Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Šta je ostalo od Vojske Srbije

U traljama Vođa ih ostavlja

Već duže od deceniju i po, izvršne vlasti sistematski uništavaju i ponižavaju vojsku, ali stanje nikada nije bilo ovako loše kao što je od kako su Ministarstvo odbrane preuzeli naprednjaci čija je jasna namera da potpuno unište odbrambeni sistem Srbije, kako bi NATO lakše mogao da nas okupira. Profesionalni vojnici više ne dobijaju plate, već milostinju koja im nije dovoljna ni za preživljavanje, prinuđeni su da dugo borave na terenu, a za to ne dobijaju ni adekvatnu opremu, ali ni hranu koju sada sami moraju da kupuju. Zbog svega toga svakog dana Vojsku Srbije u proseku napuste više od dva vojnika, a sve manje mladih je spremno da joj pristupi.

major Goran Mitrović

Prvi put u istoriji, pripadnici Vojske Srbije su se odlučili na ulični protest (27. novembra) zbog neizdrživih uslova pod kojima rade. Materijalna situacija u kojoj se nalaze profesionalni vojnici nikada nije bila ovako loša, čak ni za vreme ratova. Poređenja radi: srpski vojnik je 1903. bio bolje i kvalitetnije opremljen nego 2016!

Jedini put u istoriji kada je mobilisano svo punoletno muško stanovništvo Srbije, na početku Prvog svetskog rata, svi vojnici su dobili kompletnu opremu. Sto godina kasnije, u mirnodopskim uslovima, Ministarstvo odbrane nije u stanju da opremi ni ono malo pripadnika oružanih snaga koji su još preostali, već od njih traži da „vojuju u svom ruhu i o svom kruhu".

Nove pantalone za letnju maskirnu uniformu Vojska Srbije je ove godine dobila tek 2. avgusta, umesto na početku leta, a i tada je isporučeno svega 10.000 komada za oko 25.000 profesionalnih vojnika.

Vojnici na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka nisu dobili ništa, pa nose već korišćene uniforme ranijih generacija. U kakvom je stanju oprema naših vojnika, najbolje ilustruje podatak da se oni najviše odlučuju na raskid ugovora odmah posle velikih manevara, nakon što su primorani da dane provode u blatu i na kiši ili snegu, bez zaštitne opreme i odgovarajuće ishrane.

Svake godine oko 800 profesionalnih vojnika napušta službu, tvrde u Vojnom sindikatu. Najveći broj njih kao razlog za raskid ugovora navodi loš materijalni položaj. Republička vlada je 2010. u okviru mera štednje navodno zamrzla plate u vojsci. Ovo „zamrzavanje" se, međutim, odnosilo samo na povećanja, ali ne i na smanjenja plata, tako da je 2014. plata svih profesionalnih pripadnika vojske smanjena za 10 odsto. Prosečna plata od tada iznosi 31.000 dinara, što je za čak 25 odsto manje od proseka u Srbiji, dok je raskorak u odnosu na plate u Beogradu još veći. Kako je prestonica Srbije najskuplji grad u zemlji, a u njemu se nalazi i najveći broj profesionalnih pripadnika vojske, pitanje za dobijanje Nobelove nagrade iz ekonomije bi glasilo: kako preživeti sa tri četvrtine plate koja ni sama nije dovoljna za dostojanstven život?

Pri tome, veliki broj profesionalnih vojnika nije poreklom iz Beograda tako da ne mogu, kao većina Beograđana, da žive kod roditelja i prehranjuju se pomoću njihovih penzija. Prvi put u istoriji postojanja armija, pripadnici profesionalne vojske u Srbiji moraju da plaćaju svoje obroke u vojnoj menzi. Čak su i plaćenici u srednjem veku dobijali besplatnu hranu! Uz sve to, vojnička dnevnica iznosi 150 dinara, dok ručak u menzi košta 180 dinara!? Zbog sve većeg broja onih koji napuštaju profesionalnu vojsku, preostali vojnici moraju da rade prekovremeno, najčešće izvan mesta boravka, tako da su primorani da obroke kupuju u menzi.

Da li je sledeći korak ove poludele vlasti naredba da vojnici sami kupuju sopstvenu garderobu, pa i oružje? Go, bos, gladan, loše opremljen, a još lošije motivisan - to je slika srpskog vojnika u naprednjačkoj Srbiji na početku 21. veka.

U Vojnom sindikatu tvrde kako uličnim protestima samo traže da se primenjuje Zakon o vojsci, ništa preko toga. Trenutno je osnovica za obračun plata za čak 40 odsto ispod granice koju predviđa Zakon, upozoravaju u Sindikatu, pri čemu bi ona trebalo da bude 75 odsto prosečne zarade u Republici.

Razvodnik sada zarađuje svega 30.449 dinara mesečno, nekvalifikovano civilno lice na radu u vojsci dobija minimalac, odnosno 22.812 dinara, a plata doktora nauka je 80.000 dinara. Sa druge strane, nekadašnji vozač Jorgovanke Tabaković, a sadašnji ministar odbrane, Zoran Đorđević, sa navodnom master diplomom, kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane primao je pre smanjenja plata 2014. čak 88.988,33 dinara, a posle toga je dobijao 86.000 dinara mesečno, što znači da mu je plata bila smanjena za svega oko dva i po odsto. Profesionalnim vojnicima tada je plata umanjena za 10 odsto, a oni, za razliku od državnih sekretara i ostalih lezilebovića u Ministarstvu odbrane, nemaju pravo na državni auto sa vozačem, besplatni mobilni telefon, skoro besplatne luksuzne stanove u Beogradu...

Letos je ministar Zoran Đorđević najavljivao povećanje plata u vojsci, ali umesto toga dolazi novo smanjivanje. Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ukazao je kako obećano povećanje plata od pet odsto (uz ogradu ministra Đorđevića kako će ono uslediti „ako bude sredstava u budžetu i ako Vlada odobri") u stvari predstavlja smanjenje od 10 odsto zbog novog propisa Ministarstva o organizacionim promenama u vojsci.

Kako je Antić tada izračunao, zastavniku bi posle početka primene novih propisa plata mogla da bude umanjena za pet do šest hiljada dinara, a potpukovniku, koji bi bio postavljen na mesto majora, mesečni prihod bi se smanjio za čak 17.200 dinara.

Kada god država obeća dinar povišice, ona odmah, unapred, otme dva dinara.

Još u decembru 2015, posle usvajanja budžeta za 2016. godinu, Ministarstvo odbrane je obećalo povećanje plata, ali se to nije obistinilo. Tek kada je Vojni sindikat upozorio kako zbog lošeg materijalnog stanja u proseku svakog dana vojsku napuste dva vojnika i zapretio protestom, Ministarstvo se krajem oktobra ponovo oglasilo novim lažnim obećanjem povišice.

Krajem prošle godine je više od 3.000 profesionalnih vojnika dobilo po 10.000 dinara kao novčanu nagradu, dok se za ovu godinu čak ni ova milostinja ne najavljuje.

Rasprodaja vojne imovine je dovela u pitanje odbrambenu sposobnost Vojske Srbije. Ministar Šutanovac i njegovi naslednici zgrnuli su stotone miliona evra rasprodajom vojne imovine i naoružanja.

Ministar Đorđević je prodao kamenolom u Rakovici, ispod kojeg se nalazi vojno skladište Straževica, koju ni američki bombarder nisu srušili. Miniranjem u kamenolomu, koje je prodato Italijanu, bezbednost najvećeg podzemnog skladišta je dovedeno u pitanje, jer već prokišnjava.

Vučićeva kamarila želi da na najsuroviji način uništi odbrambenu moć Srbije. I u tome je i uspela. A generali, na čelu sa Dikovićem, podvili su rep i ćute. A vojsku im Vođa u traljama ostavlja.

A 1. Pretnje

Linijom operativnog dežurstva jedinicama Vojske Srbije počela su da stižu naređenja da se prikupe podaci o zaposlenima koji su prisustvovali protestu, te da li su se zaposleni „prijavili" da će napuštati matične garnizone... Ovo je još jedno od protiv Ustavnih naređenja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gde se ljudima uskraćuje Ustavom garantovano pravo na slobodu kretanja. Izlišno je pomenuti da većina zaposlenih živi van garnizona službovanja, kao i da je nedelja NERADNI DAN.

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je po naređenju generala Dikovića tog dana održano vanredno bojevo gađanje, vanredna smotra naoružanja, a sve sa ciljem da se zaposleni spreče da idu na protest-štrajk. Očekivati je da počne otvoren sukob sindikalaca i general-štaba, jer generali čuvaju sve svoje privilegije: velike stanove i vile, skupa auta, visoke plate, decu u diplomatskim službama... Uskoro će oni morati da dežuraju na stražarskim mestima, jer vojnika u Srbiji više neće biti.

A 2. Dva saopštenja Vojnog sindikata Srbije

Generalštab uzeo aktivno učešće u ometanju protesta, svesno kršeći Ustav Srbije i čineći krivično delo

(26. novembar 2016.)

Danas se u jedinicama Vojske Srbije čitala informacija Generalštaba Vojske Srbije, u kojoj se navodi da je najavom protesta Vojnog sindikata Srbije, koji je u javnosti predstavljen kao štrajk, načinjena ogromna šteta po ugled Vojske Srbije i može da poljulja poverenje u njenu sposobnost. U informaciji se dalje navodi da građani koji izdvajaju značajna sredstva za Vojsku ne očekuju da ona izlazi na ulicu i protestvuje ''protiv svoje države'', da će mediji preneti javnosti da je Vojska ustala protiv svoje države, da su na protest pozvana i druga udruženja i organizacije među kojima su i oni koji ne dele iste vrednosti kao Vojska Srbije, da je na protestu moguće delovanje stranog faktora koji je u mnogim situacijama koristio proteste da oslabi našu zemlju kao i da se tokom protesta očekuje da provokatori uzvikuju parole protiv vlade, ministarstva i sl. Dalje se navodi da Generalštab itekako vodi računa o čuvanju statusa i standarda pripadnika Vojske Srbije i da pripadnici Vojske Srbije treba da se ponose zbog angažovanja na svakodnevnim zadacima u kopnenoj zoni bezbednosti, pri pomoći stanovništvu, obezbeđenju državne granice i sl.

Gospodo iz Generalštaba, vi koji sedite u nekoliko upravnih odbora po raznim preduzećima u Srbiji, vi koji se vozite skupocenim limuzinama, vi koji jedete u posebnim salama i restoranima, a ne sa svojom vojskom, vi koji ne čekate redove kod lekara, vi koji žmurite pred kriminalom i nenamenskim trošenjem novca iz budžeta, vi koji ne kosite travu po kasarnama, vi koji ne stražarite na stražarskim mestima, vi koji ne radite po 250 dana odvojeni od svojih porodica, vi koji ne doručkujete i ne večerate med i marmeladu radeći pritom 14 sati dnevno, vi koji ne spavate pod vedrim nebom i ne stojite na hladnoći nekoliko dana, vi nemojte da nam držite lekcije o solidarnosti sa narodom, vi koji ste dozvolili da Albanija ima veći vojni budžet od Srbije.

Naš narod zna da je srpski vojnik deo njega, to niste vi gospodo iz Generalštaba, zato je narod i podržao protest svojih vojnika koji su podigli glas protiv onih kojima su nalozi upravo onih faktora koje spominjete, iznad interesa države, Vojske i zakona države Srbije.

Tačno je da građani izdvajaju značajna sredstva za Vojsku Srbije, a da li ste građane Srbije upoznali kako njihova Vojska troši ta sredstva. Očigledno ćemo mi to morati da učinimo, pošto ste vi legalizovali kriminal u redovima Vojske i žmurite pred nenamenskim trošenjem sredstava građana i dozvolili pojedincima i tajkunima da se na račun vojnika bogate, dok vojnik gladuje i ne može da prehrani svoje porodice.

Kažete da ste upoznali nadležne sa problemima na koje ukazujemo, a šta ste gospodo preduzeli da se ti problemi reše. Mi znamo da niste ništa i ako vam je to dužnost i obaveza. Vi ste najveći uzrok za loše međuljudske odnose, za preopterećenost ljudstva, za lošu ishranu, za neispravnost tehnike, za lošu motivisanost pripadnika i sve probleme koji proizilaze iz svakodnevnog života onih kojima je vojska druga kuća, a država druga majka. Zbog toga ćete gospodo uskoro vi biti stražari na stražarskim mestima jer više nećete imati vojsku, ona vas napušta i odlazi svakog dana u sve većem broju. Tek posle vas odgovorno je ministarstvo, koje slepo sluša šta im tamo neki ''faktor'' kaže i naredi, bez obzira da li je to u interesu Vojske i po zakonu. Ne vojnici, zakoni tog ''faktora'' su prioritet i oni moraju da se izvršavaju.

Pripadnici Vojske Srbije, okupljeni i udruženi u Vojni sindikat Srbije, više na sve ovo neće da ćute, a i ne smeju, jer su se na vernost zakleli državi i narodu i zato u nedelju 27. novembra u pet do dvanaest podižu svoj glas. To pravo dao im je Ustav Srbije i Zakoni Srbije, a vi im ga ne možete oduzeti, koliko god vam to smetalo. Srpski vojnik nikada neće izdati svoj narod kao što ste to vi nama učinili, neka narod bude spokojan, a narod to zna i vidi i zato sam, nepozvan dolazi da podrži svoju vojsku. Vama gospodo neka je na čast što svoje vojnike optužujete za izdaju države, upitajte se onda kome komandujete.

Kako je odredbama člana 151. Krivičnog zakonika, propisano kao krivično delo, ko silom, pretnjom, obmanom ili na drugi način spreči ili ometa javni skup koji je organizovan u skladu sa zakonom, pozivamo nadležno javno tužilaštvo i zaštitnika prava građana da na ovu informaciju odmah reaguju i protiv odgovornih lica u Generalštabu pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti. Više je nego očigledno da je davanjem ovakve informacije izvršeno ometanje javnog okupljanja koje je prijavljeno u skladu sa zakonom i potom nije zabranjeno, čime se dokazuje da su procene iz informacije koju je izdao Generalštab paušalne, iz čega jasno proizilazi da predstavljaju pokušaj obmane pripadnika Vojske usmerenu isključivo ka ometanju javnog okupljanja.

Dokle bre više gospodo foteljaši?

(27. novembar 2016.)

I nakon uspešno održanog protesta Vojnog sindikata Srbije ispred zgrade Ministarstva odbrane u pet do dvanaest, pritisci ne prestaju, naprotiv, intenziviraju se i to niskim udarcima.

Linijom operativnog dežurstva jedinicama Vojske Srbije počela su da stižu naređenja da se prikupe podaci o zaposlenima koji su prisustvovali današnjem protestu, te da li su se zaposleni „prijavili“ da će napuštati matične garnizone...Ovo je još jedno od protiv Ustavnih naređenja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gde se ljudima uskraćuje Ustavom garantovano pravo na slobodu kretanja. Izlišno je pomenuti da većina zaposlenih živi van garnizona službovanja, kao i da je nedelja NERADNI DAN.

Vojni sindikat Srbije će u narednim danima podneti krivične prijave protiv najodgovornijih lica u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ovom prilikom postavljamo otvorena pitanja ministru odbrane i načelniku generalštaba:

1.Da li ste naredili da se prikupe podaci koliko je zaposlenih prisustvovalo protestu?

2.Da li ste zadovoljni brojem pripadnika Vojske Srbije koji su prisustvovali mirnom građansko-sindikalnom protestu u organizaciji Vojnog sindikata Srbije?

3.Da li ste zadovoljni efektima mera koje ste protivzakonito preduzeli u sprečavanju protesta?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane