Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Smederevska Palanka:pljačka i uništavanje Fabrike šinskih vozila "Goša"

Gladni u vagonu prve klase

Radnici Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, izigrani su i od države i od vlasnika, i danas svako od njih može da kaže da je "gubitnik tranzicije". Ali, kakve tranzicije, ko ih teroriše i pljačka, to je u pismu-apelu upućenom Magazinu Tabloid detaljno objasnio Zoran Dragićević, u ime svih koji su danas prepušteni surovim eksploatatorskim metodama poslodavaca. Redakcija ovo obraćanje prenosi u celosti

Zoran Dragićević

Radnici „Goša-fšv"doo već više od dve godine pokušavaju da preko najviših državnih organa spreče sprovođenje bezakonja u fabrici koje je u domenu privrednog, finansijskog, pravnog i socijalnog kriminala. Rukovodstvo svakodnevno krši radnička prava i nanosi štetu fabrici, dobavljačima, kooperantima pa i samoj državi, što se ogleda kroz pljačkanje države (neplaćanjem poreza i doprinosa), kroz nanošenje štete javnim preduzećima, nezavršavanje poslova dobijenih od Vlade Srbije kao pomoć (iz budžeta) za podsticanje proizvodnje u 2012. godine (za popravku putničkih vagona za JP „Železnice Srbije"doo), i mnogo toga još. Finansijska sredstva su utrošena, naplate računa (blizu 3,8 miliona dinara) za popravke nepostojećih (lažnih) kvarova na osiguranim mašinama i uređajima, pri čemu je oštećeno ne samo „Dunav osiguranje" doo već i budžet Srbije.

Nesavesno i nečasno poslovanje je vidljivo po oduzimanju poslova od strane matične firme „ŽOS" za izradu teretnih vagona za „Železnice Makedonije" (iako je taj posao dobijen zajedno sa „Goša-fšv"doo), čime je našoj fabrici pa i samoj državi uskraćeno oko šest miliona evra.

Kakav je to odnos matične firme prema privatizovanoj firmi, kada su ti poslovi (koji su oduzeti od „Goša-fšv" doo ustupljeni firmama van grupacije „ŽOS", a radnici „Goša-fšv"doo su ostavljeni bez posla? Besmislenim odobravanjem Ministarstva rada, rukovodstvo fabrike je uglavnom upućivalo radnike na plaćena odsustva u 2014. godine (u periodu od 135 radnih dana). Time je država zajedno sa poslodavcem negativno uticala na egzistenciju radnika i njihovih porodica, nezakonitim sklanjanjem finansijskih sredstava od 1,35 miliona evra (za isporučene teret.vagone za Republiku Srpsku i vrata putničkih vagona za Iran) naneta je ogromna šteta: dobavljačima i kooperantima (neplaćanjem isporuče-ne robe i pruženih usluga). Iako se radi o velikim finansijskim sredstvima država okleva da proveri tokove tih finansijskih sredstava, zašto ?

Blokada računa fabrike ( preko 400 milona dinara) je stalna već više godina, i svakim danom se uvećava, otvaranje ćerke firme „Goša-RSC"doo (za samo 1.000 dinara osnivačkog kapitala) sa otvorenim računima na lažnim adresama u okolnim selima Azanja i Bašin je kažnjivo. Oni su u avgustu 2014. godine zatvoreni, nepoštovanje ugovora po osnovu dobijenih podsticajnih sredstava Vlade Srbije za zapošljavanje novih radnika, jer su novoprimljeni radnici otpuštani najduže nakon 11 meseci rada, isplaćivane su i devizne dnevnice pojedincima iako službeni put u inostranstvo nije ni obavljen, uvezena polovna roba (AK baterije za putničke vagone) je pokušana da se ugradi kao nova u vagone za JP"Železnice Srbije", a obespravljivanje i diskriminacija zaposlenih je izraženo...Pre svega kroz neoveravanje zdravstvenih knjižica (već 14 meseci). Radnici koji boluju (ili članovi njihovih porodica) od najtežih bolesti se ucenjuju da potpišu prelaznicu u ćerku firmu „Goša-RSC" doo da bi im se overile zdravstvene knjižice. Kakav je ovo gnusni čin i šta proizilazi iza toga jasno je svim radnicima!

Takođe, to se radi i kroz konstantno uskraćivanje zarada koje se delimično isplaćuju (već 30 meseci). Poslodavac i u takvoj situaciji iskazuje svoju bahatost selektivnim isplatama (veća samo podobnim radnicima),a vrhunac je isplata stimulacija krajem 2015. godine i do više desetina hiljada dinara (direktor sektora, šefovima i predsedniku sindikata), sistem isplata zarada nije transparentan i radnicima apsolutno nije jasno dokle se sa isplatama stiglo, kroz neispunjenje obaveza prema radnicima koji odlaze u penziju, doprinosi za PIO (koji nisu regulisani) im se kasnije uplaćuju i to na min.osnovu, a ne na obračunatu zaradu čime su na najprostiji-legalizovan način pokradeni (uz blagoslov države), a zaostala dugovanja im se isplaćuju selektivno (kako kome) u više rata, umanjenje dnevnica radnika (sa 25 evra na 17,5 evra) za rad u inostranstvu, iako im tri obroka nisu obezbeđena, kao i umanjivanje mesečnih realizacija (za 20%) bez obzira što su radnici poslati na obuku, neuplaćivanje mesečnih kreditnih obaveza radnika, iako su im rate redovno odbijane preko obračunskih listića...

Postoji još nekoliko prljavih "veština" kojima se poslodavac služi. Na primer, radnicima se navodno zbog pozitivnog alko-testa prvo da otkaz u „Goša-fšv", a posle ih ucenjuje i vraća na posao, ali u ćerku firmu „Goša-RSC", pri čemu gube sve beneficije po osnovu radnog staža, otpremnina i slično...

Radna mesta se dele po principu poslušnosti, a ne stručnosti pa veliki broj radnika napušta fabriku, česte promene radnih mesta (samo radi smanjivanja koeficijenata), neosnovana davanja otkaza i primena drugih vidova prisile su samo deo metoda koje rukovodstvo koristi u zaštiti svoje poslovne nesposobno-sti i ličnih interesa.

Nanošenje štete fabrici zarad ličnih interesa je očito jer, na primer, generalni direktor, koji je pozajmio od dobavljača 10. 000 evra zbog ženidbe sina, te pare nije vratio lično, već su one refundirane preko fabrike (na ime plaćanja usluge koja nije uopšte izvršena). Izvršni direktor investira u kupovinu na desetine hektara zemlje, koju je ogradio i podigao zasade voća. Da li je to moguće u ovom vremenu, ako se u fabrici isplaćuju plate samo delimično (30-80% mesečno)? Ali, ako se sažmu sve navedene nezakonitosti onda je i to moguće !

Zašto se ovakvim rukovodstvima (iako su prijavljena), koja rade uglavnom u sopstvenom interesu ne zabrani dalje nezakonito delovanje? Sa takvima nema progresa-napretka! Pravo radnika u fabrici je apsolutno zanemareno, a pravna lica koja treba da brane prava iz radnog odnosa i štite fabriku to ne rade (jedni su korumpirani, a drugi su zaplašeni).

Organizacija fabrike i međuljudski odnosi su na najnižoj lestvici od osnivanja fabrike, a zaposleni su ostali bez ičije pomoći.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane