Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Građevinska preduzeća iz Beograda zagušila sudove

Razgrađivanje sagrađenog

Kako su 19 građevinskih preduzeća iz Beograda, koja su u bivšoj Jugoslaviji i celom svetu bila ugledna, danas zakrčila Privredni sud u Beogradu i više sudove brojnim sporovima, ali i mahinacijama stečajnih upravnika i stečajnih sudija .

Miodrag K. Skulić

U Privrednom sudu u Beogradu 1. septembra ove godine održano je ročište Holding korporacije Komgrap AD, na kome je postupajući sudija Natalija Pejić Kordić uspela da umiri dve stotine prisutnih poverilaca, malih akcionara i bivših zaposleni, i da, samo na njoj svojstven način, nakon nešto manje od dva sata, izabere organe stečajnog dužnika: predsednika Skupštine poverilaca i Odbor poverilaca od pet članova. Stečajni upravnik u ovom stečajnom postupku je Novak Stanić, verovatno član Srpske napredne stranke, jer ima samo 31 godinu, a rođeni je brat rukovodioca legalizacije objekata u Beogradu.

Holding korporacija Komgrap ima 5.694 akcionara. U okviru Komgrapa poslovalo je i desetak zavisnih društava, a imovina ovog holdinga, pored zgrade od 3.700 m2 na Terazijama, bila je u Makišu, Železniku, na Banovom Brdu i još desetini drugih lokacija. Ovo, ranije društveno preduzeće sa Terazija, ovih dana je premestilo sedište u Bulevar kralja Aleksandra 70, a kupio ga je Integral Inženjering, AD iz Banja Luke, koji je postao vlasnik 64,12 odsto akcija, dok razliku drže 5.603 mala akcionara, koji su pre više godina osnovali svoje udruženje za zaštitu prava malih akcionara.

Mali akcionari i neki poverioci ove Korporacije smatraju da je većinski vlasnik učinio niz mahinacija pri sprovođenju obaveznog investiranja, time što je iz Banja Luke dopremio svoje građevinske mašine i opremu, a odmah potom ih transportovao na svoja gradilišta u Bosnu i Hercegovinu, bez uplate bilo kakve zakupnine Kongrapu. Zatim da je zgradu sa četiri sprata na uglu Kosovske i Kondine ulice u Beogradu prodao svojoj firmi kćerki, uz izuzetno nisku cenu i naplatu sumnjivim potraživanjem i neopranim novcem, da nije povezao staž zaposlenima koji nije uplaćivan pre privatizacije i da je hipotekarno opteretio nepokretnosti uzimajući kredite od Nove Agrobanke, te da je znatno obezvređena imovina ovog Holdinga.

Posebno su poverioci i zaposleni koji potražuju neisplaćene zarade ogorčeni na prodaju zgrade na Terazijama od 3.700 m2 u dve licitacije, uz umanjenu cenu za 40 odsto, s tim što je prvo prodat poslovni prostor u toj zgradi od drugog do sedmog sprata, a zatim u više baraka u Makišu, a poverioci tvrde daje prodaja morala biti sprečena jer je već počeo da teče stečajni postupak.

Stečajni upravnik, kažu oni, nije sprečio tu licitaciju, iako je deset dana ranije, po istom razlogu (stečajni postupak) sprečio prodaju lokala Holdinga u Ustaničkoj ulici, a nije to hteo da spreči i za upravnu zgradu na Terazijama. Neki poverioci, posebno Ilija Ćorović, tvrde da je i prvom i drugom licitacijom upravna zgrada prodata za samo 2,5 miliona evra.

Ako je to tačno, proizilazi da je metar kvadratni na Terazijama, u srcu Beograda, prodat za oko 675 evra. Pored toga oni stavljaju primedbu i na osnovanost potraživanja po tim izvršnim sudskim presudama i traže od stečajnog sudije da za taj objekat, poslovni prostor u Kondinoj ulici u Beogradu, hipoteku na zgradi Projektnog biro na Banovom brdu i hipoteku na Hotelu u Sokobanji, preispita. Na tom im stečajni sudija, na ročištu, odgovara: sud nije istražni organ, sve što imate podnesite tužilaštvu, preko stečajnog upravnika, ili direktno...

Stečajni upravnik je izvestio članove Skupštine Holding korporacije na samom ročištu da je od nepokretnosti preostala imovina Holdinga, pored hipotekarno opterećenog Projektnog biroa i ruiniranog hotela u Sokobanji, više baraka na lokacijama Makiš, Železnik, Bežanijska Kosa, Severni bulevar. Poverioci ukazuju, na tom ročištu da nije u imovini stečajni upravnik obuhvatio potraživanje od 311 miliona dinara plaćenih Direkciji za izgradnju Beograda, za lokaciju Zvezdara, na kojoj postoje projekti za podizanje stambenog kompleksa od 14.000 m2, te da postoji dokumentacija i određena ulaganja za Kopitarevu gradinu u Beogradu za podizanje kompleksa od više desetina hiljada poslovno stambenog i garažnog prostora.

Na kraju ročišta sudija Natalija Pejić Kordić uspela je da poverioci izaberu predsednika Skupštine poverilaca Iliju Ćosovića, i pet članova Odbora poverilaca, u koji je ušao i jedan predstavnik bivših zaposlenih, koji potražuju višemesečne zarade od ranijeg kupca - Integral Inženjering iz Banje Luke.

Vođeni ovako komplikovanim sudskim postupcima, koji se često pretvaraju u istražne radnje za rasvetljavanje kriminalnih aktivnosti bivših vlasnika, Agencije za privatizaciju, koja je ugašena i sada je služba u Ministarstvu privrede, te bivših uprava, koje nastoje da njihovi ljudi budu stečajni upravnici i da se to sve zataškaju, obradili smo, samo u najavi, i ostalih 17 uglednih građevinskih preduzeća, gde stanje nije ništa jasnije od HK Komgrap.

Poslovni sistem Stankom, u stečaju

Ovaj poslovni sistem u vlasništvu je porodice Živadina Mihailovića 87,74 odsto (Živadin 50,20 Aleksandar 15,75 Milosava 14,71 i Gordana 7,08 odsto) i 61 malog akcionara sa 12,26 odsto. Imao je pre ulaska u stečaj deset zavisnih preduzeća, pa i Stankom banku, koja je otišla u stečaj. Na Banovom Brdu i Čukarici Stankom je podigao oko 800 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Nekoliko stotina stanova, pre ulaska u stečaj (07.04.2011) započeo je u Filmskom gradu, pa je ugovorom o poslovnoj saradnji taj posao nastavila Delta Legal, u vlasništvu Dragana Stevanovića, koje društvo je otišlo u stečaj. Stečajni upravnik prvo je bio Saša Radulović, a zatim po zlu u stečajnim mahinacijama poznata Andrijana Živanović. Konačno se nekoliko stotina građana počelo useljavati u svoje stanove na toj lokaciji, ali sporova ima na stotine.

KMG Trudbenik ad, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije za licenciranje stečajnih upravnika je Mihailo Koruga. Stečaj pokrenut još 25.02.2010. godine. Neuspela prodaja društvenog kapitala u postupku privatizacije izazvala je čitav niz afera, pa je stečajni postupak otpočeo 9 decembra 2011. godine, nakon poništenja ugovora o privatizaciji i neuspelog restruktuiranja.

Hidrotehnika-Beogradgradnja, AD u reorganizaciji

Posle poništene privatizacije sada je 70 odsto akcija vlasnik Registar akcija i udela, Akcijski fond 8,06 i 1.706 malih akcionara 21,94 odsto akcija. Direktor je Vasilije Marković, preduzetnik, bivši generalni direktor KMG Trudbenik. Ovo akcionarsko društvo nakon poništene privatizacije (kupac je bio Filip Cepter) otišlo je u stečaj, pa usvajanjem Plana reorganizacije već sedam godina još nije uspelo da otplati dugove, a Vasilija Marković optužuju poverioci da rasprodaje objekte i poslovni prostor bez odluke poverilaca. Najveći objekat je započeta gradnja objekta na Slaviji.

HK Rad, u stečaju

Stečajni upravnik posle afere sa Milkom Živojinovićem je Dragan Perković Stečaj je pokrenut 2002. godine. Najzamršeniji problem je izgradnja objekta kod hotela Hajat na Novom Beogradu, dok upravna zgrada od 3.600 m2 iza Skupštine Srbije, iako je više godina izložena prodaji, još ne može da se proda.

GP DOM, u stečaju

Posle poništene privatizacije u kojoj je kupac bila Ljiljana Tuševljak, ovo akcionarsko društvo je otišlo 2012. godine u stečaj. Sadašnji stečajni upravnik je Branislav Ilić. Vlasnik 73,74 odsto akcija je državni Registar akcija i udela, Akcijski fond 4,98 i 1.046 malih akcionara 21,28 odsto.

GP 7 JULI, AD

Sadašnji zakonski zastupnik Biserka Pavlović, posle raskida ugovora sa Živadinom Mihailovićem iz Stankom-a, sadašnji vlasnici su: 77,06 odsto STG Swiss Titan Group, 3,21 Živadin Mihailović, Konzorcijum 1,17, te 1.005 malih akcionara 18,56 odsto. Živadin Mihailović poveo je protiv države Srbije i njene Agencije za privatizaciju tužbu zbog raskida ugovora i dobio naknadu od oko milion evra.

GP Planum Zemun

U vlasništvu je kiparske firme Belplan Investment Lmited, preko našeg privrednog društva North Sea Finance d.o.o iz Beograda 24,94 odsto, Vojvođanske banke - Kastodi račun 23,02 i 589 malih akcionara 52,04 odsto. Zakonski zastupnik je Ratomir Todorović.

Kompanija Ratko Mitrović, AD

Ovaj holding imao je 14 zavisnih društava. Danas su vlasnici akcija: Luk Trans 24,67 odsto, u vlasništvu Petra Lukača, Žarko Dragićević 10,62 i 2.263 mala akcionara 64,71 Mitrović - Dedinje, dovele su do stečaja tog zavisnog društva, u kome je sada zakonski zastupnik Miloš Maljević.

GP Mostogradnja

Posle neuspele reorganizacije i po tom osnovu zaštie od poverilaca, od 4 aprila 2016. godine nalazi se pod nadzorom stručnog lica Zorana Ćulibrka i odlukom suda da se zabranjuje Narodnoj banci Srbije - Odelenju prinudne naplate u Kragujevcu da izvršava prinudnu naplatu sa računa ovog akcionarskog društva. Mostogradnja nikad nije privatizovana, a raznim poravnanjima vlasnici akcija su postali: Republički fond PIO 37,46 odsto, Republika Srbija 30,80 i 3.178 malih akcionara 31,64 odsto. Zakonski zastupnik je Branko Knežević.

Ivan Milutinović-PIM, AD

Više godina ovo akcionarsko društvo bilo je u procesu restruktuiranja i zaštićeno od naplate poverilaca. U vlasništvu je Slavija banke u stečaju 23,04 odsto, Beobanke u stečaju 19,15, DP 12 februar 12,09, GP Rad 8,54 odsto, dok 1.213 malih akcionara poseduje razliku od 37,18 odsto. Zakonski zastupnik je Miodrag Milojević.

Novi Autoput AD, u stečaju

Stečajni postupak traje od 2009. godine, kada je prvi stečajni upravnik bio Saša Radulović. Danas je stečajni upravnik Budimir Mrdović. Vlasnik 23,17 odsto akcija je Zidar, doo iz Negotina, dok je prestali društveni kapital 7,35 odsto, a 923 mala akcionara imaju 69,48 odsto akcija.

GP Standard, u stečaju

Vlasnik 35,33 odsto akcija je Mihailo Cerović, a 578 malih akcionara poseduju razliku od 64,67 odsto akcija. Stečajni upravnik je Gordana Drašković. Maja 2015. godine otvoren je stečajni postupak nad ovim akcionarskim društvom.

Partizanski put, doo

Današnji vlasnik sto odsto udela je državni Registar akcija i udela. Stečajni upravnik je Budimir Mrdović. Preduzeće je bilo prodato Preduzeću za puteve Beograd u vlasništvu Mila Đuraškovića, a ugovor o prodaji je raskinut.

Preduzeće za puteve Beograd, doo

Sadašnji vlasnik sto odsto je austrijski Strabeg, AG. Prvi ugovor o prodaji društvenog kapitala zaključen je sa Preduzećem za puteve Niš, u vlasništvu Mila Đuraškovića, još 23.06.2005. godine, nakon raskida tog ugovora društvo je prodato austrijskom Strabeg-u.

Hidrotehnika, AD u stečaju

Danas je vlasnik sa 84,22 odsto akcija Agronauts International Group, a 42 mala akcionara koji poseduju 15,78 odsto akcija. Stečajni upravnik je Mihajlo Gaćeša. Brojne afere su pratile privatizaciju ovog bivšeg društvenog preduzeća usmerenog na radove u inostranstvu.

Holding Energoprojekt AD i GP Napred AD

Najnovija afera koja je uzdrmala sam vrh vladajuće Napredne stranke, jer i njihove ruke u ovom poslu preuzimanja nad upravljanjem Holdinga Energoprojekt od strane zavisnog društva Napred-Razvoj, u vlasništvu Dobrosava Bojovića, te odluka Komisije za hartije od vrednosti da Napred - Razvoj, iako je vlasnik 41,17 odsto akcija Holdinga Energoprojekt, nema pravo upravljanja tom kompanijom sa svojim većinskim učešćem u akcijskom kapitalu. Poznato je da Energoprojekt ima 3.922 mala akcionara koji raspolažu sa 25,25 odsto akcija, a razliku od 33,58 odsto poseduje Republika Srbija. Nesporno je da je Napred-Razvoj, kao većinski akcionar stekao pravo na otkup akcija drugih akcionara, ali bitka se vodi u Komisiji za hartije od vrednosti koja je odbila prvu procenu vrednosti akcija Holdinga Energoprojekt (koje su ujedno i akcije njegovih sedam zavisnih društava), navodno jer je procenitelj uzeo visok procenat rizika zbog zavisnosti Holdinga Energoprojekt od države Katar, kojoj su uvedene sankcije. Posao je sada poveren novom procenitelju.

U narednim brojevima objaviti više afera iz oblasti građevinarstva, pa molimo čitaoce da nam dostave dokumentaciju koja jasno raskrinkava stečajne upravnike i stečajne sudije u ovim aferama.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane