Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

"Forbsova" lista najbogatijih Srba, pod lupom istraživača Magazina Tabloid

Tajkuni punih džepova i bankrotiranih kompanija

U ovoj listi osnova za njeno sastavljanje je ukupan prihod i iskazana neto dobit privrednih društava u vlasništvu tih biznismena, a obzirom da nije uključivano merenje sopstvenog kapitala i ukupnih obaveza, obuhvaćeni su i neki propali biznismeni, dok na drugoj strani nema najbogatijih srpskih privrednika Miroljuba Aleksića i Predraga Matijevića. Istraživač Magazina Tabloid, ugledni ekonomista Miodrag K. Skulić opisuje poslovanje ovih srpskih tajkuna sa Forbsove liste, zaključujući da će propale kompanije većine njih koštati Srbiju najmanje milijardu evra, da oni imaju pune džepove i konta u inostranstvu, ali da su im kompanije pred bankrotom. Ovo istraživanje značajno kompromituje sastavljače Forbsove liste.

Miodrag K. Skulić

Zagrebačko izdanje Forbsa objavilo je deset najvećih srpskih preduzeća koja su se našla na listi ove poznate publikacije.

Privredna društva u vlasništvu ovih deset biznismena ostvarila su u 2014. godini ukupan prihod 2,95 milijardi evra. Ukupan prihod nije bruto društveni proizvod (BDP), već između ove dve ekonomske kategorije čine bitnu razliku. Dnevni list "Politika", (koju ja cenim), doneo je da tih 2,95 milijardi evra predstavlja deset odsto BDP Srbije, ali tih deset Srba privrednika ne stvara deset odsto "svega što građani i privreda stvore za godinu dana", već predstavlja u odnosu na ukupan prihod privrede u toj godini od 73,3 milijarde evra četiri odsto ukupnog prihoda.

Pored toga, sa puno slobode možemo konstatovati da ukupan prihod privrednih društava nije nikakav značajan pokazatelj uspešnosti poslovanja, već visina sopstvenog kapitala, iskazana neto godišnja dobit i ostvareni nivo prinosa iskazan u toj neto dobit,i u odnosu na ukupan sopstveni kapital. Na jednoj strani su i ukupne obaveze kompanije u odnosu na sopstveni kapital.

Zato su se na listi našle kompanije koje posluju sa gubicima i imaju visok nivo obaveza, kao na primer Victoria grupa Milije Babovića i Zorana Mitrovića, te prekomerno zaduženog MPC Holdinga Petra Matića, a nema dva najbogatija srpska privrednika Miroljuba Aleksića, vlasnika dve privredne grupacije Pionira i Amasis grupe. Nema ni Petra Matijevića, vlasnika mesne industrije iz Novog Sada, lanca trgovinskih radnji i brojnih poljoprivrednih dobara u Vojvodini.

Da bi našim čitaocima pojasnili ko su i kojom delatnošću se bave ovi najbogatiji srpski privrednici, dajemo prikaz po redosledu "Forbsove" liste, koristeći objavljene podatke Agencije za privredne registre za 2014. godinu, koje je i ta publikacija koristila.

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 537 miliona evra iskazan je gubitak od pet miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 557 miliona evra iskazana neto dobit od 47 miliona evra (Forbs)

Mi smo utvrdili da je Miodrag Kostić lice koje se javlja kao manjinski vlasnik u dve grupacije, i to: MK Group i MK Holding. Vlasnici MK Group su: Wheat Corn Holding B.V. Holandija 86,94%, Agri Holding, Švajcarska 11, 46%, Roksanda, Kostićeva majka 1,12% i Miodrag Kostić 0,48 odsto. Roksandin udeo prenet je sinu. Ovoj grupaciji pripada i vlasništvo 18,64 odsto udela u privrednom društvu Sunoko, u čijem sastavu posluju šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, dok je ostatak u Sunoku vlasnik holandska firma Nordagri N.V.

Ukupan broj zaposlenih u matičnom društvu i 29 zavisnih društava je 1.654. Na ukupnom prihodu od 32,8 milijardi dinara u 2014. godini iskazana je neto dobit od 1,05 milijardi dinara, ili 3,2 odsto prihoda. Sopstvenim kapitalom u iznosu od 26 milijardi dinara društvo pokriva 45,16 odsto vrednosti ukupno angažovane imovine. Od zavisnih firmi dve su registrovane na Kajmanskim ostrvima, a jedna u Švajcarskoj.

U drugoj grupaciji MK Holding po konsolidovanom bilansu matičnog i 29 zavisnih društava vlasnik 87,12 odsto je švajcarska kompanija Agri Holding, a 12,88 odsto Miodrag Kostić. U 2014. godine, sa 134 ukupno zaposlena u matičnom i svim tim zavisnim društvima ostvaren je ukupan prihod od samo 1,26 milijardi dinara, uz iskazivanje gubitka u poslovanju te godine u iznosu od 440 miliona dinara, ili 34,8 odsto tog ukupnog prihoda. Sopstvenim kapitalom u konsolidovanom bilansu ovaj Holding pokriva 36,55 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava. Zavisna društva sva su registrovana u Srbiji. Nigde u dokumentaciji i bilansima nema veze sa ovim grupacijama ukrajinskog poslovanja Miodraga Kostića.

Prema iznetom nije Miodrag Kostić zaradio u 2013 godini 47 miliona evra, niti je izgubio u 2014 godini pet miliona evra, smatram da su Forbsovi saradnici u tome napravili ozbiljnu grešku, ili su smatrali da je Kostić vlasnik i holandske i švajcarske firme. Ja tvrdim da ni naša poreska uprava, niti Komisija NBS za sprečavanje pranja novca, pa ni drugi državni organi ne znaju ko su vlasnici te dve inostrane firme, kakvo je poslovanje Kostića na Kajmanskim ostrvima i u Ukrajini.

Miodrag Kostić je osamdesetih godina bio direktor društvenog preduzeća "Dimničar" u Vrbasu. Prvo putničko vozilo "Fiat" kupio je 1992. godine. U period hiperinflacije otvorio je uličnu prodaju kokica. Nakon izvesnog vremena kupuje 24 kamiona marke "Volvo" i obavlja transportnu delatnost. Pošto nije plaćao porez finansijska policija pokreće postupak gojenja, on beži u Crnu Goru kod svog prijatelja Mila Đukanovića, odakle se, tek, vraća posle hapšenja Slobodana Miloševića, koje su izveli Zoran Đinđić i Čedomir Jovanović. Potom Kostić postaje direktor Demokratske stranke. U tom svojstvu kupuje NATO agresijom oštećenu zgradu CK, za koju su profesori Građevinskog fakulteta izradili ekspertizu da mora da se ruši. To kupuje za oko 11,5 maraka, ali pošto plaća obveznicama stare devizne štednje koje dospevaju 2016. godine, njega taj iznos košta samo četvrtinu ugovorene kupoprodajne cene.

Uz zemljište koje je bilo uz zgradu CK, pridodaje mu se još 1,5 hektar gradskog građevinskog zemljišta bez dodatnog povećanja ugovorene cene. Kostić sređuje projekte i umesto rušenja, nadziđuju se još četiri sprata. Nakon toga prodaje lokaciju i do danas nije poznato da li je platio porez na kapitalnu dobit. Potom ubeđuje svog šefa Zorana Đinđića da mu se prodaju tri šećerane za devet evra. I u tome uspeva, dobijajući 22 miliona maraka u zalihama šećera. Kostić je onaj čovek koji je zbog utaje poreza pobegao u Crnu Goru, to je obmanjivač broj jedan srpskog društvenog sektora, ali su žuti i došli na vlast da se nakradu, a Slobodana Miloševića isporučili Hagu. I ta stranka žutih danas je u rinfuznom stanju.

Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 433,6 miliona evra iskazana je dobit od 51,10 milion evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 440,2 miliona evra iskazana neto dobit od 40 miliona evra (Forbs)

Vlasnik Delta holding su dve kiparske firme 71,72 odsto Hemslade Trading Limited i 28,28 odsto Rhenium Holdings Limited. Matično privredno društvo Delta Holding posluje u Srbiji sa 23 zavisna društva i još šest društava u inostranstvu. U 2014. godini na ukupnom prihodu po konsolidovanom bilansu od 50,8 milijardi dinara iskazalo je neto dobit od 789 miliona dinara, što čini samo 1,55 odsto tog ukupnog prihoda. Sopstvenim sredstvima u iznosu od 70,6 milijardi dinara, ili sa oko 360 miliona evra Delta Holding pokriva 60,06 odsto ukupno angažovanih sredstava i sa visinom tog učešća nalazi se u samom vrhu kompanija u Srbiji. Sistem je u 2014. godini imao 3.189 zaposlenih, a 2011. godine pre prodaje maloprodajnog lanca belgijskoj firmi bilo je u sistemu 18.809 zaposlenih.

Organi gorenja, poreska policija i drugi državni organi secirali su ukupno poslovanje ove kompanije u proteklih deset godina i, po našem mišljenju, nikakav ozbiljan propust u radu nisu mogli utvrditi, pa sada tužilaštvo i sudovi muku muče da bar izreknu presudu kojom će pokrivati istražni zatvor najvećem srpskom privredniku, a iz dana u dan plaćaju narodnim novcem inostrane investitore da im finansiraju gradnju fabrika u Srbiji.

Srđan Knežević, navodni vlasnik Knez Petrola

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 334,2 miliona evra iskazana je dobit od 2,3 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 332,4 miliona evra iskazana neto dobit od 1,96 miliona evra (Forbs). U ovoj kompaniji u 2014. Godini bilo je 656 zaposlenih i na ukupnom prihodu od 39,2 milijarde dinara ostvarena je neto dobit 274 miliona dinara, ili 0,70 odsto ukupnog prihoda. Sopstvenim kapitalom u iznosu od 1,2 milijarde dinara Knez Petrol pokriva 23,13 odsto ukupne vrednosti angažovanih sredstava.

Ivica Vukelić i Saša Glušac suvlasnici kompanije Veletabak iz Novog Sada

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 322,6 miliona evra iskazana je dobit od 7,3 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 250,9 miliona evra iskazana neto dobit od 9,7 miliona evra (Forbs). Vlasnici ove kompanije su poznati uvoznici cigareta od Tvornice duhana iz Rovinja, a istovremeno izdaju pedesetak časopisa i drugih periodičnih izdanja. Na uvozu rovinjskih cigareta ostvarivali su pre par godina ogromnu dobit, ali sada izgleda da je taj uvoz znatno manje rentabilan.

Milija Babović i Zoran Mitrović, vlasnici Victoria group

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 306,9 miliona evra iskazan je gubitak od 15,6 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 284,8 miliona evra iskazan gubitak od 32,4 miliona evra (Forbs).

Victoria group, AD u 2014. godini imalo je samo 96 zaposlenih, što u upređenju sa 1.745 zaposlenih u prethodnoj godini predstavlja totalni slom. Ukupne obaveze ove privredne grupacije na kraju 2014. godine dostigle su 396 miliona evra i ova dva podatka najbolje govore da se radi o prezaduženom sistemu koji da proda svu svoju imovinu nemože razdužiti ni polovini svojih dugova.

Vlasnici Victoria group su Milija Babović i Zoran Marković po 22,55 odsto, EBRD iz Londona 21,36 odsto i Apsara limited, firma u vlasništvo srpsko-indijskog građanina 11 odsto. Sve akcije su pod blokadom prvog reda.

U 2014. godini ostvaren je ukupan prihod 39,7 milijardi dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 2,5 milijardi dinara, ili 6,32 odsto ukupnog prihoda. Kumulirani gubici dostigli su 4,9 milijardi dinara, ili više od 40 miliona evra. U period od 2010. do 2012. godine prihod Victoria grupe bio je za trećinu veći. Smanjujući sopstveni kapital ova grupacija je došla u situaciju da sopstvenim kapitalom pokriva samo 18,15 odsto ukupne vrednosti angažovane vrednosti poslovne imovine.

Kolika je šteta po Republiku Srbiju što je posle Farmakoma Miroslava Bogićevića sa obavezama većim od 650 miliona evra i imovinom vrednom 80 miliona evra, i ovaj sistem doživeo krah. Posebno iz razloga što su u sastavu ovog nazovi poslovnog sistema i bivša društvena preduzeća; Sojaprotein, AD, Bečej; Fabrika za preradu uljarica, AD, Šid; Preduzeće za preradu veštačkih đubriva Feril, doo, Bačka Palanka; Victoria Logistic, doo, Novi Sad (del. skladištenja); Veterinarski zavod, AD, Subotica; SP Laboratorija, AD, Bečej (tehn. Ispitivanje i analize); Luka-Bačka Palanka, doo; Riboteks, doo, Ljubovija (slatkovodne akvakulture).

Uvrštavanje Milije Babovića i Zorana Markovića u listu deset najbogatijih Srba, jasno govori da su se stekli uslovi da više ništa neverujemo Forbs-u i njegovim publikacijama. Postavlja se pitanje da li će i Victoria grup svojim poveriocima ponuditi UPPR, koji se u njenom slučaju slovbodno može nazvati unapred pripremljen plan prevare. Ceh ova dva finansijska kraha koštaće Srbiju milijardu evra. Ali nije u tome problem, već je problem što niko neće sačiniti nalaz šta je uzrokovalo toliki gubitak. Institut za ekonomsko pravne ekspertize, čiji sam ja osnivač, za tri meseca bi izradio takav nalaz, uz naknadu u visini jednomesečne plate guvernerke Tabaković. Međutim, predsedniku srpske vlade Aleksandru Vučiću to nije potrebno, kao što mu nisu ni potrebni ministar i aktivan zamenik njegove partije, na koje je mesto sa zamrznutim partijskim radom, postavio gospođu Jorgovanku Tabaković? Kako i zašto Vučiću nisu zamrznuo svoj predsednički mandate u SNS, već si se ugledao na Borisa Tadića (dabogda prošao kao i on). Ali, on je bar bio okružen muzičarima i to mu je prijalo za uši, a Ti kažeš da mnogo radiš, jer n eznaš da postaviš sistem, pa da sistem "radi" za Tebe, a da Ti umesto slušanja muzike mirišeš jorgovane koji lepo cvetaju.

Teško Srbiji sa njim. Samo se postavlja pitanje gde mu je kraj i koliko će još trajati.

Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac, vlasnici NELT Co kompanije

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 244,9 miliona evra iskazan dobitak od 7,9 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 254,7 miliona evra iskazana dobit od 7,3 miliona evra (Forbs). U okviru ovog uređenog sistema posluje bivše društveno preduzeće Metalservis, sa savremenim skladišnim kompleksom u Dobanovcima, mesna industrija Neoplanta iz Novog Sada, Javno skladište Subotica, Dunav film i još pet zavisnih društva. U 2014. godini na ukupnom prihodu od 37,2 milijarde dinara ostvarena je neto dobit u iznosu od 1,2 milijarde dinara, što čini 3,29 odsto ukupnog prihoda. Sopstvenim kapitalom NELT pokriva 61 odsto ukupno angažovane vrednosti imovine i time se svrstava u sam vrh velikih privrednih sistema koji raspolažu sopstvenim kapitalom.

Petar Matić, vlasnik MPC Holdinga

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 225,9 miliona evra iskazan dobitak od 4,9 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 213,02 miliona evra iskazana dobit od 5,4 miliona evra (Forbs)

Holding je osnovao 20.06.2000. godine Petar Matić, rođen u Mariboru pod imenom Peter, od oca Petera i majke Alenčice Matić. Dana 05.10.2006. godine odobrena je promena imena Matić Petera u Matić Petar, tako da se u buduće služi imenom Petar. MPC Holding ima šest zavisnih društava, a ova još sedam d.o.o. Ukupne obaveze MPC Holdinga su 4,4 milijardi dinara. MPC Holding je kupac BIGZ-a, koji do danas nije renoviran, zatim je investitor u hotel "Tri lista duvana", a od MK komerca, kupio je zgradu bivšeg CK i na placu od više hektara dobijenom od Grada Beograda, kao pride uz CK, na toj lokaciji izgrađen je trgovački lanac Ušće tower, čiji je osnivač firma: Balkans Real Estate B.V. iz Holandije. Isti vlasnik je I privrednog društva Immocentar I, doo. Društvo Balkans Real Estate, doo osnovala je holandska firma Balkans Real Estate, V.P. i privredno društvo Ušće Šopping, doo je u sto odsto u vlasništvu iste holandske firme.

Zoran Tirnanić, vlasnik DIS, doo, Krnjevo

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 203,3 miliona evra iskazan dobitak od 7,3 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 224,6 miliona evra iskazana dobit od 9,3 miliona evra (Forbs)

Vlasnik ove grupacije je Zoran Trninić. Po konsolidovanom bilansu tri privrednih društava ove grupacije u 2014. godine, sa 1.298 zaposlenih ostvarilo je 23,9 milijardi dinara ukupnog prihoda, uz iskazanu neto dobit od 858 miliona dinara. Sopstvenim kapitalom grupacija pokriva 43,32 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava. DIS ima 23 velika marketa i 420 franšiznih radnji.

Miomir i Lovorka Nikolić, osnivači su Farmalogist Holding, Beograd

U 2014. godini na ukupnom prihodu od 176,3 miliona evra iskazan dobitak od oko 600 hiljada evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 164,1 miliona evra iskazana dobit od 3,6 miliona evra (Forbs). Vlasnici ove grupacije su: Miomir Nikolić 32,54 odsto, Lovorka Nikolić 18,46 odsto i holandska firma Adriatic Fund B.V. sa 49 odsto. Po konsolidovanom bilansu tri privredna društava ove grupacije u 2014. godine, sa 455 zaposlenih ostvarilo je 20,7 milijardi dinara ukupnog prihoda, uz iskazanu neto dobit od 37 miliona dinara, što čini samo 0,18 odsto prihoda. Sopstvenim kapitalom grupacija pokriva 26,62 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava.

Dejan Čakajac, Jadranka Stepanović i manjinski vlasnici udela

Osnivači su Preduzeća za kockanje i klađenje Mozzart. U 2014. godini na ukupnom prihodu od 167,4 miliona evra iskazan dobitak od 5,4 miliona evra, dok je u prethodnoj godini na ukupnom prihodu od 145,5 miliona evra iskazana dobit od 4,8 miliona evra (Forbs). Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović vlasnici su po 39,57 odsto udela ovog privrednog društva, a 28 malih udeličara od 0,2 do tri odsto. Ovo privredno društvo za kockanje i klađenje ima 1.906 zaposlenih. U 2014. godini ostvaren je prihod u iznosu od 19,6 milijardi dinara, uz iskazanu neto dobit u iznosu od 630 miliona dinara, što čini 3,2 odsto ukupnog prihoda. Društvo sa 43,24 odsto sopstvenim kapitalom pokriva ukupnu vrednost angažovane imovine.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane