Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Siniša Mali ojadio budžet za narednih četvrt veka

Reklame privatniku, mito gradonačelniku

Poslednja mahinacija Siniše Malog, još uvek aktuelnog gradonačelnika Beograda, olakšala je budžet prestonice za 25 godina unapred.Narednih šest gradonačelnika, i isto toliko saziva skupštine, moraće da trpi odluku od oktobra prošle godine, i to bez da se i jedan jedini dinar uplati u gradski budžet, osim redovnih taksi koje bi i bez toga bile naplaćivane. Celu jednu deceniju novouspostavljeni monopolista će mirno moći da uzima pare, a to je, osim novčane "provizije" sadašnjim gradskim čelnicima, platio mobilnim toaletima, kantama za otpatke i klupama, proizvodima jedne od sestrinskih kompanija iz Kine.

Igor Milanović

Početkom oktobra 2016. godine, skupština grada Beograda je održala 34. sednicu koja je na svom dnevnom redu imala i tačku - Predlog odluke o usvajanju predloga koncesionog akta za finansiranje nabavke i predaje gradu Beogradu radi postavljenja određenih elemenata urbane opreme koje se ne mogu komercijalno koristiti i finansiranje nabavke - postavljenje, održavanje i komercijalno korišćenje određenih elemenata urbane opreme koji se mogu komercijalno koristiti.

Iza ovog robusnog naziva krije se obična i kratka reč - krađa.

Predlogom odluke se još jedan dragoceni resurs grada Beograda da privatniku, i to, ovaj put, čak na 25 godina! Predlog koncesionog akta kilometarskog naslova bio je priprema za raspisivanje konkursa, tendera, na koji bi trebalo da se jave firme koje se bave oglašavanjem i na tom tenderu najbolji ponuđač treba da dobije pravo da u centru grada, u centralnih deset gradskih opština vrši poslove oglašavanja, odnosno, da se preko te firme rade poslovi oglašavanja. To znači postavljanje bilborda, velikih, a i onih „siti lajt", onih manjih bilborda, ili već kako se to zove, sredstava za oglašavanje. Tako je bar prikazano gradskim odbornicima, ali je u suštini već bio poznat pobednik konkursa.

Kako je objasnio zamenik šefa kabineta gradonačelnika Beograda za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić, uslovi za dobijanje koncesije su već na prvi pogled bili dosta neobični. Kao prvi uslov, tražilo se od budućeg partnera grada, da unapred, znači skoro odmah po pobedi na konkursu, u roku od 30 dana, uplati u gradski budžet 10 miliona evra za koncesiju. A u narednom periodu od 25 godina, odnosno za budućih šest saziva Skupštine grada, budućih šest gradonačelnika, imaće samo da to trpe. Još uvek aktuelni gradonačelnik Siniša Mali je, po toj odluci, koja je kasnije i usvojena, zajedno sa svojim saradnicima uzeo 10 miliona evra i potrošio, dok će ostalih šest gradonačelnika posle njega samo gledati bilborde na gradskim ulicama, ali od njih neće imati nikakve koristi. Buduće generacije će uzimati samo uobičajenu taksu za zauzeće javnih površina, koja je u ovom slučaju opredeljena na iznos od oko 200.000 evra godišnje.

U trenutku podnošenja Predloga, Mali i njegovi saučesnici su već znali da su im odbrojani dani i na vlasti, ali i na slobodi i hteli su što pre da uzmu još para. Pomenutih deset miliona evra je naplaćeno i odmah pridodato budžetu grada za 2018. godinu, kako bi se potrošili još dok naprednjaci imaju kontrolu nad gradskom kasom.

To nije bila jedina naznaka da će tender biti namešten. Budući partner treba deo naknade da plati ne u novcu nego u naturi: u klupama za sedenje, u kantama za otpatke, u portabl javnim WC-ima...

Zašto je tako bilo planirano? Te stvari jesu bile potrebne gradu, ali je logičnije naplatiti svih deset miliona evra u novcu, a zatim preko konkursa o javnim nabavkama naći najpovoljnijeg dobavljača.

Ovakav način plaćanja, međutim, odgovarao je firmi koja je unapred bila predodređena da pobedi na konkursu, što se na kraju i desilo.

Radi se o preduzeću "Alma Quattro" doo, čiji je generalni direktor danas Sanja Pešić, dok se kao drugi zastupnik u izveštaju Agencije za privredne registre pominje Slobodan Srdanović. Zvanični i jedini vlasnik preduzeća je "APG SGA SA (APG SGA AG)" iz Švajcarske i nalazi se na adresi Dositejeva 20 u Beogradu. Iza pomenutog švajcarskog vlasnika od februara 2003. nalazi se sistem "JCDecaux" i "Affichag" holding. "JCDecaux" je jedan od najvećih svetskih igrača upravo u ovakvim poslovima i on insistira na tome da deo cene zakupa plaća u proizvodima jedne njegove ćerke kompanije iz Kine, kao što su mobilni ulični toaleti "Sanisette", koji se već nalaze u ponudi "Alma Quattro".

I u Beogradu je izvedena uobičajena računica koja obuhvata skupo zaračunavanje jeftinih proizvoda. U međuvremenu usvojenim Predlogom 3.146.000 evra biće plaćeno kroz klupe i kante za đubre, ali se u Predlogu ne navodi koliko će te robe za pomenutu svotu biti isporučeno. Budući posao trebalo je da ostane sakriven od očiju odbornika, pa samim tim i građana. Upravo iz tog razloga je "Alma Quattro" insistirala da se unapred odredi suma koja će na ovaj način biti plaćena, ali ne i količina i kvalitet robe koja će biti isporučena.

Na taj način se izbegao Zakon o javnim nabavkama, a istovremeno se dodelio monopol jednom privatnom preduzeću čiji će vlasnici i direktori znati kako da se oduže. To se, delimično, već desilo na poslednjim predsedničkim izborima, kada je Aleksandar Vučić za reklamiranje imao daleko povoljnije uslove od svih ostalih kandidata.

Nenezić je tokom svog mandata poklonio sve gradske resurse kojih je mogao da se dokopa. Prvo je "arapskom investitoru" pokonio 177 hektara zemljišta pored Železničke stanice, zatim je na deset godina produžio pravo privatnih prevoznika da obavljaju delatnost u okviru gradske tarifne zone, a konačno je na 25 godina prodao ekskluzivno pravo postavljanja bilborda na centralnim gradskim ulicama. Posle svega ovoga je ostala, od velikih projekata, još samo deponija smeća u Vinči.

Opozicija je predlagala da se Odlukom predvidi mnogo kraći rok iznajmljivanja (do deset godina) i da se naplaćuje godišnje. Takođe su opozicioni odbornici tražili javni i transparentni konkurs na kome bi pobedio najpovoljni ponuđač koji bi zakupninu plaćao u gotovini, a ne u proizvodima kojima sam određuje cenu.

Konačno, čak ni onih planiranih skoro sedam miliona evra gotovine nije otišlo u gradski, već u republički budžet. Naime, upravo u danima kada je usvajan sporni predlohg i formiran budžet za 2017. godinu, u koji je već bio zaračunat dodatni prihod od 10 miliona evra (računajući i plaćanje u naturi), vlada Republike Srbije je uredbom prihod Beograda od poreza na zarade sa 70 odsto smanjila na 66 odsto, čime je iz gradske kase uzela dve milijarde dinara, odnosno oko 15 miliona evra, dvostruko više od onoga što je prihodovao grad od sporne Odluke. Beograđanima su, za utehu, ostale nove klupe, kante za đubre i pokretni toaleti, sve napravljeno u Kini i sa rokom trajanja "do prve kiše".

A 1. Ubiraće kajmak zahvaljujući Malom

"Alma Quattro" je u junu 2012. godine pripojila sledeća preduzeća: Preduzeće za usluge reklame, marketing i prodaju reklamnog prostora "Europlakat YU" doo, Beograd (Stari Grad), Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet i usluge "AIR MEDIA", Beograd, Preduzeće za marketing "International Metropolis media" doo, Beograd i Preduzeće za marketing usluge i trgovinu "Novatel Media" doo Beograd. Ovim je "Alma" svoj osnivački kapital uvećala za 15.008.045,63 dinara.

Preduzeće je osnovano 1994. godine kao prva kompanija na tržištu Srbije specijalizovana za delatnost spoljnog oglašavanja. Još pre pet godina je "Alma Quattro" imala lidersku poziciju kao medija provajder sa udelom od 55 odsto u spoljnom oglašavanju, odnosno 7 odsto u sveukupnoj medijskoj potrošnji. Taj udeo se posle preuzimanja monopola nad bilbordima u Beogradu dodatno uvećao.

Osim što nudi bilborde, ovo preduzeće osmišljava i izrađuje plakate koji se objavljuju. Pojedini klijenti se ucenjuju da moraju da izradu reklamnog materijala povere ovoj firmi ako žele da dobiju neki od bilborda na udarnom mestu u Beogradu, posebno u marketinškom špicu, kao što je vreme izbora, Božić, Nova godina i slično.

U bilansu uspeha za 2015. godinu preduzeće je prijavilo ukupan poslovni prihod u visini od 1.205.013.000 dinara, i neto dobit od 210.712.000 dinara. Te godine je imalo 53 zaposlena.

Za 2016. još nije javno dostupan redovni godišnji finansijski izveštaj.

Cene zakupa bilborda na centralnim gradskim ulicama su od početka ove godine naglo skočile. Ovome nije samo doprinela činjenica da njima sada upravlja samo jedno preduzeće, monopolista već i da su ove godine održani i redovni predsednički izbori. Do kraja 2017. očekuju nas i izbori za Skupčtinu grada Beograda, kao i, najverovatnije, novi vanredni parlamentarni izbori. Vlasnici "Alma Quattro" već sada zadovoljno trljaju ruke.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane