Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Smrt u srpskim bolnicama nikog ne dotiče

Zločinački poduhvat ministra zdravlja

Zločini u srpskom zdravstvu i zdravstvenim ustanovama sa neregistrovanim lekovima i uzimanjem genetskog materijala se slobodno sprovode uz punu saglasnost i učešće srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktorke Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Verice Lazić. U Srbiji, u kojoj je skoro polovina stanovnika funkcionalno nepismena, pregledi se sada zakazuju preko kol- centra Ministarstva zdravlja! I nikako drukčije. Tako seljaci iz Sjenice i drugih zabiti kod lekara mogu doći samo ako okrenu kol- centar u Beogradu! Onda će im zakazati pregled kod lekara tek za desetak dana, a lekar će ih najduže deset minuta pregledati, ako dožive zakazani dan. Na specijalističke preglede se čeka najmanje tri meseca. Nivo zdravstvenih usluga u Srbiji niži je nego u najsiromašnijim afričkim zemljama. Iza ovog zločinačkog projekta, koji je neprimenjiv u siromašnoj i razorenoj Srbiji, stoji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koga hitno treba izvesti pred sud

Arpad Nađ

Miroslav Vislavski

U Srbiji odavno nema normalne vladajuće strukture. Nedorasli, nemušti, bez bilo kakvog radnog ili rukovodećeg iskustva, izmišljaju, varaju, manipulišu, kradu, ubijaju moral i - ljude, ponižavaju narod, gaze elementarno ljudsko dostojanstvo... Rasturili su države u kojima smo živeli minulih četvrt veka.

Uništavaju ljudske vrednosti, razaraju intelekt, rasprodaju teritoriju, gone svoj narod diljem sveta...Ono što naturaju kao svoju pamet, kreaciju i napredna rešenja u sistemu savremenih tehnologija, pretvara prosečnog čoveka, većinu seljaka, radnika, penzionera, ma nema koga ne čine savremenim robljem, običnim brojem, JMBG - om, ovcom koja bleji.

A šta je sa nama? Kome smo se predali? Kome smo dozvolili da nas ponizi i vlada sa nama i našim sudbinama? ?

Oni koji pamte nekadašnju uništenu zajedničku državu znaju da su imali mogućnost slobodnog izbora klinike na kojoj će se lečiti od bilo kakvih, pa i najtežih bolesti. Malo ko je morao da posegne za lečenjem u inostranstvu.

Jugoslavija je imala svetski poznate klinike u kojima je svaki stanovnik iz bilo kog dela zemlje imao mogućnost besplatnog lečenja! Da li u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sremskoj Kamenici, Sarajevu...Naši lekari i medicinsko osoblje je bilo veoma cenjeni u svetu.

Ja, Miroslav Vislavski, bio sam petnaestogodišnjak i dobro pamtim senzaciju kakvu su predstavljali prvi uspesi na transplataciji srca čuvenog doktora Kristijana Bernarda u Kejptaunu (1967). Odmah posle toga, u Jugoslaviji je gostovao jednako čuveni kardio hirurg Majkl Debejki iz Hjustona, jedan od najvećih kardiohirurga u istoriji ove grane medicine, "otac" moderne vaskularne hirurgije, posebno hirurgije aorte, izumitelj prvog veštačkog srca. Doktor koji je u sedam decenija rada izvršio 60.000 operativnih zahvata je krstareći raznim meridijanima boravio u Jugoslaviji i obučavao prve srpske hirurge: Vojislava Stojanovića, Boru Vujadinovića, Isidora Papa, Dragoša Nedeljkovića...

Zašto u Beogradu u kome je operisao nekoliko bolesnika? Sećam se da je jednu operaciju radio u direktnom TV prenosu, koji sam pratio kao hipnotisan! Iz Beograda, doktor Debejki je poneo izvanredne utiske. Prof dr Boško Đukanović koji je sa njim dugo razgovarao 2008. godine, u kojoj je legendarni hirurg napustio svet u svojoj 99 godini, svedoči da je Debejki bio oduševljen entuzijazmom, energijom i stručnošću naših hirurga. Tom prilikom mu se poverio da su od istočnih naroda koje je sreo, Srbi po njemu bili nešto izuzetno.

Čemu ovo podsećanje?

Od pobede DOS-ove revolucije, Srbija je imala nekoliko ministara zdravlja. Skoro deceniju na tom mestu je proveo Tomica Milosavljević, upamćen po više teških i kriminalnih afera. Nasledila ga Slavica Đukić Dejanović, da bi na njeno mesto došao 2014 godine Zlatibor Lončar, kome je osporen status zbog, kako se navodi, lažnog doktorata...

Takvi kadrovi su uzrokovali potpuni kolaps u zdravstvu zbog korupcije, loših rešenja koja nisu uspostavila pristojan sistem, masovan odliv stručnih kadrova i deficit specijalista medicine. Zdravstvene ustanove su u teškom materijalnom položaju, zaposleni demotivisani, dezorijentisani, depresivni, nervozni i neljubazni.

Ovih dana sam želeo da podignem recepte za terapiju koju koristim više godina. Bio sam zgranut saznavši da se zakazivanje kod izabranog lekara koji je na pet minuta hoda od mog stana u Novom Sadu, vrši preko kol-centra Ministarstva zdravlja u Beogradu! Moj šok je bio veći kada sam dobio termin za pregled tek za 8 (osam!?) dana. Dok sam grmeo od besa, a ljubazna sagovornica Jelena strpljivo držala vezu i slušala najgrublji arsenal psovki na račun „kreatora sistema" koji je u funkciji razaranja ljudskog dostojanstva i inteligencije, pomišljao sam na 50% nepismenog sveta u Srbiji, na brojne nemoćne penzionere koji se ne snalaze u savremenim tehnologijama komunikacije kojima je nedostupno zdravstvo već u prvom kontaktu u težnji da dođe do lekara. To me je još više „palilo" pa sam proveravajući da li se snima razgovor i dobivši potvrdan odgovor poručio „mater redom" Aleksandru Vučiću i njegovom izabraniku Zlatiboru Lončaru. Poželeo sam im da odu u tri lepe materine, u originalu.

Zašto takva reakcija? Ako nisu sposobni da približe zdravstvo građanima, treba da odu tamo odakle su došli. Zar je normalno da po uputu u Klinički centar Vojvodine, na šalteru dobijem odgovor: „...Javite se kroz 33 dana ovde na šalteru, da bi smo vam odredili termin kada ćete biti u programu".

Kada sam došao zakazanog dana u 9,00, a ne na primer u 6,00, dobio sam odgovor: „...Više ne zakazujemo, popunjeni su termini tokom narednog meseca! Dođite opet kroz mesec dana, kako bi dobili termin za specijalistički pregled". I ko zna kako bi se dalje odvijala situacija da i na tom šalteru nisam poslao i Vučića i njegove reforme i Lončara i sve bitange koje nam kroje sudbinu-u materinu.

Moja supruga boluje od angine pektoris i disajnih organa. Bila je najprimitivnije vređana (ignorisana) od osoblja prilikom pokušaja da ugovori pregled pa je doživela stres zbog kojeg joj je pozlilo. To nas je navelo da se javimo Zaštitniku pacijenata. Birokratski odgovor institucije koja treba da štiti pacijente, samo je ubrzao odluku da nastavi lečenje u privatnoj praksi, što i lično činim. Razume se da to košta. Mnogo za penzionere kojima je Bitanga oteo zasluženo zarađenu penziju. Ona bi bila pristojna i bez otetog iznosa da su mi dvadeset godina uplaćivani doprinosi. Na žalost, Vučićevi i ini ratni pokliči devedesetih su rasturili sistem i mnoge nas ostavili samo sa povezanim stažom, bez ulaganja u penzioni fond koji su pojeli njihovi ratovi.

Moja ćerka je profesor fizičkog vežbanja. Po dobijanju termina za ginekološki pregled na koji je čekala više od mesec dana, došla je prilagodivši nastavu (školski čas) procenjenom trajanju pregleda. Kako nije bila primljena ni sat vremena nakon zakazanog termina, zatražila je povlačenje zdravstvenog kartona u nameri da ga prebaci u drugu ustanovu. To nije bilo moguće. Morala je pisati Molbu da prebaci karton na drugu destinaciju! Žalila se Zaštitniku pacijenata. Dobila je odgovor: „...Trebali ste sačekati da vas doktorica primi". Da je sačekala, bila bi disciplinski kažnjena u školskoj ustanovi u kojoj drži nastavu.

Na ovim fragmentarnim i naizgled bezazlenim primerima, dočarava se slika o katastrofalnoj organizaciji u našem zdravstvu. Pacijenti su obespravljeni, a Vučić i njegovi vučići se igraju državnika i države. Pljuju po onima koji su prethodili njihovoj i njihovim „demokratskim" vremenima u kojima smo dozvolili da im postanemo najobičnije stado! Dokle? Ko i malo daje do svog dostojanstva, za početak neka pozove kol-centar Ministarstva zdravlja i neka im poruči da idu u - p... materinu!

Neobavešteni, nismo nadležni...

Povodom serijala o ispitivanjima lekova nad pacijentima u srpskim zdravstvenim ustanovama, a posebno u Bolnici Sveti Vračevi u Novom Kneževcu, zatražili smo odgovore od Ministarstva zdravlja (koje nismo dobili) i Republičkog fonda zdravstvene zaštite, koji su nam odmah dostavljeni.

Pitanje: Koliko traje ispitivanje lekova u srpskim zdravstvenim ustanovama, po pacijentu?

Odgovor RFZO: RFZO ne raspolaže podacima o trajanju ispitivanja lekova po pacijentu u srpskim zdravstvenim ustanovama, a odgovor na ovo pitanje možete dobiti od ALIMS-a iz sledećih razloga: Članom 58 Zakona o zdravstvenom osiguranju je predviđeno da Republički fond ima pravo da odbije plaćanje troškova davaocima zdravstvenih usluga za pružanje zdravstvenih usluga, lekova kao i drugih vrsta zdravstvenih usluga koje nisu utvrđene kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja Takođe članom 61. stav 1. tačka 16. istog zakona je predviđeno da se osiguranim licima u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbeđuje zdravstvena zaštita koja obuhvata: dijagnostiku i lečenje koji su u fazi istraživanja odnosno eksperimenta, lečenje uz primenu lekova i medicinskih sredstava koja su u fazi kliničkog ispitivanja, dijagnostika lečenje i rehabilitacija, lekovi i medicinsko tehnička pomagala koja nisu pruženi u skladu sa prihvaćenim standardima medicinske stomatološke i farmaceutske prakse. Materija koja uređuje klinička ispitivanja regulisana je odredbama čl. 59-93 Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima i odredbama Pravilnika o sadržaju zahteva, odnosno dokumentacije za odobrenje kliničkog ispitivanja leka i medicinskog sredstva, kao i način sprovođenja kliničkog ispitivanja leka i medicinskog sredstva, dostupnim na sajtu ALIMS i Ministarstva zdravlja. Dozvolu za sprovođenje kliničkog ispitivanja na osnovu pozitivne odluke Etičkog odbora daje ALIMS.

Pitanje: Da li RFZO plaća 161 dan bolesniku koji mora da bude u bolnici dok traje ispitivanja?

RFZO: Nijednim propisom nije definisana dužina boravka osiguranog lica u zdravstvenoj ustanovi tako da procenu potrebne dužine boravka osiguranog lica u zdravstvenoj ustanovi u cilju lečenja i odluku o otpustu pacijenata donosi struka (nadležni lekar u zdravstvenoj ustanovi koji leći pacijenta), dok stručni nadzor nad radom zdravstvene ustanove shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vrši Ministarstvo zdravlja. U skladu sa navedenim Republički fond za zdravstveno osiguranje snosi troškove boravka osiguranih lica u zdravstvenim ustanovama u cilju lečenja u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju i podzakonskih akata.

Pitanje: Koliko je bolesnika bilo obuhvaćeno ovim ispitivanjima?

RFZO: Članom 83. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima definisano je da ALIMS izdaje dozvolu za sprovođenje kliničkog ispitivanja leka na osnovu podnetih zahteva za odobrenje sprovođenja kliničkog ispitivanja leka, a članom 92 Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima je predviđeno da je predlagač kliničkog ispitivanja dužan da tromesečno izveštava ALIMS o toku sprovođenja kliničkog ispitivanja leka. Čl. 88-90 Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima je uređen način kontrole sprovođenja kliničkih ispitivanja od strane ALIMS-a.U skladu sa napred navedenim Republički fond ne raspolaže podacima o dužini trajanja kliničkih ispitivanja i obuhvaćenom broju pacijenata.

Pitanje: Da li RFZO plaća i uzimanje genetskog materijala od pacijenta?

RFZO: RFZO ne plaća uzimanje genetskog materijala (opširniji odgovor je dat u odgovoru na pitanje broj 1).

Pitanje: Koliko RFZO ima uvid u ugovore sklopljene sa pacijetima koji se leče u psihijatrijskim ustanovama i nisu u stanju da razumeju sadržinu ugovora?

RFZO: RFZO nema saznanja niti uvid u "ugovore sklopljene sa pacijentima koji se leče u psihijatrijskim ustanovama i nisu u stanju da razumeju sadržinu ugovora", jer je, kao što smo već naveli, nadzor nad stručnim radom ustanova u nadležnosti Ministarstva zdravlja a kontrola sprovođenja kliničkih ispitivanja u nadležnosti ALIMS-a. Međutim članom 66 Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima je predviđeno da se Klinička ispitivanja na punoletnom licu koje nije u stanju da da pismeni pristanak (nesvesno stanje, ograničena fizička ili psihička sposobnost i dr.) sprovodi pod uslovima propisanim ovim zakonom i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona

Pitanje: Koliko inovativnih lekova i po čijem odobrenju je stavljeno u prodaju u Srbiji i o kakvim lekovima je reč?

RFZO: U skladu sa odredbama 33 Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima lek se u promet u Republici Srbiji stavlja na osnovu dozvole za lek koji izdaje ALIMS.

Pitanje: Koliko se plaćaju lekari koji sprovede ispitivanja neispitanih i neregistrovanih lekova?

RFZO: RFZO nije nadležan za postupak odobravanja i kontrole kliničkih ispitivanja, kao ni za stručni nadzor nad radom zdravstvenih ustanova.

Pitanje: Pored ministra zdravlja ko uzima stotine hiljada evra da nas trujete kao pacove?

RFZO: RFZO nema saznanja da se u postupku sprovođenja kliničkih ispitivanja, koji je kao što je napred navedeno uređen Zakonom i Pravilnikom, krši zakon i ugrožavaju životi i zdravlja pacijenata, kao i da neko ostvaruju protivpravnu imovinsku korist.

Pitanje: Kakva je tu uloga direktorke Fonda?

RFZO: Republički fond za zdravstveno osiguranuje kao i direktor istog, nije nadležan za postupak odobravanja i kontrole kliničkih ispitivanja niti za stručni nadzor nad radom zdravstvenih ustanova, već gore navedene institucije.

I mi njima...

Kada se pročita Vaš odgovor (RFZO), ono što najpre pada u oči su neodređeni odgovori koji sadrže veoma pažljivo birane reči, da se ne bi slučajno ''potkačio'' neko iz Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Da samo konstatujemo činjenice koje ste sami naveli u Vašem odgovoru:

Nesporno je da RFZO u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju ima pravo da odbije da zdravstvenoj ustanovi plati zdravstvene usluge koje nisu utvrđene kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Eksperimenti lekovima , koji se za vreme formalnog boravka na tzv. ''produženom bolničkom lečenju'' u psihijatrijskoj bolnici ''Sv. Vračevi'' u Novom Kneževcu, nad pacijentima vrše, zasigurno ne spadaju u ''prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja''. To je samo jedan od razloga zbog čega se pacijentima oduzimaju obe kopije potpisanog ugovora o učešću u eksperimentima i zašto se eksperimentalni lek ne upisuje u temperaturne liste pacijenata i daje pacijentima samo od strane ''proverenih'' (i za to dobro plaćenih) sestara na svakom odeljenju. Zašto se to radi ? Odgovor je jasan-da bi se zametnuo svaki trag u slučaju eventualne kontrole RFZO-a.

Kako se sa eksperimentima u ovoj bolnici još uvek nije stalo i pacijenata na eksperimentu ima bukvalno na svakom odeljenju (što svaka medicinska sestra može da Vam potvrdi-po imenu i prezimenu koji su ti pacijenti), to onda znači da RFZO ima pravo i obavezu da od direktorice Jovanke Petrović traži povraćaj novca koji je od RFZO-a nezakonito naplatila pod formom ''bolničkih dana'', dijagnostičkih i drugih pregleda koje zahteva ''sponzor eksperimenta'' (koji idu čak do nepotrebnih skenera i magnetne rezonance) i drugih fiktivnih usluga za vreme tobožnjeg ''višemesečnog bolničkog lečenja'' žrtava eksperimenata. To takođe znači da je direktorica Jovanka Petrović godinama zloupotrebljavala sredstva RFZO , zbog čega bi RFZO trebao da joj podnese krivičnu prijavu, a zloupotreba sredstava RFZO je jedan od osnova za oduzimanje lekarske licence, pa bi njoj i svim njenim saučesnicima trebalo da se zbog zloupotrebe sredstava RFZO oduzmu licence za rad.

Pravo i obaveza RFZO je da vrši stalan inspekcijski nadzor nad zdravstvenim ustanovama kojima plaća usluge. RFZO ne bi smeo da, zabijanjem glave u pesak, služi kao ''protočni bojler'' za budžetski novac tj. novac građana Srbije, kojim finansira eksperimente i druge aktivnosti stranih farmaceutskih kuća i agentura. Dakle, država Srbija je možda jedina zemlja na svetu koja iz budžeta finansira subverzivne aktivnosti protiv sebe same!

Čemu služe vaši inspektori u RFZO ako Vi ''ne raspolažete'' podacima kako se i na šta troši budžetski novac koji Vam je država poverila!? Evo mi Vam ovom prilikom saopštavamo da je direktorka Bolnice Sveti Vračevi iz Novog Kneževca Jovanka Petrović od RFZO svo vreme naplaćivala novac za pacijenta Berić Milovana dok je bio na eksperimentu lekom, a vi proverite koliko je dugo boravio u bolnici i da li je to zaista bilo neophodno iz medicinskih razloga. Takođe upozoravamo Ministarstvo pravde da je dr Jovanka Petrović od tog ministarstva naplaćivala novac za vreme dok je sada pokojni pacijent Labadi Jožef bio na tzv. meri obaveznog lečenja za vreme koje je podvrgnut eksperimentu istim lekom kao i Berić Milovan.

Nesporne su obaveze, prava i ovlašćenja RFZO da od agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) traži spisak pacijenata koji su tokom boravka u bolnici ''Sv. Vračevi'' u Novom Kneževcu bili žrtve eksperimenata lekovima (dok su zvanično bili na lečenju u ovoj bolnici). Po dobijanju ovih podataka , obaveza RFZO je da od direktorke ove bolnice Jovanke Petrović traži povraćaj milionskih suma kojima je RFZO plaćao boravak pacijenata u ovoj bolnici za vreme vršenja eksperimenata nad njima, a da protiv direktorice bolnice podnese krivične prijave zbog zloupotrebe sredstava RFZO i nenamenskog trošenja budžetskog novca. Skandalozno je da , dok teško bolesni građani Srbije mesecima čekaju na preglede (napr. skener, magnetna rezonanca i dr.), RFZO bez pogovora plaća te iste i još mnoge druge preglede koje za vreme eksperimenta svojim '' protokolom '' zahtevaju strane farmaceutske kompanije tzv. ''sponzori''.

Dužinu boravka osiguranog lica u psihijatrijskoj bolnici Novi Kneževac određuje lekarska komisija nadležne filijale RFZO za svakog pacijenta posebno. Najčešće je to period od tri meseca, ali neke filijale odobravaju mesec dana. Po isteku ovog perioda, nadležni lekar koji leči pacijenta, ukoliko smatra da je potreban produžetak bolničkog lečenja, upućuje toj istoj lekarskoj komisiji izveštaj o zdravstvenom stanju pacijenta sa predlogom za produženje. Dakle, o dužini bolničkog lečenja na teret RFZO ne odlučuje nadležni psihijatar tj. kako vi to kažete ''struka'' već lekarska komisija nadležne filijale RFZO zavisno od mesta prebivališta pacijenta. Dakle RFZO odlučuje o dužini boravka pacijenta u bolnici. Kako onda objašnjavate opravdanost boravka pojedinih pacijenata koji borave godinama u psihijatrijskoj bolnici Novi Kneževac?

Neodgovorno je da , kako piše u odgovoru ''Republički fond ne raspolaže podacima o dužini trajanja kliničkih ispitivanja i broju obuhvaćenih pacijenata'' . Odmah se nameće pitanje: Kako onda znate koje usluge i kojih pacijenata u psihijatrijskoj bolnici Novi Kneževac imate obavezu da platite, a koje ne !? To znači da ovoj bolnici plaćate sve fakturisane usluge koje fakturiše Tanja Vasić, supruga doktora Bobana Vasića, a da vas pri tome ne zanima da li ste u obavezi da to radite ili niste jer pacijent nije na lečenju u bolnici, već da bi se nad njim izveo eksperiment nepoznatom supstancom koja se u nedostatku drugog imena zove ''lek''. Vaša je obaveza da taj podatak kojim '' ne raspolažete'' u svakom trenutku imate, u protivnom-svojim pasivnim držanjem i nečinjenjem postajete saučesnik u višemilionskoj pljački i pustošenju sredstava RFZO u nenamenske svrhe. ( O zločinima u Bolnici Sveti Vračevi koji sprovodi dr Jovanka Petrović, pod zaštitom ministra Lončara i pokarajinskog sekretara za zdravstvo pisaćemo u sledećem broju).

Da rezimiramo na kraju. Svi vaši odgovori počinju sa ''RFZO ne raspolaže podacima...'' , ''RFZO nije nadležan za...'' , ''RFZO nema saznanja...''-što bi naši ljudi rekli: ''...Svi pošteni (Ministarstvo zdravlja, ALIMS, RFZO, direktorka bolnice J.P. i njena kamarila...) a mog kaputa (budžetskog novca) nigde nema!''

Uplaćujete milionske sume budžetskog novca kojim finansirate eksperimente i druge subverzivne aktivnosti stranih farmaceutskih kompanija i agentura, dok u isto vreme građani Srbije umiru čekajući na najprostije preglede i operacije! Lepo ste se uvalili u udobne fotelje, u vašim je rukama i pogača i nož. Dokle će to još trajati ? Pa ne još dugo, do Đurđevdana najduže. Tada vam se verovatno prelazak iz udobne fotelje na betonske zatvorske klupe u Požarevcu verovatno neće dopasti.

Partijsko napredovanje u Domu zdravlja Smederevo

Prijatelj gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović, serviser stomatoloških aparata i opreme, Radosav Jović, postavljen je na mesto načelnika tehničke službe dolaskom Svetlane Mihić Jovanović, na mesto v.d. direktora Doma zdravlja u ovom gradu. Postavljenje je usledilo jer ke kao "preporuku" imao to što je za nekoliko nedelja završio fakultet! Uzgred, vlasnik je i firme za servisiranje stomatološke opreme, koja se vodi na ime njegovog oca Dragomira. Krajem leta, 2016. godine, Dom zdravlja je kupio tri nove stomatološke stolice. Medicinske sestre su tražile dokumentaciju o razduživanju starih stolica, ali je Jović to odbio a ako bude insistiranja pretio je da će sve one biti poslate na informativni razgovor kod njegovog kuma Zorana Blagojevića, smederevskog inspektora za privredni kriminal. Jović je vršio i popravku stomatoloških aparata u Domu zdravlja Smederevska Palanka. Praksa je da se prilikom zamene opreme sačini dokumentacija, ali je Jović zamenjenu opremu prisvajao za sebe i koristio je u svom privatnom radu, ugrađujući delove kod popravke aparata i opreme u privatnim ordinacijama.

Kao što je već rečeno, Jović ima podršku kod Gradonačelnice Jasne Avramović, koju on neumereno hvali svakom prilikom, a u rođačkim je vezama i sa Svetlanom Mihić Jovanović, kum je Zorana Blagojevića, policajca na koga se često poziva, a kum mu je i Milan Stanković koji je osuđivan za falsifikovanje diploma.

V.D direktorka Doma zdravlja u Smederevu, Svetlana Mihić Jovanović, rođena je 1955. godine. Posle završen srednje škole završila je Stomatološki fakultet. Kao stomatolog zapošljava se u Dom zdravlja Smederevo, stomatološka služba. Nakon nekoliko godina, završava specijalizaciju za dečijeg stomatologa i posle oktobarskih promena 2000. godine DOS je postavlja za načelnika Stomatološke službe. Dolaskom Demokratske stranke na vlast 2008. godine, smenjuju je sa mesta načelnika službe a na njeno mesto postavljaju Vesnu Jeremić Dragojević koja 2012. godine podnosi ostavku kada je Jasna Avramović postala gradonačelnica. Posle Vesne Jeremić Dragojević, Gordana Ivanović Stanković postaje načelnik Stomatološke službe. Nju potom smenjuju narednih šest meseci, i to nakon što je Jović sa svojim kumom Zoranom Blagojevićem osmislio aferu o njenim navodnim nezakonitostima u radu. Na mesto Načelnika posle smene Ivanović Stanković postavlja se ponovo Svetlana Mihić Jovanović gde ostaje godinu da: avgustu 2015. godine Jasna Avramović na predlog Jović Radosava postavlja Svetlanu Mihić na mesto v.d. direktora Doma zdravlja gde se sada nalazi duže od godinu dana.

Svetlana Mihić Jovanović posle mesec dana od stupanja na funkciju v.d. direktora Doma zdravlja, dodeljuje ćerki bliznakinji Jovani nezakonito specijalizaciju. U februaru 2016. godine, Svetlana Mihić Jovanović dodeljuje drugoj ćerki bliznakinji Jeleni specijalizaciju za oralnu hirurgiju. Kod Agencije za borbu protiv korupcije, u vezi sa tim, postupak je u toku.

Dana 12. maja, 2016. godine. dostavljena je fotokopija rešenja Agencije za borbu protiv korupcije kojim se izriče Svetlani Mihić Jovanović, v.d. direktorki Doma zdravlja Smederevo, mera javnog objavljivanja predmeta, ali ona to ni dop danas nije učinila.

Po stupanju na mesto vd direktora Doma zdravlja, Svetlana Mihić Jovanović menja sistematizacije radnih mesta i predviđa novo radno mesto: načelnik službe transporta! Na to mesto postavlja Zorana Munćana, protiv koga se vodi krivični postupak zbog nezakonitog prisvajanja goriva, dok je radio u Hitnoj pomoći. Munćan je zajedno sa Jasnom Avramović bio osnivač Pokreta za Smederevo a kasnije je, zajedno sa Jasnom, prešao u Srpsku naprednu stranku. Među zaposlenima u Domu zdravlja pretpostavlja se da je Munćan obezbedio fakultetsku diplomu za nekoliko nedelja, kao i njegov drug Radosav Jović, načelnik tehničke službe Doma zdravlja.

Odmah po postavljenju Svetlana Mihić Jovanović zvana Buca, za načelnika službe za opšte poslove postavlja Oliveru Blagojević završenom privrednom akademijom u Novom Sadu, suprugu Zorana Blagojevića, šefa odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta PU Smederevo i kuma Radosava Jovića, a uz to ujna joj je v.d. direktora Doma zdravlja Smederevo, pomenuta Svetlana Mihić Jovanović.

Takođe, Buca se odužila i Radisavu Joviću za angažovanje u njenom postavljenju pa mu je povećala lični dohodak tako što je uvećala koeficijenat za mesto načelnika službe. Zbog povećanja koeficijenta, dala je primedbu Anđa Arsenijević, direktorka republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ali primedba nije uvažena. Jasnina je poslednja, za sve se ona pita i ona odlučuje.

Anđa Arsenijević je na mesto direktora RFZO postavljena dok kao član DS-a. Po dolasku Jasne Avramović na mesto gradonačelnika, ostala je na funkciji, pristupila je Srpskoj naprednoj stranci. Na početku mandata 2012. godine kada je Jasna Avramović postala gradonačelnik, Pokret za Smederevo je bio na vlasti zajedno Sa Demokratskom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Posle kolektivnog učlanjenja članova Pokreta u SNS, sa ostalim članovima SNS koji su bili odbornici sa liste SNS-a i odbornicima SPS-a Jasna je sastavila novu koaliciju sada bez Demokratske stranke.

Tako to funkcioniše u Vučićevom režimu: da bi ostao na mestu zamenika gradonačelnika, Bojan Teofilović se iz Demokratske stranke učlanio u Srpsku naprednu stranku a isto je učinio i Krstin Vladimir da bi ostao direktor JKP Vodovod Smederevo. Radosav Jović je takođe prešao iz DS a u SNS kada su i prethodna dvojica.

Pljačkanje pod zaštitom

U Kliničkom centru Vojvodine sprovedena je 2007. godine javna nabavka "Izgradnja dela Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV". Planirano je da će se uložiti oko 1.100.000.000 dinara (jedna milijarda i sto miliona dinara) u izgradnju i opremu kako bi se poboljšali uslovi na ovoj Klinici.

Posao je u postupku javne nabavke dobila strana firma "Alpina" koja je za podizvođača svih radova angažovala firmu "GP Kovačević" iz Novog Sada.

Finansijskim sredstvima raspolagao je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, na čelu sa direktorom Momom Milovićem, a kasnije je direktor bio Nebojša Malenković. Na čelu KCV bio je prof.dr. Dragan Drašković.

Nadzor na izvođenju radova ispred KCV bio je upravnik tehničke službe KCV Dragan Malinović, a koordinator između Fonda za kapitalna ulaganja i KCV bila je Nada Popović pomoćnik direktora KCV za investicije.

Radovi su zaustavljeni 2013. godine, nakon mnogo propalih pokušaja kroz pregovore između Fonda i KCV da se radovi nastave... kako do dogovora nije došlo sprovedeno je veštačenje o količinama i vrsti do tada izvedenih radova na pomenutoj klinici.

Veštačenjem (izveštaj predat KCV, a kasnije i tužilaštvu) je utvrđeno da je fakturisano i naplaćeno 140. 000.000 dinara (stočetrdeset miliona dinara) radova koji nisu izvedeni, a koji su uredno potpisani od strane nadzornog organa KCV.

Naime, nadzorni organ KCV Dragan Malinović i pomoćnik direktora za investicije KCV Nada Popović su svojim činjenjem i zloupotrebom službenog položaja omogućili da se volšebno ukrade 140.000.000 dinara (što je po tadašnjem kursu evra predstavljalo oko 1,5 milion evra).... Na taj način su i sebi pribavili značajna materijalna sredstva...

Dragan Malinović koji još uvek radi u KCV na istom radnom mestu je strastven planinar koji je proputovao "pola sveta" i bio je u raznim planinarskim ekspedicijama, poznato je da aranžmani za ovakvu vrstu razonode nisu ni malo jeftini i da je potrebno više desetina hiljada evropskih novčanica da bi se proputovao svet..

Nada Popović takođe još uvek radi na istom radnom mestu, a ponosna je vlasnica nekoliko stanova u Novom Sadu i Beogradu... o drugim članovima ovog kriminalnog udruženja nekom drugom prilikom...

Mi, zaposleni u KCV, ne možemo da gledamo i trpimo nepravdu i od Vas medija tražimo pomoć i da se utvrdi gde i kako je nestalo 140.000.000 dinara... ne možemo da gledamo ni sve one bebe i njihove majke koje su smeštene u lošim uslovima naše Betanije... i pred kojima moramo da spuštamo pogled i da crvenimo od sramote...

Znate li i da je kupljena oprema koja je trebala da se instalira u nove prostorije (koje zbog don Malinovića, Popovićke i inih nisu završene) ali do danas nije ni otpakovana iz kutija, skuplja prašinu i istekao joj je rok trajanja... vrednost opreme je procenjena na 1.000.000 evra (milion evra).

Svakodnevno objavljivanje fotografija iz Betanije na društvenim mrežama je još jedan šamar svima nama...

A akcije (Bitka za bebe, Blic fondacija i sl.) su potpuno obezvređene činjenicom da NEKO može da na jednom poslu ukrade 140.000.000 dinara, a da pritom nikom i za ništa ne odgovara..

U ime beba, majki i nas zaposlenih u KCV molimo vas da nam pomognete da stanemo "na rep" aždajama.

A 1. Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima

(Objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 30/2010 i 107/2012.)

4. Kliničko ispitivanje leka

Cilj kliničkog ispitivanja leka

Član 59.

Kliničko ispitivanje lekova je ispitivanje koje se vrši na ljudima da bi se utvrdila ili potvrdila klinička, farmakološka odnosno farmakodinamska dejstava jednog ili više ispitivanih lekova odnosno da bi se identifikovala svaka neželjena reakcija na jedan ili više ispitivanih lekova, ispitala resorpcija, distribucija, metabolizam i izlučivanje jednog ili više lekova s ciljem da se utvrdi njegova bezbednost, odnosno efikasnost.

Ciljevi kliničkog ispitivanja iz stava 1. ovog člana odnose se i na ispitivanja lekova koji se koriste u veterinarskoj medicini na životinjama u skladu s vrstom, rasom, starosnom dobi i kategorijom životinja.

Na kliničko ispitivanje lekova koji se koriste u veterinarskoj medicini primenjuju se odredbe ovog zakona i propisa donetih za sprovođenje ovog zakona.

Klinička ispitivanja iz stava 1. ovog člana obavljaju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Kliničko ispitivanje leka obuhvata i kliničko ispitivanje biološke raspoloživosti, odnosno biološke ekvivalencije.

Kliničko ispitivanje lekova obavlja se u skladu sa Smernicama Dobre kliničke prakse u kliničkom ispitivanju i Smernicama Dobre kliničke prakse za veterinarske lekove.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane