja je najavljena za 23 oktobar (Dan oslobođenja Novog Sada), nije bilo svečane akademije, nije održan najavljivan veliki turnir, nije bilo dodele priznanja koja se u takvim prilikama obavezno uručuju zaslužnim... Sve što je urađeno na tom planu, učinili su navijači kluba. Ipak, bilo je to samo simbolika koju su mogli da ponude oni kojima je klub na srcu. Oni koji su upravljali klubom, nisu nalazili za shodno da ispoštuju vekovno postojanje kluba! Solomonski su najavili da će sto godina kluba obeležiti u 101 godini!?

Prošla je i sto prva godina, a od obeležavanja jubileja ni traga ni glasa. Samo se Tomislav Nikolić, nakon kritičkog teksta u Tabloidu pod naslovom „Toma kadet" (drugi mediji nisu videli da je Vojvodina zaslužila odlikovanje), odlučio da država prizna Vošinu bogatu istoriju i dugu tradiciju, pa je u februaru 2015 "okačio" zlatnu medalju za izuzetne zasluge i postignute rezultate "na rever" - upravo Zoranu Šćepanoviću. Ni kriv ni dužan, Šćepanović je poneo medalju u koju nije ugradio baš ništa, pa čak ni obeležavanje jubileja što mu je sticajem okolnosti mogla biti izuzetna čast.

Da li su predsednik i njegovi saradnici na slobodi svesni da će odlaganje promocije knjige zbog njegovog hapšenja, uskratiti nekim akterima Vojvodinine istorije mogućnost da prelistaju knjigu koja svedoči o njihovom doprinosu u vekovnom životu kluba? Knjigu nisu dočekali velikani istorije kluba koji su u ovom periodu napustili životnu pozornicu: Vujadin Boškov, Ilija Pantelić, Dobrosav Krstić, Dobrivoj Trivić, Novak Roganović, Ivica Brzić, Stevan Sekereš, Stevan Bena, Đorđe Pavlić, Andrija Vereš, Lazar Vasić, Zdravko Rajkov, Petar Nikezić...

U devetu deceniju su zakoračili članovi „zlatne generacije" Toza Veselinović, Aleksandar Ivoš, Radomir Krstić, Draga Živković, blizu osamdesete su Luka Malešev i Mladen Vučinić. Sedamdesetu godinu života su prekoračili članovi šampionske 1966: Silvester Takač, Vlada Savić, Radivoj Radosav, Vasa Pušibrk, Adolf Lambi, Branislav Veljković, Rajko Aleksić, Ljubomir i Đorđe Milić, Tomče Stamevski.

Zanimljivo je da se dvotomo izdanje nudi na tržištu po ceni od 13.200 dinara. Pripremljen je tiraž od 1.000 primeraka, što hipotetički podrazumeva prihod od 13.200.000 dinara! Izdavač je „Dnevnik Vojvodina pres", čiji direktor je Dušan Vlahović, inače potpredsednik uprave FK Vojvodina u doba Bate Buturovića, a sadašnji član ovog tela. Ovdašnja javnost ga doživljava kao čoveka poverenja nemačkog VAC.a, većinskog vlasnika lista Dnevnik, ali i kao čelnika pod kojim je Dnevnikov holding doživeo sunovrat i nestanak nekadašnje najbolje štamparije u AP Vojvodini. On je u ime kluba povlačio poteze oko štampanja knjige.

Nekadašnji potpredsednik i član uprave kluba Đerđ Balaton, vlasnik poznate štamparije (postoji 33 godine sa 55 zaposlenih) je na sednici Upravnog odbora ponudio da sponzoriše štampu ovog luksuznog izdanja. Prema informacijama iz novinarskih krugova troškovi štampe su procenjeni na 36.000 evra. Balaton se smatra velikim Vojvodinašem, čija porodična tradicija članstva u FK Vojvodina doseže do 1939 godine, a on sam je redovan pratilac kluba od 1966 godine! Kao funkcioner u Vojvodini, davao je štamparske usluge velike vrednosti u propagandno marketinške svrhe kluba. Na utakmice kluba je putovao o svom trošku. Napominje da je finansirao izlaženje klupskog lista, u kome je Vlahović objavljivao ekonomske oglase u svom interesu. Umesto da se posao poveri Đerđu Balatonu i klub rastereti troškova, štampanje knjige je dato Grafici u sastavu kompanije Stilos (pre privatizacije: AMB Grafika) koja je poznata po štampi ambalaže! Navodna cena je 70.000 evra!

Ovakav "poslovan" potez nema razumnog objašnjenja. Borivoj Mirosavljević i saradnici su pripremali knjigu "Prvih sto" sa ljubavlju, entuzijazmom, bez bilo kakve nadoknade i - bez pozivnice za otkazanu promociju!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane