Natrag

Intervju

Francuski pukovnik, Žak Ogar, bivši pripadnik okupacionih jedinica NATO pakta na Kosovu i Metohiji poručuje:

Dolaze promene, budite strpljivi

Francuski pukovnik Žak Ogar, bivši pripadnik okupacionih jedinica NATO pakta, koji je, nasuprot komandama svojih pretpostavljenih, nakon bombardovanja 1999. godine, učinio sve da Srbi na severu Kosova i Metohije, ne dožive sudbinu ostatka svog naroda južno od Ibra. To je na svaki način obeležilo i njegov život. Naime, slučaj Ramuša Haradinaja, Kosovo i Metohija, voz, rat, Tramp, Putin...Sve se to u manjoj ili većoj meri ukršta se u ovom čoveku. Ogar je rekao u jednom od ranijih razgovora vođenih sa našim dopisnikom iz Kosovske Mirovice između ostalog i ovo: „...Kosovo i Metohija su su deo mog života, a sada i deo mog srca. Duboko žalim zbog kriminalnog napada NATO-a na Srbiju i sramnog ponašanja Evropske unije koja je sledila Ameriku". Sa jedne strane, iskustvo koje je stekao u službi neprijateljski nastrojenog NATO pakta, a srce iskrenog srpskog prijatelja, ovog čoveka čine najboljim sagovornikom u spletu događaja koje ovih dana pratimo. Za Magazin Tabloid pukovnik Ogar iznosi svoje stavove direktno i otvoreno.

Razgovarao: Ivan Maksimović

MT:Sasvim je sigurno da se Ramuš Haradinaj nije prvi put našao u ovom delu Evrope posle oslobađajuće presude u Hagu s tim što je sada uhapšen opet po srpskoj poternici. Možemo li hapšenje Haradinaja da vidimo kao rezultat borbe protiv sve češćih terorističkih napada u Francuskoj?

- Ne, ne mislim da možemo. Hapšenje ratnog zločinca Ramuša Haradinaja bilo je prijatno iznenađenje za sve, ali nema povezanosti sa terorističkim napadima u Francuskoj. Mislim da je hapšenje pre usledilo usled striktnog poštovanja primene postupaka u slučaju međunarodnog izdavanja naloga. Ali svakako, uslovno oslobođanje Ramuša Haradinaja, od strane francuskih pravosudnih organa, za koga svi znamo da je najkrvaviji ratni zločinac „OVK", je čist politički skandal.

Sa druge strane ni srpskim vlastima ne fali spektakla što pukovnik Ogra nije želeo da komentariše budući da ne raspolaže sa dovoljno informacija... Danima smo u medijima gledali pompezne najave o „ruskom vozu" krcatom scenografije za koju se znalo da će odmah isprovocirati albansku stranu koja sada, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma kojim je ugašena većina srpskih institucija na račun ekspanzije separatističkih kvazi-institucija, ima ovlašćenja da oružano reaguje i na severu pokrajine što nikada ranije nije bio slučaj. Takvim potezom direktno je ugroženo ovdašnje srpsko stanovništvo jer je kao odgovor separatista poslato 17 oklopnih vozila specijalnih jedinica ROSU. Time se ugrožava i ostatak Srba na jugu KiM jer znamo u kojim pravcima se mogu odvijati stvari ako dođe do masovnih nereda što je u manjem ili većem obimu, konstantna opasnost.

MT:Da li delite mišljenje srpske javnosti da je ovo provokacija koja je trebalo da "sakrije" oslobađajuća presudu Haradinaju, a koja bi mogla biti iskorišćena i u marketinške svrhe pred naredne predsedničke izbore u Srbiji, ili pak izazivanje nemira iz do sada neobjašnjivih razloga?

- Nisam baš upoznat sa slučajem blokiranja voza od strane nelegalnih organa vlasti na Kosovu i Metohiji. Ali koincidencija sa uslovnim oslobađanjem ratnog zločinca Ramuša Haradinaja ne može biti samo rezultat slučajnosti. Naravno! Negde se zaista može zamisliti da je ovo diverzioni manevar da se izbegnu druge mnogo osetljivije teme.

MT:U koliku opasnost je to dovelo srpski narod i kako biste ocenili opšte uslove u kojima on sada preživljava na Kosovu i Metohiji?

-Znamo da je situacija Srba na Kosovu i Metohiji, u zemlji svojih predaka, sada nesigurna i teška. Krivci za to su zvaničnici SAD i NATO-a, i naravno, Evropska unija koja im je svojim kukavičlukom omogućila da to rade.

MT: Opšti utisak jeste da su svi ovi događaji povezani sa onim značajnim na svetskoj političkoj sceni koji pružaju više nade u mogućnost stvaranja pozitivne klime za rešavanje srpskog pitanja. Ipak, izgleda kao da srpska Vlada žuri da završi ono što je američka davno započela na ovom prostoru. Kako Vi na to gledate?

- Naravno, ja ne mogu da govorim u ime Vlade Srbije. Ali, vidim veliki povratak Rusije na međunarodnu scenu kroz pobedu u Siriji, izbor Donalda Trampa sa kim se pojavljuje nova Amerika čiji se predsednik ne ustručava da kaže da je NATO zastareo i da je Evropska unija na samrti, što je Brekzit već potvrdio... Uopšteno govoreći, mislim da se mnoge stvari pokreću širom sveta... Sutra možda i u Evropi? Nadam se da je ovo samo početak. Ako bih ja bio na mestu srpske Vlade, znao bih gde su mi iskreni prijatelji i šta treba da kažemo jedni drugima: „primenimo Međunarodno pravo i princip teritorijalnog integriteta koji garantuje da pokrajine pripadaju Republici Srbiji". Nema sumnje da je Kosovo i Metohija, srpska pokrajina, još uvek osetljivo pitanje i za jedne i za druge, Srbe i Albance. Sve zavisi sada od stava Evropske unije u skladu sa novim budućim odnosima između predsednika Trampa i Putina, između SAD i Rusije...Trampova izjava da je NATO zastarela organizacija mogao bi da bude događaj od ogromnog značaja u 2017. To bi moglo zaustaviti konfrontaciju između Amerike i Rusije. Kao posledica toga mnoge stvari bi se mogle promeniti. Može biti i situacija na Kosovu i Metohiji. Time bi smo mogli da objasnimo stav Hašima Tačija ali kao i nedavna i krajnja ozbiljna upozorenja predsednika Nikolića. To bi ujedno bile i moje želje za 2017. godinu!

MT: Mislite da bi srpska strana trebala da sačeka sa povlačenjem poteza ka rešavanju situacije po pitanju Kosova i Metohije?

- Mislim da smo na istorijskoj prekretnici. Očaj u politici je apsolutna glupost. Stvari se dubinski menjaju širom sveta, posebno u Evropi. Mnogo stvari će se promeniti. Za Kosovo i Metohiju takođe. Budite strpljivi.

MT: Pomenuli ste da bi moglo doći i do nekih promena u Evropi i da se nadate da je ovo samo početak. Po Vašem mišljenju, kakve bi promene bile povoljne po Evropu?

- Mislim na kraj nemačke hegemonije, preporod Francuske ("Frekzit"), prestanak masovne migracije i smrt Evropske unije, obnove suvereniteta država, izgradnja nove Evrope na osnovu hrišćanskog identiteta i suverenost evropskih naroda, od Francuske do Rusije

MT: Da li je preteran strah od invazije migranata iz arapskih zemalja u Evropu? Čija su oni odgovornost i da li se migracija može posmatrati i kao budućnost Evrope koja se stvara na ovaj način?

- Talas invazije migranata je nešto izuzetno ozbiljno, opasno i neizdrživo za evropske nacije. Neophodno je hitno reagovati protiv njega. Odgovornost evropskih lidera, posebno gospođe Merkel, je ogromna.

MT: Na svetskoj političkoj sceni se sve više govori o ratu. I predsednik Nikolić je upozorio na mogućnost izbijanja novog rata. Procene su nezahvalne, ali kako vidite takav scenario. Da li je rat moguć i kako bi to moglo da izgleda u ovom trenutku? Može li odnos velikih sila da promeni mnogo, toliko da Srbi mogu očekivati povratak potpune kontrolu nad svojom južnom pokrajinom?

- Pretnje su sastavni deo politike i diplomatije. Nema sumnje da se situacija promenila i da će to imati velike posledice, uključujući Kosovo i Metohiju. Trenutna situacija u pokrajini je nepoštena i nema budućnost. Kosovo i Metohija je pokrajina Republike Srbije, deo Republike Srbije. Ovo je formalno i definitivno navedeno u Rezoluciji UN 1244 Krajnje je vreme da se poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija! Tzv., "republika Kosovo" je država marioneta koja neće preživeti! Čekajte i videćete.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane