Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

Suficiti

Branko Dragaš

Kako objasniti propagandu izdajničkog režima o suficitu u budžetu? Možemo objasniti isto kao propagandne laži o neverovatnom poslovnom rezultatu privrede, prema izveštaju APR za 2015.godinu. Podsećam, privreda je, prema tim izveštajima, završila sa minusom 2013 preko 34 milijardi dinara, 2014 ta ista privreda je napravila minus 132 milijarde dinara, ali 2015.godine srpska privreda doživljava istorijski, neviđeni procvat i završava poslovnu godinu sa 141 milijardu dinara suficita.

Sve to piše u izveštaju državne agencije. Kako je moguće iz tolikog minusa da se dođe do takvog preporoda srpske privrede samo za godinu dana? Da li u svom novčaniku vidite boljitak? Da li imate više novca? Da li bolje živite? Kako to da građani Srbije ne osećaju boljitak posle takvog uspešnog poslovanja srpske privrede? U čemu je tajna? Nema tajne.

Poludeli premijer i njegova klika na vlasti se koriste svim propagandnim trikovima da bi pokazali da postižu izvanredne privredne rezultate. Ali, glavnu podršku za te njihove laži daju im okupirane državne institucije, koje nameštaju završne račune i falsifikuju podatke za potrebe političke propagande. Državne institucije koje nameštaju rezultate i falsifikuju podatke čine krivično delo za koga, jednoga dana, kada budemo srušili srpskog Kralja Ibija, kada njegova vladavina bude izučavana kao potpuno pomračenje uma, moraju krivično da odgovaraju i da budu strogo kažnjeni.

Za primer drugima, koji budu radili u državnim institucijam i koji, dodvoravajući se političarima na vlasti, falsifikuju zvanične podatke. To je propušteno da se, nakon rušenja Miloševića, uradi sa poslovodstvom EPS-a koji su, optuženi da su falsifikovali poslovne rezultate najveće državne kompanije. Na pitanje zašto su skrivali podatke, generalni direktor EPS-a je tada odgovorio da oni nisu smeli da prikazuju političarima prave rezultate, jer su se plašili njihove negativne reakcije. Verujem da će sličan odgovor da bude i od vodećih ljudi u APR-u, koji su dozvolili, pogazivši struku, da prikazuju istorijske uspehe srpske privrede samo za jednu godinu pod genijalnom upravom premijera Ace Dramosera.

Poseban problem je što o tome ekonomisti ništa ne žele da kažu. Ćute. I prihvataju propagandne laži režima. Estradni ekonomisti šizofreno, poput premijera, hvale neviđene uspehe srpske privrede. Isti problem imamo i kod prikazivanja bruto domaćeg proizvoda /BDP /, koji se čitavu deceniju unazad lažno prikazuje, jer se uvećava po tekućim cenama, koje su inflatorne, dok devizni kurs znanto sporije raste od rasta cena, dinar je precenjen i to ubija naše izvoznike, ali pogoduje uvoznicima, koji uvoze sve i svašta i uništavaju domaću proizvodnju, najveći uvoznici su tajkuni, pa je samo na spoljnotrgovinskom deficitu u periodu od 2001 do avgusta 2016 napravljeno preko 105 milijardi dolara odliva čistih deviza iz Srbije.

BDP se tako prikazuje na 33 milijarde evra, što je potpuna laž, dok on u stvarnosti iznosi, ako zanemarimo stavke koje ga isto nerealno uvećavaju, svega oko 20 milijardi evra, što pokazuje dubinu naše propasti i siromaštva.

Naravno, estradnim ekonomistima, svi su neoliberali, ne smeta takvo falsifikovanje BDP, koje ne može da se odbrani nikakvom matematikom. Ako je rast BDP od 2001 do danas kumulativno iznosio 50%, ako je BDP 2001 iznosio 13 milijardi evra, što znači da je danas mogao najviše da bude oko 20 milijardi evra, kako je moguće da se on prikazuje na 33 milijardi evra? Kakva je to računica? Gde su ti ekonomisti završili fakultete? Namerno podizanje BDP je urađeno da bi vlast prikazala kako zaduženost zemlje nije velika.

Pošto je javni dug u septembru dostigao 26,56 milijardi evra, kada bi se prikazivao realno BDP od 20 milijardi evra, onda bi to značilo da je naša zaduženost- 132,8% BDP. Taj podatak bi pokazivao da naša zaduženost nije 77% BDP, nego da je skoro duplo veća, što jasno pokazuje da je zemlja prezadužena, to je u svom izveštaju priznao i Fiskalni savet, ali na frizirane podatke, gde priznaju zaduženost 77% BDP, dok ne pominju zaduženost od 132,8% BDP, što nam pokazuje da je država u bankrotu, jer je gornja granica dozvoljene zaduženost 60% BDP.

Tolika nepriznata zaduženost, dalje, znači da država ne sme više da se zadužuje, mada svakoga meseca vlast se zadužuje između 200 i 300 miliona evra, što je dovelo do toga da nas je Vučić zadužio preko 10,6 milijardi evra.

Čitava politika premijera se više od četri godine bazirala na lažima, prevarama, dramaturgiji i demagogiji. Ekonomska politika se zasniva na neprekidnom zaduživanju i povećavanju poreza privredi i građanima. Za takvu ekonomsku politiku, koja nas sigurno vodi u finansijski slom, ne trebaju vam nikakvi stručnjaci za ekonomiju niti neko veliko ekonomsko znanje. Dovoljno je da imate partijske ljude u državnim institucijama, koji friziraju sve podatke i tako pomažu ludilu provincijalnog političara koji je sam sebe ubedio da je Mesija i koji vrši medijski teror nad zaduženim i osiromašenim građanima.

Pogledajmo taj drugi segment ovakve ekonomske politike, koja se zasniva na povećavanju poreza. Povećavati poreze u uslovima kada niste pokrenuli privredu, jer to ne znate da uradite, kada otpuštate ljude i ne zapošljavate nove, kada smanjujete plate i penzije i kada dolazi do značajnog pada životnog standarda građana, neminovno dovodi do izvlačenja likvidnosti iz već nelikvidne privrede, povećanja tereta posrnulim preduzećima i pogoršavanja svih uslova za normalno poslovanje, dok je siromašnim građanima to ogroman udarac na već propali kućni budžet, dodatno oporezivanje od strane jedne bahate i arogantne, nasilničke vlasti.

Pogledajmo poreske brojke, kojima se odnarođena vlast toliko ponosi. Ukupni porezi od januara do avgusta su povećani za 70, 4 milijardi dinara ili 10,4%, sa 658,3 milijarde dinara na 728,7 milijarde dinara. Taj suficit je, dakle, nastao na preseku stanja od sedam meseci i on se tako pompezno reklamira,kako bi vlast pokazala da je , uprkos svim kritikama, veoma uspešna, dok će do kraja godine država napraviti deficite, jer glavne obaveze država je ostavila za poslednji mesec, što se najbolje videlo u decembru 2015 godine, ali o tim podacima se namerno ništa ne piše u javnosti i vodi se strogo računa da u javnost ne prodiru podaci koji su negativni, jer to podriva euforiju sumanutog premijera.

PDV je povećan sa 68,1 milijardi dinara na 83,2 milijarde dinara ili 15,1 milijardu dinara ili ogromnih 22,06%. Akcize su povećane sa 113, 1 milijardi dinara na 139,2 milijarde dinara ili 26,1 milijardu dinara ili 23,01%. Ne samo da se oporezuje duvan, nego plaćamo najskuplje gorivo u regiji i tako režim vrši dodatni udar na budžete kompanija i na porodične budžete.

Porez na dobit preduzeća je povećan sa 47 milijardi dinara na 56,7 milijardi dinara ili 9,7 milijardi dinara ili 20,8%. Porez na dohodak građana je porastao sa 93,3 milijarde dinara na 99 milijarde dinara ili 5,7 milijardi dinara ili 6,1%. Ako je privreda platila 22,06% više poreza, odakle je uzet taj novac? Kolika je bila stopa privrednog rasta? Izdajnički režim se hvali stopom privrednog rasta od 2,5%. Nazivaju je najdinamičnija stopa privrednog rasta u regionu.To je ponovo laž. Ako privreda raste po stopi od 2,5%, onda je jasno da je povećanje poreza, jednim većim delom, došlo iz sive ekonomije, dok je, drugim delom, došlo iz ceđenja suve privredne drenovine.

Izvlače se finansijska sredstva iz nepokrenute privrede i usmeravaju državi u budžet, radi održavanja demagogije o suficitu u budžetu.Koji nije nastao u snažnom privrednom razvoju i velikom racionalizacijom državne uprave. Posebno ovde želim da istaknem ,podatak koji Fiskalni savet nigde ne navodi, jer FS radi u interesu režima, zato imaju plate preko 340.000 dinara, dok bi apsolventni Ekonomskog fakulteta u Beogradu mogli sve to da rade kao svoje seminarske radove i ne bi državu koštali u krizi ništa, to bi bio njihov doprinos da država izađe iz krize, želim da istaknem da se nigde ne navode dugove koje država ima prema privredi zbog toga što preduzećima nije vratila PDV i po tom osnovu, procenjujem, da se preko 2,2 milijardi evra nalazi novca iz privrede koje je država zadržala.

Pričati o suficitu u uslovima kada niko od preduzeća, osim onih koji su partijska preduzeća čelnika režima, ne sme od totalitarne države da traži svoj novac nazad, jer mu odmah pošalju poresku policiju, koja uvek nađe neke nepravilnosti u poslovanju, postaje potpuno sumanuto, jer režim može da prikazuje velike suficite samo ako ne ispunjava svoje obaveze iz budžeta.

Surovost režima se najbolje videla u podatku da nema povraćaja PDV na robu koja je namenjena bebama, zbog administrativnih zavrzlama u državnim institucija, i podatak da se trudnicama pet meseci kasni u isplati trudničkog dodatka,u uslovima pada prirodnog priraštaja prosto je neverovatno da se jedna Vlada tako neodgovorno ponaša, što, opet, pokazuje loše namere režima prema državi i građanima. Takva poreska politika punjenja budžeta po svaku cenu će potpuno uništiti našu već razorenu privredu.

Ceđenje suve drenovine ne može da bude dugoročna ekonomska politika. Građani su platili više 6,1% porez na dohodak, dok je rast cena opustoši porodične budžete građana i doveo do pada svih prihoda, stvorivši još veće siromaštvo. Znači, suficit koji se trenutno prikazuje je samo za premijerovo spinovanje javnosti i država će i ovu godinu završiti sa značajnim deficitom. Visinu deficita ćemo saznati tek kada prođe decembar mesec i kada se budu videli svi pokazatelji.

Ponavljam, veliki je problem što režim, preko svojih partijskih ljudi u državnim institucijama, falsifikuje podatke i pravi Potemkinova sela za premijera, koji ništa ne zna o ekonomiji i koji svojim neprestalnim vređanjem i ponižavanjem građana, da smo neradnici, lenjivci, dokonjaci i da samo kukamo, dok on jedini radi u državi, sve razumne ljude dovodi do ludila, jer nijedan premijer na zemaljskoj kugli ne priča tako o svom narodu i ne ponižava građane svoje države, nudeći ih kao jeftinu radnu snagu kolonizatorima i konkviskadorima međunarodnog špekulativnog kapitala.

Nakon promene ovoga režima, moraćemo da uradimo temeljnu analizu budžeta i svih završnih računa države,koji se ne usvajaju godinama unazad i o kojima aktuelna vlast ne želi da govori. Mišljenja sam da ćemo se sučeliti sa poraznim podacima o stanju naših javnih finansija, kada se svi podaci budu uzeli u razmatranje i kada se napravi saldirani završni račun od 2001. do 2016 godine, kada isplivaju na površinu svi podaci koji se danas kriju i sklanjaju od očiju javnosti, kada se budu uzele sve finansijske obaveze države, lokalne samouprave i javnih preduzeća, sve date garancije i potpisani štetni ugovori, javnost će biti šokirana dubinom naše propasti.

Priča o ostvarenim suficitima je propagandni trik Demagoga, koji je naučio da obmanjuje i laže javnost. A laže, brate mili, čim zine. I to se više ne može da izdrži.

To agresivno laganje, vređanje, ponižavanje i širenje opšteg idiotizma i debilizma u društvu je nasilna politika jednog opasnog Demagoga.

Ako želimo da spasimo državu i građane, onda moramo da se pobunimo i da građani odbiju poslušnost. Nema glasanja za falsifikatore! Njihovo mesto je u zatvoru.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane