Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Smederevo: kako dugogodišnja gradonačelnica izbegava dugogodišnju robiju?

Samo da Jasna ostane nevina

Gradonačelnica Smedereva, Jasne Avramović, izgubila je ostatke časti i raznim "pobedama" sebe preporučila za krivičnu odgovornost po više osnova. Počev od primanja mita, do finansijskih transakcija i malverzacija, neracionalnog trošenja budžetskih sredstava, razmetanja novcem poreskih obveznika, novčanim povlasticama za članove SNS, bezmernim političkim zapošljavanjem, koje, čujemo od ministara, nije kažnjivo, ali videćemo-spisak je dug kao Kineski zid!

Piše: Milan Milanić

Morala bi gospođica Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, da najzad odgovara.

"...Dokle god bude nezaposlenih Smederevaca, ja ću biti gradonačelnik". Ovo mudro geslo gospođice Avramović zapravo je pokušaj da Smederevce zastraši da će i na onom svetu biti gradonačelnica! Naravno, ne zapošljava bez podmazivanja u evrima. Mogu i dinari da prođu po crnom kursu. To, što Jasna radi, nije više političko zapošljavanje već najniži oblik sprdnje i potcenjivanja nezaposlene sirotinje.

Pokret za Smederevo koji je gospođica osnovala ne postoji od početka 2013. Da se Pokret ne bi ugasio, navodno (ovlašćeno lice iz člana 31) Bogoljub Spasojević nije prešao u SNS. Pokret je registrovan kada je imao neophodan broj članova, a posle...Ko će još da proverava činjenice. Pokret je pre mesec dana, 2016. oslobodio prostorije koje je držala Jasna za konspirativne razgovore sa sledbenicima, posebno pred izbore. Ispada da ni ona nije član SNS ili ne veruje Vučićevim pristalicama. U tom slučaju ona nije naprednjak. Ali, u svakom slučaju, Smederevo s njom ide u propast.

Jasna ima pet velikih strasti: voli da mrzi, voli da se sveti, voli da laže, voli da vlada i voli da je okružuju poltroni. Nije gadljiva na novac, suđeno joj je za korupciju, ali je Vučić nije dao. Svaka vrana svome jatu leti.

Agencija za borbu protiv korupcije kod analize finansiranja političkih subjekata, imala je lažirane podatke, pa iz toga nije mogla da zaključi pravo stanje. Uostalom, to je i bio cilj lažiranja. Dakle, finansijski izveštaj nije regularan, ali posledica nije bilo jer je "naša draga Jasna" kako je javno oslovljava Aleksandar Vučić od 2012. u vlasti.

Viši sud je dva puta osudio na kaznu blagu kao bogojavljenska vodica. Ko god zna makar deo Jasninih nepočinstava, zna da je sudija koji joj je sudio za falsifikovanja medicinskih nalaza, primanje mita i nagovaranje na mito, bio na testu na deformacije svake vrste. Sudsko veće je blago osudilo, ali geslo gospođice je: "meni je sve osim pobede ispod časti". I Apelacioni sud je oslobodio u trećem pokušaju, da sačuva izgubljenu čast gospođice Avramović.

Ništa nije uradila za dobrobit Smedereva, pa kako ostaje na vlasti? Pretnjama, zastrašivanjem, ucenama, smenama onih koje je zaposlila. Zna se njena tarifa. Kad je išla na ročišta u Viši sud u Smederevu zbog krivičnog dela uzimanja mita, pravosudskoj straži se obraćala: "Šta me gledate, doći ćete kod mene da vas zaposlim u komunalnoj policiji!" Dakle, priznala je da politički zapošljava. Zato je Smederevo verovatno jedino u Srbiji u kojoj su komunalni policajci manekeni; imaju uniforme, izlaze na teren, i inače, u tandemu muško-žensko i niko osim Jasne, a njeno znanje je problematično, ne zna šta ti manekeni uopšte rade. Da li to znači da će ukinuti pravosuđe u Smederevu?

Jasna ima sumanutu, opsesivnu želju da preuzme mobilijar iz kabineta predsednice Višeg suda (dopao joj se skup enterijer, ručno rađen pisaći sto, duborez, kožni trosedi kao pristan! Pristan je onaj šlep na Dunavu na kome će "pristajati kruzeri iz celog sveta i dovoditi Jasni turiste". Bilo je dana kada je govorila da su se "kruzeri iz čitavog sveta zaputili u Smederevo". Govori li to iko normalan?

Dok je, kao predsednik opštine, bila u pritvoru povremeno bi vrištala: "...Ja moram da budem gradonačelnik!". Jedan bivši radnik u gradskoj upravi kune se da mu je, dok su bili na šolji (ne u vrtiću, u gradskoj upravi, svako u svojoj kabini, tek je bila izašla iz ćorke, spuštenih gaća dovikivala: "...Moram da budem gradonačelnik, moram, moram, moram!". Kada je to postigla otpustila je svog ispovednika.

Uistinu, nikada nije bila gradonačelnik jer je za takvu funkciju potreban mudar političar od reči, od dela, sa vizijom. U Smederevu novog gradonačelnika čeka sizifovski posao: da Smederevo izvuće iz gliba u koji ga je gurnula gđica doktorica.

Najpre je pokušavala da odugovlači proces da bi delo zastarelo. Nije dolazila na ročišta zato što joj zuje uši, zato što je visok vodostaj Dunava, zato što mora da putuje, zato što ne može da okupi odbornike da joj se dive jer je povremeno izgledalo kao da ona sudi sudiji, a kada je tadašnji ministar odbrane Gašić dolazio u Smederevo, sudija je dao pauzu od 45 minuta da se Jasna rukuje i izljubi s Gašićem. Klekla bi da je Gašić hteo, ali nije smeo.

Kada je osuđena na 15 meseci zatvora, divljala je za govornicom Skupštine da će sudiju koji je osudio "strpati u ludnicu" i da je osuđena "po nalogu DS-a".

Puna su joj usta racionalizacije, smanjivanja broja zaposlenih u javnim preduzećima, i velikim brojem novih radnih mesta, ali ne kaže koliko Vlada izdvaja za podsticaje stranim investitorima koji ništa ne investiraju jer dobijaju specijalno za njih izgrađene hale, novac za svakog novouposlenog od 10.000 do 20.000 hiljada evra.

Zašto je dozidan sprat gradske uprave kad se smanjuje broj zaposlenih u lokalnoj vlasti? Hoće li otpuštene da skloni u taj sprat?

Neki članovi SNS javno govore da im je Jasna zaposlila potomke. Sve iz jedne kuće, pa koliko da ih je. Kako je zadužila odbornike SNS, sada je došla na naplatu. Govori im da ima para i da će podeliti građanima Smedereva jer ih neće trošiti na medije. Minut posle toga, na Skupštini tvrdi "nama su mediji najpotrebniji jer građani Smedereva treba da čuju ovo što govorim" (i lupka u govornicu). Zatim nagovara SNS odbornike da ismevaju novinare, oni se, kao marionete, okreću ka novinarima koji sede u poslednjem redu i smeju im se, fotografišu, provociraju. Šta rade, nezaposlenost je bezmerna, a 19.000 odborničke nadoknade je mnogo više od plata zaposlenih. Naravno, ne od Jasnine koja je 165.000 dinara.

Kreditima za hale prezadužila je grad. Kad ne može da dobije kredit stavi hipoteku na Centar za kulturu. Pa i da banka uzme Centar za kulturu na ime hipoteke, šta mari, njoj je dovoljno što maestro Vojkan Borisavljević, koji je i rođendan proslavio u Smederevu, može da diriguje i na livadi u Tvrđavi. A, može i ispred zgrade suda koji joj je godinama sudio bez efekta i na kraju dao 3.039.000 dinara "po cenovniku advokatske komore" za sudske troškove koje je, navodno, imala.

Dok je trajao proces za malverzacije i korupciju, Sanja Počuča se još nije razvela i Jasna je plaćala 150.000 dinara da najavljuje Vučića kada otvara Potemkinove fabrike. Računala je da će je Radomir (ne Nikolić, nego Počuča) spasiti robije. Kampanja Jasne Avramović bila je finansirana u gotovini koju je dobijala na ruke što milom, što silom, od malih preduzetnika i, dabome, iz budžeta.

Za kampanju nije ostala dužna medijima (na štetu budžeta!) jer je grad bio osnivač Televizije Smederevo, a tokom mandata je, pripremajući se za izbore, obilato prebacivala sredstva privatnim glasilima (Naše novine, Naš glas, Radio Smederevo i, naravno, TV Smederevo). Onda ih je sve, osim Naših novina, ukinula.

Svaki čas je, ničim izazvana, urlala na novinare "Ja sam doktor Jasna Avramović, za mene je sve što nije pobeda, ispod časti" i izvlačila parama iz budžeta Televiziju Smederevo iz permanentnih i enormnih dugovanja. Televizija Smederevo za više od dve decenije postojanja nije pozitivno poslovala ni jedan dan.

Poslednjih desetak godina ta Televizija je za više od 400 kvadrata poslovnog prostora plaćala osam dinara po kvadratnom metru: 3.200 dinara mesečno! Mala para za zakup, ali je iz budžeta da hvali gospođicu doktoricu. Za predsednika Nadzornog odbora TV SD postavila je vlasnicu privatnih Naših novina, koje ni urednica ne čita.

Kada je donet zakon o privatizaciji kopirala je ponašanje Aleksandra Vučića u slučaju Tanjug, i kako niko nije hteo da kupi Televiziju, mešetarila je kako da je sačuva pa je navodno Televizija pozajmila novac za kupovinu digitalne opreme i za koji dan potom vratila pozajmicu.

Ako joj je trebalo nekoliko dana da vrati novac, što ga je pozajmljivala? Ali, jasno je da je to Jasnina priča. Likovala je jer verovala da je izigrala zakon o privatizaciji. Nema šanse da su zaposleni bili u prilici da im iko da novac za opremu, osim iz budžeta i kredita kojim je Jasna zaduživala grad.

Kada je jedan novinar ipak hteo da licitira za kupovinu Televizije, Jasna je TV povukla sa aukcije. Kada je jedan bivši zaposlen dobio 67 odsto akcija i praktično taj zaposleni postao većinski vlasnik, Jasna je organizovala demontiranje opreme, i tajno je preselila u Centar za kulturu. Otad TV Smederevo ne postoji.

Jasna Avramović je na poslednjim izborima dobila nešto više od 23.000 glasova, a da ostalih 11 kandidata jedva da je dobijalo do 1.800 glasova, pa shodno tom uspehu po tri do sedam odbornika. SNS je opet izbila na čelo, što prevarom, što strahom, što ucenom, što poltronstvom, što bezumnošću članova.

Radomir Nikolić je hitno 2013. doputovao u Smederevo i raspustio Glavni odbor SNS, da bi načinio mesto za novog poverenika da isti odbor oformi. Jasna prešla u SNS po dogovoru i postala poverenik koji je trebalo (2013) da oformi novi Gradski odbor. Do danas se to čudo nije dogodilo. Razumljivo je jer bi u suprotnom u SNS-u bilo više kandidata za gradonačelnika. Što bi se ona zamarala sučeljavanjem i programom koji nema. U međuvremenu je dva puta osuđena zbog korupcije na po 15 meseci zatvora da bi je na kraju Apelacioni sud oglasio nevinom.

Tadašnji predsednik Gradskog odbora SNS Zorana Mišeljića rekao je da prema statutu SNS ne postoji kolektivni prijem u stranku ali se očekuje da, prema dogovoru, svi iz Pokreta za Smederevo potpišu pristupnicu. Tako je Jasna legalno ali nečasno prodala Smederevo naprednjacima jer je Vrhovni sud presudio da mandati pripadaju pojedincima mada su glasove dobili zbog pripadanja određenom pokretu, stranci ili partiji, a ne da treniraju prelet.

Najzad, u imovinskoj karti Jasna Avramović nije navela da u Soko Banji, u naselju Lepterija ima vilu kao dvorac. Zna se da kod nje postoji tarifa za radno mesto. Ili 3.000 evra ili određen broj glasova na izborima. Ili, ako je osobu zaposlila - otkaz zbog nedovoljno izbornih glasova. Pa sve košta, ni zidari nisu jeftini, ali to je kap u moru izigravanja doktora Jasne Avramović kojoj je sve što nije podvala - ispod časti.

Niko je, možda ni premijer, ne može spasiti njene vlastite samovolje, pogrešnih i glupih poteza kao što je ruženje Trga republike odvratnim objektima. Za kratko vreme zakrčen je trg i sada je kao kokošja guša. Smederevo ima Trg samo u tragovima. Jasna ga je pretvorila u vašarski buvljak. A, buvljak je preselila na stočni pijac, koji je uz crkvu. Parkove je sunovratila u glib. Da je podsećaju na zavičajno Mlačište.

Grad je toliko prljav da se ljudi i od mesa truju. Samo prošle 2015. je oko 500 građana zatražilo medicinsku pomoć tokom Smederevske jeseni. Smenjen je direktor Bolnice i nikom ništa. Zašto? Pa gospođica Jasna je tvrdila da nema trovanja! Samo da ona ostane nevina, ako je ikako moguće, da joj čast ne trpi...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane