Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Kragujevac: od centra Šumadije do centra svinjarije

Drška od opštinske podrške

Građani Kragujevca piju vodu lošeg kvaliteta, žive u gradu gde se kanalizacija izliva po ulicama i dvorištima. Usput ostali su i bez prava da budu informisani. Samim tim neće moći valjano da razmišljaju pa će i odluke koje donose biti nakaradne. Kulminacija nezadovoljstva neće moći da se ugasi čak ni ako se formira nova medijska kuća koja bi hvalila poteze naprednjačke vlasti, jer sve je gore.

Radosav Lazić

Na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća najveće kragujevačko javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija" dobilo je blagoslov da se kod poslovnih banaka zaduži za preko 120 miliona dinara. Navodno, bili su primorani da se zaduže zbog velikih nenaplaćenih potraživanja.

Iznos koji u dinarskoj protivvrednosti premašuje milion evra se donekle uklapa u ranije ispričane priče ali tesno, rekli bi skeptici. Vodovod je za prvih šest meseci ove godine iskazao gubitak od 25 miliona dinara. Posle je direktor Vodovoda Nebojša Jakovljević (da se Vlasi ne sete) izjavio da će kosi krov koji je skinut sa davno prodatog pogona u Stanovu „doneti i uštedu od 20-25 miliona dinara", što se izgleda nije desilo. Sledeći potez Vodovoda novo zaduženje, ovaj put na 125 miliona dinara. Napredno nema šta.

Kad su se „Čistoća", „Gradska agencija za saobraćaj" i „Gradske tržnice" zaduživale priča graskih vlasti je bila da je„bolje uzeti kredit i izmiriti dugove prema zaposlenima, nego da radnici tuže firme pa da se plaćaju dug i kamate i sudski troškovi". Manevar izgleda nije upalio pošto su mnogi, prvenstveno radnici „Instituta za strna žita" realizovanim tužbama stali u red za naplatu. Zato se povremeno dešava da račun grada „zabaguje", pogotovo otkako sudski izvršioci sa opštinskog računa naplaćuju drugi talas neisplaćenih zarada.

Izveštavali smo i kako su po rečima gradskog ministra izvesnog Maksimovića „Gradska groblja postigla stabilnost na mesečnom nivou" (!?).Isto tako je Tržnicama kredit od 750 hiljada evra (93 miliona dinara) baš dobro došao da bi se vratio prethodni kredit od 520 hiljada evra, usput i pokrilo nešto malo duga prema dobavljačima. Seci uši krpi nešto drugo, kaže poslovica.

Opštinski budžet je imao para za isplatu jubilarnih nagrada zaposlenih u javnom sektoru ali ne i za medije.Danas u Kragujevcu gotovo da nema medija koji bi izveštavali o ovim budžetskim „vratolomijama". Televizija K9 je ostala bez signala dok sudski izvršioc rasprodaju imovinu privatizovane RTK.Gradski oci su imali zakonsku obavezu da raspišu projekte za medijsko sufinansiranje, pa su odlučili da se ne drže zakona ko pijan plota.

Na usmeno sprovedenoj prvoj prodaji pokretnih stvari RTK (nekad gradske televizije) kupac najvećeg dela popisane imovine je Grad Kragujevac. Pošto je prethodno sumnjivo otuđena cela televizija sa 67 zaposlenih licitacija je iskorišćena da Kragujevac pazari kameru i tri računara za montažnu i grafičku jedinicu.Grad Kragujevac se ovim povodom oglasio saopštenjem za javnost, u kojem navode da je lokalna samouprava kupila deo opreme za koji postoji ili će postojati potreba organa Grada, kao i da je, po njihovim saznanjima, ta oprema neophodna je za funkcionisanje RTK.

U saopštenju se kaže da je „Grad Kragujevac raspoložen da kupljenu opremu, ukoliko Televizija Kragujevac iskaže potrebu, ustupi na korišćenje RTK u skladu sa Zakonom". Pošto nisu u mogućnosti da kroz projektno sufinansiranje pomažu rad medija u Kragujevcu oni se „ipak" nadaju da će ovaj čin „biti neki vid podrške", navodi se u saopštenju.

Građani pretpostavljaju da će „neke" podrške svakako biti, naročito ako se uzme u obzir da je grad kupcu gazda Miloici unapred platio direktne skupštinske prenose. Direktni prenosi bi bez opreme išli „jako teško". Zbog čega bi inače pojedini kupci (agregata prvenstveno) radije iskakali kroz prozor stana u kojoj se nalazi kancelarija izvršitelja Nebojše Vujanca, nego da se suoče sa brojnim novinarskim ekipama na ulazu. Srećom stan je u prizemlju pa nije bilo povređenih.

Grad Kragujevac je pazario opremu, Gradsko stambeno je kupilo „punto" dok su nepoznata fizička lica pokupovala agregate. Licitacija popisane imovine dostigla je iznos od preko milion i 200 hiljada dinara što neće biti dovoljno za namirenje svih 26-oro poverilaca, u ovom slučaju zaposlenih. Račun televizije ostaje u blokadi. Program se ne emituje.

Sindikat "Nezavisnost" i zaposleni u RT Kragujevac izražavaju ogorčenje jer je lokalna samouprava na današnjoj licitaciji kupac najvrednije TV opreme. Sindikalci su se više puta obraćali gradonačelniku zbog teške materijalne situacije, ujedno tražeći odgovor zašto grad dve godine ne raspisuje konkurse za medijske projekte. Na žalost sve je bilo je jednosmerno. Zvaničnici Nezavisnosti će ovih dana još jednom posetiti gradonačelnika tražeći pomoć i zvanično objašnjenje „iz kojih je motiva Grad kupio opremu RTK"? Verovatno će ga naći ko što su ga i do sad nalazili.

Građani Kragujevca kao i sindikat izražavaju sumnju da su zaposleni žrtve zakulisanih političkih igara na koje ne mogu da utiču.Čaršijom i dalje kruži nekoliko mišljenja o slučaju RTK.Naime u saopštenju Nezavisnostiističu: „Uprkos našim naporima da građanima Kragujevca i dalje pružemo pravo na informisanje". Upravo to „pravo na informisanje" je podelilo i posvađalo građane. Sa jedne strane postoji sumnja u „objektivnost informisanja". Istovremeno Kragujevčani su iskoristili priliku i da po pitanju televizije testiraju opoziciju: ko je vera a ko je nevera. Mali je broj opozicionara sa prelaznom ocenom.

Naravno pre rasprodaje televizije pojedini novinari su radili brojne emisije o neuspesima prethodne vlasti. Ruku na srce trebala je doza umeća kako bi se okrivila prethodna vlast, ali da Socijalisti kao sadašnji koalicioni partneri ostanu netaknuti. Tako su „Verko i njegovi postali krivi za sve". Zahvaljujući toj gimnastici sadašnji (SPS) koalicioni partneri naprednjaka koji su i bivši Verkovi koalicioni partneri nisu „dirani".To je značilo da direktori Vodovoda bivši i sadašnji, (obojica SPS) dobro rade svoj posao.

Koliko je to dobro vidimo na početku teksta. Ako tome dodamo izlive kanalizacije po naseljima zajedno sa stotinama kilometara azbestnih cevi kojima se dovodi pitka voda, razloga za brigu „skoro" da nema. Tačnije razloga za brigu je Kragujevčanima preko glave, ali o tome neće imati ko da izveštava.

Građani su oštećeni. Piju vodu lošeg kvaliteta, žive u gradu gde se kanalizacija izliva po ulicama i dvorištima. Usput ostali su i bez prava da budu informisani. Samim tim neće moći valjano da razmišljaju pa će i odluke koje donose biti nakaradne. Kulminacija nezadovoljstva neće moći da se ugasi čak ni ako se formira nova medijska kuća koja bi hvalila poteze naprednjačke vlasti, jer sve je gore. Kragujevčani sve češće razmišljaju kratkotrajno - stomakom kad sva obećanja o boljitku u dalekoj budućnosti padaju u vodu. Da ih ne bi dodatno iritirao gradonačelnik nije dozvolio ni da se grad ukrasi za predstojeće praznike.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane