Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

I najveći autoprevoznik u Srbiji ide u ruke Vučićevog brata

Lastavica u Lasti

Posle smene rukovodstva, na mesto generalnog direktora, umesto Velibora Sovrovića, postavljen je Marinko Ljumović, čovek dokazanih sposobnosti za mešetarenjem. Od tada počinje sunovrat ovog preduzeća koje je već viđeno za jeftinu privatizaciju u korist nekoga ko će vlastodršcima umeti finansijski da se zahvali. Najvećeg autoprevoznika u Jugoistočnoj Evropi, pod vlašću naprednjaka, očekuju crni dani, tvrdili su sindikalci koji su posetili redakciju Magazina Tabloid. Kako je danas u Lasti?

Mersiha Hadžić

Ovu tvrdnju objavili smo u broju 326, u tekstu pod naslovom "Lasti potkresuju krila'', a izrečena je iz usta tadašnjeg sindikalnog tribuna Bojana Bojanića, čije ime tada nismo naveli, iz razumljivih razloga.

Saobraćajno preduzeće Lasta iz Beograda je drugi najveći autoprevoznik u Evropi, i najveći u Jugoistočnoj Evropi. Ove godine je, rekao je Bojanić, u kompaniji zaposleno ukupno 4.052 radnika, od kojih je u matičnom preduzeću radilo njih 3.590, i dobitkom od 27.599.000 dinara. Sa neraspoređenim dobitkom u visini od 253.169.000 dinara knjigovodstvena vrednost Laste na kraju 2013. iznosila je 11.681.363.000 dinara.

Sve prethodne vlasti su nalazile načina da iz ovog velikog i poslovno uspešnog sistema izvuku novac za sopstvene, i potrebe svojih funkcionera, ali ovo što se dešava, od kako Srbijom upravlja Srpska napredna stranka, nije nikada ranije viđeno, rekao je Bojan Bojanić

Urušavanje Laste počelo je 22. jula 2014. godine, kada je za vršioca dužnosti direktora, postavljen Marinko Ljumović, dotadašnji izvršni direktor za saobraćaj. Sovrovića i njegove direktore funkcije je koštalo razbacivanje parama Nemanje Tomovića, gradskog funkcionera SNS-a i izvršnog direktora u Lasti: on je samo u jednom mesecu za reprezentaciju potrošio 390.000 dinara, a Lasta je mesečno plaćala i oko 200 litara goriva, koje je trošio njegov službeni auto.

''...Ljumović i Velja Vinjak se naglas hvale kako su nesmenjivi, i kako uživaju punu podršku Aleksandra Vučića i Alekse Jokića. Upućeni tvrde da Ljumović lično ne poznaje nijednog od njih dvojice, ali niko to ne može ni da proveri" - tvrdio je tada Bojan Bojić.

Država je većinski akcionar Laste i samo ona može da smenjuje i postavlja generalnog direktora i ostale rukovodioce, ali ona nije zainteresovana da poboljša stanje ovog preduzeća. Očigledno je da se sprema privatizacija Laste, a da bi je neko od zaslužnih tajkuna, bliskih vladajućoj garnituri kupio za male pare, potrebno je prvo da ovaj gigant bude poslovno ruiniran. A ko to može bolje da uradi od Ljumovića i njegovih pajtaša?

„Akcijski fond" iz Beograda ima 44,6 odsto akcija Laste, Republika Srbija poseduje 10,93 odsto akcija, a PIO Fond je vlasnik još 8,9 odsto akcija bez prava glasa. Ostalo je u rukama malih akcionara od kojih niko pojedinačno nema ni jedan odsto akcija! U „Akcijskom fondu" jedini akcionar je Republika Srbija.

Zašto smo, prvi put, odlučili da otkrijemo ko nam je bio insajder?

Pomenuti Bojan Bojanić je nekoliko nedelja nakon objavljenog teksta izabran za generalnog direktora SP Lasta. Zaboravio je na sve reči i tvrdnje koje je izrekao.

SP Lasta je lider u drumskom prevozu putnika u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi i jedan od vodećih brendova u našoj zemlji.

''...Sa dugom tradicijom, iskusnim osobljem i našom flotom koja danas broji 900 autobusa, godišnje pređemo preko 80 miliona kilometara i prevezemo više od 100 miliona putnika.'' stoji i danas na sajtu SP Lasta.

- Svest o socijalnoj odgovornosti kao i prosperitet u poslovanju pruža nam mogućnosti angažovanja u mnogim sportskim, kulturnim, umetničkim i humanitarnim aktivnostima koje su od značaja za celu društvenu zajednicu. Naši planovi usmereni su na dalje širenje kapaciteta, nastavak angažovanja na poslovima vezanim za investiciono održavanje i povećavanje udobnosti i kvaliteta rada u svim segmentima, kao i primenu inovativnih tehnologija, u cilju stalnog poboljšanja kvaliteta usluga našim korisnicima i unapređenja odgovornosti prema svim učesnicima u saobraćaju. Uvek idemo u susret zahtevima i potrebama naših prijatelja, korisnika i tržišta,uvek za radost novih putovanja... - još stoji na sajtu SP Lasta.

Nažalost, ništa više od ovog nije tačno. Privatizacija koju je po modelu naprednačkog kartela, koju je tada najavio Bojan Bojanić, nastavljena je, ali sada pod njegovom palicom. Već mesecima zaposleni u Lasti nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje. Vozačima je često potrebna lekarska pomoć. U direkciji Lasta na autoputu za Niš ukinuta je ambulanta.

Zaposleni ne mogu da idu na preglede, jer nam ne daju overene knjižice. Ako se vozač razboli, nema ko da mu otvori bolovanje. A bez doznaka gubi posao. Generalni direktor Bojanić i još 19 rukovodilaca sa enormnom platom, ne mare što je plata u preduzeću oko 200 evra. Na veći broj zaposlenih vrši se pritisak da uzmu otpremninu i napuste preduzeće koje treba da se preda u ruke poznatom kupcu. Bezecovano je za Andreja Vučića!

Svega čega se naprednjački kartel dohvati, uništava ga kao Bog Šiva. Treba upamtiti ime Bojana Bojanića, koji je dao dupe pod kriju. Za velike pare.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane