Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kragujevac

Obezglavljene muve i iskušenija

Kragujevačko Gradsko veće je odlučilo da formira službe budžetske inspekcije koje će kontrolisati sve koji troše budžetske pare. Kontrolom će biti obuhvaćeni svi, počev od javnih preduzeća koje je osnovao grad kao i pravnih lica koja su osnovala ta preduzeća. Kontrolisaće se i pravna lica nad kojima grad ima kontrolu sa više od 50 posto kapitala, ili bar više od 50 posto članova u upravnim odborima. Kontrola će obuhvatiti i preduzeća u kojima budžetska sredstva čine više od polovine prihoda, sve do onih koji su preko donacija, subvencija, dotacija ili zaduživanja vezani za gradsku kasu.

Radosav Lazić

Skorašnjom objavom Gradskog veća u Kragujevcu da će formirati službe budžetske inspekcije koje će kontrolisati sve koji troše budžetske pare, precizira se i da će službama rukovoditi "glavni budžetski inspektor" kome će svi biti podređeni. On će odgovarati Gradskom veću i postavljaču - gradonačelniku lično. Na prvi pogled stvar izgleda ozbiljno zamišljena i postavljena. Zato malo čudi (i zabrinjava) zašto to javnosti nije predstavljeno sa više pompe i dramskih monologa (kao Diznilend), nego je ostavljeno da vest po budžacima pronalaze malobrojni preživeli novinari entuzijasti. Sednice Gradskog veća su i dalje zatvorene za medije, mada ni to uskoro neće biti važno, jer neće biti ni medija pa o sadašnjim „biserima" i (eventualnim) budućim uspesima gradskih vlasti neće imati ko da izveštava. Možda će gradska vlast pomoći medije kad novi inspektori pronađu i sankcionišu nestašne, alave subjekte koji troše nezarađeno.

Budžetski inspektori će moći da kontrolišu "sve". Ovlašćenja im omogućavaju uvid u kompletnu dokumentaciju korisnika budžetskih sredstava. To dalje znači da u pozitivnom ali i negativnom smislu inspektori imaju veća ovlašćenja od državnih organa koji se tim poslovima bave jer će u jednom inspektoru biti spojen: knjigovođa, revizor, budžetski inspektor (pa) i inspektor privrednog kriminala.

Reklo bi se da će novi službenici ako ih naoružaju po rezultatima nadmašiti i nesalomivog Eliota Nesa. Ovako od golorukih inspektora čaršija očekuje postupanje u taktu pesme "Udri, udri Brus Li potepaj gi svi", koji troš(u) naše pare. Pitanje ostaje otvoreno dok se ne utvrdi koje će sankcije inspektori moći da sprovode.

Protivnici formiranja novih službi i revolucionarnih rešenja ističu da je nelogično i nelegalno da u državi gde sve te službe postoje (samo što ne rade) sad treba upošljavati dodatne inspektore koji takođe neće raditi, ili će raditi pogrešno, to jest po diktatu partije. Jeste Toma predsednik ali ne i vlasnik Srbije, kao što njegov sin jeste gradonačelnik ali ne i vlasnik grada. Jednostavno građane brinu ti surogati državne vlasti oteti od Srbije koji se stavljaju na raspolaganje mlađanom Nikoliću. Sutra bi po istoj logici mogao svojim inspektorima da "proširi ovlašćenja" ili formira privatnu policiju.

Dosadašnjim "radom" ni Gradsko veće ni gradonačelnik nisu dokazali da znaju šta rade i da treba da budu izuzeti iz kontrole. Uostalom i samo formiranje takvih službi koje već postoje ukazuje da negde nešto ne valja. Kad ne bi bilo muljanja sa javnim finansijama ne bi bilo ni potrebe za novim inspekcijama. Ako se zapitamo ko to „mulja" što zbog neznanja, što zbog partijskih i ličnih interesa,inspektori (stari i novi) ne bi dugo vremena izašli iz Skupštine grada.

Ne tako davno Živoslav Tomić je u svojstvu direktora OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca podnosio dopise: Gradskom veću, Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu prosvete, Kabinetu ministra unutrašnjih poslova i Osnovnom javnom tužilaštvu i ukazivao na nenamensko trošenje budžetskih i vanbudžetskih sredstava za izgradnju "novog objekta" od 1500 kvadrata koji je godinama rađen bez dozvole. Gradnja je bila "izričito zabranjena" dok se ne "izvrše geomehanička ispitivanja tla i ispita stabilnost postojećeg objekta", ali to nikome nije smetalo.

"Reč je o školi" sa preko 1.000 đaka vapio je Tomić, "o prostoru u kojem borave deca, a ne nekom privatnom objektu u seoskom domaćinstvu". Ako ta činjenica nije dovoljna da pokrene ozbiljnu proveru onda ne znamo šta bi to trebalo da se dogodi kako bi nadležni upriličili svoje aktivnosti ka razjašnjavanju svega navedenog. "Je li potreban zemljotres kakav se dogodio u Kraljevu, kako bi smo se dozvali pameti".

Tako je nečijom "umešnošću" višemilionsko nenamensko trošenje budžetskih i nebudžetskih sredstava svedeno na trošenje budžetskih sredstava što polako zastareva i zbog čega niko ne treba da odgovara. Kako nije bilo zemljotresa već samo nekoliko požara u potkrovlju škole, Žika je ekspresno penzionisan. Zgrada je u međuvremenu srušena (?!). Samim tim je suvišno i pitanje šta bi bilo da budžetska inspekcija nije radila po modelu slučajnog uzorka, već da je temeljno uradila svoj posao.

Niko nije odgovarao za uništavanje postojeće sale za fizičko vaspitanje, kao ni za to što su deca 12 godina iz škole izlazila sa fizičkim deformitetima. Reč je o školi gde se deci naplaćivala upotreba bazena, dok je sa decom siromašnih roditelja pored bazena rađena korektivna gimnastika - besplatno. Humano nema šta. Gradonačelnik Nikolić je predizbornim otvaranjem nove fiskulturne sale amnestirao brojne nezakonitosti i nepravilnosti koalicionih partnera (SPS).

Možda Tomin Mali ništa od navedenog nije znao, pa je neobavešten prihvatio da u svemu tome učestvuje. Otvaranje „nove" sale u školi, briga za dečicu našu budućnost na glasače zaista deluje srceparajuće. Koji političar to ne bi „otvorio" pred kamerama? Zar Vučić lično po školama nije otvarao „samo" klozete u predizbornoj kampanji?

Vučićeva struja je i te kako bila obaveštena o svemu. Kad su građani otišli kod Vučkove desne ruke za Šumadijski okrug Gorana Kovačevića SNS poslanika, odbornika i savetnika u EPS-u i izneli mu slučaj dobili su zastrašujući odgovor. Rekao im je da on "sve to zna", da tu „ništa ne može da se uradi" jer je to "zaustavljeno u samom vrhu privrednog kriminala".

Pošto se radi o opštepoznatim mahinacijama koje dugo traju ne čudi cinizam građana prema Gradskoj vlasti i novim inspektorima koji im se tovare na grbaču. Koliko juče 2015. godine grad je dobio i instituciju gradskog revizora, pa reklo bi se nikom ništa. Svako društvo ima mehanizme kojima otklanja anomalije i podstiče uslove za opstanak i održivi rast. Ako se o tome ne vodi računa društvo kao i čovek metastazira.

Zato su novi, partiski uhlebljeni inspektori još jedan „pogrešan odgovor" i golim okom vidljiv promašaj. Uostalom, kao i njihovi izumitelji.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane