https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

„Orlovo gnezdo" na Kopaoniku

M. Hadžić

Na Pančićevom vrhu, najvišoj tački Kopaonika, počela je izgradnja hotela. Radove organizuje Zoran Zelja Milojević, jedan od najistaknutijih vođa naprednjačkih batinaških odreda.

Milojević se predstavlja kao zvanični vlasnik hotela, za koji tvrdi da će biti kruna Kopaonika. Prema projektu, veličanstveni objekat nudiće gostima sve sadržaje potrebne za odmor - luksuzne apartmane, restoran, diskoteku, spa centar...S obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini žičare, gostima će moći da pruži više rekreativnih usluga od ostalih turističkih objekata u okolini.

Ne zna se ko je i kako odobrio izdavanje građevinskih i ostalih dozvola za podizanje tog hotela.

Pančićev vrh je, po mnogo čemu, jedinstvena lokacija. S tog vrha, koji se nalazi na 2017. metara nadmorske visine, vidi se cela Srbija. Nekada je nosio ime kralja Milana. Na predlog SANU, 1951., tamo je napravljen mauzolej u koji su sahranjeni naš slavni botaničar Josif Pančić i njegova supruga Mileva. U vreme komunizma taj region je bio zaštićen, niko nije smeo ni kolac da pobode, a ova vlast sad tamo pravi vašarište za svoje bogataše.

Iako se Zelja Milojević predstavlja kao vlasnik objekta, čak i pojedinci iz vrha Srpske napredne stranke otvoreno sumnjaju da se iza njegovog imena krije pravi, mnogo moćniji vlasnik.

- Zelja je jedan od najznačajnijih Vučićevih operativaca. Tokom svake izborne kampanje on komanduje batinašima koji uteruju strah glasačima. Onako primitivnog, nepismenog i kabastog, pri tom uvek i naoružanog, plaše se i svi naprednjaci. Zna se da ga je u Vučićevo okruženje doveo njegov dugogodišnji gazda Zvonko Veselinović. Još u vreme vlasti Borisa Tadića, Veselinović je razgranao šverc goriva na Kosovu. Pošto je Zelja imao iskustva s takvim poslom, pre rata je radio na benzinskoj pumpi u Leposaviću, dobro se pokazao i u švercu tom robom. Otkad je SNS na vlasti, Zelja se obogatio, ali ne dovoljno da podiže hotel na Kopaoniku. Veselinović upravo završava renoviranje svog hotela „Doli Bel" na zemljištu koje je kupio od Srđana Đokovića, zato se pretpostavlja da nije on pravi vlasnik hotela koji se gradi na Pančićevom vrhu. Ako ne radi direktno za Veselinovića, Zelja Milojević sigurno obavlja posao za Aleksandra Vučića, nema za koga drugog - kaže za "Magazin Tabloid" izvor iz vrha Srpske napredne stranke.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane