Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Ko sada caruje u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu?

Ko će oduvati duvače stakla

Privredni sud u Kragujevcu je 30. maja odbio predlog čačanske firme osnovane pre tri meseca da se nad fabrikom otvori stečaj, da se naplati Cvetan Vasilev, odbegli biznismen iz Bugarske, sada je vlasnik Staklare firma Mitona iz Beograda, u posedu Ivane Pušice, čiji otac Milorad je predsednik Nadzornog odbora i čovek od poverenja Aleksandra Vučića. Objavljujemo zapisnik sa sednice NO iz kojeg se vidi da iza propisa Staklare stoji Aleksandar Vučić, u čije se džepove trpaju pare. Zaposlene sada, na njegovu inicijativu, očekuje minimalac, otpuštanje, mada na lageru ima robe za 11 miliona evra. Nije teško zaključiti na čijem računu će završiti. U sve pljačke u Srbiji umešana je porodica Vučić

Mersiha Hadžić

ZAPISNIK sa prve redovne sednice Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla AD Paraćin održane dana 20.04.2017. godine u Paraćinu.

Predsednik NO SFS, Milorad Pušica, otvara sednicu i konstatuje da sednici prisustvuju: Svetozar Crnogorac, Zoran Vučković, Georgi Madzharov, Verica Matković, Nebojša Bogdanović, Miroslav Savić, Darko Hadžić

Na konto ovoga konstatuje da u skladu sa Statutom SFS postoji kvorum za rad i odlučivanje...

Predsednik NO izjavljuje da, pre nego se započne sa odlučivanjem po predloženim tačkama dnevnog reda, želi prisutne da upozna sa određenim činjenicama i da se to unese u zapisnik.

''Poštovana gospodo, drago mi je što smo se sastali u ovakvom sastavu. Mnoge glasine kruže fabrikom, Srbijom, a kasnije ću se sastati i sa sindikatima da ih obavestim o pravoj istini. Moj prijatelj Nikolaj Gligov me je pozvao da razgovaram sa Cvetanom Vasilevim u vezi SFS. Vasilev mi je izložio svoj stav i viđenje u vezi SFS. Tražio je pozajmicu, da mi vrati uz kamatu, ali nisam se sa tim složio, već sam samo hteo da uradim nešto po zakonu. Dostavio mi je spisak svih dugovanja SFS. Više me je interesovala budućnost fabrike. I sada se slažem sa onim što mi je rekao za njenu budućnost, a to je da za profit fabrike treba da se urade dve stvari; proglašenje viškom 350-400 zaposlenih i završetak opremanja Linije 5 kako bi se uz obuku zaposlenih završio započeti postupak pravljenja tzv. lakih boca.

U međuvremenu premijer RS, Aleksandar Vučić, javno na TV priča o SFS da su tamo kriminalci, lopovi. Posle 2-3 dana pošaljem poruku Aleksandru Vučiću da ću spasiti SFS, a razgovarao sam i sa Petrom Crnogorcem. U 5 sati ujutru me je pozvao Aleksandar Vučić iz Dubaija. Preneo sam mu razgovor sa Vasilevim i Vučić mi je rekao da će me pozvati Ivica Kojić i reći šta da se radi.Kojić me je uputio na Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo trgovine. Kao član Glavnog odbora SNS detaljno sam pregovarao sa Vasilevim.

CPR i Glas su 15.10.2015. zaključili Ugovor o saradnji, pri čemu CPR i ja nismo znali šta nas sve ovde čeka. Po ugovoru, CPR je trebalo da preuzme 55,9% akcija SFS. U više navrata sam rekao da Vasilevu treba podići spomenik ovde, obzirom šta je sve uradio, koliko investirao u fabriku.

Odgovorno tvrdim da sva dugovanja možemo izmiriti u roku od 72 sata, da nije drugih problema. U čl. 2 tog ugovora CPR Impex se obavezuje da izmiri obaveze iz priloga ugovora, nakon što Glas založi akcije SFS na CPR. Onda odjednom saznamo za pokrenut stečaj, predstečaj nad SFS, i ročište zakazano za 19.11.2015. Sud u Kragujevcu je naložio da ako do 21.11.2015. ne deblokiramo račun fabrika ide u stečaj. .. Inače, imam veliko poštovanje prema Cvetanu Vasilevu, za ono što je uložio u SFS. Nakon toga, preko Brane Delića sam obavio razgovor i tražio da mi pomogne da nađem direktora za SFS i pitao ga šta radi Dušan Matković, pošto se zna da je godinama vodio velike sisteme i mogao je svojim iskustvom da odigra veliku ulogu. Nas trojica smo se sastali i Dušan Matković mi je rekao da on ne može, ali predlaže svoju suprugu, Vericu. Brana mi je potvrdio nakon dva dana i Dušan Matković mi je rekao da ću teško sarađivati sa Vericom Matković, ona je teška, insistira da se radi po zakonu, neće da mulja, da radi protivzakonito. Ja sam odgovorio da to i tražim. Hvala joj što je prihvatila, a nismo tada znali za stečaj.

Ja sam dao reč Aleksandru Vučiću, a nije dobro da ono što ste mu obećali i ne ispunite. Imao sam problem, svi su bili protiv deblokade računa, ali je CPR dao pare. Neizmerno hvala CPR-u, bez ikakvog papira je dao pare. I spasili smo fabriku od stečaja.Na prvom sastanku sa direktorima u SFS sam tražio da mi oni dostave spisak za višak. To do današnjeg dana nisam dobio. A to je ono što je Vasilev govorio. Podsećam da su dolazili stručnjaci iz turske staklare Šišedžam, ja sam snosio sve troškove, fabrika ništa...

Onda je 16.11.2015. otvoren nad Glas (Industri) u Bugarskoj predstečaj i ne možemo da realizujemo ugovor CPR i tilas. Sudu u Kragujevcu se dostavlja punomoćje advokata Tomića da zastupa SFS, da je SFS dala jemstvo i zalog u visini od 75 milion EUR.

Od tada ja, i samo ja, bijem bitku da Glas ne ode u stečaj, jer tada Bugarska preuzima SFS. Zvanično Republika Bugarska traži 75 miliona EUR od SFS. I da sve platimo u Srbiji, ostaje taj dug. Sa Vladom Bugarske sam uspostavio odnose i potpisali smo Ugovor da otkupimo potraživanja od 71 milion EUR prema SFS (ugovor je potpisao i stečajni upravnik Korporativne banke, prethodni stečajni upravnik za Glas Industri. CPR je platio 6,3 miliona evra, zvanično pravnom timu koji zastupa Glas, konsalting timu u Bugarskoj. CPR nema nikakvo obezbeđenje za sve te pare što je dao, čak ni običnu menicu. Uvek smo tražili saglasnost od prethodnog stečajnog upravnika Glasa za održavanje sednice Skupštine i dnevni red, za odluke.

Tog 19. novembra 2015. bi SFS otišla u stečaj da nije bilo Aleksandra Vučića i CPR. Ljudi koje sam predložio u Nadzorni odbor i ja imamo pravo na naknadu, ali ni jedan član nije primio ni dinar, niti tražio za putarinu, hotel, ručak. Pripisuje mi se da sam kupio nameštaj, a moja ćerka je sa svog računa sve to platila.

Zahvaljujem se i izvinjavam Verici što sam je uveo u ovu priču. Dogovorili smo se da radi 3 godine, ali ništa nije moglo da se realizuje sa CPR-om. Nije CPR samo dao one pare, već je plaćao i za sodu.

Jednom smo bili zajedno Dušan Bajatović, Svetozar Crnogorac i ja. Dušan mi kaže: „Uplati mi za SFS 500.000 eura!", a ja sagnem glavu, računam u sebi koliko imam na računu SD Partizana. Ima 200.000 eura, pa te pare pozajmljujem CPR-u i oni uplate Srbijagas-u. Ovi članovi NO ništa loše nisu uradili za SFS.

Ja znam sve, i ko traži stečaj, i ko ide kod predsednika suda u Kragujevcu, ko u ovom momentu traži stečaj. Ako treba, mi ćemo se povući, nikome ništa nismo oteli.

27. april je dan D za stečaj u Bugarskoj.

Za moju žalost je što sam predložio Dušana Adamovića da bude član NO, a on se hvali da je to uradio Aleksandar Vučić. Adamovićeva je ideja da SFS ide u stečaj, ništa ga ne interesuje. Juče mi je Aleksandar Vučić rekao da spasim SFS. Ako CPR i ja ne uspemo da izmirimo sve, mi ćemo se povući. Sve ovo ću reći i sindikatima. Najmanji je problem da mi odemo, a svi vi na ulicu. Aleksandru Vučiću sam predao svaki dokument, a informisane su i sve institucije, i predsednik suda u Kragujevcu. Ako do 27. aprila ne uspemo, država Bugarska će preuzeti SFS.

Nakon ovoga predsednik NO izjavljuje da stavlja na glasanje predloženi dnevni red za ovu sednicu:

Predlaže, kao dopunu, da se pod razno uvrste odluka da se Verica Matković razreši, odluka da se imenuje novi generalni direktor kao i da se donese odluka kojom se imenuje sekretar SFS...Georgi Madzharov traži reč i izjavljuje da je protiv razmatranja tačke za prihvatanje ostavke od strane gen. dir. Verice Matković.

Predsednik NO nakon toga izjavljuje da se razmatra njen dopis. Razmatranje dopisa generalnog direktora Verice Matković dostavljen članovima NO 11.04. 2017.godine. Georgi Madzharov traži reč i izjavljuje: ''Nisam saglasan da se razmatra tačka kojom se prihvata ostavka Verice Matković..."

Predsednik NO: Ja sam Vericu Matković doveo u SFS, dala je maksimalni doprinos. A da li smo grešili, sigurno jesmo svi. Predložio sam joj da bude savetnik gen. direktora do kraja avgusta, kada ispunjava uslov za penziju, da pomogne da spasimo fabriku.

Nakon ovoga Georgi Madzharov traži reč i izjavljuje: ''...Obraćaću se na bugarskom jeziku, ukoliko je potrebno organizujte prevodioca iz fabrike. Pre svega, dobro je da smo svi tu da čujemo kako je šta bilo. U vezi hronologije poslovne saradnje CPR i Glas Industry, moram reći da su advokati g-dina Pušice sastavili ugovor, Glas je predlagao drugi tekst ugovora..."

Predsednik NO: izvinite, moraću da reagujem, prvi predloženi tekst smo usaglašavali, i to Kirov, ja i advokati.

Georgi Madzharov: Mi smo predlagali tekst po kome bi Glas posle plaćanja Srbijagas-u 9 miliona eur prebacio akcije SFS-a CPR-u. Drugo, CPR je trebalo da izmiri sve dugove SFS iz Priloga i u zamenu za to da Glas prebaci potraživanje prema SFS (ugovori o pozajmicama). U tom trenutku, a ni sada, Glas nije vlasnik oko 5 miliona akcija. Naišli smo na veliki otpor g. Pušice i njegovih advokata. Na kraju je ugovor zaključen u Beogradu, u tekstu kako je g. Pušica tražio. Mi smo to prihvatili iz najboljih namera za SFS. Nismo više mogli da pomognemo finansijski. Tražili smo pomoć od stranih investitora, Vetropak-a i Poalm-glasa, ali taj postupak je trebalo dugo da traje i zbog toga smo potpisali ugovor sa CPR, prvenstveno zato što smo imali uverenje da će sve dogovoreno u ugovoru biti i realizovano. Oko 44% akcija SFS bi ostalo na Glasu prilikom eventualne buduće prodaje, da bi se Korporativna banka namirila od Glasa. U trenutku potpisivanja ugovora smo imali uverenje od g. Pušice da 56% akcija neće biti problem za realizaciju ugovora. Od samog početka smo insistirali i govorili o dugu Glas-a prema Korporativnoj banci (oko 116 miliona eur), a ima i drugih dugovanja. Dogovorili smo se da se smene neki članovi NO SFS i generalni direktor. U Beogradu je i smenjen generalni direktor, kada je i potpisan ugovor. Onda je u Glas ušao prethodni stečajni upravnik, nakon samo mesec dana od potpisivanja ugovora. G. Pušica je sada rekao da je vodio razgovore sa srpskom i bugarskom vlašću i da je potpisan ugovor kojim je predviđeno da CPR otkupi potraživanje Korporativne banke prema Glas-u. Ako ima takvog ugovora, a mi u Glas-u ga nemamo, to znači da CPR može da bude vlasnik Glas-a, bez ikakvih problema u Bugarskoj. Treba samo da pokrene proceduru. Po tome, vlasnik Glas-a je vlasnik i SFS-a (oko 99% akcija). Nema nikakvih problema da se to realizuje, pa onda može da se pomogne SFS-u. Molio bih da mi g-din Pušica da jedan primerak tog ugovora, kako bi se proknjižilo u poslovnim knjigama Glas-a.

Predsednik NO: ''...Ugovor nije ovde kod mene, u drugoj je kancelariji. Radi pojašnjenja, u trenutku potpisivanja ugovora CPR i Glasa, Glas nije bio vlasnik 55% akcija SFS, vodile su se na Konzorcijum. Završio sam prenos akcija pre potpisivanja ugovora. Cvetan Vasilev i ja smo bili kod Šubare, tada direktora Agencije za privatizaciju i to završili. Rekao sam da ću uraditi zalog akcija, ali zbog predstečaja nad Glas-om ne mogu. Predlog ugovora CPR i Glas smo Cvetan Vasilev i ja u mojoj kancelariji korigovali, Cvetan je u svemu učestvovao. Imam ljudsku i moralnu obavezu prema Cvetanu Vasilevu. Dogovorili smo se da od 55,9% akcija prilikom potpisivanja ugovora za CPR bude 50%, a 5,9% a Corp Investment ima potraživanje prema SFS od 2,3 miliona eur.

Cvetan Vasilev me je molio da nađem nekog umesto Nebojše Simonovića, zakonskog zastupnika Glas- a. Cvetan je pomogao da i to potraživanje Corp Investment-a ne ode u Bugarsku. Mi, Cvetan i ja, smo prebacili Corp na Mitonu, s tim što sam odmah advokatu Filipu Matkoviću rekao da uradi da se to prebaci na Kipar i Sejšelska ostrva, a sa Kipra treba na Corp Investment.

CPR je potpisao ugovor sa Vladom Bugarske. Vi ste, g-dine Madzharov, poslali SFS-u cesiju koju SFS nije overila, znate o čemu pričam, o Riper Limitid i Glas. CPR je hteo da svoja potraživanja prema SFS sprovede u dokapitalizaciju SFS, sa bugarskom državom i vladom nećemo imati nikakvih problema ako CPR plati do 27. aprila. Mi smo spasili SFS, hvala Cvetanu Vasilevu što mi je pomogao. On je korigovao ugovor. Nije verovao da će Bugari potpisati takav tekst koji ide nama u korist, ali potpisan je. Ako direktori i svi u SFS ne prave profit, već se misli da će to neko drugi, da daje stalno pare, varaju se. Oni, direktori, treba da kažu ko je višak i koja je strategija, šta treba da se radi. Zajedno treba da spasemo SFS. Mi ćemo učiniti sve do 27. aprila da platimo. SFS je na drugom mestu u Srbiji po plaćanju poreza. Aleksandar Vučić mi je u jednom trenutku rekao da uvedemo minimalac u SFS, postoje svi zakonski uslovi za to, ali nisam to želeo.

Georgi Madzharov: Po mom mišljenju, smena generalnog direktora neće promeniti situaciju, nije rešenje. Ako vi mislite drugačije, ništa tu ne mogu.

Milorad Pušica: Možda je generalni direktor emotivan, nije želela da uvede minimalnu zaradu, ali to ću tražiti od novog generalnog direktora. Mene sada čuva policija, preti mi se smrću. Iznajmljeni su ljudi iz Bosne da me ubiju, a sve to zbog SFS. Zbog svega toga ću učiniti sve da spasem SFS, moralna mi je to obaveza.

Georgi Madzharov: Sinoć je bio sastanak akcionara Glas Industry. Ako se otvori stečaj, to je kraj. Podsećam da u SFS nije imenovam revizor za godišnji uzveštaj za 2016. godinu, a što je zakonska obaveza i trebalo još do septembra 2016.

Predsednik NO: Predloži Nadzornom odboru da se zakaže sednica Skupštine.

Svetozar Cmogorac: Videli ste u šta je sve uleteo CPR, ne znajući mnogo toga. Bez obzira na sve, kako god da se završi, ispoštovaćemo obaveze prema Glas-u i Cvetanu Vasilevu. Najveći problemi su u Bugarskoj. Inače, bio sam jako iznenađen kada sam primio poprilično uvredljiv mejl od Verice Matković, pa sam u afektu odgovorio. Verovatno ima i teških kvalifikacija. Mnogi ljudi iz fabrike su mi tražili da im pošaljem svoj odgovor. Nikom nisam. A onda se jedan sindikat odjednom uključio u pisanje, čak je došlo i do Aleksandra Vučića. Sa Vericom odavno imam neko izbegavanje, nesporazume. Glavna mi je zamerka, od samog početka, što nije, a morala je da više uradi na tržištu... Mislim da treba prihvatiti ostavku, lično se zahvaljujem, a neko iz fabrike mora da preuzme odgovornost.

Mislim da nisam zaslužio kvalifikacije koje mi se se lepe ovde. Sve što sam mislio, radio, bilo je u najboljoj nameri.

Verica Matković: Nemam mnogo toga da dodam. Trudila sam se da budem korektna prema članovima Nadzornog odbora. Vrlo je teško ovde, mnogo puta sam slala mejlove za pomoć. Ali nisam dobila odgovor, pomoć. Mnogo toga sam sada ovde prvi put čula. Glavno je da se račun deblokira, da menadžment radi u normalnim uslovima. Dopis je posledica svih mojih vapaja, a moram reci da sam sa g. Crnogorcem imala čak i bolju saradnju nego sa g. Pušicom, koji me je doveo i ispoštovao sve što smo se dogovorili. U meni je prosto puklo sve zato što je nemoguće raditi kada je račun blokiran. Cenim svaki dinar koji je CPR dao.

Mesecima se bavim mnogo bitnijim problemima za fabriku (gas, struja, soda), i promakla je realizacija obezbeđenja iz ugovora SFS i CPR. Nemoralno je da učestvujem u stečaju i zato sam tražila da se povučem. Mi smo platili koliko smo mogli, 203 miliona za struju, 100 miliona za gas. Vi koji ostajete, a malo je stručnih kadrova, mnogi zaposleni su nekorektni, mnogi čekaju socijalni program, što ne verujem da će biti, morate mnogo truda da uložite.Želim da SFS opstane, mislila sam da danas ovde završim priču.

Predsednik NO: Zamolio bih da g. Bogdanović preuzme funkciju generalnog direktora, obzirom da je već bio generalni direktor, da prihvati da bude gen. direktor. Da li neko želi da uzme reč povodom imenovanja Nebojše Bogdanovića za generalnog direktora?

Georgi Madzharov: Radili smo dosta dugo sa njim, realizovali velike investicije. Mislim da nije podoban, zato što kada smo radili investicije Glas je informisan da treba da radi te i te investicije, ali Bogdanović nije tada tražio i generalnu obuku zaposlenih na novim mašinama. U vezi usvajanja tehnologije pravljenja lakih boca, sve vreme su pričali da će se usvojiti, prvo da će SFS to sama da uradi, da ljudi imaju iskustvo, pa su počeli da traže na pomalo pomoć sa strane, a onda je likvidirana Korporativna banka i sve je stalo. Po meni gen. direktor treba da zna sve aspekte u vezi poslovanja jedne fabrike i proizvodnju, tehnologiju i finansije i prodaju, a ne samo proizvodnju. G-din Bogdanović ima bogato iskustvo u proizvodnji, ali sa starom opremom, i bogato iskustvo da radi u kriznim situacijama (embargo, blokada). Nama sada treba čovek koji zna sve.

Nebojša Bogdanović je imenovan za generalnog direktora Staklare...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane