Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

O tome se (ne)govori

Šta će se u budućnosti dešavati sa KFOR-om na KiM i kakav zadatak ima Nikola Dučić, novi komandant ove vojne formacije?

Povratak u domovinu

Vojni krugovi u komandi NATO pakta u Briselu, već duže vremena tretiraju KFOR na Kosovu i Metohiji kao "zaboravljenu" vojnu formaciju, koja nema nikakvu ozbiljnu svrhu. Šta o tome misli sadašnja vlada SAD, na čelu sa predsednikom Trampom i vojnim krilom njegove administracije, pokazalo se činom dovođenje američkog Srbina, Nikole Dučića na mesto komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok. Vučiću i njegovoj političko finansijskoj mafiji nikako ne odgovara "status kvo" na Kosovu i Metohiji, jer je spreman da odmah prizna postojanje još jedne albanske države na Balkanu. Trampovoj administraciji, a i Moskvi, odgovara zamrzavanje konflikta u ovoj srpskoj pokrajini. I na ovom primeru, vidi se dolazak brzog kraja jedne naopake politike prema KiM, vođene iz Brisela i Berlina a čija je Vučić personifikacija.

N. Vlahović

Američki vojni portal, "Stars end strajps" (Stars and stripes) zvanično glasilo američke vojske i istoimene novine, u jednom od poslednjih brojeva osvrnuli su se na okolnost da se jedan američki Srbin, pukovnik Nikola Dučić, našao na poziciji šefa komandanta KFOR-a na Kosovu i Metohiji, tačnije na čelu Multinacionalne borbene grupe - Istok, u koju ulaze i vojske Poljske, Rumunije i Turske, nakon što je službovao u Ukrajini, na poziciji komandanta MBG-Ukrajina.

Portal i novine "Stars end strajps" opisuju kako se pukovnik Dučić našao u sred "...jednog od najbeskrupuloznijih etničkih konflikata u Evropi", te da se među kosovsko-albanskom većinom pojavio strah da će ovaj Amerikanac srpskog porekla stati na stranu svojih sunarodnika. Istovremeno, konstatuje se da je to jasan signal da Vašington želi da izazove "veći nivo kompromisa na Kosovu u mirovnim razgovorima sa Srbijom".

Dana 28. marta, dok je Aleksandar Vučić pravio cirkus sa svojim "posilnim", generalom Ljubišom Dikovićem i dva aviona koji su kružili nad Preševom do administrativne granice sa Kosovom i Metohijom, KFOR je sa potpisom pukovnika Nikole Dučića izdao saopštenje da "vrši očekivane provere", a nadležnima u Srbiji tim putem je skrenuta pažnja da Multinacionalna borbena grupa Istok štiti "sve građane Kosova". Dučić je, prema informacijama lokalne administracije iz Gračanice, dao posebna uveravanje da su Srbi "kao i drugi građani Kosova bezbedni".

Dučić je nuklearni inženjer sa Univerziteta Merilend i američki vojnik sa 29 godina radnog staža u vojnoj službi. Tokom obrazovanja uvek je isticao svoje duhovno poreklo, pravoslavnu veru, kao i njegov rođeni brat Đorđe koji je svakodnevno na ispomoći u srpskoj pravoslavnoj crkvi u San Dijegu (crkva Svetog Đorđa). Javnosti u Srbiji je manje poznato da je porodica Nikole Dučića, nakon brojnih zahteva, pomogla da se 2000. godine, posmrtni ostaci pesnika i njihovog daljeg rođaka Jovana Dučića, prenesu iz Amerike u rodno Trebinje, onako kako je to čuveni pesnik i ostavio u amanet! Zanimljivo je da su Dučići, Nikolini rođaci (stric Janko, pre svega), doveli u Beograd i američkog pilota-veterana, Miltona Frenda, koji je u procesu rehabilitacije svedočio kako ga je Ravnogorski pokret spasao za vreme Drugog svetskog rata. Važno je napomenuti da je vladika Nikolaj Velimirović za života bio u prijateljskim odnosima sa porodicom Dučić, te da je Nikolin ujak Vaso Kurilić (koga su tamo zvali Robert) bio major američke vojske koji je poginuo na ratištu u Vijetnamu.

Pre dve godine, pisac Dušan Babac, koji je skupljao podatke za knjigu "Srbi-američki ratni heroji", došao je u kontakt sa Nikolom Dučićem kako bi upotpunio sliku o ljudima našeg porekla u vojnim snagama SAD. Nedavno se Babac osvrnuo na njegovu ličnost i rekao je između ostalog i to da je Dučić "...pre svega Amerikanac, ali je za razliku od mnogih njegovih kolega svestan svog srpskog porekla".

Šta će se dešavati sa KFOR-om u budućnosti na Kosovu i Metohiji, to je ovih dana bila i jedna od tema u američkom Kongresu ali i u glavnom štabu NATO-a u Briselu, gde se misija Kfora već duže vremena ironično naziva „zaboravljenom brigadom", a neke od članica čak traže da KFOR bude i sasvim rasformiran, da trupe budu preseljene u kritičnije misije, poput one u Avganistanu.

Čak su i pojedini pripadnici ovog multinacionanog vojnog sastava koji su nedavno došli na Kosovo i Metohiju bili začuđeni što američka vojska i dalje ima misiju na tom području.

Kfor je ponovo došao u centar pažnje pošto je za komandanta Međunarodne borbene brigade Istok i šefa baze Bondstil imenovan Nikola Dučić. Već prvih dana, lokalnoj javnosti je stavio do znanja nekoliko kratkih, vojnički izgovorenih činjenica: "...Kfor je ovde radio u korist svih. Jedan od osnovnih principa Kfora je nepristrasnost. Ja sam prvi američki vojnik sa srpskim korenima koji će komandovati Međunarodnom borbenom grupom Istok. Imam privilegiju da službujem ovde i posvećen sam ostvarivanju mira i bezbednosti za sve ljude na Kosovu"

Američki vojni portal i novine "Stars and strajps" podsećaju da je "atmosfera etničkih tenzija jedan od razloga zašto je Balkan područje koje zabrinjava Alijansu", citirajući komandanta NATO-a u Evropi, general Kurtisa Skaparotija, koji je u Kongresu rekao da je NATO na neki način „izgubio iz vida celo područje".

Američki mediji ispratili su pripadnike kalifornijske 79. pešadijske brigade borbenog tima koju predvodi Nikola Dučić sa nadom i oprezom, opisujući da će se oni na teritoriju južne srpske pokrajine sučiti sa "tihim ratnim stanjem" mestom gde je "nedavno ubijen jedan politički lider" (Oliver Ivanović). Dučiću je poveren mandat u trajanju od devet meseci. Na polasku je rekao doslovno sledeće: "...Naša obaveza je da obezbedimo stabilnost i slobodu kretanja u državi Kosovo"

Po preuzimanju komande to je ponovio, uz konstatovanje da ima srpske korene, ali i da mu je prioritet asistiranje institucijama Kosova na putu ka stabilnosti, uz ojačavanje veza sa saveznicima i partnerima: "...Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju. Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije", rekao je Dučić.

Pojedini mediji u Srbiji su preneli da je Nik Dučić "lajkovao" na Fejsbuku stranice srpske crkve Svetog Đorđa u San Dijegu i Srpski klub Oplenac iz Toronta", ali ne i brojne činjenice u vezi sa njegovim suštinskim zadatkom na Kosovu i Metohiji. Recimo, podatak da je nakon 14 meseci krvavog rata u Ukrajini, vojska SAD oformila "Zajedničku multinacionalnu trening grupu" u okviru "Međunarodnog mirovnog i bezbednosnog centra", a na njeno čelo dovela pukovnika Nikolu Dučića!

Njegov zadatak je bio "ojačavanja odbrambenih veština ukrajinskih kopnenih snaga, sa namerom da razviju kapacitet za odbranu". No, Dučić je sam "preveo" šta ovo znači pa je pojasnio da je imao zadatak da "ukrajinske vojnike vrati svojim voljenima sa bojnog polja". Tačnije, da ih izvuče iz rata koji su "zakuvali" ondašnji stratezi zla pod komandom Hilari Klinton.

Da li je sada Dučićev zadatak da izvuče američke trupe sa Kosova i Metohije, dok se u međuvremenu ne "izbalansira" odnos sa ruskim interesima na ovom delu Balkana? Izvesno je da je plan Donalda Trampa sasvim drukčiji od onoga koji su imali njegovi prethodnici.

Ne treba izgubiti iz vida da je KFOR osnovan kao misija NATO pakta i da ta oružana formacija u svakom smislu jeste strana vojna administracija na teritoriji otete srpske pokrajine. To je važno istaći u okolnostima kad KFOR više ne predstavlja onu silu koju je neposredno nakon rata na ovoj teritoriji predstavljao. Naime, KFOR je na Kosovo i Metohiju ušao 12. juna 1999. godine, a tada je imao oko 50.000 vojnika u svom sastavu. Danas nema više od 3.000 (istina, precizan broj nikada ni komanda KFOR-a nije saopštavala). Pre 17 godina KFOR je bio sastavljen od vojnika i oficira iz 39 različitih zemalja, a danas oni dolaze iz manje od deset "savezničkih" država.

U poslednjih nekoliko godina, Aleksandar Vučić se rado sastajao sa bivšim komandantom KFOR-a, Đovanijem Fungom, a još radije sa komandantom NATO komande za specijalne operacije, Filipom Bridlavom, kome je obećavao potpunu posvećenost "evroatlanskim orjentacijama", a odmah zatim se na vernost kleo ruskoj vojnoj sili i tražio od nje pomoć i zaštitu.

Dolazak Nikole Dučića na čelo KFOR-a, nikako mu ne odgovara i ne uklapa se u njegove bajke o ulasku Srbije u NATO pakt, bez referenduma. Naime, Trampova administracija ima sasvim druge ideje. Jedna od njih je da nikako ne treba širiti NATO pakt, da svaka država treba da plati skupu ulaznicu u tu alijansu, i, konačno, da Srbija i njoj slične sirote zemlje nemaju tu šta da traže. Propaganda Brisela i Berlina o "ruskoj opasnosti" i potrebi da se NATO ozbiljnije pozicionira na ovom delu Balkana, sadašnju administraciju SAD na čelu sa Trampom, ne potresa ni najmanje.

Vreme će pokazati zašto je Dučić izabran na čelu KFOR-a u okolnostima kad se od Srbije očekivalo "brzo priznanje" još jedne albanske države na Balkanu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane