https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na tragu

Ubijanje stočnog fonda i masovno trovanje stanovništva, uvoznim vakcinama i serumima

Ko uvozi serum koji će nas otrovati

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je čak četiri vrste vakcina za goveda protiv bolesti plavog jezika. Ovih dana započela je i masovna vakcinacija koza, ovaca i goveda protiv te bolesti. Upućeni kažu da se životinje vakcinišu serumima za koje uopšte nije sigurno da će stoku zaštititi od bolesti! A, građani Srbije su za njihov uvoz platili 3,6 miliona evra! Zbog ovih seruma, Ruska federacija i Evropska unija stavili su zabranu na dalji uvoz goveđeg mesa iz Srbije. Iza ove vakcinacije i nabavke stoji Uprava za veterinu, a radi se o ozbiljnoj korupciji. U Luci Bar ovih dana se zamalo iskrcao i brod sa ogromnim kontigentom mesa zamrznutog još osamdesetih godina prošlog veka, sa ciljem da se to smeće nađe na tržištu Srbije. Ko ga je naručio, nije poznato. Sigurno je samo da je neko spreman da pobije pola Srbije kako bi sebi ostvario debeo profit

Vuk Stanić

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović pokušao je da smeni Budimira Plavšića, načelnika Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, jer nije sprečio širenje bolesti plavog jezika! Smenu je odmah sprečio savetnik predsednika Vlade Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić. Inače, Glamočićevo ime je spominjano više puta u razgovorima između zvaničnika Evropske unije (EU) i predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Takođe, Glamočić je spominjan kao jedan od odgovornih za nestanak donirane opreme za nacionalnu laboratoriju.

U ime Evropske unije, ovaj problem je sa predsednikom srpske Vlade Aleksandrom Vučićem trebalo da reši Majkl Devenport. Vučić se Devenportu pravdao da ne može da uhapsi Glamočića, čak ni da ga smeni sa mesta savetnika, jer ga tu nije postavio on već američka administracija!

Dobro upućeni izvori bliski okruženju predsednika vlade, kažu da mu je Devenport tada odgovorio da je on siguran da Amerikanci neće ići u zatvor zbog krađe donacija Evropske unije i da dobro razmisli šta radi i sa kakvim se kadrovima okružuje. Istražujući zbog čega Glamočić štiti Plavšića saznali smo da se on sa Plavšićem zbližio dok su sprovodili vakcinaciju srpskih krava protiv takozvanog nodularng dermatitisa, bolesti koju je trebalo sprečavati zaprašivanjem protiv komaraca. Naime, poznato je da samo komarci prenose nodularni dermatitis. Ali, umesto standardnog zaprašivanja, doneta je odluka da se krene u interventni uvoz vakcina, što znači da su one bile uvezene bez raspisivanja tendera. Praksa je pokazala da se u ovakvim prilikama uvek otvara pitanje nije li nekome namešten posao? U ovom slučaju, jasno je da se to i desilo.

Nekoliko nezavisnih stručnjaka u ovoj oblasti, odmah su shvatili: da su Glamočić i Plavšić tada krenuli u agresivnu kampanju zaprašivanja komaraca, umesto što su životinje masovno vakcinisali, sada ne bi bilo ni epidemije bolesti plavog jezika. Jer, i bolest plavog jezika baš kao i nodularni dermatitis prenose komarci!

Uprkos svemu, oni su se tada odlučili za vakcinaciju životinja sumnjivim vakcinama (o čemu je Magazin Tabloid već detaljno pisao), dok su se komarci slobodno množili i širili bolest. Situacija se zakomplikovala kada je umesto jesenjeg zahlađenja došao topli novembar mesec. Činjenica da nije bilo dovoljno hladno, da se ciklus u kome komarci ujedaju životinje prekine, bila je i glavni uzrok nove epidemije u stočnom fondu Srbije. Ovde treba podsetiti da se bolest plavog jezika u sličnoj varijaciji pojavila i pre dve godine. Tada su životinje vakcinisane neregistrovanom vakcinom...

Uvezeno je više vakcina nego što ima životinja. Te su vakcine kasnije stajale u prostorijama namenjenim nacionalnoj laboratoriji!

Kada im je istekao rok, pojavio se problem njihovog uništenja koje košta skoro koliko i kupovina takvih vakcina.

Statistički prikazano do zaključenja ovog broja Magazina Tabloid, u Srbiji je kod više od dve hiljade životinja utvrđena bolest plavog jezika. Slučajevi su se pojavili u okolini Šapca, Valjeva, Uba, Čačka i Kraljeva!

Ipak, zaprašivanje protiv komaraca koji ovu i druge bolesti prenose na životinje se ne sprovodi, baš kao i u sliučaju nodularnog dermatitisa.

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je čak četiri vrste vakcina za goveda protiv bolesti plavog jezika. Ovih dana započela je i masovna vakcinacija koza, ovaca i goveda protiv te bolesti. Upućeni kažu da se životinje vakcinišu serumima za koje nije sigurno da će stoku zaštititi od bolesti! Građani Srbije su za njihov uvoz platili 3,6 miliona evra.

Reč je o više miliona doza vakcine za bolest koja se prenosi ujedom komarca. Vakcina ima najviše učinka kada se utvrdi koji je soj komarca prenosnik, a na našim prostorima se javlja 16 sojeva. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, pošto ovog leta nije bilo pojave plavog jezika, uvezla je četiri vrste ove vakcine, smatrajući da će ispasti pametni i vakcinacijom sprečiti ovu bolest. Ipak vakcine su stajale a sprovodila se akcija vakcinisanja protiv nodularog dermatitisa, odnosno kvrgave kože goveda.

Pokušavajući da naknadno ispadnu pametni država je nedavno naredila obaveznu vakcinaciju u regionima u kojima je ranije zabeležena pojava plavog jezika kod ovaca, koza i goveda odnosno u okolini Pirota i Banatu, a bolest se potom pojavila u drugom obliku u Mačvi i u pravcu Beograda.

Ministarstvo, koje je ranije predvodila ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, prvobitno je nameravalo da odobri naplatu vakcine, ali onda je rešeno, u nedostatku realne opasnosti od bolesti, da ona ipak bude besplatna i obavezna. Prema istom izvoru, rok upotrebe ovih vakcina ističe 1. februara, a potrebno je proveriti i u kakvim uslovima je ona uskladištena.Njeno dejstvo je oko šest meseci, što znači da će do maja prestati da deluje.

Profesor Cvijan Mekić, ekspert za ovčarstvo i kozarstvo s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, ranije je u izjavi za medije izrazio bojazan da efekat vakcina može izostati:

- Čuo sam da su uvezene četiri vrste vakcina i da se vakcinišu ovce i koze u regionima u kojima je nekad bilo ove bolesti. To neće dati efekte jer će dejstvo vakcine, ako se plavi jezik pojavi tokom leta, prestati - istakao je ovaj stručnjak u razgovoru sa novinarom jednog poljoprivrednog portala.

Stočari iz Banata i okoline Pirota s kojima je razgovarano imali su različita mišljenja.

- Ja sam odmah rekao da je vakcinisanje ovaca protiv komaraca u novembru i decembru nebuloza i da se ovo radi samo da bi se iskoristila neka vakcina koju je neko nabavio. Ipak, na kraju sam pristao - kaže ovčar iz okoline Pirota.

Njegov kolega iz Pančeva pristao je na vakcinaciju i misli da će imati efekta.

- Pristao sam...Valjda oni znaju da li će to imati efekta, oni su stručnjaci, nisam razmišljao - rekao je ovčar iz Dolova u Banatu.

U Upravi za veterinu nisu bili dostupni za komentar. Direktor Uprave, ranije je izjavljivao da su stručnjaci iz EU u decembru uradili procenu za nas, Hrvatsku, BiH, Bugarsku i Rumuniju, i izveštaj u kojem se predlaže vakcinacija za ovu godinu.

Ako sada vakcinišemo stoku, ona će sledeće godine biti zaštićena, tvrdili su ranije pred TV kamerama.

Istraga koju je Magazin Tabloid sproveo pokazala je da je u pitanju ozbiljna korupcije, gde grupa ljudi koristi pojave različith bolesti životinja kako bi uzimali provizije od vakcina koje se uvoze.

U skupštinskom Odboru za poljoprivredu saopštili su da je prošle godine u Srbiji bilo više od 600 slučajeva plavog jezika.

Ove godine nadležni su to morali da uvrste u obaveznu vakcinaciju, što nisu uradili, ali zato su krenuli u javnu nabavku. Na sednici Odbora su iz Uprave za veterinu rekli da neće biti vakcinacije jer nema bolesti, i da je optimalno vreme za pelcovanje mart i april. Međutim, ta vakcina je uvezena direktnom pogodbom iz Španije, preko hrvatske „Genere".

Iza ove vakcinacije i nabavke stoji Uprava za veterinu i sve miriše na ozbiljnu korupciju, što se vidi iz zapisnika sa rasprave Skupštinskog odbora za poljoprivredu čija je kopija dostavljena redakciji Magazina Tabloid.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane