Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Još jedna pljačka građana preko javnih nabavki u beogradskoj opštini Čukarica

Ko šiša gradski budžet?

Beogradska opština Čukarica, izgleda kao da nema finansijskih problema, bar kada su u pitanju javni radovi u predizbornom periodu. Pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, opština je sklopila ugovor vrednosti više od 100.000 evra za uređivanje zelenih površina i izgradnju nekoliko klupa i ljuljaški, kao i ugovor vrednosti skoro 10.000 evra za seču jednog suvog stabla. Opštinski budžet, izgleda, kao da ima direktnu kreditnu liniju sa američkim Federalnim rezervama, pa se novac nemilice troši

M. Hadžić

U Beogradu, u gradskoj opštini Čukarica, postoji džungla u kojoj raste i sekvoja, drvo koje doseže prečnik stabla i preko deset metara. Do sada se verovalo da ono raste isključivo na američkom kontinentu, ali sudeći po računima koje opština Čukarica plaća za seču stabala, bar jedan njen primerak je izrastao i na Balkanu.

Gradski službenici Jaša Cvetić i Vladimir Mladenović su 18. decembra 2015. godine na javnoj površini za čije održavanje nije nadležno JKP „Zelenilo Beograd" otkrili suvo drvo nepoznate vrste, prečnika stabla pri korenu od oko 40 santimetara i rešenjem od 28. decembra obavezali opštinu Čukaricu da ga ukloni. Odeljenje za komunalnu inspekciju opštine 30. decembra 2015. šalje elektronsku poštu JKP „Zelenilu" sa molbom za dostavljanje ponude cene seče „jednog suvog, kiselog drveta visine 4 do 5 metara i debljine stabla u korenu, prečnika 0,4 m, koje je suvo i nakrivljeno ka trotoaru, ulici i stambenom objektu u Ul. Zrmanjska br. 35."

„Zelenilo" 11. januara 2016. šalje odgovarajuću ponudu u kojoj navodi kako bi cena seče pomenutog stabla iznosila 19.340,01 dinar neto, odnosno 23.208,01 dinar bruto, što je skoro četiri radna sata!?!

Gradska opština Čukarica 27. januara 2016. donosi odluku o pokretanju javne nabavke usluga - seče stabala po rešenjima inspekcije i poziv objavila na portalu Uprave za javne nabavke i na svojoj internet stranici.

Pozivu su se odazvala dva ponuđača: „Kizza" doo koji traži 6.500 dinara po radnom satu (7.800 din. sa PDV-om) i konzorcijum „Plan centar" doo i „Balkan-gradnja" doo koji traži samo 6.000 din. (odnosno 7.200 sa PDV-om). Komisija opštine u sastavu: predsednik Vladeta Jovanović (zamenik Dragica Radulović), član Violeta Jevđić (zamenik Radovan Grubišić) i član Vesan Polumirac (zamenik Ljubiša Golubović) donosi preporuku da se kao najpovoljniji ponuđač izaberu „Plan centar" i „Balkan-gradnja", što predsednik opštine Srđan Kolarić i prihvata odlukom od 12. februara 2016. Interesantno je da se na ovaj konkurs JKP „Zelenilo" uopšte nije ni prijavilo, iako je ukupna predviđena vrednost radova bila milion dinara bruto, odnosno 833.33 dinara neto u samo jednoj godini.

Odgovarajući ugovor su 22. februara potisali Kolarić, ispred opštine, i Jovan Živanović, direktor „Plan centra", i Mile Zekić, direktor „Balkan-gradnje". Čitaoci sa malo dužim pamćenjem sećaju se „Balkan-gradnje" iz afere rekonstrukcije Bulevara Kralja Aleksandra koja do danas nije dobila konačni sudski epilog.

Naime, kako je Više tužilaštvo u Beogradu utvrdilo 2014. godine, „Balkan-gradnja" je krajem decembra 2009. pobedila na konkursu za rekonstrukciju pomenute saobraćajnice u Beogradu, iako je njena ponuda za čak šest miliona evra bila skuplja od drugoplasiranog ponuđača.

Ne treba zato nikoga da čudi što je „konzorcijum" za seču drveta opštini Čukarica ispostavio račun od koga se vrti u glavi. Suvo, kiselo drvo je, očigledno, naraslo do razmera jedne sekvoje, jer „Plan centar" 7. juna 2016. ispostavlja račun opštini za njegovu seču u kome navodi dve stavke: seča koja je navodno trajala deset sati (po 6.000 dinara po satu, ukupno 60.000 dinara, plus PDV), kao i vađenje panjeva, utovar i odvoz na deponiju što je u četiri dana trajalo 36 radnih sati (ukupno 216.000 dinara, plus PDV). Radovi na ovom čukaričkom gorostasu su se protezali, kako navodi direktor Jovan Živanović, dva meseca - april i maj 2016. godine. "Plan centar" ne navodi šta je sečeno ni po čijem nalogu, iako je članom 1 Ugovora od 22. februara dužan da to uradi. Još interesantnije je da je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove još 12/ februara utvrdio kako je pomenuto drvo posečeno i uklonjeno?!?

U gradskoj opštini Čukarica uglavnom živi radničko stanovništvo, ali opštinski budžet, izgleda, ima direktnu kreditnu liniju sa američkim Federalnim rezervama, pa se novac nemilice troši. Tako je 19. avgusta 2015. godine zaključen ugovor sa „Trnoprojektom" doo iz Beograda o radovima na izgradnji letnje pozornice u parku - šumi Banovo Brdo u vrednosti od 1.372.331 dinar, a već je 11. marta 2016. sklopljen novi ugovor sa preduzećem „Asa Co" doo iz Beograda o radovima na uređenju zelenih javnih površina u Ostružnici, Umci i na Čukaričkoj padini ukupne vrednosti od 14.918.189 dinara. Zanimljivo je da je prihvaćena ponuda u dinar istovetna sa procenjenom vrednošću radova.

Za ove pare (ukupno, po oba ugovora, skoro 150.000 evra) građani su dobili nekoliko novih klupa i ljuljaški, kao i ošišanu travu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane