Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Veterani

Otvoreno pismo medijima i građanima Srbije

...

U ime oko 200 organizacija, veterana, ratnih vojnih invalida i članova porodica palih boraca, okupljenih u Udruženju ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, Srpski ratni veterani i Gvozdeni puk, zahtevamo hitnu smenu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina i državnog sekretara Dragana Popovića.

Razlozi za njihovu smenu su mnogobrojni a pre svega generalni stav većine pripadnika ove populacije, da je za četiri godine, od kada je na čelu ministarstva Aleksandar Vulin sa saradnicima, položaj svih boraca a naročito ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca neuporedivo gori nego pre 2013. godine.

Dolaskom na čelo ministarstva prvi potezi su bili obećavajući, dodavanje u naziv ministarstva termin borac i obećanja da će se doneti novi Zakon o boračko invalidskoj zaštiti, kojim će biti popravljen položaj cele populacije a naročito mnogobrojnih boraca a da će biti unapređen položaj ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, posebno dece palih boraca. Na našu žalost nada u bolji položaj je trajala vrlo kratko, samo nekoliko meseci, jer je ubrzo počelo postepeno urušavanje celog sistema zaštite a sve u cilju uštede budžetskih sredstava.

Prvo su ukinute one institucije koje su bile formirane prethodnih godina i koje su za cilj imale uspostavljanje bliže saradnje između predstavnika populacije i Vlade Republike Srbije. Pre svega se misli na Savet Vlade za pitanje veterana koji je formiran dok je ministar bio Rasim Ljajić sa velikim planovima i idejama. Takođe je ukinut Pravilnik o finansiranju organizacija iz ove oblasti koji je uređivao oblast finansiranja organizacija iz budžeta Republike Srbije i koji je onemogućavao haos i korupciju u ovoj oblasti a radi se o oko 50 miliona dinara budžetskih sredstava.

Odmah se krenulo u protivzakonito umanjenje prava putem instrukcija ministarstva lokalnim organima kako da sprovode zakon. Ovim instrukcijama je derogiran zakon i umanjivana prava bez izmene zakona. Ove instrukcije se naročito odnose na otežavanje dobijanja ortopedskih pomagala, umanjenje kvaliteta i omogućavanje da se koriste elementi za izradu ortopedskih pomagala koji su neuporedivo nižeg nivoa kvaliteta i funkcionalnosti. Druga oblast instrukcija je u cilju otežavanja procedure ostvarivanja prava, povećanje procenta invalidnosti, ortopedskog dodatka, tuđe pomoći i nege, dobijanje automobila kao ortopedskog pomagala i još nekoliko prava. Sve ove instrukcije su urušile sistem zaštite koji je funkcionisao decenijama i decenijama unapređivan a sada je za samo 2-3 godine štetočinskog delovanja ove grupe lica urušen i vraćen decenijama unazad. Brojne su primedbe na ovakve mere stizale i od rukovodilaca opštinskih službi koji su se našli u raskoraku između instrukcija i poštovanja zakona. Čim Vulin ne bude deo vlasti, pokrenućemo krivične prijave za brojne zloupotrebe ovih lica.

Poseban vid zloupotrebe i prevare je proces donošenja novog Zakona. Svim organizacijama je predstavljena jedna verzija nacrta zakona na koju smo imali 18 primedbi i uz uslov da se one usvoje u javnoj raspravi smo podržali taj nacrt Zakona. Posle javne rasprave se raspušta radna grupa u kojoj su učestvovali predstavnici udruženja i na nacrtu rade samo zaposleni u ministarstvu. Kao predlog Zakona izlazi verzija koja nema nikakve veze sa onom koja je bila na javnoj raspravi i koja je pogubna za sve korisnike jer legalizuje ogromno smanjenje prava, veliki broj korisnika isključuje iz sistema a ne daje nikakva prava borcima. Plan je bio da se donošenjem novog Zakona na ovoj populaciji uštedi oko 5 milijardi dinara od 15 milijardi koliki je ukupan budžet.

Da bi sistem što više urušili i da bi ovu populaciju što više unazadili bilo je neophodno ugušiti rad onih udruženja koja nisu pristajala na praksu umanjenja prava bez promene zakona a naročito onih koji su se usudili da u cilju odbrane prava svojih članova organizuju proteste. Uporedo sa ovim procesom tekao je i proces formiranja udruženja SABOR pod punom kontrolom Pokreta Socijalista i od 15 osnivača 9 su članovi te partije.

Poseban segment kriminala je raspodela sredstava za finansiranje rada organizacija iz ove oblasti. Pošto je ukinut pravilnik i celokupan sistem raspodele stavljen u ruke jednom čoveku, državnom sekretaru Draganu Popoviću koji sredstva deli preko komisije, koju je sam osnovao, pa se tako dešava da njihovo udruženje SABOR dobije sa svojim članicama oko 40 miliona dinara, od kojih po svedočenju jednog od osnivača, Pokretu Socijalista i pojedincima iz ministarstva vraćaju od 30- 50% sredstava koja se jednim delom koriste za političku kampanju partije i vladajuće koalicije.

Za 4 godine od kada je na čelu ministarstva ova grupa ljudi, umrlo je desetak hiljada boraca koji nisu dočekali da ih država prizna kao heroje koji su se žrtvovali za svoj narod i državu. Na svakom skupu ministar Vulin održi isti govor pun fraza i lažnih obećanja i gotovo svi znaju da od tih laži neće biti ništa kao što neće biti ništa ni od spomenika poginulim borcima u ratovima posle 1990. godine. Neće ništa biti dok su oni na čelu ministarstva, ni od legitimacija kojima bi država priznala i uvažila status borca a za ovo nije neophodna promena zakona već samo dobra volja ministra.

Stalno se ponavlja laž o zapošljavanju dece palih boraca a u našem ministarstvu je zapoleno za poslednje 4 godine više desetina novih lica i nijedno iz porodice poginulog borca već su zaposleni isključivo članovi Pokreta Socijalista, deca stranačkih funkcionera i njihovih prijatelja.

Zbog svega navedenog mislimo da je zahtev za smenu ovih pre svega nesposobih i nedobronamernih političara, potpuno opravdan i utemeljen na činjenicama a još više na osećaju zapostavljenosti od strane države za koju su bili spremni da se žrtvuju.

Molimo Vas da pružite podršku našim zahtevima i pomognete u pokretanju neophodnih reformi u cilju poboljšanja položaja ove brojne populacije.

Udruženje RVI Srbije Predsednik Željko Vasiljević,

Srpski ratni veterani, Predsednik Mile Milošević

Gvozdeni puk, Predsednik Dejan Milošević

podeli ovaj članak:

Natrag