Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Poljoprivreda

Skandalozno: stotine tona zaraženog mesa, koje je Srbija izvezla u Rusiju, BiH, Crnu Goru i druge zemlje, vraćene su i prodaju ga na domaćem tržištu

Što drugi bacaju, mi jedemo

Mada je poznato da su pojedine privatne mesne industrije, poput "Matijevića", "Zlatiborca" i drugih, dobili monopol na domaćem tržištu kriminalnim poslovima, korumpiranjem vrha države i masovnim trovanjem stanovništva, to im nije bilo dovoljno pa su pokušali da svoje smeće prodaju i u inostranstvu. Rusija je odmah zaustavila uvoz 100 tona mesa iz hladnjača sremske kompanije Big Bull. Inspekcija Republike Srpske naredila je uništenje kontigenta mesa uvezenog iz Srbije kako ga mafija iz Ministarstva poljoprivrede Srbije ne bi vratila ponovo u prodaju. Uništava se i domaće povrtarstvo. Zahvaljujući Vučićevom sporazumu sa albanskim premijerom Ramom, Srbija uvozi kompletan rod paradajza iz Albanije, na štetu svojih proizvođača.

Arpad Nađ

Nedavno je stupila na snagu zabrana izvoza krava, bikova i goveda iz Srbije u sve države Evropske unije, zbog vakcinacije ovih životinja vakcinama protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože. Zbog toga je osim u EU, zabranjeno izvoziti goveda u sve zemlje osim u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. No, čak je i u ove dve bivše jugoslovenske republike, doneta odluka da se određeni kontigenti mesa hitno vrate u Srbiju.

Pre manje od mesec dana, po savetu Načelnika odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede, Budimira Plavšića, fabrika mesa Big Bull iz Bačinaca kod Šida, u Sremu, pokušala je da izveze stotinak tona svežeg goveđeg mesa u Rusiju.

Sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti mesa potpisala je Emina Milakara, osoba koju su više puta sumnjičili da namerno opstruira izvoz u Rusiju. Ceo kontigent mesa iz Big Bull-a, koji je prevožen hladnjačama preko teritorije EU, do ruskog grada Kaljiningrada je vraćen sa granice nazad za Srbiju. Rusi su ga vratili zbog prisutnosti virusa nodularnog dermatitisa. Ovo je stoti put da službenici Ministarstva poljoprivrede odobravaju izvozne kontigente za Rusku federaciju. Zbog zdravstvene neispravnosti, reeksporta i lažno prikazanih sorti, do sada su vraćani svinjsko meso, jabuke, maline, a sada je vraćeno i neispravno meso.

Plavšić se naravno napravio kao da se ništa nije desilo, a Emina Milakara je meso koje su Rusi vratili kao zdravstveno neispravno pustila u maloprodaju u Srbiji!

Plavšić je u međuvremenu otputovao na simpozijum u Kazahstan, i tamo je glumio eksperta koji se navodno razume u dobrobit životinja, domaćini su ga učtivo koliko je to bilo moguće pitali, šta je razlog stalnih opstrukcija životinjske dobrobiti u Srbiji?

Da li je istina da službenici srpskog Ministarstva poljoprivrede, namerno opstruišu izvoz mesa i druge hrane na jedinstveno tržište Ruske federacije, Kazahstana i drugih sovjetskih republika i Kine, pitali su Plavšića, u privatnom delu konferencije, posle čega je on, prema svedočenju naših građana tamo prisutnih, pocrveno. Inače u Ruskoj federaciji kruži priča da službenici Srpske Vlade namerno na sve načine opstruišu privrednu saradnju sa Rusijom i bivšim sovjetskim republikama, kako bi se EU prikazala kao jedina alternativa. Plavšićevi potezi idu u prilog ovakvim tvrdnjama.

Emina Milakare, bila je desna ruka Sanje Čelebićanin, bivše načelnice veterinarske inspekcije sve dok ova nije pobegla iz zemlje. Njeni postupci govore da je situacija alarmantnija i od one kako je Rusi vide. U pitanju nije samo opstrukcija izvoza u Rusiju, u pitanju je i masovno trovanje stanovništva u Srbiji. Iz tih razloga Milakara ne donosi Rešenje o uništenju 1,5 miliona kilograma pokvarenog mesa iz hladnjače u Šidu, već pretpostavljamo traži način da ga pusti u prodaju.

Iz Srbije je u Republiku Srpsku prošlog meseca izvezana i piletina zaražena opasnim sojem salmonele poznate po imenu Entoritidis! Ova bakterija teško umire čak i na termičkoj obradi visokom temperaturom. Iz Republike Srpske su pitali: "...Koja je ideja bila, da potrujete braću Srbe?"

Federalni organi Bosne i Hercegovine su tražili da se zaražena piletina vrati u Srbiju. Nadležni inspektor Republike Srpske koji je potpisao odluku da ona bude uništena na licu mesta, obrazložio je to ovim rečima: "...Ne možemo dozvoliti da se to vrati u Srbiju, jer tamo ima monstruma koji će je pustiti u prodaju"

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, smučila se zbog ovih skandala i crnogorskoj veterinarskoj inspektorki Mirjani Drašković koja je javno saopštila da je više desetina tona suvomesnatih proizvoda srpske kompanije "Zlatiborac", vratila u Srbiju zbog prisutnosti kancerogenog aditiva E124, te da je u pitanju aditiv za veštačko dodavanje boje mesu...

Uticaj pomenutog aditiva na zdravlje evropski stručnjaci pratili su punih deset godina. Istraživanja su pokazala da taj dodatak može imati za posledicu pad koncentracije i impulsivnost, koja negativno utiče na učenje, a utvrđeno je da su najugroženija deca od tri do osam godina. Kod laboratorijskih životinja kojima je ovaj aditiv dodavan u hranu u većim količinama, u dužem vremenskom periodu obolele su od raka: želuca, mozga, jetre...U pitanju je dodatak koji boji meso u crveno, pa je jasno zašto proizvodi "Zlatiborca" imaju tako "divnu crvenu boju"...

Umesto da napokon budu pohapšeni, smenjeni i oterani iz uprave za veterinu ljudi poput, Emine Milakare, Zorana Marinkovića, Plavšića, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović počeo je sa unapređenjima, pa je tako prošle nedelje Milakari obećao da će ona biti novi direktor Uprave za veterinu.

Inače, poslednji direktor uprave za veterinu, Nenad Petrović, koji je dužnost obavljao korektno, smenjen je pre više od tri meseca, a njegovu dužnost u međuvremenu vrši Tamara Bošković, poznata iz afere trovanja naroda sa medom prepunim antibiotika. Boškovićevoj je zbog toga do daljnjeg zabranjeno da koristi pečat ministarstva, ali protivpravna korist koju je ona omogućila pojedinim udruženjima pčelara, zloupotrebljavajući pečat dok ga je imala, toliko je velika da je već odavno trebala da bude pod istragom.

Stanje na srpskom tržištu meda je jadno, prirodnog meda gotovo da nema, skoro sav med koji se prodaje je dobijen od pčela koje su hranjene veštačkom hranom, pa se prema postojećim pravilnicima taj med ni ne može deklarisati kao prirodni. Još gore od toga je Odluka Vlade Srbije koju je potpisao Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika vlade, (u pitanju je Rešenje 05, broj 404-4829/2017, doneto 29 maja ove godine i objavljeno u službenom glasniku broj 53. na strani 78.) kojom je Vučić doslovce odobrio da neispravni šećer kristal 930 kilograma i šećer u kocki 527 kilograma bude poklonjen udruženju pčelara iz Raške, "Raška".

Med kako i Vučić priznaje u Rešenju: "Nije za humanu upotrebu, a oduzet je u postupku inspekcijskog nadzora". Prema rečima uglednih veterinara koji su ovo Rešenje čitali, ostali su šokirani. Ispostavilo se da je Vučiću sve ovo sugerisao da potpiše Dragan Glamočić, njegov savetnik za poljoprivredu, koji je vodio Krizni štab za suzbijanje Nodularnog Dermatitisa. Njegov štab je toliko loše uradio posao da se o tome i danas priča. Tako je, na primer, Glamočić propustio da obavi zaprašivanje protiv komaraca u pograničnim delovima Srbije, pa je ova bolest iz Bugarske i Makedonije, koju prenose komarci, prešla u Srbiju. Onda je Glamočić uvezao vakcinu koju nije testirala Agencija za lekove! Sa tom vakcinom je vakcinisao sva goveda bikove i krave u Srbiji, a vakcina se ispostavila nedelotvorna, zbog čega se bolest ponovo pojavila uz granicu sa Makedonijom!

Sada je u toku uvoz revakcine za nodularni dermatitis, a kada sa njome vakcinišemo goveda važiće dodatna zabrana izvoza u goveđeg mesa u Evropsku uniju.

A 1. Nedimović legalizuje GMO

Ministar poljoprivrde Srbije Branislav Nedimović, suočen sa zahtevima iz EU da legalizuje trovanje Srpskog naroda Genetski modifikovanom hranom GMO, koja će se slobodno uvoziti iz Sjedinjenih Američkih država, Argentine i Brazila. Nedimović laže javnost i tvrdi: "...Ako želimo u Svetsku trgovinska organizaciju (WTO), mi moramo neke stvari da ispunimo. Ali je pre svega važno šta misli struka, i šta misli država i narod o tome, to je najvažnije. Jako je važno da mi ovde ne pogrešimo jer samo jednom imamo pravo na odluku, ne dva puta u ovom slučaju". Naravno da narod niko ni za šta ne pita ni u ovom slučaju i da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve protiv interesa građana, samo ako im tako sugeriše Vođa. Čak i ako je uslov za članstvo u WTO masovno trovanje stanovništva.

Odluka da se legalizuje GMO hrana, napraviće velike ekonomske gubitke, jer će mo postati zemlja koja više nije kvalifikovana za izvoz prirodne hrane! Stručnjak iz kompanije "Srbija organika", Nada Mišković, tvrdi: "...Mi smo veliki izvoznik semena. U slučaju da dozvolimo GMO, pošto nemamo proizvodnju GMO semena, mi ćemo odjednom postati uvoznici, što će reći da ćemo sva sredstva i podsticaje davati za seme".

Osim računice, osim ekonomske štete treba uzeti u obzir i uticaj genetski modifikovanih organizama na zdravlje ljudi. Najveća prevra a koju će Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da progura je dozvola uvoza uz obavezno obeležavanje, što je samo prvi korak u potpunoj legalizaciji ovog otrovnog smeća. Gospođa Mišković javno pita: "...Ako je to GMO zdravo, na proizvodima gde je GMO, zašto to ne piše, zašto su zabranili da se označi?"

Podsetimao, najveći roizvođač GMO hrane je Amerika slede Brazil, Argentina i Indija. U Evropi ova hrana ima mnogo protivnika. Čak 19 članica EU zabranilo je njen uzgoj. Srbija je, barem prema postojećem zakonu, još restriktivnija - genetski modifikovani organizmi ne smeju niti da se gaje niti prodaju! Ali, restriktivni Zakoni u Srbiji na žalost nisu sprečili nelegalni uzgoj i uvoz, tako da je prisutnost GMO u ishrani Srba daleko veća od dozvoljene. Fitosanitarna inspekcija je prošle godine utvrdila da se na 10 hektara u Mačvi i Sremu sadi genetski modifikovana soja...

A 2. Država uništava male poljoprivrednike

Srpski povrtari ne mogu da prodaju svoje proizvode, jer je tržište preplavljeno sumnjivim voćem i povrćem iz uvoza. Loše vremenske prilike ovog proleća nikako nisu išle na ruku povrtarima. Međutim, mnogo više od vremena naštetile su im niske otkupne cene.

Cene domaćih proizvoda drastično su oborene zbog višestruko jeftinijih proizvoda iz uvoza, a potražnja voća i povrća iz Srbije sve je manja. Spas posrnule poljoprivrede stručnjaci vide u udruživanju po reformisanom zadružnom principu, u čemu bi, kažu, morala da posreduje država. Koja je razlika između srpskog i makedonskog paradajza? Zvuči kao vic, iako srpskim povrtarima svakako nije do šale. Jer razlika je u ceni. Povrtar iz Uba je zbog niske otkupne cene tikvica nedavno poklonio čitav rod. U Srbiji se osim makedonskog, prodaje i albanski paradajz po ceni od 90 dinara, dok cena domaćeg ide i do 160 dinara. Sve ovo možemo da zahvalimo sporazumima koje je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sklopio sa albanskim liderom Edijem Ramom.

Nešto je manja razlika između španske i domaće paprike, 100 prema 120 dinara, a drastična je kad je reč o uvoznom belom luku. Kada je kupovna moć niska, cena diktira potražnju kaže ekonomski zakon. Poljoprivrednici kažu da su im zato tezge krcate, a kantari najčešće prazni. Baš kao i džepovi.

A 3. Promoter svinjske kuge i "plavog jezika"

Uprkos Vučićevom tragikomičnom naređenju srpskim diplomatama, privrednicima i drugim državnim službenicima da u vreme kad je Francuska odbila da izruči Srbiji ratnog zločinca Ramuša Haradinaja niko od njih ne sme odgovarati ni na manje važne diplomatske upite, niti putovati u Francusku, tamo se ipak našao Načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede, Budimir Plavšić, je učestvovao na zasedanju međunarodne organizacije OIE (Svetska organizacija za zdravlje životinja - World organization for Animal Helt).

Kao učesnik konferenciju OIE, nosio je pločicu na kojoj je pisalo "Republika Srbija". Kada su ga kolege iz ministarstva upitali zašto se ne pridržava zabrane, rekao je: "...Mnogo mojih privatnih poslova zavisi od odlaska u Francusku, na zasedanje OIE. Niko ne mora da zna. I onako neću dobiti dnevnice..."

Njegova izlaganja u OIE su ocenjena kao dosadna i nestručna. Kada su ga kolege iz drugih zemalja upitale zašto se u Srbiji duže od deset godina suzbija svinjska kuga, i zašto tu "suzbijanje" nikako ne uspeva, Plavšić nije znao šta da im kaže. Inače oblast koju on vodi u ministarstvu poljoprivrede ja najgore organizovana: duže od jedne decenije u Srbiji se vakcinišu svinje zbog prisutnosti svinjske kuge. Zbog te vakcinacije zabranjeno je izvoziti svinje u Evropsku uniju. U njegovom mandatu u Srbiji su životinje vakcinisane neregistrovanim vakcinama zbog prisutnosti plavog jezika.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane