https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Zločini u srpskim bolnicama koji nikog ne dotiču

Molim te, oslobodi me i pusti da umrem

Zločini u srpskim zdravstvenim ustanovama sa neregistrovanim lekovima i uzimanjem genetskog materijala se slobodno sprovode uz punu saglasnost i učešće srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktorke Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Verice Lazić. Nastavljamo da opisujemo zlodela u Bolnici Sveti Vračevi u Novom Kneževcu, sve dok pomenuti ne budu izvedeni pred sud.Većina pacijenta se moli Bogu i direktorku dr Petrović - Molim Te, oslobodi me i pusti me da umrem

major Goran Mitrović

Arpad Nađ

Istraživači Magazina Tabloid opisali su zločine u Specijalnoj bolnici za psihijatrijska oboljenja Sveti Vračevi u Novom Kneževcu. Opisali smo eksperimente nad pacijentima koji se sprovode za račun stranih farmaceutskih kompanija u ispitivanju novih lekova, muke kojima se izlažu neuki i duševno oboleli pacijenti, količini novca koje u svoj džep stavlja direktorka bolnice dr Jovanka Petrović sa svojom lekarskom kamarilom. Pobrojali smo nasilne smrti pacijenata, zlostavljanje bolesnika i otimanje njihove imovine pod patronatom direktorke Petrović, kojoj podršku i zaštitu pruža brat Jovan Drobnjaković, načelnik operative u BIA. Ministarstvo zdravlja se ne oglašava.

Nekoliko farmaceutskih kompanija vrši i u Bolnici Sveti Vračevi eksperimente sa neregistrovanim lekovima. Uslovi su da su pacijenti bez organskog oboljenja, mentalni poremećaj ne smeta, da su im zdravi jetra, bubrezi i srce, i da moraju da žive najmanje šest meseci, jer eksperimenti traju pet meseci i 11 dana. Za to vreme pacijenti ne smeju da se leče lekovima, osim kapsula lekova koji su u eksperimentu. Ako pacijent umre, nema isplate. U prošlom broju objavili smo Zahtev za objavljivanjem odgovora koji nam je dostavila direktorka bolnice Sveti Vračevi dr Jovanka Petrović.

Odgovaramo na njen ''demanti''...

Bez morala i stida

U Vašoj bolnici pacijent koji je na eksperimentu lekova ne naziva se imenom i prezimenom, već je on za Vas šifra: ''S 1594/female''! Objavljujemo faksimil jednog takvog izveštaja. Ostaje samo da ovoj nesretnici koja je dopala Vaših ruku istetovirate ovu šifru na njenoj ruci, pa da eksperiment u svemu bude isti kao oni koje je u nacističkim logorima vršio Jozef Mengele! Jedina je razlika što je Mengele radio zločinačke eksperimente nad ljudima jer je bio lud, a u Vašoj se bolnici eksperimenti rade za strani prljavi novac. Takođe je za nas, gospođo Petrović, šokantna činjenica da "Sponzor" eksperimenta u istom dokumentu (koji objavljujemo u originalu) signalizira lekaru ove nesretne pacijentkinje (dr Emil Tomas-psihijatar) da vidi promene na EKG-u pacijentkinje, koje ukazuju na mogućnost da je tokom eksperimenta došlo do oštećenja srca (moguća angina pektoris, infarkt...) obzirom da pacijentkinja nije srčani bolesnik, traži od Vas i njega objašnjenje.

Na to dr Emil Tomas odgovara da "promene na EKG-u nisu klinički značajne'' i nastavlja eksperiment, jer ako se on ne završi do kraja-nema isplate na devizni račun. Dakle važno je da pacijent ostane živ do kraja eksperimenta, a šta će kasnije biti sa njim-nije važno. Mi bi od Vas želeli da znamo da li je ova pomenuta šifra umesto imena i prezimena još uvek živa ili je ''nađena u krevetu bez vitalnih znakova''. Ako je kojim slučajem živa, voleli bi da nam pokaže svoju kopiju ''Ugovora'', da je pred nama pročita i objasni njen sadržaj.

Za nas je skandalozno da pacijent u Vašoj bolnici boravi 161 dan na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji sve vreme plaća bolnici tzv. ''Bolničke dane'', dok Vaši lekari ne završe samo jednu od faza eksperimenta. RFZO to bez pogovora plaća ne pitajući Vas za medicinsku opravdanost dužine boravka pacijenta u bolnici.

Skandalozno je i to da pacijent koji preživi prethodnu fazu eksperimenta, stavlja se na spisak za sledeću, još agresivniju fazu (može ih biti tri, četiri...), jer svaka sledeća faza Vama i psihijatru koji navodno ''leči novim efikasnim lekom'' žrtvu eksperimenta donosi mnogo više novca na deviznim računima.

U ''kriterijumima'' za uključivanje ili isključivanje pacijenata iz eksperimenta, Vaš ''sponzor'' (i u bukvalnom smislu reči) Vam je između ostalog naglasio da pacijent na eksperimentu mora biti sposoban da razume u potpunosti sadržaj ugovora (koji inače i nema kod sebe, jer ste mu oba uzeli prilikom potpisivanja, ali ih zato mi posedujemo!!!), da je Vaša obaveza da mu objasnite sve moguće negativne posledice po njegovo zdravlje koje bi mogle da nastupe i koje najčešće i nastupaju: zastoj srca, zastoj disanja, oštećenje jetre, oštećenje bubrega, pogoršanje psihičke bolesti itd.

Za nas ljude u godinama, posebno je šokantan ''kriterijum'' koji kaže da u eksperimentu ne može učestvovati pacijent za koga njegov lekar- ''istraživač'' (čiji ste Vi šef tj. "unutrašnji nadzor" nad eksperimentima-tzv.''glavni rejter'') proceni da neće živeti duže od šest meseci od trenutka početka eksperimenta , jer nećete moći da eksperiment dovedete do kraja i to naplatite. Da li ste Vi i Vaši egzekutori umislili možda da ste gospodari života i smrti, da ste gospodari tuđih zlih sudbina ? Ako je tako, onda zaista imate ozbiljne psihičke probleme, koji su inače odavno javna tajna.

''Kriterijumi'' takođe zahtevaju da laboratorijski rezultati jetre (koji su posebno izdvojeni) pre početka eksperimenta budu normalni. To znači da pacijentima dajete nepoznatu supstancu koja im oštećuje jetru, pa ukoliko pacijent već ima oboljenje na jetri (ciroza, hepatitis...) i jetra mu je već oštećena, neće moći da do kraja izdrži višemesečni eksperiment, pa ne bi mogli da naplatite novac iz inostranstva.

''Kriterijumi'' kažu da predmet eksperimenta ne mogu biti pacijenti koji boluju od teških oboljenja, kao na primer, srčana oboljenja, šlog, oboljenja jetre i bubrega, oboljenja krvi i imuniteta, oboljenja žlezdi sa unutrašnjim lučenjem itd. i da za obavljanje eksperimenata nad ovakvim pacijentima odgovornost snosi ''Investigator'' tj. vaš lekar-egzekutor i vi kao njegov nadzornik i šef svih eksperimenata koji se izvode u bolnici. Imajući u vidu starosnu strukturu pacijenata, nemoguće je da su svi oni fizički potpuno zdravi i da mogu da izdrže Vaše eksperimente, posebno oni na tri odeljenja muške i ženske gerontološke psihijatrije (od ukupno pet).

''Kriterijumi'' izričito predviđaju da predmet eksperimenta ne može biti pacijent koji nije sposoban da pročita, razume i shvati i svojom slobodnom voljom potpiše ''Ugovor'' koji mu po ustaljenoj praksi poturate bez objašnjenja rečima: ''Potpišite se da ste stigli u bolnicu.'', a odmah zatim uzimate oba primerka ugovora, tako da ni porodica pacijenta ne zna da je pacijent sebi potpisao presudu. Mi bismo zaista voleli da upoznamo samo nekoliko od stotina pacijenata, čiju ste bolest zloupotrebili da bi se bogatili, koji poseduje i koji je sposoban da pročita ugovor koji je potpisao pre učešća u eksperimentu i da ga objasni, posebno pacijenti koji boluju od psihoze ili Alchajmerove bolesti. Velikom delu pacijenata je oduzeta tzv. ''poslovna sposobnost''.

U tom slučaju saglasnost za eksperiment daje njegov staratelj koga određuje nadležni sud. Ako je pacijent na izdržavanju obavezne mere lečenja u psihijatrijskoj bolnici, saglasnost Vam mora dati nadležni sudija koji vodi predmet (što je apsurd!). Da li ste u slučaju sada pokojnog Labadi Jožefa oba ova uslova ispunili pre početka eksperimenta nad njim, koji je zbog njegovog teškog srčanog i plućnog oboljenja mogao i te kako doprineti smrtnom ishodu ovog pacijenta za vreme boravka u bolnici? Dostavite nam obe ove saglasnosti, a mi ćemo ih objaviti kao i Vaš odgovor koji smo objavili kao pravi profesionalci.

Šokantno je i to, gospođo Petrović, što se među dokumentima koje poturate žrtvama eksperimenata, nalazi i njihova saglasnost da se može analizirati njihov genetski materijal tj. DNK.

Na taj način omogućavate stranim farmaceutskim kućama i agenturama da prikupljaju podatke o genetskom sastavu stanovništva Srbije i prave baze podataka, na osnovu kojih dolaze do podataka: na koje viruse i bakterije je stanovništvo Srbije posebno osetljivo (za pravljenje biološkog oružja), na koje hemijske supstance je naše stanovništvo posebno osetljivo (za pravljenje hemijskog oružja), na koji deo DNK naše populacije se može delovati putem GMO itd. itd.? U Nemačkoj bi ste samo zbog toga dobili dvocifrenu zatvorsku kaznu!

''Monitoring i stalni spoljni nadzor'' koji pominjete, sastoji se u tome da predstavnici kompanije ''sponzora'' stalno nalaze u bolnici, gde putem elektronske komunikacije preko svojih laptopova unose podatke o pacijentima na eksperimentu direktno u baze podataka u inostranstvu, a potom ih uništavaju (i na kraju im iz obližnje picerije o trošku bolnice poručite picu ili roštilj). Pri tome ovi ''fantomi'' koji se po čitav dan šunjaju upravom kao zaverenici, prikrivaju greške pričinjene od strane Vaših egzekutora ( zbog nepoznavanja stranih jezika, nepoznavanja medicine, kršenja lekarske etike), a rezultate ''prilagođavaju'' potrebama kompanije sponzora. Na osnovu ovih netačnih podataka naš RFZO stavlja lek na listu lekova. Dakle ni rezultati eksperimenata nisu relevantni niti naučno utemeljeni. Tačno je jedino to da se od prljavog novca kupuju stanovi, automobili, motori, da se ide na krstarenja kruzerima, kao i da vaša ćerka za jedno veče provoda potroši platu jednog lekara.

Što se tiče Centra za mentalno zdravlje u Kikindi, zaboravili ste da kažete da se on samo u početku finansirao iz IPA fondova Evropske unije, čije tokove novca niste objasnili, pa Vas pozivamo da nam ih pošaljete, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti. Zaboravili ste da kažete da Evropska unija ovaj Centar ne finansira od januara 2015. god. zbog analize efikasnosti i ekonomske opravdanosti koja je bila negativna. Niste naveli da ste brže bolje proglasili ovaj Centar u Kikindi organizacionom jedinicom psihijatrijske bolnice Novi Kneževac i tako budžetskim novcem nastavljate da finansirate ''igračku'' Vašeg vernog sluge doktora Nebojše Babe psihijatra, koga ste u bolnicu doveli iz jedne farmaceutske kuće.

Zaboravili ste da kažete i da je kompletno osoblje centra primljeno bez oglasa i da za Vas i Vašeg ''pravnika'' ne važi obaveza objavljivanja oglasa na sajtu ministarstva zdravlja i nacionalne službe za zapošljavanje (Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu). Ne kažete da ih plaćate ''iz sopstvenih sredstava'' jer RFZO neće da plaća ovaj cirkus u Kikindi. Dakle, previše je toga što zaboravljate ili prećutkujete, ali dovoljno za jedno desetak krivičnih prijava.

Dakle, gospođo Petrović, sve što piše u dokumentima koje posedujemo, u pravno utemeljenim državama naziva se: ''Principi dobre kliničke prakse'' za koje Vi i Vaša organizovana kriminalna grupa niste čuli, neki jer ne znaju strane jezike, neki jer ih ne zanima, a neki jer poučeni vašim primerom misle da će proći nekažnjeno.

Posedujemo dovoljno materijalnih dokaza (ali i svedoke) koje smo spremni da prezentujemo nadležnim organima gonjenja. Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ne podležu podaci koji ukazuju na teška krivična dela protiv zdravlja, ljudskog dostojanstva i ljudske humanosti, koja ste vi i vaša organizovana grupa nekažnjeno vršili godinama. Uostalom, za nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kazne su novčane, a za krivična dela: nesavesno lečenje (nedolazak na dežurstvo sa smrtnim ishodom po pacijenta), zloupotreba psihijatrijskih pacijenata, prikrivanje krivičnog dela ubistva, pomaganje u izbegavanju krivičnog dela napada na službeno lice, fiktivni boravak policijskih službenika u bolnici u cilju ostvarivanja prava na invalidsku penziju itd. itd.-kazna je zatvorska.

Dajemo Vam reč, da ćete Vi biti prvi koji će tu razliku da primeti.

Sudija Slavica Bensedeš (Sudska jedinica Novi Kneževac, Osnovni sud u Kikindi), koju takođe zloupotrevljavate i ucenjujete zbog zdravstvenih problema nje i njenih članova porodice koje lečite u bolnici, neće moći još dugo da zadržava tužbe koje su protiv Vas podnete.

Na kraju Vas pitamo: Zašto više ne stanujete u Novom Kneževcu? Ako ste sve radili po zakonu, zašto izbegavate susrete sa građanima Novog Kneževca? Da li možete mirno da spavate i zašto povećavate doze lekova koje pijete, a uzgred ih ne nabavljate na lekarski recept, već nelegalno? Da li ste spremni na poligrafsko testiranje i da li ste spremni da date krv na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo koje lekove i u kojoj dozi koristite? Svaki građanin Srbije koji posle ovog teksta pročita Vaš odgovor koji smo objavili, neka sam donese sud o tome da li ste dostojni da budete direktor ove bolnice od 2001. god. do sada, kakve ste štete ovom narodu mogli da za to vreme nanesete i koliko ste novca zaradili na tuđoj nesreći.

Da podsetimo čitaoce, dr Jovanka Petrović sa svojim zloglasnim lekarima u Bolnici koja ima 250 pacijenta, već godinama vrši eksperimente sa neispitanim lekovima, koje potom Ministarstvo zdravlja odobrava za upotrebu u Srbiji, trujući dalje stanovništvo. Desetine miliona evra odlazi u džepove mafije na relaciji zdravstvena ustanova-ministarstvo zdravlja-Republički zavod za zdravstvenu zaštitu-Agencija za lekove. Nekoliko stotina pacijenata samo iz bolnice u Novom Kneževcu platilo je glavom ove eksperimente, koje smo opisali u prethodnim brojevima.

Sklonište za kriminalce

Za vreme decenije i po vladavine Specijalnom psihijatrijskom bolnicom Novi Kneževac, direktorka bolnice je ovu ustanovu pretvorila i u sklonište za kriminalce, koji izbegavaju krivičnu odgovornost, posle izvršenih teških krivičnih dela. Naime, u ovoj bolnici i po nalogu Jovanke Petrović i za određenu sumu novca možete da dobijete dijagnozu koja će Vas osloboditi krivične odgovornosti i višegodišnje zatvorske kazne. Navešćemo samo nekoliko primera. Pacijent Matijević Marjan iz Novog Kneževca koji je dobro poznat policiji) primljen je na muško odeljenje Psihijatrija 1, čiji je načelnik dr Ljiljana Nikolić, a po nalogu direktorke Jovanke Petrović, posle izvršenog krivičnog dela napada na službeno lice.

Za vreme boravka na odeljenju, urađena je obrada psihologa, koja je ukazala na mentalni problem, koji ga ne oslobađa krivične odgovornosti. Po već ustaljenom scenariju, pacijent M.M. je dobio instrukcije od obe napred pomenute doktorke da stane pred kamere u hodniku i izvede svoj pred doktorkom Nikolić prethodno uvežbani "performans" u kome pravi pokrete rukama, smeje se i tobože priča sam sa sobom. Dr Nikolić je ''sasvim slučajno'' na jednoj od kamera odeljenja ''uhvatila'' baš taj trenutak (od dvadeset četiri časa, sedam dana u nedelji) video nadzora što je jednako verovatnoći da dobijete premiju na Loto-u. Na osnovu toga je rastrubila da je nalaz psihologa ''neupotrebljiv'' i da je pacijentu M.M. ''sve namešteno'' iako zapisnik iz policijske stanice N. Kneževac, kao i podeblji dosije ovog pacijenta ne govore baš u prilog tome.

Tako se M.M. umesto da se nađe u zatvoru, našao u najboljoj sobi odeljenja gde se neko vreme izležavao kao na letovanju. Usput je razvio neke svoje male ''biznise'' iskorišćavajući ostale zaista bolesne pacijente. Od ilegalno kupljenog duvana pravio je cigarete i pozajmljivao drugim pacijentima u odnosu 1:5 pa i 1:10 (za jednu pozajmljenu napravljenu cigaretu, tražio je da mu pacijenti vrate 5, odnosno 10 cigareta, ali kupljenih u prodavnici). U poslepodnevnim i večernjim satima, uz dozvolu dr Nikolić napuštao bi odeljenje i hakujući Wi Fi mrežu na upravnoj zgradi bolnice svojim mobilnim telefonom ''skidao'' sa interneta filmove različite sadržine. Koje je takođe prodavao ostalim pacijentima. Na ove stvari je osoblje bolnice vise puta skretalo pažnju dr Nikolić i direktorki Petrović, koje nisu preduzele ništa, sve do samog otpusta, kada je pacijent M.M. napustio bolnicu sa ogromnom torbom punom boksova cigareta i podebljim novčanikom.

Za vreme svog boravka na odeljenju, pacijent je vise puta izjavljivao da mu niko ništa ne može, jer o svakome od lekara zna po nešto, a posebno je naglašavao jednog od lekara-miljenika Jovanke Petrović dr Bobana Vasića, psihijatra, koga je oslovljavao sa ''komšija'' jer žive jedan blizu drugog, kome je dostavljao marihuanu, a ponekada je sa njim i pušio dostavljenu robu. Na otpustu je od dr Ljiljane Nikolić pacijent M.M. dobio dijagnozu koja ga oslobađa krivične odgovornosti zbog napada na policajca, i cinično se smejući otišao kući.

Za vreme boravka na odeljenju dr Nikolić mu je čak dozvolila i pristup do njenog umreženog službenog računara, preko koga je praktično ''skidao'' šta god je hteo, pa je usput ''pokupio'' i neke druge podatke bolnice. Posle toga je doktorka Nikolić izvela ''performans'' u kome je rastrubila kako joj je neko od zaposlenih upao u kompjuter sa podacima, pa je čak uspela da obmane i službenike Policijske uprave Kikinda, koji su naseli na ovu predstavu.

Dileri pod zaštitom

Drugi primer je pacijent Fajhner Nikolas rođen 1995. god. iz Novog Sada, protiv koga je podneta krivična prijava za rasturanja narkotika u Novom Sadu, a koga je po nalogu dr Jovanke Petrović, na odeljenje bolesti zavisnosti-Psihijatrija 2, primila dr Suzana Stijović, načelnik ovog odeljenja, sa istim ciljem- izbegavanje krivične odgovornosti. Tako je dr Stijović nastavila sa praksom da na svom odeljenju drži ljude koji pokušavaju da se leče od bolesti zavisnosti zajedno sa dilerima droge. Ostaje još samo da se F.N. poveže sa lokalnim dilerima u Novom Kneževcu, da počne ''dostava'' u bolnicu i rasturanje po drugim odeljenjima, te da se krug zatvori. Ovako izgleda bolnica kojom upravlja Jovanka Petrović i njena organizovana kriminalna grupa.

Kada smo već kod prava pacijenata, pravo pacijenta je takođe i da dobija medicinsku uslugu pod uslovima propisanim zakonom. To znači da svaki lekar, medicinska sestra, psiholog, socijalni radnik i radni terapeut koji radi u bolnici, mora imati licencu za rad. Da li je to tako u toj bolnici?

Eto jednog primera. Na odeljenju Psihijatrija 5, čiji je načelnik dr Boban Vasić, već mesecima navodno volontira dr Timea Varga iz Ade, koju je dr Jovanka Petrović dovela u bolnicu kako bi se dodvorila Savezu vojvođanskih Mađara i predsedniku upravnog odbora bolnice Oroš Urban Čila. Ako odete na internet stranicu Lekarske komore Srbije i potražite je na spisku lekara koji imaju važeće licence, vidi se da ova doktorka nema validnu licencu za rad! Imajući u vidu da je zbog nedolaska doktora Bobana Vasića na posao, ona po rečima osoblja tog odeljenja, dr Timea Varga najčešće jedini lekar na tom odeljenju, gde pregleda pacijente, piše terapiju, vodi medicinsku dokumentaciju i stavlja svoj potpis i faksimil, postavlja se pitanje ko je i zašto ovoj doktorki dozvolio rad bez licence? Odgovor: kriv je pravnik Ljubomir Arnovljev (po nalogu dr Petrović), kao i republički zdravstveni inspektor dr Branka Bulatović, zbog neobavljanja svog posla.

Pružanje zdravstvenih usluga bez licence težak je prekršaj zakona. Usled nezainteresovanosti za posao i pacijente koji nisu na eksperimentima lekovima dr Bobana Vasića, na ovom odeljenju vršlja i dr Predrag Veličković, odavno penzionisani neuropsihijatar koji se u odsustvu dr Vasića predstavlja kao načelnik odeljenja Psihijatrija 5.

To isto radi i na odeljenju neurologije bolnice-u prisustvu načelnice odeljenja Ivane Mihaljev. Realnost je da ovaj penzionisani i radno nefunkcionalni neuropsihijatar radi u bolnici po ugovoru o delu na poslovima specijalističko-konsultativnih pregleda isključivo u ambulanti bolnice, te ne može biti nikakav načelnik, kako se lažno predstavlja. To mu inače ne smeta da pored penzije koja je oko 80.000 din, sa dežurstvima u bolnici uzme najmanje još toliko, ne računajući prihode od eksperimenata na deviznom računu u Intesa banci. I sve to se dešava u vreme kada mlada pametna deca u punoj snazi sede bez posla, ili beže u inostranstvo. Dr Veličković i njegova vanbračna supruga dr Vesna Rafajlović, okupirali su polovinu bolnice.

Može se lako proveriti u bazi podataka RFZO, da u ovoj bolnici ima pacijenata koji su mesecima i godinama smešteni bez opravdanih medicinskih razloga! Na primer, izbegavanje plaćanja staračkog doma, nepotrebno višemesečno zadržavanje pacijenata u bolnici dok se ne završi eksperiment sa lekovima (jer ako se ne završi-nema isplate na deviznim računima!).

Tako je direktorka Petrović već 15 godina ovu bolnicu pretvorila u svoju ''prokletu avliju" u kojoj pate i zaposleni i pacijenti. Pa iako je dodijala i jednima i drugima, i dalje planira da u januaru 2016. godine ponovo bude izabrana za direktora ove bolnice! Ona obilazi ministarstva, pokrajinske sekretarijate, preti zaposlenima otkazom ako se ne iščlane iz sindikata USS (koje je jednom prilikom nazvala '' sektašima'')...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane