https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

Prilozi za srpski nacionalni program

Zoran D. Milojević

Novembar 1998. godine je hitao ka Svetim Vračima i Đurđicu, obasjan suncem sa snagom iz dana Gospojine! Restoran "Mali golf" je bio pun, ni za jednim stolom nije bilo praznog mesta. Uz dva spojena stola sedeo sam u društvancetu u kome su bila i moja dva prijatelja, pesnik i političar Milan Komnenić i pevač Milan Babić.

Pričali smo oduševljeni sjajnom izvedbom pesme "Igrale se delije" koju je prethodne večeri otpevao na RTS-u. Bio sam srećan što smo dobili i trećeg umetnika uz Cuneta i Tozu koji sjajno izvodi ovu pesmu. U jednom trenutku Milan Komnenić me pogleda:

"Bili smo pre neki dan kod Slobe"!

"Ko to", upitah?

"Vuk, ja i još trojica iz SPO-a"!

"Zbog čega ste išli"?

"Hoće da uđemo u saveznu vladu Mome Bulatovića! Vuk da bude prvi potpredsednik, a ja ministar informisanja"!

"Šta ste vi odgovorili"?

"Protiv njegove slatkorečive elaboracije o čuvanju nacionalnog i državnog interesa na Kosovu i Metohiji, nismo imali argumenata"!

"Šta hoće sa Kosovom i Metohijom"?

Milan Komnenić se nagnu ka Milanu Babiću i meni:

"Zapad će nas u proleće bombardovati"!

"Ne sumnjam", rekoh, "evroatlanske karte se mešaju, a nas nema za stolom, već smo na stolu"!

Milan Komnenić ne reče ništa, ali ja nastavih:

"Ako postaneš ministar, što ne predložiš Slobi da raspiše opšte izbore"?

"Izbore", iznenadi se Milanče?

"Zamisli situaciju", počnem, "izađe Sloba pred narod i da izjavu da želi izjašnjavanje naroda kuda i kako će dalje i Srbija i SR Jugoslavija? Uz to javno pozove Rugovu da Šiptari izađu na izbore! Iste večeri na RTS pusti Vuka, Đinđića, Koštunicu, Šešelja, Čanka i ostalu opoziciju da kažu sve što imaju"!

"Aha", zainteresovao se Milan Komnenić, "ali, valjda ti je jasno da Sloba ne razume da je najveća vlast vladati sobom"!

"Probaj, Srbine", navaljujem, "možda ga ubedite da pristane? Izbori bi bili adut da se razvodni mrštenje NATO-vaca na Slobu i Srbiju, Šiptare bi naveli pred svršeni čin da jasno pokažu da li sve čine zbog ljudskih prava ili sve čine zbog otceoljenja od Srbije"?

"I ja mislim", progovori i Milan Babić, "da bi izbori bili rešenje"!

Milan Komnenić nije dalje ništa pitao. Sledeći put sam ga sreo početkom februara 1999. godine kad je već bio ministar u Saveznoj vladi.

"Jesi li pričao sa nekim iz SPS-a o izborima", ljubopitljiv sam?

"Ne budi naivan", odmahuje rukom!

"Sloba ne sme na izbore, imao bi najviše dvadesetak odsto"!

"Ja mislim suprotno! Da je bio pametan, raspisao izbore, pustio opoziciji na volju da govori i obećava što hoće, Sloba bi dobio šezdeset odsto glasova"!

Milan Komnenić se nije složio sa mnom!

Sledeći put smo se sreli 2002. godine. Nisam želeo da pričamo o onome što sam mu predlagao tri godine ranije. U jednom trenutku mi je rekao: "...Pričao sam sa mnogima o onom tvom predlogu! Gotovo svi su prvo odbacivali, a onda bi, razmislivši, rekli da to nije bila loša ideja"!

Danas, kada razmišljam o tome, znam, pre svega, da sam u to vreme bio samo TV zabavljač, popularni lik iz TV komedije, ali van toga niko i ništa! Čak ni moji prijatelji iz naučno-prosvetnih i kulturnih krugova, verovatno su moje ideje smatrali šarlatanstvom!

A ja sam tada pevao:

"Šala, lala, sve je šala,

Nijedan klovn nije budala"!

Više nisam klovn, pišem romane koji su ocenjeni kao "teška literatura", pišem kolumnu za novine od kojih mnogim "pametnjakovića" mrkne svest!

Sada su stvarni klovnovi na sceni i počinju priču oko Kosova i Metohije! Koriste termine: "Albanci", "Kosovska vlada", "Kosovo" (bez Metohije!) i tako dalje! Hoće da se dogovaraju šta dalje sa Kosovom i Metohijom?

Pritom, stalno ponavljaju kako smo "mali narod i mala država"! Da se to pitao knez Lazar, Karađorđe ili Čiča Draža, danas bi Srbi živeli u Obrenovićevskoj Srbiji koja se prostire u trouglu Beograd-Niš-Kragujevac! Preko Drine, Save i Dunava Srba ne bi bilo!

Šta nam valja činiti?

Savetujem svakog onog koji tvrde da smo "mali narod i mala zemlja" da ode na grob Milunke Savić i neka izgovori ovu konstataciju! I da svi Srbi 11. novembra na Dan završetka Velikog rata odu na neki od grobova Solunaca i izgovori: "Srbi su mali narod i Srbija je mala zemlja"!

Pa, ako smo Srbi...?!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane