Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propadanje

Propale transformacije društvenih preduzeća: uništavanje metaloprerađivačke industrije

Gde nema provizije, ima korozije

Od 430 privrednih subjekata čija je pretežna delatnost metaloprerađivačka industrija, njih 140 je obrisano iz registra nakon zaključenog stečaja, 71 takvo preduzeće je u stečaju, sedam njih se nalazi u postupku likvidacije, dok je aktivno njih 208, od čega je u prešlo u inostrano vlasništvo samo njih 13. Mada je bilo za očekivati, među njima nema nijedno preduzeće koje je u vlasništvu bivših jugoslovenskih republika, pre svega, Hrvatske i Slovenije, što je jasan dokaz da su firme iz regiona zainteresovane prevashodno za jeftinu kupovinu srpskih proizvođača hrane i pića. Srbija je, dakle, "spuštenih gaća", njena ekonomija je tako reći prepuštena strategijama takozvanog spoljnog faktora, a njena vlada čini sve da udovolji stranim profiterima i zelenaškom kapitalu. Propadanje metaloprerađivačke industrije, predstavlja samo još jedan dokaz destruktivne politike koju zagovaraju srpske političke vođe, zaključuje u svom istraživanju Miodrag K. Skulić, naš ugledni ekonomski stručnjak.

Miodrag K. Skulić

U prethodnom broju pokazali smo da su proizvođači metalurških proizvoda prešli, uglavnom, u inostrano vlasništvo, dok su livnice koje nisu u ino vlasništvu uništene. Tada smo zaključili da su ranija društvena preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije, uništena. Analizirajući sudbinu 430 bivših društvenih firmi, došli smo do sledećeg zaključka:

* 217 njih se nalazi u okviru 38 velikih proizvođača, od kojih su njih

* 70 obrisano nakon zaključenog stečajnog postupka,

* 34 su u stečaju i četiri u procesu likvidacije

* 109 je i dalje aktivno, od čega su tri pripojena vlasniku udela

Među samostalnim privrednim društvima, danas je njih 70 obrisanih, a tri su pripojena vlasniku kapitala. Njih 37 su u stečaju, od toga tri u postupku raspodele stečajne mase, četiri u procesu likvidacije, dok je njih 102 aktivna privredna društva, od čega su tri pripojena vlasniku kapitala. Od 430 privrednih društava metaloprerađivačke industrije, društvenog sektora, koliko ih je bilo na početku XXI veka, njih 211 je preživelo „potop", nakon ulaska ostalih 219 u stečaj, od kojih je 140 njih obrisano iz Registra APR-a nakon okončanja stečajnog postupka. Evo pregleda sudbine velikih sistema metaloprerađivačke industrije:

U stečaju su 24 privredna sistema:

* AD u stečaju Holding Grupa Zastava vozila, Kragujevac

* EI Holding Korporacija, doo u stečaju, Niš

* Goša Holding Korporacija, AD u stečaju, Sm. Palanka

* MIN Holding, doo u stečaju, Niš

* Prva Petoletka, AD u stečaju, Trstenik

* Lola Sistem, AD u stečaju, Beograd

* Koncern Petar Drapšin, AD u stečaju, Mladenovac

* Koncern Fabrika vagona, AD u stečaju, Kraljevo

* Industrija mašina i traktora, AD u stečaju, Beograd

* Industrija motora, AD u stečaju, Rakovica

* Zavarivač, AD u stečaju, Vranje

* Lemind, AD u stečaju, Leskovac

* Holding Jugoalat, AD u stečaju, Novi Sad

* Holding 21 maj, AD u stečaju, Beograd

* IMK 14 oktobar, AD u stečaju, Kruševac

* Fagram, doo u stečaju, Smederevo

* HIP Prahovo - MEG, doo u stečaju, Prahovo

* Bratstvo, AD u stečaju, Subotica

* Radijator, AD u stečaju Zrenjanin, sada Beograd

* MIP Holding, DP u stečaju, Ćuprija

* Želvoz, doo, preostala stečajna masa, Smederevo

* 21 maj, AD, Beograd, ugašena ranija delatnost

* Potisje, DP, Ada, nakon zaključenog stečaja obrisano

* FADIP, doo, Bečej, nakon zaključenog stečaja obrisano

AD u stečaju Holding Grupa Zastava vozila, Kragujevac

U okviru Grupe Zastava vozila u stečaju je pored samog matičnog privrednog društva još četiri društava: Zastava automobili, AD, Zastava specijalna vozila, doo, Sombor, Zastava PES, AD, Surdulica, Zastava Auto delovi, doo, Knić. Nakon zaključenog stečajnog postupka obrisano je iz Registra APR-a četiri privredna društva: Zastava Procesna oprema, doo Kragujevac, Zastava delovi, doo, Raška, Zastava Alati, AD, Senta i stečajna masa Zastava Elektro, Rača. Aktivno je u metaloprerađivačkoj delatnosti ostalo sedam privrednih društava: Zastava Kamioni, doo, Kragujevac, Zastava Metal, AD, Resavica, Zastava Tapacirnica, doo, Kragujevac (sada Forti Textile Ser, Zastava Kovačnica, AD Kragujevac, Zastava Alati (sada Unior Components) u vlasništvu slovenačke firme, Zastava Mašine, doo, Knić (sada RAPP Zastava) u vlasništvu norveške firme i Zastava oružje, AD, Kragujevac.

EI Holding Korporacija, doo u stečaju, Niš

Pored matičnog privrednog društva u metaloprerađivačkoj delatnosti poslovalo je 32 zavisna privredna društva, od kojih su 15 nakon stečajnog postupka obrisana iz Registra APR-a, 10 u stečaju, uključivo u to i matično društvo, a osam je ostalo aktivnih. Obrisana su: EI - KKC-Kolor katodne cevi, EI Elektronske cevi, EI Radio akustika, EI Elektromedicina, EI Aparati za domaćinstvo, EI Ekos, EI Ekos EDS, EI Elektroprodukt, EI Alatnica, EI Delvis, EI Disply, EI EMD, EI Kontinental Zaštitna tehnika, svi iz Niša, EI Komponente Beograd, i EI Femid, Bela Palanka. U stečaju su, pored matičnog društva EI Holding Korporacija i: EI Čegar, EI Industrijska elektronika, EI Metal, EI Poluprovodnici, EI Sastavni delovi, EI Računari, EI Televizija, EI 7 oktobar, svi iz Niša i EI Pionir KT, Beograd. Aktivno je osam zavisnih društava: EI Opek, EI Informatika (sada Tehnicom Informatika, EI Test, EI Akustika, EI Feriti, EI Sova (sada Harder Digital Sova, svi iz Niša i EI Pionir UKT, Beograd i Pupin Holding Pupin Telekom, Beograd.

Goša Holding Korporacija, AD u stečaju, Sm. Palanka

Pored Goša Holdinga u stečaju je još četiri zavisna društva: Goša-Fabrika šinskih vozila, Goša-Fabrika drumskih vozila, Goša-Elekroooprema, Goša-Fabrika za proizvodnju alata i mašina, svi iz Sm. Palanke. Nakon zaključenog stečajnog postupka iz Registra APR-a obrisana su dva zavisna društva: Goša-Fabrika opreme za poljoprivredu i građevinarstvo iz Sm. Palanke i Goša - 12 oktobar iz Topole. Sada su aktivna tri zavisna društva: Goša-FOM, Sm. Palanka, Goša-Fabrika specijalne opreme iz Simićeva i Goša-Optoelektronika iz Beograda.

MIN Holding, doo u stečaju, Niš

U stečaju je pored MIN Holdinga i sledećih sedam zavisnih društava: MIN-Lokomotiva, MIN-Vagonka, MIN-Specijalna vozila, MIN-Proizvodnja, MIN-Model, MIN-Progres, MIN-Omin, svi iz Niša. Nakon zaključenog stečajnog postupka iz Registra APR-a obrisano je pet zavisnih društava: MIN-Oprema, Niš, MIN Metal Merošina, MIN-Balkan Veliko Boljince, MIN-AGH Gadžin Han i MIN-Čelik Žitorađa. Aktivno je ostalo sedam zavisnih društava: Jedinstvo Niš, MIN-Kovačnica Niš, MIN-Tehnoprogres i MINPres, iz Subotice, MIN-DIV Svrljig u vlasništvu hrvatske firme, MIN-Skretnice (sada Vossloh Minskretnice, Niš u vlasništvu francuske firme) i MIN-FAM, proizvodnja alatnih mašina iz Niša.

Prva Petoletka, AD u stečaju, Trstenik

Pored matičnog društva Prva Petoletka, AD u stečaju je još pet zavisnih društava: PPT - Industrijska pneumatika, PPT - Kočna tehnika, PPT - Cilindri, PPT - Servo upravljači i PPT - Hidraulika, svi iz Trstenika. Nakon okončanog stečajnog postupka iz Registra APR-a obrisan je zavisno društvo PPT - FUD iz Brusa. Aktivno je ostalo četiri zavisna društva: PPT - TMO, Trstenik, PPT Inženjering, Beograd, PPT - Armatura, Aleksandrovac, PPT - Delovi, Novi Pazar.

Lola Sistem, AD u stečaju, Beograd

Pred Lola Sistem-a u stečaju je i Lola Fabrika alata i Lola Vrdnik (sada Rotis Group, a posle zaključenog stečaja iz Registra APR-a obrisana su zavisna društva: Lola Sarlah Pirot i Lola Progres, Raška, dok je aktivno samo društvo Lola - Fabrika otkovaka, doo, Beograd.

Koncern Petar Drapšin, AD u stečaju, Mladenovac

U stečaju je pored Koncerna i svih pet zavisnih društva metaloprerađivačke delatnosti: Fabrika otkovaka, Fabrika cilindričnih sklopova, Fabrika alata, Fabrika za proizvodnju opreme, sva iz Mladenovca i Fabrika motornih delova iz Žabara.

Koncern Fabrika vagona, AD u stečaju, Kraljevo

Pored Koncerna u stečaju su i svih sedam zavisnih društava: FVK Vagonogradnja, FVK Drumska vozila, FVK Fabrika procesne opreme, FVK Fabrika opruga, FVK Termoplastika, FVK Alatnica i FVK Održavanje, sva iz Kraljeva.

Industrija mašina i traktora, AD u stečaju, Beograd

Pored ITM, AD, Beograd u stečaju je i IMT Fabrika motokultivatora i motora iz Knjaževca, dok je nakon zaključenja stečajnog postupka iz Registra APR-a obrisana ITM Fabrika otkovaka iz Jaše Tomića, a još su aktivna društva: IMT FOP, sada Vogel Noot AgroSrb iz Novog Bečeja i IMT FMO Standard, sada IMT Agromehanika iz Boljevca, sada u vlasništvu kiparske firme. Nakon prodaje licence za proizvodnju traktora indijskom partneru za oko pola miliona evra u izgledu je pokretanje proizvodnje traktora u novom pogonu koji ima izgleda da indijski partner, uz naše suinvestiranje, podigne u opštini Sečanj.

Industrija motora, AD u stečaju, Rakovica

Na neki način je rešen problem IMT, ali problem IMR-a do danas nije rešen, pa je uveden stečajni postupak u ovo poznato rakovačko preduzeće za proizvodnju motora i traktora.

Zavarivač, AD u stečaju, Vranje

Posle višegodišnjeg restruktuiranja i ovom značajnom metaloprerađivačkom proizvođaču nije nađen strateški partner.

Lemind, AD u stečaju, Vranje

Pored matičnog preduzeća Lemind, u stečaju je i Lemind Proleter iz Leskovca, dok su aktivni Lemind Tehnomašina iz Vlasotinca i Lemind FPT, sada Enter Lemind iz Leskovca.

Holding Jugoalat, AD u stečaju, Novi Sad

Holding Jugoalat je u stečaju već deset godina.

Holding 21 maj, AD u stečaju, Beograd

Pored matičnog društva u stečaju je i Fabrika automotora, dok je nakon zaključenog stečaja iz Registra APR-a obrisana Fabrika alata i opreme, a aktivno je zavisno društvo Fabrika turbomotora i transmisija.

IMK 14 oktobar, AD u stečaju, Kruševac

Nakon ulaska u stečaj iz stečaja je prodata češkoj firmi objekti sa zemljištem, opremom i pravom korišćenja tehničke dokumentacije za proizvodnju građevinskih i rudarskih mašina, ali je nastavljen stečajni postupak po potraživanjima i ostaloj imovini.

Fagram, doo Smederevo je u stečaju već deset godina, a i HIP Prahovo - MEG, doo je u stečaju, kao i Prahovo Zavisno društvo ovog hemijskog kombinata MEG.

Bratstvo, AD u stečaju, Subotica

Ovaj poznati proizvođač železničkih vagona, nakon ulaska u stečaj dat je u zakup drugom privrednom društvu, kako bi se izbeglo gomilanje gubitaka u stečaju.

Radijator, AD u stečaju, Zrenjanin, sada Beograd

Radijator, AD, Zrenjanin u većinskom je vlasništvu hrvatske firme iz Bjelovara, ali je pre ulaska u stečaj sedište akcionarskog društva premešteno u Beograd.

MIP Holding, DP u stečaju, Ćuprija

Ova Holding Kompanija iz Ćuprije u stečaju je, dok je njeno zavisno društvo MIP - Merila, doo, nakon okončanog stečajnog postupka obrisano iz Registra APR-a, a još su aktivna tri zavisna društva: MIP-PŠV, MIP-TIMO i MIP-Servis svi iz Ćuprije.

Želvoz, doo preostala stečajna masa, Smederevo

U ovom poznatom preduzeću za remont šinskih vozila, okončan je stečaj i sada se proces nastavlja u okviru raspodele stečajne mase.

ZMAJ, AD ugašena ranija delatnost, Beograd

Nakon kupovine ovog poznatog proizvođača kombajna, kupac je lokaciju pretvorio u megamarket i zadržao isti matični broj Zmaja, AD, dok je zavisno društvo Zmaj-FOP, doo, obrisano iz Registra APR-a.

Potisje, DP, nakon zaključenog stečaja obrisano

Potisje, AD iz Ade obrisano je maja 2013. godine, kao matično društvo, dok je aktivno ostalo zavisno društvo Potisje Remont, doo, Ada.

FADIP, doo, Bečej, nakon zaključenog stečaja obrisano

Pored matičnog društva obrisana su još tri zavisna društva, nakon okončanja stečajnog postupka: Industrija branika i pribora, Galvanska oprema i Alatnica, dok je ostalo aktivno društvo Fadip - Merna tehnika.

NA „izdisaju" su 14 privrednih sistema

* UTVA-Avio industrija, doo, Pančevo

* Minel Koncern, AD, Beograd

* Fabrika reznog alata, AD, Čačak

* Prvi Partizan, AD, Užice

* Holding Majevica, AD, Bačka Palanka

* Ikarus, AD, Beograd

* FAP Korporacija, AD, Priboj

* Neobus, doo, Novi Sad

* Holding Korporacija Krušik, AD, Valjevo

* Holding kablovi, AD, Jagodina

* Novosadska fabrika kabela, AD, Novi Sad

* Kompanija Sloboda, AD, Čačak

* 21 oktobar, doo, Kragujevac . AD Beograd, pripojeno osnivaču

UTVA-Avioindustrija, doo, Pančevo

Utva - Avioindustrija, doo, iz Pančeva i dalje aktivno posluje, kao i njena četiri zavisna društva: Utva vozila, sada Fluid, AD, Pančevo, Utva Silosi Kovin, Utva Proing, Pančevo i Utva Milan Premasunac Kačarevo, dok je nakon zaključenog stečaja iz Registra APR-a obrisano zavisno društvo Utva - Alumijum, DP, Pančevo.

Minel Koncern, AD, Beograd

Koncern Minel je akivan i osam zavisnih društava u oblasti metaloprerađivačke industrije, i to: Minel Enim, Smederevo, Minel Elektrocentar, Beograd, Minel Rastavljači Novi Pazar, Minel Dinamo Beograd, Minel Oprema, sada Fermont oprema, Pančevo, Minel Kotlogradnja, sada Rudnap Group, Beograd, Minel Fepo Zrenjanin, sada Minel Enery, Minel FAD, sada Armature Fad, Beograd, u stečaju su: Minel Transformatori Ripanj, Minel Elektrooprema i postrojenja, Beograd i Minel Prehrambena oprema Pančevo, dok je u likvidaciji Minel Enim, Šabac, a nakon zaključenja stečajnog postupka iz Registra APR-a je obrisano zavisno društvo Minel Alarm, Beograd.

Fabrika reznog alata, AD, Čačak

Nakon uvođenja stečaja, pa njegovog poništenja, sedam zavisnih društava pripojeno je matičnom društvu, tako da sada Fabrika reznog alata iz Čačka posluje kao jedno privredno društvo. Pripojena su: Alat za obradu rupe, Alat za spoljni navoj, Alat za unutrašnji navoj, Spiralne burgije, Alati i pribor, Tehnička obrada i Proizvodnja mašina.

Prvi Partizan, AD, Užice

Jedno je od retkih metaloprerađivačkih preduzeća koje ima izgleda da preživi potop ove grane delatnosti. Matično društvo i dva zavisna preduzeća PP-EMO, AD i PP-Gama, iz Užica, aktivna su i dalje posluju.

Holding Majevica, AD, Bačka Palanka

Holding Majevica i tri zavisna društva i dalje preživljavaju: Majevica - Pumpe i cisterne, Majevica - Poljooprema i Majevica - Mašine alatke svi iz Bačke Palanke.

Ikarus, AD, Beograd

Za ovog proizvođača autobusa i njegovo zavisno društvo Ikarus - Fabrika alata i opreme, do danas nije pronađen strateški partner, pa posluju na granici donje izdržljivosti.

FAP Korporacija, AD, Priboj

Ovaj pribojski proizvođač kamiona, nikako da nađe strateškog partnera, a Livnica sa Nadgradnjom u Prijepolju je otišla u stečaj.

Neobus, doo, Novi Sadu

Ovaj proizvođač autobusa još posluje ko aktivan.

Holding Korporacija Krušik, AD, Valjevo

Danas su aktivni Holding i dva zavisna društva: Krušik - Akumulatori, sada u vlasništvu američke firme, Krušik - Opruge, dok su četiri zavisna društva obrisana iz Registra APR-a, nakon zaključenja stečajnog postupka: Krušik - Fabrika mašina i opreme, Krušik - Armature, Krušik - Tekstilne mašine i Krušik - Alatnica, svi iz Valjeva.

Holding kablovi, AD, Jagodina

Holding nije predao godišnji obračun za 2016 godinu, pa se nezna kakvo je ekonomsko stanje, a još nema ni izgleda da se za ovu industriju pronađe strateški partner.

Novosadska fabrika kablova, AD, Novi Sad

Ova fabrika kablova još se vodi kao aktivna, dok je njeno zavisno društvo Metalurgija u vlasništvu državnog Registra akcija i udela 98,36 odsto i posluje bez dinara sopstvenog kapitala, sa gubitkom iznad vrednosti imovine u visini od 1,5 miliona evra.

Kompanija Sloboda, AD, Čačak

Kompanija Sloboda posluje još kao aktivno društvo, dok su njena dva zavisna društva u stečaju: Sloboda - Aparati iz Čačka i Sloboda - Tara iz Bajine Bašte.

21 oktobar, doo, Kragujevac

I ovo privredno društvo posluje kao aktivno.

Industrija precizne mehanike, AD, Beograd, pripojena osnivaču

Kupac ove beogradske industrije sa više hektara građevinskog zemljišta (Mišković / Toplica Spasojević) na aukciji nisu kupili ovo Industriju precizne mehanike, da bi je modernizovali i spasili, već da bi je ugasili i na tom građevinskom zemljištu podigli megamarket ili stambeno-poslovni kompleks. Sa više od 600 zaposlenih ona je u 2016 godini spala na 83 zaposlena i usled nagomilanih gubitaka, izbrisana iz Registra hartija od vrednosti, kao akcionarsko društvo i pripojena beogradskoj firmi Industrokomerc, doo, čiji je osnivač sa Kipra (Depromo Holding Limited).

(U narednom broju donosimo prikaz metaloprerađivačkih preduzeća izvan velikih sistema gde se nalazi 38 preduzeća u stečaju, 73 su obrisana i 102 su aktivna)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane