Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Da li Vučićev režim rušenjem nedovršene džamije u Zemun polju uvlači Srbiju u nove sukobe?

Đavo nikad ne spava

Sramnim i ničim opravdanim rušenjem nedovršene džamije u Zemun polju, na prvi dan Ramazana, samozvani Vođa, Aleksandar Vučić je pokazao da mu ništa nije sveto i da je spreman da zavadi Srbiju sa svakim, pa čak i da je gurne i u rat ako treba. Zašto se ova provokacija desila preko leđa mirnih, vrednih i pristojnih ljudi, prijatelja, komšija i sugrađana muslimanske veroispovesti? Da li zato što Vučić hoće da pokaže kako je "pravna država iznad svakoga" ili zato da bi kao devedesetih, još jednom gurnuo Srbe i Srbiju u zlo? Sve što je do sada uradio njegov režim govori da je ovo drugo u pitanju.

N. Vlahović

U ranu zoru, između 3 i 4 sata ujutro, 26. maja, u petak, na prvi dan Ramazana, srušena je nedovršena zgrada džamije u Zemun Polju, nadomak Beograda uz obrazloženje da je u pitanju nelegalno izgrađeni objekat. Čitavo naselje bilo je blokirano sa čak 300 pripadnika snaga Žandarmerije i policije, koji su u nekoliko "prstenova" u kordonima opkolili nedovršenu džamiju.

Samo dan ranije, 25. maja sprečen je prvi pokušaj rušenja ove džamije, a u odbranu ovog verskog objekta došao je i naš čuveni olimpijac i evropski šampion u bacanju kugle, Asmir Kolašinac, čovek koji na svakom takmičenju i svim srcem brani boje svoje zemlje, uvek ističući Srbiju kao svoju domovinu. U nadi da džamija ipak neće biti srušena Kolašinac je za RTS izjavio: "...Želeo sam da svojim prisustvom izrazim protest i negodovanje za ono što su jutros pokušali da urade. Hvala bogu, razum je preovladao i uspeli smo nekako da sačuvamo ovu našu bogomolju...". Kolašinac je tog dana čak tražio od nadležnih institucija da plati dozvolu za gradnju, ali je odbijen a dan kasnije je na jednoj društvenoj mreži napisao: "...Danas sam tužan i razočaran".

Tokom naredne noći, 26. maja, nakon akcije koju je, kao i u slučaju rušenja naselja Savamala mogao da odobri samo Aleksandar Vučić, ovaj verski objekat je srušen do temelja.

Kome je i zašto trebalo da na ovakav način, na prvi dan ramazana izvede ovu rušilačku akciju? I to u Srbiji koja ima najmanje 170. 000 nelegalnih objekata, i u naselju Zemun polje, koje je skoro čitavo izgrađeno bez dozvole za gradnju!

Nije daleko od pameti zaključak da se radi o svojevrsnoj provokaciji sa idejom da se Srbija stavi kao meta islamskom ekstremizmu, koji bi Srbiju istakao na mapi "osvetnika islama".

Muftija beogradski, Mustafa Jusufspahić, odmah je znao ko je odgovoran za ovu sramotu pa je izjavio da očekuje da ga Aleksandar Vučić primi na sastanak: "...Da nam se objasni zašto se nad nama danas primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnjača i čime smo mi to zaslužili!"

Na slikovit način je i objasnio potrebe islamske zajednice: "Zar mislite da ja treba da se klanjam na ulici da bi pokazao kako je ovaj grad kosmopolitski?" Govoreći o razlozima za ovakav gest Vučićevog režima, muftija Jusufspahić je precizirao da se radi o političkom pitanju, a ne odozvolama za gradnju, pa je podsetio da za 47 godina koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nije dobila nijednu dozvolu za izgradnju bilo kog prostora, pa čak ni molitvenog.

Konačno, Jusufspahić je ponudio i odgovor na sve moguće dileme oko izgradnje džamije i legalnosti objekta rekavši i ovo: "...Mi grešimo kada gradimo nelegalno, kao i 50 odsto celokupnog stanovništva u ovoj zemlji. To je urbanistički problem, ali ne bi smeo da bude politički problem. Ali to jeste politički problem. Objekat nema komercijalnu vrednost, ni trgovačku priču, već je versko-obrazovnog karaktera i tu želimo da naš najsiromašniji sloj ljudi sačuvamo od ulice da ne postanu socijalni problem cele društvene zajednice".

Licemeran, podao i potkupljen od strane Vučićevog režima, oglasio se i bivši muftija sandžački, Muamer Zukorlić, koji je u jednom saopštenju "izrazio ogorčenje" povodom rušenje nedovršene džamije u Zemun polju, mada je on lično zaštićen kao "beli medved" kao i njegov nelegalni objekat u sred centra Novog Pazara, koji ne smeta ni nadležnim ministarstvima ni Vučiću lično! Činjenica da se ovaj saradnik svih režima oglašava na ovakav način i ovim povodom, samo još više može da izazove bes i ogorčenje kod predstavnika islamske zajednice u Beogradu i celoj Srbiji. Naime, Zukorlić je još jedan dokaz kako je Vučićeva vlast zbir podlih manipulacija i igara sa osećanjima verskih zajednica. Ne samo islamske. Naravno, na štetu Srbije i srpskog naroda koji će sutra biti kolektivno prozvan zbog netrpeljivosti i ksenofobije i to u prvom sledećem izveštaju Evropske komisije i sličnih institucija. Može se očekivati da će i islamski ekstremisti "iz uvoza", na rušenje džamije u Zemun polju dati svoj brutalan odgovor na štetu Srbije, ali i na štetu svih građana muslimanske veroispovesti u Srbiji.

Kad je "rukopis" Aleksandra Vučića u pitanju, treba se samo setiti potpaljivanja kulturno-istorijski važne beogradske Bajrakli džamije,18. marta 2004. godine. Među vođama i organizatorima ovog nasilja našli su se i jurišnici Srpske radikalne stranke kojom je tada rukovodio i Aleksandar Vučić zajedno sa Tomislavom Nikolićem (dok je Šešelj bio u haškom zatvoru). Dokumenta američke i nemačke ambasade o paljevini Bajrakli džamije rečito govore o tome da je tadašnji vrh Srpske radikalne stranke bio umešan i u taj gnusni čin kao i u paljevinu diplomatskim predstavništava ove dve države.

Te noći, 2004. godine, zavapio je i mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije rečima: "...Nemojte to da radite. Nemojte, kumim vas Bogom. Nismo mi narod zločinaca, mi smo božji narod!" Istu tu rečenicu je mogao da izgovori i patrijarh Irinej na prvi dan Ramazana kad je srušena džamija u Zemun polju. Mogao je, ali neće. Da se ne zameri Vučiću. A, ima važnija posla, da osvešta privatnu bogomolju Tomislava Nikolića u nekom šumadijskom selu.

Ovaj današnji, "presvučeni" Vučić, spreman je na sve, samo da ostane Vođa. Da se slučaj rušenja nedovršene džamije u Zemun polju desio pre "Savamale", možda bi ga Vučić proglasio greškom svojih podanika i krenuo u zaštitu ovdašnjih muslimana od nasilja "nepoznatog počinioca". Ali, sad je već kasno. Vođa je otišao predaleko. Sistematski uvlači Srbiju u nove nesreće. Sukobljava Srbe međusobno, sukobljava ih sa komšijama, prijateljima, nije bitno koje vere...

Izvinjavamo se beogradskom muftiji Jusufspahiću i njegovim vernicima za nedelo koje nismo mogli sprečiti. Bog nam je svedok da smo i mi, kao i muftija, nemoćni pred đavolom koji nikada ne spava.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane