Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

75. godina od formiranja ustaškog logora Jasenovac

Vrisak se još čuje

Dario Mirović

Istorija često zaboravi na časne i poštene ljude koji su svojom plemenitošću bili svetlo u mračnim vremenima. Takav je bio i dr Nikola Nikolić, predratni lekar epidemiolog, zatočen za vreme Drugog svetskog rata u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, kao komunista i kao Hrvat koji je bio protiv ustaške NDH. Bio je više puta pred vratima smrti, a imao je priliku da direktno vidi masovno ubijanja Srba i ostalih u ovom strašnom kazamatu. Posle rata, dospeo je u komunistički logor na Golom otoku (gde je kao lekar-zatočenik mnoge živote spasio), ali je pre toga stigao da napiše knjigu "Jasenovački logor", gde detaljno iznosi autentična svedočanstva iz jezive istorije ustaških zločina u cilju istrebljenja Srba, Jevreja i Roma

Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor za likvidaciju ljudi u Jugoistočnoj Evropi. Prostirao se na 240 kvadratnih kilometara, a činio ga je kompleks od nekoliko podlogora. Posle bombardovanja Beograda 6. aprila 1941, fašistička NDH, formira logore Jadovno, kraj Gospića, i logore na ostrvu Pag-Metajna i Slano. Ti logori su služili za likvidaciju Srba, Jevreja i Roma. Italijanske okupacione vlasti 28. Avgusta 1941, donose odluku o prošrenju okupacione teritorije i na severnu Dalmaciju, tako da su hrvatske fašističke vlasti, bile prinuđene da zatvore logore Jadovno, Metajna i Slano na ostrvu Pagu.

U tim logorima je od Aprila do avgusta 1941, likvidirano preko 70.000 Srba i Jevreja. Nakon što je Italija proširila svoju okupacionu zonu, hrvatske fašističke vlasti krajem Avgusta 1941. godine. Osnivaju Sabirni radni logor Jasenovac, kako se zvanično zvao Logor smrti i užasa.

Stvaranje samog logora, upravljanje i nadzor nad njim bili su povereni III (trećem) odeljenju hrvatske Narodne službe na čelu sa Vjekoslavom Maksom Luburićem-koji je lično odgovarao za sve što se tamo događalo. Komandanti logora bili su Ljubo Miloš i Ivica Matković. Logor se prostirao na preko 240 kvadratnih kilometara duž obale reke Save, od stare Gradiške na Istoku do sela Krapje na Zapadu, i od Struga na Severu do linije između Draksenića i Bistrice na Jugu.

Do izbora ovako širokog područja za taj monstruozan logor došlo je zbog povoljnog geografskog Položaja. Pruga Beograd-Zagreb bila je u blizini i veoma važna za transport zatvorenika. Teren je okružen rekama Savom, Unom i Velikom Strugom, usred močvarnog Lonjskog polja, tako da je bekstvo iz logora, bilo gotovo nemoguće.

Na drugoj obali reke Save, područje Gradine teško je pristupačno i često je poplavljeno, nenaseljeno i daleko od bilo kakvog svedoka. Bilo je to idealno skriveno mesto za masovna ubistva. Drugi mogući razlog za izbor ovog mesta bile su tamošnje fabrike-to su bile radionice za izradu lanaca, ciglane, strugare i slično, pa je logor bilo lako predstaviti kao radni. Hrvatska ustaška štampa objavila je 23. avgusta 1941. da su prve barake za zatvorenike izgrađene u blizini sela Bročice i Krapje i da će logori biti korišteni u svrhu isušivanja Lonjskog polja. Ustvari, to je bio začetak logora Jasenovac-logora jedan zvanog Bročice-Versajev. Logor dva, bio je Krapje gde su dovođeni prvi zatočenici Srbi i Jevreji, iz logora Jadovno i sa ostrva Paga. Logor III (tri), Ciglana-postao je mesto centralne uprave za sve sabirne i koncentracione logore u NDH. Logor IV, Kožara, bio je u selu Jasenovac, tu su bili najteži uslovi za zatvorenike,

Logor V (pet) Stara Gradiška, organizaciono je pripadao Jasenovačkom kompleksu logora. Pored ovih pet, u selu Uštica kod ušća reke Une u Savu nalazio se improvizovani ciganski logor gde su uglavnom Romi dovođeni i ubijani, a sela Mlaka i Jablanac, pretvorena su u sabirni logore za žene i decu. Dr Nikola Nikolić u knjizi "Jasenovački logor", detaljno iznosi autentična svedočanstva, jezive istorije hrvatskih zločina u cilju istrebljenja Srba, Jevreja i Roma.

Dr Nikola Nikolić je bio Hrvat, lekar epidemiolog , zatočen kao komunista, imao je priliku direktno da vidi stradanja i ubijanja Srba i ostalih. U raljama smo najstrašnije zveri što je poznaje istorija životinjskog sveta, u raljama smo hrvatske fašističke zveri, govorio je.

Dvadeset godina nakon rata 1964. tim lekara i drugih stručnjaka iz Jugoslavije je obavljao ispitivanja na Području Sistema logora Jasenovac. Samo tada i nikada više. Član tima a kasnije i predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, bio je i prof. dr Srboljub Živanović.

Posle detaljnog Istraživanja stratišta dr Živanović je izneo podatke: ubijeno je više od 730.000 Srba, 23.000. Jevreja i 80.000. Roma kao i 110.000. dece ispod 14 godina. Dr Nikola Nikolić je 1948, g. napisao i objavio ovu knjigu u Zagrebu, koja je odmah uništena i sakrivena od javnosti.

Već 1949. godine, dr Nikolić je upućen na Goli otok, delom i zbog ove knjige. Na Golom otoku je bio opet lekar-zatočenik i spasavao osuđenike. Akademik Dragoslav Mihailović ističe humanost i plemenitost dr Nikolića, i navodi da je spasao i njega i stotine drugih golootočana, od sigurne smrti. Ovaj plemeniti čovek, koji je ceo svoj život posvetio borbi za ideale preminuo je 1986. godine. Izdavač ove izuzetne knjige, koja bi trebala da se nađe u svakoj biblioteci je NNK iz Beograda.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane