https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Čime Milutin Đorđević, direktor lovstva i ribarstva u Srbijašuma, plaća svoja zadovoljstva?

Dok je trupaca, biće i novaca

Direktor lovstva i ribarstva u J.P. Srbijašume, Milutin Đorđević, proizvodi orgomne gubitke, planska dokumenta za neka lovišta nisu rađena pet godina, prihoda nema, a ogromne troškove koje pravi uvek pokriva iz sektora šumarstva. Slao je čak i svoje lopove, prijatelje i kriminalce, da ubijaju divljač koju nikad nisu platili. No, to je samo deo onoga o čemu radnici iz Generalne direkcije Srbijašuma pišu u pismu upućenom Magazinu Tabloid

......

Dugi niz godina, u Javnom preduzeću "Srbijašume", vlada kriminal, lopovluk, i sistematsko uništavanje i komadanje ovog nekadašnjeg državnog giganta. Ne zna se da li je veći kriminal u lovstvu, šumarstvu, komercijali ili javnim nabavkama: rukovodstvo i njima podređeni, organizovali su se pa kradu i otimaju kao gladan čopor. Podsetićemo ovde i na to, kako je za samo pet godina uništeno lovstvo u pomenutom preduzeću na čelu sa Milutinom Đorđevićem.

Ovaj nekadašnji omladinac koji je ponikao u okrilju Miloševićevih socijalista i vlade Mirka Marjanovića, čim je postavljen na mesto direktora lovstva i ribarstva u Srbijašumama, brzo se organizovao i krenuo putem pljačke i drugog kriminala. Lovac nije bio, niti je išta znao o lovu, a ne zna ni sada. Ali, kako je "školovan" u duhu SPS-a, naučio je da pažljivo bira slične sebi za kriminalne poslove.

Nabrajanje njegovih nepočinstava bi dugo trajalo, ali, ukratko: drastično je smanjio, a negde i sasvim uništio brojnost divljači u otvorenim lovištima, a isto to je uradio i sa zatvorenim lovištima i to: Vratni, Aliji, Sokolovici, Valmiš...Organizovao je lovokrađu u ograđenim lovištima, a kasnije pomoću svojih sluga, rasturio ogradu i žicu u pomenutim lovištima, kako bi sakrio pobijenu divljač i njihovo brojno stanje.

Da je to tačno može se proveriti u planskim dokumentima, koliko je bilo divljači, njihovo brojno stanje, trofejna vrednost, koliko se odstreljivalo, pre njegovog dolaska i kolika je bila finansijska dobit. Da bi u Aliji u ograđenom lovištu, organizovao lovokrađu, smenio je lovočuvara, a lovište je ostalo bez lovočuvara, narednih 10 meseci. Planska dokumenta, za tri dela otvorena lovišta, Vratna, Alija i Deli Jovan, u 2015. godini nisu urađena, tako da nije bilo lova ni komercijale, proizveo je troškove, a pokrio je iz šumarstva, platili su trupci. Planska dokumenta za dva zatvorena lovišta u 2015. godini, takođe zbog neurađenih planskih dokumenata, nije bilo lova i odstrela (zvanično). Proizveo je gubitak i to je pokriveno iz šumarstva odnosno drvima. Planska dokumenta za neka lovišta nisu rađena pet godina, prihoda nema, a ogromne troškove koje je proizveo, takođe je pokrio preko drva odnosno šumarstva. Slao je svoje lopove, prijatelje i kriminalce, da ubijaju divljač koju nikad nisu platili i za to postoje dokazi.

Odstreljeni trofeji u šumskoj upravi u Negotinu, nisu isporučeni lovcima, koji su uredno platili, pa su tužili Srbijašume i dobili ovoj J.P. na sudu. Plaćena je velika odšteta, ali trofeji i dalje trule u jednoj šupi. Trofej vepra iz Kučeva vrednosti 1.500 evra, odstreljen pre dve godine, nije naplaćen, jer ga je odstrelio Milutinov prijatelj. Oružje, municiju, optiku i drugu opremu, nabavljao je bez tendera i delio svojim prijateljima a preduzeće je plaćalo.

U lovištu Boljevac, svom velikom prijatelju iz Kraljeva, a uz pomoć šefa službe, izvesnog Tome, omogućio je ubijanje svih vrsta divljači koje do dana današnjeg nije platio, a kada je sve pobio šta je mogao, Milutin mu je obezbedio lovove i u drugim gazdinstvima. I danas duguje veliki deo novca a Milutin svojom voljom bez tendera vrši kompenzaciju, uzima razne stolice, sanke, slupana vozila koja dostižu cenu veću od novih stvari. Takođe, nabavku oružja i municije vršio je sa preduzećem, koje nije učestvovalo na tenderu i sa njim vrši, kompenzacije bez odobrenja.

Prodaju mesa divljači, nikad nije radio u korist preduzeća, tako da je u Šumskom gazdinstvu Boljevac otpisana velika količina mesa divljači, zbog isteka roka upotrebe.To isto meso moralo se otpremiti na uništenje i sve to platiti. Pa tako da nas je samo meso i uništenje istog mesa mnogo koštalo. Opet na štetu šumarstva i trupaca. Pitamo se, zašto nije angažovao nekog pametnog veterinara koji bi mu objasnio postupak rada sa mesom? I nabavka hrane za divljač rađena je bez tendera i nije stizala u lovište a plaćena je jednoj privatnoj firmi.

Milutin organizuje i razne sajmove, da promoviše ono što više ne postoji, a na te sajmove vodi ljude koji nisu radnici preduzeća niti u službi lovstva. Svojim ponašanjem, odjurio je i rasterao sve inostrane lovce, sa kojima nije mogao da napravi lični interes. Odstrel u 44 lovišta u kojima gazduje Srbijašume, gde ima i ograđenih lovišta, manji je od lovačkog udruženja, "Hajduk Veljka" iz Negotina.

Naime, pomenuto lovačko udruženje ima samo otvoreni deo lovišta 9 uposlenih, dok u J.P. Srbija šume, ne smemo da pomenemo broj zaposlenih u lovstvu a divljači i odstrela i finansijskog efekta nema. Opet na štetu šumarstva i trupaca. Samo u Beogradu kod Milutina radi njih 14, koji ne znaju ni gde su lovišta pomenutog preduzeća i koji nikada nisu radili u lovstvu! Planska dokumenta, radi "čuveni" Neša Kamila, koji je licencu dobio od Milutina na poklon, što pokazuje da pojedina dokumenta, kasne dve godine, lovne osnove 5 godina, neka ni dan danas nisu urađena, a o nekim planskim dokumentima pomenuti Neša ne zna ni da odgovori.

Milutin uz pomoć svojih potčinjenih, Srećkovica, Murića i Aleksića, smenjuje, zapošljava i deli pravdu u ovom Javnom preduzeću. Šteta za vreme vladavine Milutina u lovstvu je i do 500 miliona dinara.

Često se hvali da mu niko ništa ne može, da je njegova je zena javni tužilac sa njenim kolegama mu štiti leđa, kao i neki prijatelji iz državnih službi. Na proslavu 120 godina lovstva Srbije, zabranio je svojim saradnicima iz lovstva da niko ne sme otići, a ni sam nije bio, jer bi mu pojedini lovni radnici postavili pitanja na koje on nema odgovore.

Napominjemo da Milutin Đorđević odlično živi na državnim jaslama, jer prima platu u Srbijašumama, Veterinarskom fakultetu, a dobija i naknadu iz Lovačke komore, dnevnice na tri mesta, koristi gorivo i službena kola na tri mesta, ima besplatna putovanja i dobro plaćene seminare o trošku države. Čovek koji je na celu ovog preduzeća je ucenjen! Primoran je da sprovodi razna naređenja od Milutina i njegove mafije. Ovo je samo mali deo o njegovom zulumu i kriminalu, mnogo je više pokradeno i uništeno, što će i biti dokazano kad sedne na optuženičku klupu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane