https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Otvoreno pismo Srpske liste iz Podgorice

Predsjedniku Republike Srbije, Gospodinu Aleksandru Vučiću

Čiji novac dajete?

......

Poštovani gospodine predsjedniče,

iz Vašeg kabineta i medija u Crnoj Gori najavljeno je ''otvaranje'' Srpske kuće u Podgorici za nekoliko dana - na Vidovdan ove godine. Po načinu na koji je i sa jedne i druge adrese obrazložena ova inicijativa - shvatili smo u poodmaklom procesu realizacije, javnost je zaključila da Vi ulažete 3,4 miliona evra u jednu političku opciju u Crnoj Gori.

Vaše je pravo da imate svoje favorite u Podgorici - Demokratsku partiju socijalista i Demokratski front koji, sumnjamo, koordinišu osnivanje Srpske kuće kako bi se dodatno obesmislilo, bolje reći blokiralo rešavanje srpskog pitanja u Crnoj Gori. Koja je Vaša uloga u svemu tome - vrijeme će pokazati!

Jer, Srpska kuća ne može biti kuća jedne političke opcije, makar to bila i Nova srpska demokratija. Ne samo zbog toga što koaliciju, čiji je Nova srpska demokratija jedan od 15 konstituenata, glasa tek svaki četvrti Srbin koji izlazi na izbore u Crnoj Gori, nego i zato što guranje takvog projekta u ruke jednoj partiji predstavlja diskriminaciju ostalih Srba, njih 75 odsto, u ovoj državi.

Obavještavamo Vas, gospodine predsjedniče, da ćemo biti primorani da Vam direktno politički odgovorimo ukoliko ostanete pri svom stavu da podržavate dogovor DPS-a i DF-a o ''zadovoljenju'' cijelog jednog naroda kroz postojanje jedne kuće, makar bila krcata i poslovnim prostorima na obali Morače. U tom slučaju, pokrenućemo Peticiju kojom ćemo iznijeti zahtjev da se poništi takva jednostrana odluka kojom se unosi novi razdor među Srbe u Crnoj Gori. U toj Peticiji ćemo saopštiti i naše konkretne vrijednosne sudove o Vama, odnosno Vašoj namjeri da razvrstavate ''podobne'' i ''nepodobne'' Srbe.

Vidjećemo koliko će naših sunarodnika u Crnoj Gori dati negativnu ocjenu Vama lično zbog podrške izraubovanoj političkoj opciji koja je Srbe vodila isključivo iz poraza u poraz. A ostavićemo mogućnost da peticiju potpisuju i građani Republike Srbije, sve sa Kosovom i Metohijom, kojima otimate od usta i dajete favoritima u Crnoj Gori, kao što ste nedavno davali i favoritima u Prištini i Kosovskoj Mitrovici. Pa da se prebrojimo!

Kada se god na način na koji Vi trenutno postupate iz Beograda, postupalo sa sunarodnicima u Crnoj Gori, nije bilo dobro po srpske interese na prostoru od Pljevalja do Bara. Neka Vam prepuštanje sudbine Srba na ovim prostorima u doba Miloševića prvo Savezu komunista, pa Demokratskoj partiji socijalista, i najzad Socijalističkoj narodnoj partiji,bude za nauk, nikako za primjer. Najgore po Vas je to što Vi ovoga puta podržavate strukturu koja je najmanje tri puta slabija od SK-a, DPS-a i SNP-a u doba Miloševića, a uz to u svojim redovima ima i one koji nijesu nacionalni Srbi, koji su aktivno učestvovali u razbijanju zajedničke države i koji su pozdravili ulazak Crne Gore u NATO.

Mi Vas ne molimo za bilo što, radite kako Vam savjest i obraz nalažu. Ne molimo mi i ne zarezujemo ni proigrane saveznike iz DPS-a i DF-a koji se, i jedni i drugi, pozivaju na Vas. Vjerovatno sa razlogom. Ali, pred cijelom javnošću i Srbije i Crne Gore konstatujemo - nedopustimo je da ''gazda'' Srpske kuće bude istovremeno i potredsjednik Nove srpske demokratije, odnosno političke partije. Dakle, ako uopšte ima dileme - dilema je da li ste novac građana Srbije dali jednoj političkoj partiji u Crnoj Gori ili srpskom narodu Crne Gore. Zato tražimo da nepravdu prema ostalim pripadnicima srpskog naroda - ispravite.

Najavljujemo Vam da imamo i ostala alternativna rešenja - za početak - detaljno ćemo upoznati svaku poslaničku grupu u Skupštini Srbije, sve državne organe Srbije i medije sa činjenicom da 3,4 miliona evra sredstava građana Srbije, pod sumnjivim okolnostima izdvajate za jednu političku opciju u Crnoj Gori, što je najveći skandal od trenutka kada ste preuzeli funkciju predsjednika Republike Srbije.

Gospodine predsjedniče, zašto ova sredstva nijeste dali mučenicima na Kosmetu koji u pojedinim enklavama nemaju vode i struje, i žive ''zaštićeni'' ćebadima i bodljikavom žicom?

I - da li znate da je Demokratski front iz budžeta Crne Gore i ''drugih izvora'' u poslednje četiri godine dobio 20 miliona evra? Sa tolikom novcem nijesu se, do sada, sjetili Srpske kuće, niti su pomogli nekoj srpskoj porodici u Crnoj Gori čija su djeca primorana da uče crnogorski jezik! Najzad, njihovo političko djelovanje je čista katastrofa, janusovsko lice DPS-a, poraz za porazom, obezglavljivanje i posledično zatiranje Srba u Crnoj Gori!

Odlučite - da li ste saučesnik ili ne. Vaše pravo i - izbor!

Podgorica, 22. jun 2017

Srpska koalicija, članice: Srpska lista, Srpska stranka, Zavjetnici, Sindikat nezaposlenih, Centar za razvoj demokratije i ljudskih prava

podeli ovaj članak:

Natrag