Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Šta je Vučić hteo da sakrije prodajom državnih obveznica tokom jula meseca ove godine?

Budžet gori, a Vođa se češe

"Suficit budžeta", o kome mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić ovih dana priča, postoji još jedino u njegovoj sumanutoj mašti. Jer, činjenice neumoljovo govore: za samo tri i po godine, naprednjaci su uspeli Srbiju da zaduže za oko 10 milijardi evra! A za samo mesec dana, u julu ove godine, povećali su zaduženje države za novih oko 33 milijarde dinara! Uz to dolazi i novo zaduživanje u evrima. Tako je opšte siromaštvo postalo vidljivo na svakom koraku, a državni budžet i dalje opstaje samo uz pomoć novih zaduživanja. Istovremeno, Vlada u tehničkom mandatu ponudila je na prodaju obveznice ukupne vrednosti od preko milijardu evra, sa rokom dospeća koji višestruko nadmašuje i mandat nove Vlade, čije je formiranje u tom trenutku još uvek bilo neizvesno.

Igor Milanović

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić objavio je 1. avgusta 2016. na konferenciji za medije informaciju kako je srpski budžet, navodno, u suficitu od 22 milijarde dinara! Ovaj nadrealni "plus", tvrdi Vođa, nastao je za prvih sedam meseci ove godine iako je sa Međunarodnim monetarnim fondom bio dogovoren deficit za isti period u visini od oko 73 milijardi dinara.

Da je ova vest tačna bilo bi to divno za ovaj napaćeni narod, ali je to još jedna od laži i manipulacija aktuelne vlasti.

Naime, ista Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem je 18. jula 2016. dostavila narodnim poslanicima u Skupštini Srbije „Izveštaj o izvršenju budžeta Republike Srbije za period od 1. januara do 30. juna 2016. godine" u kome je navedeno da je fiskalni deficit za prvih šest meseci ove godine bio 3.871.856.916 dinara. Kako je za samo mesec dana od minusa od skoro četiri milijarde nastao plus od 22 milijarde?

Ova vlast je do saada više puta pribegavala triku objavljivanja nekompletnih podataka, kada je predsednik Vlade izjavljivao da postoji suficit u budžetu, tako što je pokazivao podatke o stanju pre redovnih isplata koje se vrše svakog prvog radnog dana u mesecu. I ovog puta je prikazano stanje od pre podne 1. avgusta, a već u vreme kada je mandatar za sastav nove Vlade na konferenciji za štampu u poslepodnevnim satima istog dana mahao papirima sa navodnim suficitom, budžetski računi su opet bili u dbelom minusu.

Da je srpski budžet zaista u plusu, ne bi bilo potrebe za novim zaduživanjem. Međutim, po najavama Ministarstva finansija, Uprave za javni dug već za 11. avgust, dan kada Vučić treba da po ranijim najavama obelodani sastav nove Vlade, planirana je aukcijska prodaja državnih obveznica u vrednosti od 20 milijardi dinara. Ova prodaja bi bila nepotrebna kada bi budžet stvarno bio u realnom suficitu od 22 milijarde dinara uz mogućnost, kako je Vučić najavio, da se on do kraja avgusta poveća na 25 milijardi dinara. Radi se, očigledno, o virtuelnom suficitu, nastalom običnim knjigovodstvenim mahinacijama.

I u toku jula meseca, država se nemilosrdno zaduživala i to ne kratkoročno, već na duže staze, što pokazuje da prodaja obveznica nije usledila da bi se premostio privremeni nedostatak sredstava na računu.

Dana 19. jula održana je aukcijska prodaja državnih obveznica na kojoj su prodati papiri u nominalnoj vrednosti od 28.323.420.000 dinara sa rokom dospeća 21. jula 2023. godine (84 meseca). Dana 27. jula takođe su na aukciji prodate obveznice u nominalnoj vrednosti od 4.906.720.000 dinara sa rokom dospeća od godinu dana. Samo u dinarima država je u julu povećala svoje zaduženje za oko 33 milijarde dinara. Uz to dolazi i novo zaduživanje u evrima.

Dana 28. jula Uprava za javni dug je prodala državne obveznice denominovane u evrima u vrednosti od 22.962.284,69 evra. Rok dospeća ovih obveznica je 1. avgust 2018. godine.

U pomenutom "Izveštaju" od 18. jula navodi se još jedan podatak koji oštro demantuje mandatara i njegovu euforičnu izjavu o odličnim uspesima fiskalne politike. Nasuprot njegovoj tvrdnji kako je naplata državnih potraživanja (porezi, akcize, carine i slično) izuzetno uspešna, u "Izveštaju" piše da su prihodi i primanja realizovani sa stopom uspešnosti od samo 49,9 odsto. Rashodi su realizovani sa još nižom stopom uspešnosti - samo 44,3 odsto!

Ovo je još jedan pokazatelj da Vlada novac štedi tako što ne plaća svoje dugove, posebno one prema sopstvenim građanima.

Potraživanja stranih i domaćih banaka, sa druge strane, redovno se servisiraju, jer bi inače država otišla u bankrot. Tako dolazimo u situaciju da se štedi na siromašnim penzionerima, radnicima i socijalnim davanjima, da bi se uredno plaćalo bogatim bankama.

I, ako pogledamo stopu realizacije julskih aukcija, vidimo da investitori nemaju nikakvo poverenje u Srbiju i njenu platežnu sposobnost pod ovom vlašću.

Najniži procenat realizacije bio je kod obveznica prodatih 19. jula. Ponuda je bila u nominalnoj vrednosti od 110 milijardi dinara, a prodato je za 28.323.420.000 dinara, odnosno samo 25,76 odsto. Dinarska aukcija od 27. jula bila je dosta uspešnija i stopa realizacije iznosila je tada 49,07 odsto, dok je od svih ponuđenih obveznica denominovanih u evrima 28. jula prodato 46,01 odsto.

Očigledno se naprednjačka vlast i dalje ubrzano zadužuje, jer jedino još na taj način može da obezbedi funkcionisanje države koju vode Vođini laici-idioti.

Od 31. decembra 2008, kada je javni dug bio na najnižem nivou od 8,781 milijardi evra, on je neprestano rastao da bi od dolaska koalicije SNS-SPS na vlast bukvalno nekontrolisano eksplodirao. Na dan 31. decembra 2012. javni dug je iznosio 17,717 milijardi evra, na kraju 2013. narastao je na 20,141 milijardu, 2014. je iznosio 22,762 milijarde, a 31. decembra 2015. dostigao je 24,810 milijarde evra. Za tri i po godine naprednjaci su uspeli Srbiju da zaduže za oko 10 milijardi evra!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane