Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(Su)ludovanje

Davno izgubljena čast srpskih sudija i državnih tužilaca, i njihova zlodela (70)

Sud priznaje da vlast cenzuriše

Srpski sudovi još donose presude "U ime naroda". I, uglavnom, protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu da izdaju obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Na žalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost ni javni moral. Za tužioce i delioce pravde u Srbiji birani su podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Najgori medu njima je, svakako, ministar pravde Nikolica Selaković. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat Srbije i zbog čega je onda čudno što Evropska unija ne otvara poglavlje u pregovorima sa Srbijom o pravosuđu. O tome piše urednik Magazina Tabloid Milan Glamočanin, penzionisani načelnik uprave u policiji

Milan Glamočanin

Izbor tužilaca je završen. Postavljeni su pravi ljudi, na prava mesta. Ispred naziva tužilaštva može se dopisati - VUČIĆEVO VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO ... i dodati ime grada. Ili VUČIĆEVO Apelaciono tužilaštvo u Beogradu...

Prema izveštajima Evropske komisije, srpsko pravosuđe je izvan svih kategorija. Srbija se nalazi, očigledno, u predinstitucionalnom društvu.

Nasilje Vučićeve kamarile, koju u pravosuđu predvodi ministar Nikolica Selaković, predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, zastrašujuće je, i Magazin Tabloid svakodnevno dobija pisma građana i advokata, sa kopijama presuda koje su neverovatne, po nasilju i bestidnosti.

Ali...

Evo prilike da iznesemo slučaj koji uliva nadu, da su neke sudije odlučile da primenju zakon i evropske standarde.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je 17. decembra prošle godine rešenje kojim je ukinuo presudu Višeg suda u Beogradu, koju je donela sudija Vesna Miljuš. Inače, pomenuta gospođa je protiv našeg lista donela sve osuđujuće odluke, obrazlažući ih na najprizemniji način, bestidno braneći ''čast i ugled'' onih koji nisu imali ni časti ni ugleda. Ona pripada korupusu sudija koji najviše vode računa o svom dupetu, da se ne zamere predsedniku suda Stepanoviću.

Apelacioni sud u Beogradu je, u veću sastavljenom od sudija: Ivana Negića, predsednika veća i sudija Milenka Todorovića i Aleksandre Đorđević, ukinuo presudu kojom je sudija Miljuš obavezala urednika lista da plati 100.000 dinara, plus troškove, radnici Poreske uprave - filijale Vračar. Presudu je obrazložio sudija Milenko Todorović.

Što je neobično, žalbeno veće je na sedam strana objasnilo sudiji Miljuš šta znači sloboda javne reči, gde su njene granice i na koji način se širi demokratija, pozivajući se na Ustav Srbije, kao i stavove Evropskog suda za ljudska prava.

''...Žalbeno veće ukazuje da zaštita ''ugleda i prava drugih' predstavlja 'legitiman cilj' koji domaće vlasti najčešće koriste da ograniče slobodu izražavanja. Veoma često se one na nju pozivaju da bi zaštitile od kritike političare i državne službenike. Iz tog razloga je pod ovom stavkom Evropski sud za ljudska prava razvio bogatu sudsku praksu koja pokazuje visok nivo zaštite koja se dodeljuje slobodi izražavanja, a naročito štampi.

Povlašćeno mesto medija proističe iz stava suda prema kome mediji imaju centralnu ulogu, ne samo u političkom izražavanju u demokratskom društvu, već i u pogledu svakodnevnih stvari od javnog interesa. Što se tiče jezika, Evropski sud je prihvatio žestoku i oštru kritiku kao i slikovite izraze koji imaju tu prednost, što skreću pažnju na pitanja koja su predmet rasprave. Od značaja je i stav Evropskog suda za ljudska prava, iznet u slučaju Thoma V.Luksemburg iz 2001. godine, koji se odnosi na rad državnik službenika u ovoj državi, gde je Evropski sud izričito naglasio da državni službenici, koji postupaju po službenoj dužnosti, kao i političari, podležu kritici. Granice prihvatljive kritike u pogledu njih su šire nego u pogledu običnih pojedinaca..."

Ova odluka predstavlja dokaz da je ostalim srpskim sudijama milije da obavezno presudama guše medije, surovim kaznama. Navodimo imena sudija Apelacionog suda u Beogradu, koje bi ovu odluku i zaključivanje suda označili neprijateljskim aktom prema vlasti Aleksandra Vučića, ili bilo kog drugog vlastodršca. U toj životinjskoj odbrani predstavnika vlasti prednjače sudije Milica Popović Đuričković, Dragana Boljević, Zorana Delibašić, Milanka Vukčević...Skoro sve sudije koje sude u ovom odeljenju s nepodnošljivom lakoćom prepisuju član zakona koji predviđa mogućnost kažnjavanja, ali ne i one koje taj isti zakon novinarima pruža slobodu izražavanja.

U elektronskom izdanju objavićemo u celini sadržaj navedenog rešenja.

U redakciju je, uoči samog zaključenja, stiglo pismo osuđenika iz zatvora u Padisnkoj Skeli, koje je upućeno Aleksandru Vučiću, u kojem se opisuje kako je zatvor u kojem on služi kaznu ilegalan, da nema građevinsku dozvolu, da nije upisan u Agenciji za privredne registre, da je neko uzeo ogromne pare za zidanje zatvora koji je gori nego onaj iz američkih filmova. Uz pismo je priložio i dokaze. Pismo nismo mogli objaviti u celosti, zbog obima, ali se nadamo da će čitaoci razumeti o čemu je reč.

Ilegalna tamnica

Predstavka osuđenog Vidosavljević Dragutina iz Leskovca, na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno popravnom zavodu u Beogradu 11213 Padinska Skela Post.Fax 16 - Zrenjaninski put BB, sa matičnim brojem 15/14

''Gospodine Vučiću,

U Padinskoj Skeli na mestu zvano Kovilovo na katastarskoj parceli 228/2 Ministarstvo pravde Republike Srbije i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija iz Beograda, poseduju nelegalno izgrađen objekat spratnosti P+2+ osmatračnica, specijalno namenjen za smeštaj lica lišenih slobode , odnosno uhapšenih i pritvorenih lica , kako kaže odredba čl. 2 st.1 t.23 Zakonika o krivičnom postupku, Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, ili jednostavnije rečeno - Specijalni istražni zatvor, za koju namenu je objekat sagrađen, i za koju namenu im je data upotrebna dozvola rešenjem Ministarstva građevinarstva i urbanizma br.351 -03 - 000S1/2012 - 07 od 08.10.2013 godine koje vam u prilog dostavljam.

Postoji osnovana sumnja da se veruje da je rešenje Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije kojim se daje upotrebna dozvola za specijalni istražni zatvor falsifikovano, obzirom da je u stavu drugom dispozitiva navedeno da je utvrđeno da je objekat izgrađen u svemu prema izdatom rešenju o odobrenju za gradnju sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda. Sektor za građevinske poslove IX -011 br.351 - 179/2007 od 03.05.2007 godine, koje Vam u prilog dostavljam, a kojim je određeno da se na osnovu objekta, odnosno izvođenju radova, ali se može raditi Glavni projekat na osnovu koga se može vršiti građenje objekta , odnosno izvođenje radova", ali se u rešenju kojim se daje upotrebna dozvola za objekat nigde ne pominje da je izgrađen na osnovu Glavnog projekta za njegovu gradnju, ni broj ni datum Glavnog projekta. Ni ime lica koje je izgradilo taj Glavni projekat, što ukazuje da je objekat nelegalno izgrađen!

Osnovi za sumnju da je rešenje Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije kojim se daje upotrebna dozvola za specijalni istražni zatvor u krugu KPZ u Padinskoj Skeli falsifikovano, proizilazi iz činjenice da je u stavu drugom dispozitiva rešenja kao uslov za davanje upotrebne dozvole navedeno da je ,,utvrđeno da je izvršeno geodetsko snimanje objekta, a ja vam u prilog dostavljam akte Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Palilula 02 br.952 - 212/15 od 23.07.2015 godine i 02 br.952 - 3 - 3325/15 od 28.08.2015 godine iz kojih se izvesno utvrđuje da u K.O. Kovilovo na katastarskoj parceli 22812 nema evidentiranih objekata na digitalnom katastarskom planu niti u bazi podataka katastra nepokretnosti, a da je na dan 08.10.2013 godine kada je rešenje doneto ,'...na katastarskoj parceli 228/2 postojao nerešen zahtev br.952 - 02 - 010 - 5092/13 podnet dana 06.08.2013 godine od strane Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije - uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji se odnosi na snimanje zatvorskog kompleksa spratnostiP+2+ osmatračnica ukupne BRGP obračunate po GP-u i JUS-u 12,46,06 kvadratnih metara i drugih objekata koji nisu evidentirani na digitalnom katastarskom planu i katastru nepokretnosti'.

U obrazloženju rešenja Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije kojim se daje upotrebna dozvola za specijalni istražni zatvor u krugu KPZ u Padinskoj Skeli , na čiju izgradnju je potrošeno više miliona evra državnih para, navedeno je da je utvrđeno da je objekat izgrađen od kvalitetnog građevinskog materijala i da je ,,obezbeđen dokaz o kvalitetu izvedenih radova, odnosno ugrađenog materijala, instalacija i opreme", dok ćete uvidom na licu mesta utvrditi da je ove godine nakon izdavanja upotrebne dozvole, a i pre toga, državni i specijalni zatvor vredan više miliona evra počeo da puca po horizontali, vertikali, dijagonali, otpadaju plafoni, da prokišnjava na sve strane, da struja nestaje čim zagrmi, a nekad i bez grmljavine i po nekoliko puta u toku dana.

U prilogu Vam dostavljam akt Agencije za privredne registre u Beogradu BD 82401/2015 od 01.10.2015 godine, iz koga ćete utvrditi da specijalni istražni zatvor u Padinskoj Skeli, ili kako ga drugačije zovu ,'Novi zatvor' nije registrovan kod te Agencije, odnosno da nije registrovano njegovo postojanje.

U prilogu vam dostavljam i akt Uprave za trezor u Beogradu br.40200 - 918 - 3/2015 - 001 - 007 od 10.11.2015 godine iz koga se izvesno utvrđuje da postojanje specijalnog istražnog zatvora u Padinskoj Skeli u vlasništvu Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija , nije registrovano ni kod te uprave.

Posebno zabrinjava činjenica da je i ministar pravde zaboravio da postojanje Specijalnog istražnog zatvora u Padinskoj Skeli evidentira, i da ga unese u Pravilnik o upućivanju osuđenih, prekršajno kažnjenih i pritvorenih lica u Zavode za izvršenje krivičnih sankcija br.110 - 00 - 3/2015 - 05 od 26.03.2015 godine ( Sl.Gl.RS.br.31/15), kao impozantni smeštajni kapacitet Ministarstva pravde i uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji pravilnik vam je dostupan.

Očigledno je da su i Ministarstvo pravde Republike Srbije i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uložili a i dalje ulažu mnogo truda da postojanje nelegalno izgrađenog specijalnog istražnog zatvora u Padinskoj Skeli, koji funkcioniše po osnovu falsifikovane upotrebne dozvole, odnosno koji oni koriste po osnovu falsifikovane upotrebne dozvole, zadrže u dubokoj ilegali, nešto poput srpskog (nečitak tekst).

O napred iznetom obavestio sam Ministarstvo građevinarstva , saobraćaja i infastrukture pritužbom od 09.11.2015. godine poslatu na potvrdu zavoda br. 24 - 1---6108/15 - 01/1, koju Vam u prilogu dostavljam sa molbom da preduzme mere iz svoje nadležnosti, da se nelegalno izgrađen specijalni istražni zatvor u Padinskoj Skeli legalizuje i privede nameni nakon rekonstrukcije , a da se upotrebna dozvola odnosno rešenje kojim je data poništi po pravu nadzora, da se ispita finansiranje objekta iz budžeta i da me o preduzetom obaveste, što nije dalo nikakve rezultate.

Razlog za sve je što je Ministarstvo pravde Republike Srbije i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Beogradu, počev od 01.02.2012 godine i pre nego što mu je data upotrebna dozvola, svoj ilegalni specijalni istražni zatvor u Padinskoj Skeli, nenamenski koriste da u njemu u pritvorskim uslovima i po ćelijskom sistemu, masovnom nezakonitom, kontinuiranom i faktičkom primenom posebne mere bezbednosti (smeštaj pod pojačani nadzor), nezakonito izvršavaju višegodišnje kazne zatvora nad osuđenim licima koja su u njemu zarobili bez ikakvog kriterijuma.

Neke čak i zbog renoviranja drugih zavoda, navodno, jer ne odgovaraju pojedincima iz neformalne interesne grupe koja faktički vlada zatvorima u Srbiji, kojim osuđenim licima su sa pozicija državne sile oduzeli pravo da u tretmanu napreduju dalje od poslednje tretmanske grupe ,,V" i da ostvaruju svrhu kazne zatvora, ali im zato prodaju vagone robe široke potrošnje u zatvorskoj kantini po cenama koje su do pre nekoliko meseci bile i do 50% veće od tržišnih, bez fiskalne kase i bez izdavanja fiskalnih računa...Mislim i bez plaćanja poreza državi, iako Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija po aktu Agencije za privredne registre u Beogradu BD 76881/2015 od 15.09.2015 godine, ili su kod te agencije registrovanih kao privredni objekti , koji akt vam u prilog dostavljam, a samim tim ni za obavljanje delatnosti trgovina robom široke potrošnje na malo i veliko.

Umesto fiskalnih računa izdaju nam paragon blokove računa čiji primerak vam u prilog dostavljam, a nije poznat ni vlasnik robe koju nam daju i u kakvom su odnosu vlasnik robe, zatvor, ni kakvog je porekla roba koja se prodaje osuđenima , ili se ubira profit od sive ekonomije u specijalnom istražnom zatvoru, jer o tome podatke nisu hteli da mi daju po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja br.24-4559/15 od 19.10.2015 godine , koji vam u prilog dostavljam.

Prema podacima iz akta Uprave za trezor br.401 - 00 -918 - 3/2015 - 001 -07 od 10.11.2015.godine koji vam u prilog dostavljam videćete da postojanje kazneno popravnog zavoda u Beogradu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem u Padinskoj Skeli i uopšte nije registrovan kod te uprave!

Sve ovo nije smetalo ministru Nikoli Selakoviću da dana 26.03.2015.godine prilikom donošenja Pravilnika o upućivanju osuđenih, prekršajno kažnjenih i pritvorenih lica u zavode za izvršenje krivičnih sankcija br. 110-00-3/2015-05 u čl. 9 tog pravilnika unese i uvrsti kao stvarno postojeći i fantomski Kazneno popravni zavod u Beogradu, što daje osnova za sumnju da je ministar pravde falsifikovao taj pravilnik u delu koji se odnosi na KPZ u Beogradu.

Osim ukoliko ne uspe da nam u Beogradu pokaže upravnu zgradu, paviljone, objekte i odeljenje tog zavoda koji je do sada krio od javnosti podjednako dobro kao i specijalni istražni zatvor u Padinskoj Skeli.

U prilog toj sumnji govori i akt direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija br.7-00-82/2015-03 od 29.09.2015.godine koji Vam dostavljam u prilogu, iz koga ćete izvesno utvrditi da Kazneno popravni zavod u Beogradu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem u stvarnosti i ne postoji, već da je to samo naziv za ilegalni Specijalni istražni zatvor Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u krugu Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli. U prilog ove sumnje stoji činjenica du su Ministarstvo pravde Republike Srbije i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, odbili da mi dostave fotokopiju izvornika tog pravilnika sa svojeručnim potpisom ministra pravde i otiskom pečata ministarstva pravde, po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Lečenje osuđenih lica u ilegalnom specijalnom istražnom zatvoru u Padinskoj Skeli, pored drugih zverstava, pod firmom fantomskog Kazneno popravnog zavoda u Beogradu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem počev od 01.02.2012.godine do dana 15.07.2015. godine vršeno je ,,na divlje" bez ikakve saglasnosti, odobrenja ili efektivne kontrole Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Dana 15.07.2015.godine odeljenje za zdravstvenu inspekciju - odsek u Beogradu Ministarstva zdravlja Republike Srbije donelo je rešenje br.53 -00-00223/2015-07 za koje postoje razlozi za sumnju da je falsifikovano, kojim rešenjem na nepostojeći zahtev nepostojećeg ,,Ministarstva pravde i državne uprave" i nepostojeći zahtev uprave za izvršenje krivičnih sankcija, čiji broj i datum ne navodi u uvodu rešenja, utvrđuje da su u fiktivnom kazneno- popravnom zavodu u Beogradu u Padinskoj Skeli ispunjeni zakonom propisani uslovi za rad i obavljanje određenih poslova zdravstvene delatnosti i daje mu se saglasnost da u objektu u Padinskoj Skeli, kojeg u stvarnosti nema, mogu obavljati određene medicinske delatnosti iz oblasti opšte medicine i stomatologije i medicinska nega ,,za lica koja su sudskom odlukom lišena slobode", što su po čl.2 st.1t.23 Zakonika o krivičnom postupku pritvorenih lica, koja u zavodu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem i po čl.9 Pravilnika o upućivanju osuđenih prekršajno kažnjenih i pritvorenih lica u zavode za izvršenje krivičnih sankcija u KPZ u Beogradu uopšte ne bi smela da budu zatvorena.

U prilog vam dostavljam falsifikovano rešenje Ministarstva zdravlja i akt Uprave za izvršenje krivičnih sankcija br.7-00-87/2015-03 od 13.10.2015. godine iz koga ćete izvesno utvrditi da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nije tražila od Ministarstva zdravlja da donese napred navedeno rešenje nikakvim zahtevom.

U stvarnosti odeljenje zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja je na zahtev upravnika fiktivnog Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu br.119-3194/15-011 od 07.07.2015. godine koji je poslat na ime zdravstvenog inspektora Ministarstva zdravlja koji vam u prilogu dostavljam, dalo saglasnost fiktivnom kazneno-popravnom zavodu u Beogradu zatvorenog tipa, sa posebnim obezbeđenjem, da u objektu ilegalnog specijalnog istražnog zatvora Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u krugu kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, obavlja određene zdravstvene delatnosti nad osuđenim licima koja su u njemu nezakonito zatvorena. Sve protivno načelima medicinske etike koja se odnose na ulogu zdravstvenog osoblja, naročito lekara, u zaštiti zatvorenika i lica u pritvoru od mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni lili postupaka. Protivno odredbama Tokijske deklaracije Svetske zdravstvene organizacije i odredbama čl. 10 Konvencije Ujedinjenih Nacija protiv mučenja ili drugih svirepih, nečovečnih kazni i postupaka.

Pritužbom podnetom dana 30.10.2015 godine, koju Vam u prilogu dostavljam, o napred iznetom, dodajem i činjenicu da su pod pokroviteljstvom zdravstvene i sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja osuđena lica u ilegalnom specijalnom zatvoru u Padinskoj Skeli prinuđena da se sportom bave u zaključanim podrumskim prostorijama, jedan metar ispod osnovnog nivoa zatvora, bez sanitarnog čvora, bez prozora i dnevnog svetla, bez svežeg vazduha i urednog provetravanja, u kojima se oseća smrad na apsansku buđ, koje su projektovane i i izgrađene kao atomsko sklonište.

Blizini uslovima za sklonište br.800-14/17 od 12.04.2007. godine iznad čijih ulaza stoji impozantni naziv,,sportska sala", i da su prinuđena da šetaju audio i video nadzorom zaključani u metalnim kavezima bez mokrog čvora u kojima su često prinuđeni da vrše malu a ponekad i veliku nuždu kao životinje u zoološkom vrtu, a koji se službeno nazivaju ,,terasama". Obavestio sam Ministarstvo zdravlja Republike Srbije koji je učinio sve da po pritužbi ne preduzme ništa.

Zahtevan posao na implementaciji Preporuke (2003) iz Komiteta ministara Saveta Evrope o uslovnom otpustu i socijalnoj rehabilitaciji- resocijalizaciji osuđenih lica na način što im se oduzima pravo da u tretmanu napreduju dalje od poslednje tretmanske grupe , "V" u ilegalnom specijalnom istražnom zatvoru u Padinskoj Skeli pod nazivom Kazneno popravni zavod u Beogradu, Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija poverili su specijalno obučenoj takozvanoj ,,Službi za tretman" i drugim isto tako specijalizovanih ,,službama", koje su sinergičnim delovanjem uz angažovanje sve svoje intelektualne invektivnosti i kreativnosti za bezmalo četiri godine rada zatvora uspele da socijalno rehabilituju i na uslovili otpust puste samo jedno osuđeno lice.

Kao na Golom otoku, samo što se umesto stavljanja kamenčića u cipele osuđenih primenjuju savremenije i perfidnije metode i zverstva u cilju realizacije nezvaničnog eksperimenta Ministarstva pravde Republike Srbije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za nezakonito kažnjavanje nanošenjem dodatnih patnji. I to od onih koji izdržavanju kazne zatvora u Srbiji uobičajeno podrazumevaju kao uništavanjem psihičkog i fizičkog zdravlja i životne perspektive osuđenih koji su u kandžama monstruma zarobljeni, jer ne odgovaraju pojedincima iz neformalne interesne grupe koja faktički vlada srpskim zatvorima... ''.

Pozadina jednog ubistva u ilegalnom zatvoru u Padinskoj Skeli

Osuđeni da umru

Oduzimanje ljudskog života je težak, najteži greh. Bez obzira ko je ubijeni, a ko ubica, i šta je razlog tragedije. Redakcija ni na koji način ne želi da opravda ono što se desilo 19. januara ove godine u jednoj od ćelija Kazneno popravnog zavoda Beograd (zvanog Nova Skela), već da ukaže na prave krivce koji se skrivaju od očiju javnosti, i da pokuša da spreči nove tragedije u srpskim robijašnicama

.....

U broju 335 Magazina Tabloid, u članku pod naslovom „...Više od kazne: lagano ubijanje osuđenika u srpskim zatvorima", objavili smo kako je osuđenik Zoran Marković 21. marta 2015. zvao jednog od naših urednika i telefonom mu ispričao svoju tragičnu priču. Rekao je da mu je život u KPZ Padinskoj Skeli pravi pakao. Optužio je svog vaspitača Darka Krstića da ništa ne preduzima od zakonom propisanih mogućnosti da mu pomogne, a da iza vaspitača stoji načelnik straže Kristijan Đujić, pa tako ne pomažu ni žalbe osuđenika. Još tada je Zoran tražio da bude u samici, jer ima problema sa drugim osuđenicima.

Dan kasnije Zoran je pokušao samoubistvo i u kritičnom stanju je prebačen u civilnu bolnicu gde su mu spasili život. O ovome su mediji pisali, ali ne i o razlozima za taj njegov čin.

Posle ozdravljenja vraćen je u Novu Skelu i poslednjih meseci je uporno tražio razgovor sa vaspitačem kako bi ili bio smešten u samicu ili prebačen u sobu sa drugim osuđenikom.

Pravilo je u Novoj Skeli da sa platežno nesposobnim osuđenicima, kao što je Zoran, vaspitači razgovaraju najviše jednom godišnje.

Ovo je redakciji potvrdio i drugi zatvorenik, Draža Božić, koji je u svom pismu napisao: „...Služba za tretman razdvaja osuđenike kao u hotelskim apartmanima. One bogate, privilegovane, šalje na pogodan smeštaj, sa drugim licima koja im odgovaraju i koja sami odaberu, a nas siromašne, bez uplate, bez posete i paketa u neodgovarajuće, vlažne sobe sa neispravnim tušem."

Sukob između osuđenika se bukvalno provocira.

Šta se tačno dogodilo tragične noći i šta je neposredni uzrok tragedije u kojoj je Predrag Anović izgubio život, za sada nije poznato nikome, osim njegovom cimeru Zoranu Markoviću, koji je osumnjičen za ubistvo.

Ono što znaju zaposleni i većina lica na izdržavanju kazne u Novoj Skeli, jeste da je Zoran uporno tražio premeštaj, ali mu se nije izašlo u susret. Njegova velika greška bila je i što se za pomoć obratio zatvorskim lekarima.

Insajder Magazina Tabloid tvrdi da postoji otvoreni sukob između službe zatvorske bezbednosti, na čijem čelu je Kristijan Đujić, i prevaspitne službe na čelu sa Daliborkom Kujačić - na jednoj strani - i većine lekara na drugoj strani.

Đujić i Kujačićka su privatizovali zatvor i osuđenike smeštaju po njihovoj platežnoj sposobnosti. Većina zdravstvenih radnika pokušava da savesno obavlja svoj posao i predloge za premeštanje osuđenika daje na osnovu procene njihovog psihičkog stanja. Pošto medicinsko osoblje finansijski ugrožava načelnike bezbednosti i prevaspitne službe, došlo je do otvorenog sukoba.

Prema nama poznatim informacijama, jedan osuđenik koji je uporno tražio od doktorke Ivone Janković da bude sklonjen iz ćelije u koju je bio smešten, zverski je prebijen od strane stražara u samoj zatvorskoj ambulanti. Batinanje su posmatrali doktorka i jedna medicinska sestra, kojoj je pozlilo, pa je morala da izađe i potraži lekarsku pomoć - za samu sebe.

Postoji realna opasnost, tvrde naši izvori iz zatvora, da ovo nije poslednje ubistvo među osuđenim licima. Službe bezbednosti i prevaspitanja, koje jedine mogu da predlože razmeštaj osuđenika, i dalje rade, ne po savesti i zakonu, već po sopstvenom materijalnom interesu. Nova Skela je zamišljena kao zatvor visokog stepena bezbednosti i za njega su utrošena sredstva dovoljna za isplatu svih penzija u Srbiji u trajanju od najmanje dve godine.

Umesto toga, ova ilegalna tamnica postao je zatvor visokog stepena torture nad zatvorenicima, ali i nad samim zaposlenima.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane