Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Polemika

U vezi insceniranog sudskog procesa protiv Akademika Burovića

Jezik dokumenata

Danilo Dančetović

Prije nekoliko dana Enverovac Dashnor Kaloçi, izjavljeni neprijatelj akademika, prof. dr Kaplana Burovića, pošto je objavio ništa manje već dvije knjige falsifikata protiv njega, u dnevnom listu Tirane Gazeta Shqiptare, od. 16.X.2017, objavio je i dopis pod naslovom "Kaplan Resuli Enveru: Uzmite me u vašu odbranu, žrtva sam UDB-e", kojim nastavlja sa svojim falsifikatima protiv našeg Akademika još u samom naslovu njegovog dopisa.

Akademik Burović mu je odmah, još sutradan, oslanjajući se upravo na dokumenta koja prilaže faksimilno D. Kaloçi svom dopisu, odgovorio i dokazao da D. Kaloçi intrigira i laže, falsifikuje. Tu je i faksimil pisma poslato Enveru Hodži iz zatvora u Tirani, prije osude, gdje on nigdje ne piše da je " žrtva UDB-e", već naprotiv - optužuje albanske vlasti da su ga od prvog dana prispeća u Albaniju kao politički emigrant stavili u policijsku obradu i svakako provocirali da učini koji zločin (provocirali su ga da ubije i ženu i djecu), kako bi imali čime da opravdaju njegovo hapšenje, a pošto im nije uspjelo da ga živog predaju u ruke UDB-e, koja im ga tražila kao uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa na rang ambasada. Akademik Burović, još pod istragom, otvoreno ih optužuje za saradnju sa UDB-om, za što i sâm D. Kaloçi je prinuđen da prizna : "...Gjë e cila as më pak dhe as më shumë ishte një akuzë tejet e rëndë që behej prej Resulit, që indirekt implikonte Sigurimin e Shtetit me UDB-në, në një bashkëpunim të tyre" (Stvar koja ni manje ni više bila je jedna sasvim teška optužba ovog Resuli-a, koji je indirektno implicirao albanski Državni Sigurimi sa jugoslovenskom UDB-om u njihovoj saradnji protiv njega), a što je u suštoj suprotnosti sa falsifikatom da je tobože " žrtva UDB-e ", jer je bio kao rijetko ko drugi u otvorenom neprijateljstvu i borbi protiv UDB-e i klike Josipa Broza Tita, a ne njihova " žrtva ". Žrtva je bio albanskih vlasti, koje su mu zabile nož u leđa.

Činjenica je neosporna da se Akademik Burović afirmirao u Albaniji kao glavna ličnost jugoslovenske političke emigracije, sa istaknutom aktivnošću protiv socijal-fašističke klike Tito-Ranković, koja je uzurpirala narodnu vlast i proletersku diktaturu pretvorila u svoju i ličnu diktaturu Josipa Broza. Do tada je Akademik objavio tri knjige demaskiranja : roman IZDAJA (1965, drugo izdanje 1967, treće 1992, četvrto 1997, peto 2010), zbirku pripovijedaka ODJEK KORABA (1968) i novelu ZMIJA (1969).

Upravo zato je klika Josipa Broza, za uspostavljanje diplomatskih odnosa, i postavila uslov kliki Envera Hodže likvidiranje Akademika Burovića i povlačenje iz cirkulacije njegovih djela. Ne samo što se apsolutno niko drugi nije uhapsio prije, već i ambasador Jugoslavije Jovan Pečenović stiže iz Beograda u Tiranu samo nekoliko sati poslije hapšenja Akademika. Sutradan, umjesto da pišu i govore o hapšenju Akademika, albanska medija su pisala i govorila o uspostavljanju diplomatskih odnosa Albanije sa Jugoslavijom na rang ambasada. Tako je svima postalo jasno zašto su uhapsili Akademika Burovića, samo ne (ni dan-danas !) i Dashnoru Kaloçi, iako je svijestan da je poslije uspostavljanja tih diplomatskih odnosa počeo pogrom nad jugoslovenskom emigracijom. Hapšenje Akademika Burovića je bilo opomena svima (U prvom redu samoj jugoslovenskoj emigraciji !) što ih čeka ako se usude da bilo koju riječ izuste protiv nove politike Envera Hodže prema Titu.

Pismo Akademika Burovića, koje se po drugi put donosi faksimilno od albanske štampe, zaslužuje detaljnu i strogo-objektivnu analizu, što ćemo i učiniti prvom prilikom. Sada ćemo se zauzeti samo analizom bilješke Hysni Kapo-a, član Politbiroa i sekretar CK " komunističke " Partije rada Albanije, koje D.Kaloçi donosi faksimiljno, izvedeno iz Centralne državne arhive Albanije.

Prevod: Kaplan Resuli - Odred 313 Tirana (Zatvor u Tirani)

Drugu Hysni

Traži da se uzme u zaštitu od druga Envera i da se rastereti od optužbe koju su digli protiv njega. Nalazi se uhapšen i predata mu je optužba za izlazak pred sud. Kako hapšenje tako i optužbu naziva ih nepravnim i bez nikakvih osnova. Kaže da nije izvršio nikakav zločin i da ono što mu se atribuira su inscenirane intrige. Moli da se odredi jedna komisija da preispita njegov problem, jer će sve izaći onako kako misli on. Kaže da njegovo kažnjavanje imaće poslijedica za albansku državu i naročito za problem Kosova (Podvukao,- DD). Misli da u ovom insceniranom problemu treba da ima prst UDB-a. Ovo je pismo napisala Vangjelo Sotiriadhi, sekretarica Hysni Kapo-a. Kako vidite na faksimilu, na dnu tog pisma, svojeručno, Hysni Kapo je dodao: drug Enver se ne bavi pitanjima uhapšenika.

Pismo da se da na uvid drugu Kadri (Ministar Unutrašnjih poslova.- DD) i da ostane u arhive bez da mu se da odgovor (Podvukao,- DD). Pošto njegovo pitanje imaju organi pravosuđa i neka ga proslijede oni do kraja, neka objasne istinu. Hysni Kapo, 20/V/1971.

U Albaniji je tada postojao zakon da se jedno pismo, koje stiže na pogrešnu adresu, proslijedi na tačnu adresu i da se o tome obavijesti autor, kako bi znao od koga treba da čeka odgovor. Da možda ministar Kadri Hazbiu nije bio taj koji je zadužen za pisma uhapšenika?! Ako je bio taj, zar nemamo ono što je u našem narodu od vremena okarakterisano sa "Kadija te tuži - kadija ti sudi!"?!

Po zakonu, imao ili nemao pravo autor pisma, njemu treba dati odgovor. Ali, kako vidite, ova visoka partijska ličnost (Poslije E.Hodže i Mehmet Shehu, Hysni Kapo je bio ličnost Br. 3 Albanije) naređuje da mu se ne da odgovor. Zašto ?! Zar nam ovo ne dokazuje da je hapšenje Akademika Burovića odlučeno u sami vrh PRA, u tijesnoj vezi sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Josipom Brozom Tito, a ne u vezi kakvog zločina koji je napravio Akademik. Tako su i organi pravosuđa instruirani i naređeni da insceniraju sudski proces, da ga tobože i kazne zato što je činio "neprijateljsku propagandu" (U optužbi su mu napisali da je u Albaniji predstavljao "političku i ideološku diverziju" !), pa i zato što je "kritikovao Ismaila Kadarea", a ne zato što su to albanskim vlastima tražili Tito sa njegovom klikom kao uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Po uspostavljanju "demokratije" Akademiku Buroviću je zvanično priznata puna nevinost od Albanskog parlamenta, dok se od albanskih (enverističkih i "demokratskih" !) vlasti nastavlja njegovo proganjanje, i to - kao da je bio agent UDB-e, iako u optužbama protiv njega UDB-a se nigdje i ne spominje. Tako albanski agenti UDB-e optužuju Akademika Burovića za agenta UDB-e. Što je istina, Akademija nauka i umjetnosti u Prištini, u svojoj enciklopediji Kosovo (Priština 2012) priznaje da je Akademik Burović "komunizam Envera Hidže nazvao banditski komunizam, što ga je skupo koštalo".

Od posebne je važnosti što je Akademik Burović stavio na znanje još 1971.godine, i to iz zatvorske ćelije (!), da će i njima skupo koštati ako ga budu kaznili nevinog. Ili im nije skupo koštalo, pa i nastavlja da im to košta ?! Do danas niko nije demaskirao kliku Envera Hodže kao on. Banditski komunizam! Činjenica je neosporna da se Akademik Burović od jednog jugoslovenskog emigranta u Albaniji, koji je bio angažovan u borbi protiv titoizma, protivzakonskim tretmanom, provokacijama i monstruoznim sudskim kaznama, monstruoznim zločinima prema njemu i njegovoj porodici, ženi i maloljetnoj djeci, pretvorio u ličnost Br. 1 borbe albanskog naroda za slobodu i demokratiju, a protiv socijal-fašističke klike Envera Hodže. Bezbrojnim dokumentima, činjenicama i izjavama, preko svega tretmanom, i sami Enverovci su ga od vremena, još dok je Akademik bio u ćelijama monstruoznog zatvora u Burelju i posebno poslije spasa iz tog stratišta, nazvali Mandelom Albanije, pa i istakli, priznali ga za svog neprijatelja Br. 1.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane