Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Ko je odgovoran što dva miliona Beograđana pije vodu opasnog kvaliteta

Umreti od žeđi ili od zaraze

Beograd je glavni grad Srbije i najveći urbani centar u regionu i jedina je evropska prestonica koja nema svoj sistem reciklaže otpadnih voda. No, ima i gore od toga. Beogradski vodovod, to strateški najdelikatnije preduzeće, vodi čovek koji ne zna ništa o svom poslu. Zbog toga se i desilo da su ovih dana pojedini građani preminuli zbog opasnih bakterija koje se nalaze u pijaćoj vodi. Ali, kakvu vodu piju Beograđani i ko je "zaslužan" za opasnost da se zbog toga raširi pandemija bolesti izazvanih bakterijama otpornim na sve vrste antibiotika, na šta su upozorili stručnjaci renomirane danske kompanije, koji su nedavno posetili beogradsku fabriku vode na Makišu?

Piše: insajder H2O

Četvoro Beograđana je preminulo u protekle dve nedelje jer im je organizam napadnut bakterijama rezistentnim na antibiotike, a prema rečima sagovornika Magazina Tabloid, ovaj zdravstvenim problem bi mogao da zadesi mnogo više ljudi jer je prisutnost antibiotika u vodi iz beogradskih česmi velika. Nedavno je direktoru Beogradskog vodovoda Draganu Đorđeviću (inače bivšem radniku Elektrodistruibucije!) predočen problem:

''...Hrvati su pustili toliku količinu antibiotika u gornjem toku Save, da je sada koncentracija tih lekova i u našem delu reke sto puta veća od dozvoljene i nastavlja da raste. Šta da radimo, s obzirom da su antibiotici i u podzemnim vodama, preko kojih su dospeli u vodovodnu mrežu''

No, kako je Đorđević ograničenih mentalnih sposobnosti, kada je čuo pitanje, a, po svoj prilici, nije uopšte razumeo u čemu je problem, njegov odgovor je zbunio stručnjake zaposlene u Beogradskom vodovodu:

''...Dodajte više hlora, tako da što manje tih antibiotika bude u česmama'' - odgovorio im je direktor Vodovoda Đorđević.

Ovakva "strategija" je više nego opasna, jer hiperhlorisanje, kako su Magazinu Tabloid objasnili stručnjaci sa kojima smo razgovarali, taj problem ne može rešiti.

-Veće doze hlora zaista donekle mogu smanjiti prisutnost svega opasnog u vodi, ali samo hiper hlorisanje, izaziva oštećenja želuca kod konzumenata, i niz drugih zdravstvenih problema. Sve smo to pokušali da objasnimo Đorđeviću, ali on je poludeo i počeo da viče na nas. Rekao nam je - "...Šta hoćete moram da se vidim sa Dancima, a vi mi ovde trošite vreme. Nemojte da me zajebavate, ja treba ovde sebi da namlatim lovu, a ne da se bavim zdravljem nacije! Ima ova država valjda Ministarstvo zdravlja!", rekao nam je - pričaju oni koji su o svemu obavestili i vrh Srpske napredne stranke, ali se kažu do zaključenja ovog broja Magazina Tabloid ništa nije dogodilo.

Priča se i da Đorđević uspešno izvlači novac iz Beogradskog Vodovoda, i viškove para šalje u "crne izborne fondove SNS-a". Kažu to je i razlog što ga Vučić još nije smenio sa mesta direktora Vodovoda. Za to vreme Hrvatski stručnjaci Instituta "Ruđer Bošković" utvrdili su da je u reci Savi u Hrvatskoj procenat antibiotika 100 puta veći od dozvoljenog, dok su nadležni iz Srbije, bili primorani da fingiraju izveštaj kako se javnost ne bi "previše" uzbuđivala.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je čak rekao da su redovne kontrole pokazale da je prisustvo antibiotika u reci Savi tri do četiri puta manji od dozvoljenog i da nema opasnosti!

Ono što je novinarima promaklo je onaj deo njegove izjave u kome on kaže da postoji nivo antibiotika koji je dozvoljen u vodi!

To je činjenica koja se od srpske javnosti krije, jer samo prisustvo antibiotika u vodi je i razlog što je u Srbiji povećano prisustvo bakterija rezistentnih na antibiotike i što godišnje nekoliko stotina Srba umire jer njihov organizam, napadnu bakterije protiv kojih nema leka!

Velika je upotreba antibiotika u hrani za životinje kao i kod ljudi, je i dovela do ovako katastrofalne situacije, ali antibiotici nisu do sada bili u većoj meri pristutni u vodi iz česme, a to se dogodilo nakon što su iz hrvatske farmaceutske industrije u Savu puštene hiljade tona antibiotika...Hrvatski stručnjaci na čelu sa dr sc. Nikolinom Udiković Kolić tvrde da se u Savu ispuštaju visoke koncentracije makrolidnih antibiotika, što direktno utiče na povećanu količinu bakterija u reci koje su otporne na antibiotike.

"...Uzorci otpadnih voda nastalih iz proizvodnje pokazali su prisutnost makrolidnih antibiotika od 100 do 1.000 puta većim koncentracijama nego u komunalnim otpadnim vodama. Povećanim unosom antibiotika u životnu sredinu remeti se prirodna ravnoteža, budući da antibiotici utiču na razvoj rezistencije među bakterijama, uključujući i ljudske patogene, što predstavlja i rizik za zdravlje ljudi", preneli su ranije hrvatski mediji navode stručnjaka iz Instituta "Ruđer Bošković".

Ambasador Danske, Njegova ekselencija Anders Kristijan Hougor i renomirane danske kompanije posetili su proizvodni pogon na Makišu. Cilj posete zvanično je bio upoznavanje sa poslovnim planovima i ciljevima Beogradskog vodovoda i kanalizacije, kao i sa izazovima sa kojima se Vodovod svakodnevno susreće.

Prava istina je da je ambasador Danske imao zadatak da utvrdi kolika je stvarna prisutnost antibiotika u beogradskoj vodi, jer kako danski stručnjaci sumnjanju iz Srbije bi se mogla raširiti pandemija bolesti izazvanih bakterijama otpornim na sve vrste antibiotika.

Danci su ponudili i pomoć, ali su zgađeni činjenicom da direktor beogradskog vodovoda Đorđević, novac ovog javnog preduzeća krade za sebe i stranku koja ga je postavila. Danci su ponudili ("Mi ćemo platiti da imate ispravnu vodu samo da se ne desi neka pandemija") ali uz molbu da se novac koji oni obezbede ne pokrade i ne potroši na druge namene. Ali, ko će da spreči Đorđevića da ne pokrade sve donacije?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane