Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Crkva

Patrijarh Irinej razara SPC, kao Vučić Srbiju

Vozač uticajniji od vladika

Javnost poslednjih godina sve češće naslućuje da se nešto čudno dešava u vrhu SPC. Međutim, ono što je laicima nepoznato, a uplašeno sveštenstvo od toga hvata jeza, je činjenica da je patrijarhov vozač postao najmoćniji čovek poslednjega u Patrijaršiji, tvrde u pismu zabrinuta grupa pet diplomiranih teologa Beogradsko karlovačka eparhije, sa jedanaestoro dece, bez posla. Vremešni patrijarh verno služi nehristu Vučiću skupljajući kao hrčak novac, koji, sigurno, ne može u grob odneti. Ali, njegova pohlepa je jača od vere u večnost

......

Civil Vlada Jelić, za koga se čak tvrdi da ga je postavila obaveštajna služba, ne vozi samo patrijarha limuzinom pod pratećim svetlima, nego kako god hoće. Kadroviše, određuje ko može, a ko ne kod Patrijarha, koga to njegova Svetost treba gde da postavi, a koga da odbaci i smeni.

Najnoviji primer je izazvao dodatno ogorčenje. Sa mesta namesnika vračarsko - gročanskog, bez ikakvog obrazloženja, smenjen je Dragoljub Ubiparipović, vrsni teolog i intelektualac, poznat kao autor vrlo značajne knjige „Ratni dnevnik Sarajevskog sveštenika". On je u vreme rata ostao do kraja u Sarajevu, vršio službu u svojoj crkvi, služio i opelo stotinama poginulih Srba, vojnika i civila. Dve decenije kasnije potezom pera, a na nagovor vozača Jelića, smenjen je a na njegovo mesto postavljen Dragan Stanišić, koji ima završenu samo srednju bogoslovsku školu.

U Patirjaršiji tvrde da je sve ovo izvedeno uz posredovanje Jelićevog kuma, sveštenika iz Beograda, takođe sa jedva završenom srednjom školom. S razlogom, jer Vinča ima blizu 2.000 legalizovanih i skoro isto toliko nelegalizovanih domova, a sveštenik Stanišić je „car" potpuno sam, pa je svima jasno kakav i koliki „harač" ubira i s kim ga deli, kao što se zna kakve je sve marifetluke pravio u ranijoj eparhiji.

Ako se ima u vidu da liturgiji u Vinči nedeljom prisustvuje samo dvadesetak vernika, jasno je koliko je ovom svešteniku stalo i do vere i do naroda! Jer, i kada bi imao želju da poseti bar po jednu porodicu parohijana, jednom nedeljno, njemu bi za to trebalo 90 godina. No, nažalost slična situacija sa sveštenicima i vernicima je i u nekim drugim beogradskim parohijama, ali o tome drugi put!

Uz vozača Jelića unosne poslove u Patrijaršiji obavljaju takođe ljudi lako prepoznatljivog morala. Javnost je odavno upoznata da je Patrijarh Irinej sa sobom iz Niša doveo izvesnog Dejana Nakića,(reč je o patrijarhovom sinu) i uz mantiju dao mu da rukovodi svim poslovima prodaje, koje sada najunosnije obavlja sa najbližim saradnikom prvog čoveka Srbije. ( i to je posebna tema!)

Na mestu Direktora uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Patrijarh zdušno godinama podržava Miletu Radojevića, ( i sina mu je skoro postavio za glavnog paroha crkve u Mirijevu) koji je upropastio firmu u rodnom Lazarevcu, zatim GSP kao generalni direktor, koristi dva službena automobila, na čudan način dobio trosoban stan na Novom Beogradu, u pedesetoj godini završaio fakultet u Subotici, odmah doktorirao na „Megatrendu", i ne odlazi u stečenu penziju!

Da bi sve ovo prikrio uverenjem da mu trebaju školovani kadrovi, po za sada nepoznatoj preporuci Patrijarh je na mesto rukovodica Sektora za Međucrkvene odnose postavio đakona Aleksandra Praščevića, svršenog bogoslova u Sremskim Karlovcima, koji se u školi, gde je pokazivao ulizištvo, očajavao kako su mu oca i stričeve pobili albanski teroristi u Belom Polju kod Peći ( a roditelji su mu razvedeni), zatim je u Moskvi uz Duhovnu akademiju (što je u obrazovanju neshvatljivo) završio doktorske studije na temu „Istorija hrišćansko-muslimanskog dijaloga" da bi u Centru za savremena verska istraživanja u Kanadi stekao, gotovo istovremeno, drugi doktorat na temu „Odnosi između pravoslavnih hrišćana i muslimana u Jugoistočnoj Evropi tokom 14. i 15 . veka".

Ojačan uverenjem da mu ova pozicija donosi moć, đakon Praščević je nedavno u Beogradu upisao treći doktorat, najverovatnije na istu temu, jer je Srpskoj Pravoslavnoj crvi baš sada „najpotrebnije da zna kakvi su bili odnosi Hrišćana sa muslimanima u vremenu malo posle Svetog Save." Praščević ima nepunih 29 godina života i, najavljuje uskoro i treći doktorat!

Eto, dođe vreme da i naša Patrijaršija ima sve genije do genija, i crkve penzionere do penzionera, a na čelu namesništva jedva svršeni srednjoškolci, pa nije čudo što u sedam bogoslovija ( u četiri su Rektori odavno stekli uslove za penziju!) školovanje svake godine završi 666 bogoslova (otkuda baš ova cifra?!) a na Teološkom fakultetu studira 1.700 mladića i devojaka, za koje nema posla. Još od smene Vladike niškog dr Jovana Purića, koji pet svetskih jezika govori, nekada čuvenog igumana manastira Ostrog, koja je ostala neobrazložena, među sveštenstvom je zavlado strah, jer u Nišu preseljenu prizrensku Bogosloviju i dalje vodi penzioner, rektor Protojerej stavrofor Milutin Timotijević, a u novoobnovljenoj Bogosloviji u Prizrenu, rektor je vladika Raško-prizrenski, koji je ujedno i prvi čovek Niške eparhije , gospodin Teodosije, koji upravlja i eparhijom kosovko - metohijskom, a i član je Sinoda SPC.

Patrijarhovi najbliži saradnici, sa vozačem na čelu, se ponašaju kao autokrate što nije bilo nikada svojstveno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja baštini sabornost vernog naroda i svešteno monaštva. Mnogi sveštenici se žale da vozač Jelić i pomenuta dvojica uz njega u Patrijaršiji, kontrolišu i cenzurišu čak i pisma njihova ili njihovih porodica koja šalju Patrijarhu, da neka do njega stižu a neka ne, ali odgovor nikada, kao u ona vremena kada se govorilo „OZNA mora sve da zna".

Utemeljivač našeg Svetosavlja Sveti otac Sava sa samo šesdeset godina shvatio je da je bio ostarao i pošao na Svetu Zemlju govoreći da mu je to poslednja velika svetovna misija. Patrijarh Irinej (86) očigledno namerno, ili što mu je tako lakše, dozvoljava da u njegovo ime odlučuje vozač, ili nazovi doktori, penzioneri i jedva svršeni srednjoškolci. Među sveštenicima se i danas prepričava anegdota o smernom njegovom prethodniku Patrijarhu Pavlu. On je vrlo retko koristio prevoz automobilom. Kada je jednom prilikom morao hitno na put, vozač na auto putu razvio veliku brzinu: „Polako momče"! upozorio ga je Patrijarh Pavle. „Ne brinite vaša Svetosti nas onaj odozgo čuva" , odgovorio mu je vozač. „Znam ja da nas Bog čuva, ali je đavo za volanom" rekao mu je Patrijarh Pavle.

Njegov naslednik očigledno da ne shvata, a možda i ne sme ili neće to da shvati, ko mu je vozač i ko su mu najbliži saradnici.

Zato se verni narod čudi zašto sveštenici nemaju ni minut vremena za razgovor, zašto pojedini uz sebe imaju za pomoćnike svoje sinove, da li to dolazi vreme da je i u crkvi sve manje onih koji govore iskreno u ime Božije pravde i Njegove jevanđeljske istine i poruke?!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane