Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Izbori

Naprednjaci od gladnih građana kupuju glasove

Za paštetu i smrdljivu salamu

Protesti koji neprekidno traju od predsedničkih izbora oslobodili su mnoge građane straha, tako da su po prvi put za poslednjih pet godina glasali po sopstvenom ubeđenju, ne obraćajući pažnju ni na batinaške ekipe, a ni na pokušaje podmićivanja. Na lokalnim izborima održanim u nekoliko mesta u Vojvodini i Centralnoj Srbiji naprednjaci su dobili daleko manje glasova od očekivanih, a ponegde su prošli na samoj granici katastrofe.

Arpad Nađ

Lokalni izbori održani u nekoliko opština i gradova Srbije 23. aprila, pokazali su da su se građani oslobodili straha. Stalni protesti koji u više gradova neprekidno traju od 3. aprila u velikoj meri su doprineli ovome, jer narod sada vidi kako je diktator ranjiv i da njegova vlast ne može večno da traje. U Čelarevu, na izborima za Savet mesne zajednice naprednjaci su od 11 mesta osvojili samo četiri, dok su u Zaječaru očekivali glatku pobedu i da mogu sami da formiraju gradsku vlast, a na kraju su završili na drugom mestu.

Poraz naprednjaka bi se pretvorio u pravu katastrofu, da nisu ponovo pribegli kupovini glasova i zastrašivanju naroda.U svim mestima u Vojvodini u kojima su se održavali izbori, celog dana 23. aprila viđani su crni džipovi beogradskih i novosadskih registarskih tablica. U Kovinu je bio i Andrej Vučić, koji je sa svitom došao da lokalnim aktivistima pruži podršku u zastrašivanju i kupovini glasača.

U Bačkoj Palanci je predsednik opštine Branislav Sušnica ugostio pokrajinskog koordinara SNS-a Miloša Egića i 50 aktivista u vili "Grande". Na početku su slavili pobedu, a na kraju se razišli razočarani rezultatima. Ceh od preko 600.000 dinara nisu platili, jer im to niko nije ni tražio. Da jeste, gazda kafane bi se već sledećeg dana suočio sa inspekcijama i zatvaranjem lokala. U Bačkoj Palanci se zna „red".

U Vrbas su baš na dan izbora u tri crna džipa sa zatamljenim staklima stigli momci iz Surčina (jedan se predstavio kao Jankov) na, kako su rekli, izlet. Usput su glasačima delili zdravstvene savete, odnosno govorili im kako bi za njih bilo pogubno da pobedi opozicija.

Ni južno od Dunava nije bilo mnogo bolje za običan narod. U Zaječaru je jedan kandidat Boban Radonjić svojim glasačima nudio besplatnu porciju bureka u pekari "Mr Bin", a izvesna gospođa poznata samo po imenu (ili nadimku) Julijana je u pratnji sedmorice kršnih momaka pristiglih u automobilima kosovskih tablica ubeđivala birače za koga da glasaju.

Na čelu naprednjačke liste u Čelarevu je bio izvesni Džimi Stanić, koji je poznat i po tome da je izdašno finansijski pomagao Aleksandra Vučića tokom predsedničkih izbora. On i Dragan Lukić su na ovim izborima delili poklone biračima, između ostalog i sadnice paradajza. Za više nije bilo para, jer su se puno potrošili za predsedničku kampanju i plaćajući naprednjačkim funkcionerima zaštitu.

Sav novac koji je mogao da bude prikupljen u Vojvodini SNS je dao za pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Tada je Sušnica građanima delio po 3.000 dinara, a glavno mesto gde se trgovalo glasovima bila je kafana koju meštani zovu "Kod Simele i Kableta". U jednom dvorištu u ulici Braće Novakov kupljeno je preko 400 glasova. Posle ovoga za lokalne izbore nije ostalo mnogo para, pa su glasovi kupovani najčešće za robu kojoj je istekao rok.

Nekim glasačima je deljena salama "Matijević" koju je ovaj proizvođač poklonio Srpskoj naprednoj stranci, jer ionako nije mogao više da je prodaje, pošto joj je istekao rok. Od gladi oslepljeni nesrećnici u nekada bogatoj Vojvodini nisu obraćali pažnju na ovu činjenicu, razmišljajući samo kako će, konačno, i oni jednom da se najedu.

Drugim glasačima su deljeni prehrambeni paketi sa litrom ulja, kilogramom brašna ili pirinča,a dobijane su i konzerve paštete ili mesnog nareska pristigle iz vojnih magacina (i njima je istekao rok upotrebe). Oni zahtevniji birači mogli su umesto ubuđale hrane da dobiju bonove za kupovinu u prodavnicama AD "Podunavlja".

Na početku izbornog dana birači u Vojvodini su dobijali samo po 800 dinara, ali je cena rasla kako je postajalo jasnije da naprednjaci katastrofalno prolaze i na kraju je dosegla čak 5.000 dinara. Jovo Rupa iz Bačke Palanke je čak organizovao i besplatan prevoz za glasače naprednjaka.

Novac je u Južnoj Bačkoj obezbeđivao i građevinski preduzimač Radović, dok je Karanović doneo pare koje je za tu svrho obezbedio Srpski pokret obnove koji sam nije uzeo učešće na izborima, ali je finansijski zdušno podržao naprednjake i Pokret socijalista očekujući za uzvrat određene postizborne beneficije.

Sve ovo je bilo taman dovoljno da Srpska napredna stranka na ovim izborima ne doživi debakl, mada je u većini mesta prošla daleko ispod očekivanja. Građani više mesta u Vojvodini su načinili fotografije i video snimke kako se kupuju glasovi i iste uz krivične prijave predali policiji koja ih je po kratkom postupku - odbacila.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane