Natrag

Dup(l)erica

Britanski "Independent" opisuje bahatost i bogatsvo turskog diktatora

Ciji novac troše Erdogan i njegova hanuma?

Iako tvrdi da živi "skromnim i jednostavnim" životom poštujuci muslimanske vrijednosti te da joj se dan sastoji od brige za domacinstvo, ne postoji ništa što Emine Erdogona voli više od trošenja novca. U tome joj pomaže cinjenica da je njen suprug Redžep Tajip Erdogan nagomilao bogatstvo koje se procenjuje na 139 miliona funti te da poseduju barem tri palate širom Turske, piše Dejli Mejl.

Njegova žena Emine najviše voli putovanja, gde voli da obnavlja svoju garderobu, ispunjenu uglavnom dizajnerskim krpicama, cipelama i torbicama. Dok cetvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva, a njih dva miliona preživljavaju s tek tri funte dnevno, predsednikova supruga voli da ispija poseban beli caj cija je cena oko 1.500 funti za kilogram!

Caj ne ispija iz bilo kakvih šoljica, vec iz onih sa zlatnim listicima, vrednih 250 funta svaka. U domovini pak tvrdi da je toliko štedljiva da cak i kore limuna i jabuka koristi za proizvodnju domaceg sirceta.

Jednom je zbog nje, zatvoren trgovacki centar u Briselu kako bi u miru kupila nove dizajnerske cipele, a dok je pratila supruga na službeni put u Varšavu, spiskala je više od 37.000 funti na antikvitete. Sve antikvitete koje je kupila odnela je u veliku palatu koju je Erdogan izgradio na rubu turske prestolnice Ankare.

Izgradnja palate koštala je više od 500 miliona funti, pa se na njenom uredenju nije ni najmanje štedelo. Tako su svilene tapete na zidovima koštale 2.000 funti po roli, a vrata kojih ima više od stotinu u svakoj prostoriji u palati placena su 36 hiljada funti. Prema jednoj kalkulaciji, samo za vrata je izdvojeno 5 miliona funti. Dva miliona funti više koštali su tepisi po celoj palati.

Kriticari megalomanskog zdanja tvrde da bi Erdoganova palata posramila cak i Sadama Huseina, koji nije skrivao da voli zlato i dijamante. Drugi tvrde da palata izvana više izgleda kao stanica kineske železnice nego kao zgrada u bivšem Otomanskom carstvu.

Nakon što je objavljeno da su troškovi gradnje palate dvostruko veci nego što je bilo planirano, Erdogan je kriticare utišao izjavom da ce nova raskošna palata povecati ugled Turske u svijetu. Kad je izgradnja zapocela tvrdio je da ce se za gradnju koristiti samo prirodni materijali iz Turske, no na kraju se ispostavilo da je krov izgraden od materijala iz Nemacke, a mermer je stigao iz Indije!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane