Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pogled iz Moskve

Ko je pucao u Las Vegasu

„Vojnik kalifata" ili „vuk samotnjak"?

U SAD, novo vanredno stanje iz serije koja se, sa strašnim intervalima, ponavlja u ovoj zemlji: Amerikanac je ubio skoro 60 sunarodnika i više od 520 ranio. U noći između 1. i 2. oktobra on je otvorio vatru iz svoje hotelske sobe po masi od 22 hiljade ljubitelja kantri muzike koji su se okupili u Las Vegasu na festivalu „Route 91". Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je incident „aktom apsolutnog zla" (obratite pažnju, ne terorističkim aktom), a razloge opisuje događaj u Las Vegasu ruski istraživač Pjotr Drjomov

Piše: Pjotr Drjomov

Uvod

Istovremeno je Islamska država (teroristička struktura zabranjena u Rusiji) preuzela na sebe odgovornost za ono što se dogodilo u „svetskoj prestonici" kocke, upravo kao za teroristički čin. Novinska agencija Amak, koja je pod kontrolom ID, takođe je saopštila da je nekoliko meseci pre ovog događaja, ubica preobraćen u islam. On je, navodno, imao borbeni pseudonim Abu Abd el Bar i kao „vojnik kalifata" odgovorio na poziv Abu Bakra el Bagdadija (lidera ID) da napadne građane koalicije „krstaša".

Iako je pucnjava u Las Vegasu bila pažljivo pripremljena (npr. pozicija za gađanje je izabrana veoma profesionalno), FBI nije ni potvrdio ni opovrgao ovu izjavu, već je izdao saopštenje u kome se kaže da nisu pronašli vezu između „pucnjave" i međunarodnog terorizma. Po oceni šerifa Las Vegasa Džozefa Lombardija, preliminarni rezultati istrage ukazuju na čin usamljenog pojedinca („vuka samotnjaka" prema policijskoj terminologiji), čiji motivi ne mogu jednostavno da se objasne. „U ovom trenutku ne mogu da shvatim šta je bilo u umu ovog psihopate", rekao je šerif.

Državne vlasti nisu smatrale da je reč o terorističkom aktu. Kao odgovor na to, ID je ponovila da je učestvovala u masovnom ubistvu Amerikanaca. Na ovaj izazov zvanični Vašington uopšte nije reagovao.

Dakle, postoje dve različite verzije uzroka zločina: akt usamljenog ubice i, u inostranstvu isplanirana, teroristička akcija. Obe verzije imaju pravo da postoje i teško je razmatrati ih odvojeno. Pre bi se moglo reći da je reč o dve strane istog problema koji SAD pokušava veštački da odvoji, kako bi prikrio verziju o ID. Tako im je prijatnije, jer ako bi priznali da je pucanje po nezaštićenim ljudima teroristički akt, morali bi da govore i o odgovornosti države za bezbednost svojih građana. Pritom je opšte poznato da su ID oni sami stvorili još krajem devedesetih godina kao instrument za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva u određenim delovima sveta. Danas ima dovoljno dokaza za to da Amerika kooridinira sva dejstva ID. Po nalogu SAD ona započinje ratove tamo gde je to potrebno. Ne treba se zato čuditi što nekakva amorfna „država" godinama ratuje sa celim svetom, a njene vlasti niko nije mogao (ili nije hteo) da pronađe, dok se u sve nije umešala Rusija.

Nedavno je list Izvestija objavio da je Rusija predložila SAD da potpišu sporazum o koordinaciji dejstava u Siriji ne samo na nebu, nego i na zemlji, ali američka strana nije prihvatila ovaj predlog.

Mogući razlog za ovakvo ponašanje Vašingtona je taj što bi Amerikanci, prema ovom sporazumu, a na zahtev ruske strane, morali da otkriju položaje delova svojih jedinica u ovom ili onom delu Sirije, a oni svakako to žele da izbegnu. Kao što je poznato, 20. septembra, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije, general pukovnik Sergej Rudskoj je izjavio da su napredovanje terorističke grupe Džabhat al Nusra (zabranjena u RF) i boraca koji su joj se pridružili sa idejom da pokušaju da opkole jedinicu ruske vojne policije u Siriji u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu, prema postojećim podacima, isprovocirale američke specijalne službe.

Još 2015. godine na internetu je bio postavljen snimak u trajanju od 44 minuta, na kome su pokazani kadrovi iz Las Vegasa, Njujorka i Vašingtona. U filmu su borci pozivali pristalice terorističke organizacije ID koji žive u SAD da izvrše napade, koristeći noževe i saobraćajna sredstva. Još tada je te pozive trebalo shvatiti kao upozorenje. Američke vlasti nisu poštovale ove pretnje i u Las Vegasu je bilo korišćeno automatsko oružje. Danas ta činjenica može da svedoči o tome da su davno prošla vremena kada su SAD u potpunosti kontrolisale islamski fundamentalizam, i da na kraju za sve mora da se plati. Preciznije, moraju da plate, tim pre što je ID izgubila 90% dohotka od nafte, a za nove teroritičke akcije potreban je svež novac.

Međutim, neposredno pre poslednje pucnjave u Las Vegasu, na račun ubice je „leglo" nekoliko velikih novčanih uloga od kockanja u kazinu, objavio je tv kanal NBS Njuz, pozivajući se na američke pravosudne organe.

Radi se o sasvim pristojnoj sumi od sto hiljada dolara. U nekim slučajevima igrao je na više od 10 hiljada dolara, a ponekad i na više od 20 hiljada - 30 hiljada. A brat „strelca" Krejg Padok kaže da je on svojevremeno bio multimilioner, te da je napravio bogatstvo investirajući u nekretnine, ali da je u poslednje vreme imao finansijskih poteškoća. Pitanje je odakle toliki novac kod čoveka koji nije više bio bogat?

Danas ID prelazi na odbranu i prinuđena je da menja strategiju. Prvi element te strategije je - teroristički akti usmereni na udaljene neprijatelje, putem akcija pojedinaca. Takođe, ID koristi iskustvo Al kaide (zabranjene u RF): primena nasilja nad civilima, kako bi se preokrenuo negativni trend na frontu. I, na kraju, treći element strategije ID predstavlja nastavak, na bilo koji način, vojne kampanje, pre svega u Siriji.

Sve tri linije nove strategije ID uočavaju se u praksi. Rast terorističke aktivnosti primetan je u celom svetu, što je, naravno, i trebalo očekivati. U aprilu je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev još jednom upozorio da terorističke organizacije pokušavaju da stvore sigurne pozicije potrebne za dalji napredak u zemljama Centralne, Južne i Jugoistočne Azije. N. Patrušev je pozvao sve zemlje sveta da ojačaju koordinaciju mera za borbu protiv teroroizma u okvirima međunarodnih organizacija. SAD su, sa svojom „antiterorističkom koalicijom", ostale gluve na pozive Rusije, što nije prvi put.

Potpuno je jasno da se danas oni trude da ID izvuku iz potpunog poraza i sa minimalnim gubicima. Ali, u Iraku i Siriji ID nema mnogo prostora za delovanje. A pitanje o tome kakav poredak će biti stvoren nakon što organizacija, koju za sada nisu uspeli da sateraju u ugao, bude u potpunosti neutralisana, do sada nije rešeno. ID i koristi tu nesigurnost i skrećući pažnju sveta sa teritorije Sirije i Iraka, „osvaja" nove regione. Direktor Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov na savetovanju rukovodilaca specijalnih službi nedavno je izjavio da su lideri Islamske države i drugih terorističkih organizacija postavili za cilj stvaranje nove svetske terorističke mreže „praktično pretrpevši poraz" u Siriji i Iraku. Rukovodstvo terorističkih grupa u tu svrhu vrši preraspodelu snaga i resursa, primetio je A. Bortnikov.

Na Bliskom Istoku ID koristi vozila sa eksplozivom, istovremeno kada je u Evropi dovoljno koristiti automobile bez eksploziva. Pritom, metod terorističke akcije u Manili je sličan napadu na noćni klub u Istambulu. Jasno je da ID odlično zna u kojoj zemlji će koga da uzme na nišan i da zastrašuje. ID, koji u Avganistanu poziva Zapad da napusti tu zemlju, u Iraku i Siriji radi na tome da isti taj Zapad doživi neuspeh i zaglavi se u blatu. S druge strane, u trenutku kada u Turskoj ili na Filipinima ID izvršava terorističke napade koji treba da zastraše turiste sa Zapada i negativno utiču na turizam, u Velikoj Britaniji oni direktno uzimaju na nišan domaće stanovništvo.

Svaki teroristički napad odigrava se u trenutku kada politička vlast zemlje u kojoj se odigrava treba da odredi svoju poziciju. Polazeći od toga da svi ti događji teraju zapadne zemlje na akciju, a druge zemlje, ka tesnijoj saradnji sa Zapadom, može se pretpostaviti da je jedan od smislova terorističkih dela ID orijentisan na sužavanje mogućnosti za delovanje Rusije.

U tom kontekstu potpuno prirodno se uzima činjenica da samo 2% političara u SAD govori protiv podrške terorizmu. S tim u vezi, nade da će ID u najskorije vreme prestati da postoji nisu realne.

SAD nastavlja da finansira ID (plata najamnicima za ubistva) uz pomoć arabijskih monarhija. A današnji svet je pun oružja, ne treba ga uvoziti ni u jednu zemlju - sve može da se kupi na licu mesta...

Jedna od najbolje naoružanih država su SAD. Ne radi se samo o dobroj opremljenosti njihovih oružanih snaga: oružje ima 90 od 100 ljudi, prema zvaničnoj statistici, u slobodnoj upotrebi nalazi se više od 270 miliona cevi. Treba primetiti da je oružje oduvek bilo jedan od najvažnijih elemenata američke slobode i, shodno tome, ekonomije. Samo prošle godine za razvoj oružja vlada je opredelila skoro 50 miliona dolara. Prema istraživanju iz 2016. godine koje je objavio Gardijan, 130 miliona „cevi" se nalazi u rukama svega 3% Amerikanaca, u tzv. grupi super-vlasnika, na svakog predstavnika te grupe „dolazi" u proseku 17 komada oružja.

U državi Nevada, u kojoj se nalazi i Las Vegas, na snazi su najblaži zakoni u SAD u vezi sa posedovanjem vatrenog oružja. Lokalni žitelji nisu obavezni da se registruju kao vlasnici takvog oružja i imaju pravo da ga nose sa sobom. Oni takođe mogu privatno da prodaju oružje. U kući „strelca" iz Las Vegasa tokom pretresa pronađeno je 19 komada oružja, u hotelskoj sobi još 23, kao i višenamensko skladište. U hotelskoj sobi bile su moćne puške koje mogu da probiju policijske pancire, kao i pištolji. Deo oružja kupljen je u Kaliforniji.

Prema podacima portala Hafington Post (septembar 2016. godine) najviše Amerikanaca gine od prostrelnih rana (rane od oružja) koje su im naneli drugi građani SAD. Liberalan odnos prema nošenju oružja u pomenutom slučaju jasno je izražen. Za poslednjih 12 godina od vatrenog oružja u Americi je poginulo više ljudi nego od narkotika, AIDS-a, ratova u Iraku i Avganistanu.

Političare „sablažnjavaju" tragedije, a niko ne kaže suštinu: u Americi oko 33.000 ljudi gine od vatrenog oružja svake godine. Tu spadaju ubistva, samoubistva i nesrećni slučajevi.

Valja reći da broj sličnih prestupa u poslednje vreme raste u svim zemljama. Još pre tri godine naučnici sa Harvarda su izračunali da se od 2000. godine broj masovnih ubistava ljudi iz vatrenog oružja povećao tri puta, sada se slični incidenti dešavaju u proseku na svaka 64 dana, za razliku od perioda 1982-2011, kada su se dešavali u proseku na 200 dana. Motivi takvih gnusnih zločina su najrazličitiji, ali na prvom mestu je - planirana teroristička akcija. Istraga koju je sproveo FBI pokazuje da nikakvih konkretnih demografskih parametara kod ubice nema. Rasa i starost ubice ne otkrivaju nikakve specifičnosti. U Americi pucaju svi i svuda. Žrtva „šutinga" (pucanja) može da bude svako. Dostupnost oružja je važan faktor, ali ne i razlog. U Švajcarskoj, na primer, stanovništvo je takođe naoružano do zuba, ali mnogo ređe se međusobno ubija. Verzija koje objašnjavaju tužnu američku anomaliju je mnogo i nijedna od njih nije konačna.

Mada, veza između količine prestupa i dostupnosti oružja ipak postoji. Brojna naučna istraživanja potvrđuju ovu vezu. Dugo se mogu citirati različiti zaključci istraživanja, ali ćemo ovde navesti samo nekoliko primera. U državi Misuri, 2007. godine, ukinute su dozvole za nošenje oružja i obavezne provere u vezi sa tim. U prvoj godini nakon uvođenja ovih mera, broj ubistava izvršenih vatrenim oružjem porastao je za 34%, kao i broj samoubistava sa upotrebom vatrenog oružja. Naučnici Univerziteta Džon Hopkins koji su radili istraživanje uzeli su u obzir i druge potencijalne faktore i pokazali da postoji jasna veza između zakonskih izmena i porasta kriminala. A kada su 1995. godine u državi Konektikat uveli dozvole za nošenje oružja i obavezne provere, broj prestupa sa upotrebom vatrenog oružja se smanjio za 43%.

Drugi primer nije iz SAD: nakon što je 1996. godine naoružani čovek u Australiji ubio 35 posetilaca kafića, sprovedena je reforma u okviru koje je zabranjeno nekoliko tipova oružja. Osim toga, vlada je otkupila 650.000 komada oružja od stanovništva, izvršivši i masovnu konfiskaciju oružja. Sedam godina nakon uvođenja ovih mera, nivo ubistava se smanjio za 42%, a samoubistava sa upotrebom vatrenog oružja za 57%.

U SAD zbog „oružanog lobija" ne donose elementarne mere koje bi mogle da smanje broj tragedija koje su u vezi sa dostupnošću vatrenog oružja. Kao što je poznato, da bi se kupio pištolj, u većini država nije potrebno prolaziti čak ni elementarne (najosnovnije) provere.

Štampa piše da se predsednik SAD Donald Tramp koji, uzgred, predstavlja interese upravo „oružanog lobija", nikada nije zalagao za pooštravanje zakona koji se odnose na nošenje oružja, smatrajući da je „najbolji način da se bori protiv lošeg momka sa oružjem taj da se oružje da većem broju dobrih momaka".

Zanimljivo pitanje je da li se ova teza odnosi i na „umerene momke" iz antiasadovske opozicije u Siriji. Ima osnova za pretpostavku da postoji određena veza između širenja terorističkih mreža i dohodaka američkog lobija od slobodne prodaje oružja. Ali, u svakom slučaju, u Las Vegasu ne samo da se desilo najmasovnije ubistvo u savremenoj istoriji SAD, već i najveći, po mom mišljenju, teroristički akt Islamske države na teritoriji SAD.

Ranije je najkrvaviji napad u vreme masovnog događaja bila pucnjava u američkom gradu Orlandu (država Florida) u junu 2016. godine. Omar Matin, 29-godišnji Amerikanac, sin imigranata iz Avganistana, pucao je po posetiocima u noćnom gej klubu. Rezultat: poginulo je 49 posetilaca i zaposlenih, a još 58 ljudi je ranjeno. Napadača je likvidirala policija tokom napada. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

A sada, najvažnije. Donedavno, statistika o žrtvama terorističke pretnje koja se nadvila nad Ameriku i postala razlog upada u Irak, Avganistan, Libiju, govori o tome da su domaći američki džihadisti u proseku za godinu dana ubijali 9 ljudi, imigranti-takfiristi koji pripadaju radikalnoj islamskoj ideologiji - dva čoveka, a pripadnici ekstremno desničarskih radikalnih struja - pet. Pritom, 11 od 20 masovnih ubistava koja su se dogodila u poslednjoj deceniji, dogodila su se u Americi, a 87% ispitanika u SAD podržava korišćenje vatrenog oružja za samoodbranu u granicama svog doma, a dve trećine i na javnim mestima.

„...Potrošili smo više od trilion dolara, doneli bezbrojne zakone i potpuno smo posvećeni sprečavanju terorističkih napada na našu zemlju. Ipak, naš Kongres sprečava čak i prikupljanje podataka o tome kako možemo da smanjimo smrtnost od vatrenog oružja. Kako je to moguće", rekao je predsednik SAD Barak Obama nakon što je 1. oktobra 2016. bivši student ubio devetoro ljudi u koledžu u gradiću Rozberg (država Oregon), da bi potom poginuo u sukobu sa policijom. Izgleda kao da je ID do nedavno štedeo Ameriku.

Internet portal Hafington post objavio je materijal posvećen uzrocima smrtnosti na teritoriji Rusije. Rezultati koji su u vezi sa terorističkim pretnjama ne nalaze se među glavnim razlozima, što svedoči o zadovoljavajućem radu specijalnih službi i oprezu građana. To je upravo ono čega nema dovoljno u Americi.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane