Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

KBC Zvezdara - kuća strave i užasa

O direktoru sve najlepše

Pacijenti na KBC "Zvezdara" u Beogradu ne mogu da dočekaju preglede, jer su aparati u kvaru, zimi se smrzavaju u sobama sa kojih otpada malter, a za obroke dobijaju čašu kiselog mleka i dva parčeta hleba. Sa druge strane, direktor dr Petar Svorcan sebi redovno kupuje sve skuplje automobile, novinare koji lepo pišu o njemu i bolnici časti ručkovima u njegovom kabinetu i omogućuje im da preko reda dođu do svakog lekara, a ko ne piše kako se njemu dopada dobija batine od obezbeđenja angažovanog na crno.

Igor Milanović

Marko Dragoslavić je 21. avgusta 2017. oko 21:30 sati došao do Kliničko-bolničkog centra Zvezdara u Beogradu, jer je osećao zdravstvene tegobe. Čim je kročio u dvorište okružili su ga pripadnici obezbeđenja bolnice, angažovani preko preduzeća „VIP Sekjuriti" i nasilno ga udaljili govoreći mu da nije poželjan u toj ustanovi, a jedan od nasilnika mu je rekao kako će ga pre smestiti u grob, nego pustiti do lekara.

Pošto je Dragoslavić ranije stažirao u ovoj bolnici, znao je i sporedne prolaze, pa se kroz jedan od njih domogao šaltera gde je predao zdravstvenu knjižicu, ali su ga ljudi iz obezbeđenja i tu otkrili i opet počeli da ga vuku i udaraju. Pošto je kod šaltera bilo svedoka, za razliku od mračnog dvorišta, obezbeđenje je nesrećnog momka posle izvesnog vremena pustilo da ode do lekara. Lekar koji ga je pregledao je konstatovao spoljašnju povredu grudnog koša. Dragoslavić je i sledećeg dana došao na pregled, ali su ga tada pripadnici obezbeđenja u stopu pratili gde god da je išao i na taj način saznali da su mu prethodno veče naneli vidne povrede.

Zbog toga je neki dan kasnije Dragoslaviću na mobilni stigla poruka od izvesnog Mirka, koji se predstavio kao kontrolor obezbeđenja ispred „VIP Sekjuritia", a koji ga je pozvao da dođe na razgovor, da „utvrde kodekse ponašanja", kako je stajalo u jednoj SMS poruci. Nije poznato šta je Mirko podrazumevao pod ovim, jer je zakonom i kućnim redom bolnice već propisano šta smeju, a šta ne smeju da rade kako pacijenti, tako isto i osoblje koje angažuje bolnica, pa samim tim i pripadnici obezbeđenja.

Proganjanje Dragoslavića je počelo pre više godina, kada je on počeo u medijima da objavljuje informacije o užasnom stanju u kome se nalazi pomenuti Kliničko-bolnički centar. Posle završene prakse on je, naime, počeo da radi kao novinar, a ne kao medicinski tehničar. Njegove reportaže su zbog toga imale veliki odjek u javnosti, što nije odgovaralo rukovodstvu bolnice ni dok je direktor bila prof. dr Aleksandra Aranđelović .

Sve je postalo još gore kada je 2015. na čelo KBC „Zvezdara" došao prof. dr Petar Svorcan kao vršilac dužnosti direktora, koji je odmah na mesto načelnika odeljenja rentgenologije postavio svoju rođaku dr Tamaru Vučinić koja je postala i član Stručnog saveta bolnice. Tadašnji glavni medicinski tehničar na rentgenu nije ćutke prihvatio ovaj nepotizam, pa ga je direktor Svorcan otpustio, nakon čega je tehničar pokrenuo sudski spor i ovih dana će biti vraćen na posao. Ovo je bio samo jedan od oko 150 sporova koje protiv KBC „Zvezdare" vode zaposleni ili pacijenti. Svako ko je upoznao Svorcana tužio ga je sudu, u šali govore zaposleni.

Pošto je o svemu ovome izveštavao Dragoslavić, veoma brzo je postao neprijatelj novog direktora. Posebno mu se zamerio kada je u jednom pisanju na fejsbuku o stanju u KBC-u stavio Svorcanovu fotografiju.

Oko dva meseca pre opisanog događaja dr Svorcan je sreo Dragoslavića u krugu bolnice i pozvao ga u svoj kabinet gde mu je oduzeo mobilni telefon i tražio da budu izbrisane neke od slika koje pokazuju u kakvom ruiniranom stanju se nalazi ova nekada renomirana zdravstvena ustanova.

Posle toga je direktor tražio da mladom novinaru donesu ručak u kabinet i ponudio mu nagodbu: sve nepravilnosti koje otkrije u bolnici neće davati medijima, već njemu, direktoru, a zauzvrat će Dragoslavić moći preko reda da dolazi kod svakog lekara. Dragoslavić nije hteo da prihvati ovakav dogovor, pa je narednih dana opet u medijima počelo da se izveštava o nehumanim uslovima koji vladaju u KBC „Zvezdari". Kao kontrameru, direktor je pripadnicima obezbeđenja podelio fotografiju Dragoslavića, a neke su bile i na oglasnim tablama, kao poternice na Divljem zapadu. Tako je obezbeđenje moglo da ga prepozna 21. avgusta i spreči da uđe u bolnicu.

Na odeljenju koje vodi direktorova rođaka dr Tamara Vučinić pokvarena su dva aparata: aparat za skopijske preglede i jedan rentgen. Iako je za popravku dobijena i donacija od 200.000 dinara načelnica još uvek nije raspisala javni tender. Verovatno se „ispod žita" dogovara sa izvođačima koliki bi bio njen deo, ako im dodeli posao. Do tada, pacijenti neka se sami snalaze.

Čim je postao direktor Svorcan je sebe častio novim automobilom. Pre postavljenja je vozio Golfa 5 (registarska oznaka BG 700 IH), a nedavno je kupio novu Škodu (BG 1089 TT). Očigledno mu mešetarenje sa novcem za renoviranje bolnice dobro ide. I ne samo to.

Direktor „VIP Sekjuritia" i Svorcan su dobri prijatelji. Za potrebe obezbeđivanja objekata KBC "Zvezdara" plaća "VIP"-u, ali se deo para vraća u Svorcanov džep. Naime, Bolnica uplaćuje dogovorenu sumu za bruto plate (plata, plus porezi i doprinosi), ali preduzeće svoje radnike zapošljava na crno.

O ovome postoji ne samo snimljena izjava jednog od zaposlenih u "VIP Sekjuritiu", već i pismeno priznanje pomenutog kontrolora Mirka, koji ovaj rad na crno karakteriše kao "uobičajene greške na početku saradnje"?!?

Razlika između bruto i neto zarade prebacuje se na privatni račun direktora dr Svorcana. Dok on menja automobile kada god im se napuni pepeljara, dotle pacijenti KBC "Zvezdare" leže u memljivim sobama koje su zimi ledene,a leti vrele i za obrok dobijaju čašu kiselog mleka i dva parčeta hleba.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane