Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Surove pljačke ministra Lončara in njegove mafije

Špricaju nas kao životinje zbog velike provizije

Stopa zarade od vakcina je viša od one koja se ostvaruje prodajom droge. Novo uvedene vakcine protiv pneumokoka, za koje javnost još uvek ne zna tačno ni ko je proizvođač, kupuju se po ceni koja je 25 puta viša od proizvodne, a pet puta veća od realne. Na ovaj način zagovornici obavezne vakcinacije, zajedno sa ministrom Zlatiborom Lončarom, ne samo da pune svoje džepove, već i sprovode plan potpunog istrebljenja naroda u Srbiji. Svi oni, neki otvoreno, a drugi prikriveno, pristalice su eugenike, kvazi-nauke koja zagovara ubijanje i abortiranje osoba sa manama, dok glasnogovornik ove grupe javno i nekažnjeno traži da se "nefunkcionalne jedinke", kako ih on zove, stave pod mač. Kritičari ovog neonacizma kod nas se ućutkuju na svaki način.

Milan Malenović

Još uvek se lome koplja, da li vakcina protiv malih boginja više šteti, nego što koristi, a država nas je već novim zakonom obavezala da sebe i svoje potomstvo vakcinišemo protiv pneumokoka. Srbija je, po priznanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara, jedina država u ovom delu Evrope koja je uvela obaveznu vakcinaciju protiv ovih bakterija.

Pneumokoke ili streptokoke pneumonije (lat. Streptococcus pneumoniae) su gram-pozitivne bakterije ovalnog ili kružnog oblika, raspoređene u parovima od po dve (diplokoke) ili u vidu kratkih lanaca. Iako deo normalne flore, ove bakterije su uslovni patogeni i u određenim uslovima mogu izazvati različita oboljenja. Pneumokoke mogu izazvati zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, sinuzitis, meningitis, sepsu itd. Pogotovu težak tok imaju infekcije kod starijih ljudi ili novorođenčadi.

Pneumokoke, dakle, nisu nikakva nova pojava i do sada su se bolesti njima izazvane uspešno lečile penicilinima, makrolidima i hinolonima. Do sada, međutim, farmakomafija nije bila u ovakvim finansijskim problemima pritisnuta plaćanjem odšteta za mnogobrojne afere, niti je imala državu, kao što je Srbija, spremnu da svoj narod bukvalno proda za šaku dolara provizije.

Međunarodna organizacija „Lekari bez granica" (MSF od francuskog naziva „Médecins Sans Frontičres ") pruža medicinsku pomoć žrtvama oružanih sukoba, epidemija i prirodnih ili veštački izazvanih katastrofa. Između ostalog, MSF nabavlja lekove u ime i za račun najsiromašnijih afričkih država.

Krajem 2014. i početkom 2015. ova organizacija je započela pregovore sa proizvođačima vakcine protin pneumokoka, kompanijama „GlaxoSmithKline" (GSK) i „Pfizer" da cenu jedne trodelne vakcine spuste na 5 američkih dolara po komadu za siromašne afričke zemlje. Kao argument je MSF, između ostalog, koristio i izveštaj sopstvenog „Instituta za serume", po kome je proizvodna cena jedne trodelne vakcine iznosila 2 američka dolara. Prodaja po dva i po puta višoj ceni od proizvodne, smatra MSF, nikako ne može da se smatra donacijom, kako je tvrdio GSK, već korektnom trgovinom. Na kraju su proizvođači popustili i MSF vakcine za afričko tržište nabavlja po ceni od pet dolara.

U vreme kada je počela kampanja za prihvatanje obavezve vakcinacije, a to je bio kraj proleća 2017, ovdašnje vlasti su tvrdile kako se jedna vakcina pri uvozu plaća između 7.000 i 8.000 dinara, tako da bi obavezna besplatna vacinacija bila značajno finansijsko rasterećenje za brižne roditelje. Pomenuta suma je otprilike jednaka dolarskoj ceni od 70 do 80 dolara?!?

Iako je prisilna vakcinacija bila planirana da započne još krajem 2017. cela priča se otegla do 1. aprila 2018. godine, jer je javnost već bila zabrinuta dejstvom MMR vakcine koja je, takođe, davana prinudnim putem. Vlast je smatrala kako treba prvo sčekati da se strasti tu smire, pa onda krenuti u nov krug vakcinisanja.

Da bi lakše ubedili javnost kako je sve za njeno dobro i kako se o svemu vodilo računa, neki pametnjaković iz Ministarstva zdravlja je drugog dana po početku obaveznog vakcinisanja javnost obavestio kako su vlasti, zahvaljujući "upornim i teškim pregovorima", nabavnu cenu spustile na 5.400 dinara po komadu, odnosno oko 53 dolara. Vest je posle svega nekoliko sati skinuta sa sajta Ministarstva i povučena iz medija na urgenciju proizvođača, jer se te cene ne objavljuju, pošto se sa svakom zemljom posebno sklapaju sporazumi o snabdevanju.

Ipak, oni koji poznaju ovu materiju tvrde kako bi cena jedne trodelne vakcine za Srbiju trebalo da iznosi oko 10 američkih dolara, a ne pet puta više, odnosno 25 puta iznad proizvodne cene. Ostaje još samo da se vidi ko se sve „ugradio" u ovu astronomski visoku cenu. Za sada je uvezena samo količina od 165.000 vakcina, ali to je tek vrh ledenog brega.

Ovašnja do srži korumpirana i para nikada sita vlast se pridržava preporuka „Stalne komisije za vakcinaciju" (STIKO) nemačkog instituta „Robert Koh", koji predlaže vakcinaciju: svih osoba starijih od 60 godina, sve dece starije od dva meseca, a mlađe od tri godine, kao i dece, omladine i odraslih koji pripadaju nekoj od desetak rizičnih grupa koje pominje Institut. Faktički, bila bi obuhvaćena polovina stanovništva.

To znači, da bi samo u Srbiji farmako-mafija zajedno sa domaćim saučesnicima prodala oko tri miliona vakcina sa čistom zaradom od 50 američkih dolara po komadu!?!

Od kako je uvedena obavezna vakcinacija protiv malih boginja lekari više ne obavešavaju pacijente ko je proizvođač vakcine koja im se daje. Ako se neko pobuni, plaća kaznu, jer je odbio da vakciniše dete koje, pod određenim okolnostima, zbog toga može i da mu bude oduzeto i prodato u belo roblje. Kako izgleda registrovanje vakcinacije vidi se iz priloženog „Kartona imunizacije".

Do početka primene odredbe o obaveznoj vakcinaciji protiv pneumokoka u medijima se pisalo kako će biti korišćena vakcina „Prevnal" (u mnogim zemljama poznata kao „Prevenal") proizvođača „Pfizer". Ova vakcina postoji u samo dva oblika: sedmo valentom i 13-valentnom. Kada se pojavila studija „Elske J. M. van Gils, Reinier H. Veenhoven, Eelko Hak,Gerwin D. Rodenburg u. a.: Pneumococcal Conjugate Vaccination and Nasopharyngeal Acquisition of Pneumococcal Serotype 19A Strains. In:

JAMA. 304(10), 2010, S. 1099-1106" koja dokazuje kako se epidemija pneumonije u SAD i Holandiji pojavila tek pošto su date 7-valentne vakcine "Prevenala", "Pfizer" je lansirao 13-valentnu vakcinu. Ovo je urađeno kako bi se diskretno, bez izazivanja panike i lavine tužbi za odštetu, sa tržišta povukla neispravna 7-valentna, jer je ona bez doplate zamenjena kompleksnijom 13-valentnom.

Pošto se informacija o ovome krajem marta pojavila i na srpskim društvenim mrežama, od strane farmako-mafije plaćeni mediji su početkom aprila lansirali vest kako će se vakcinacija vršiti 14-valentnom vakcinom proizvođača GSK. Jedini problem je taj što GSK ima samo jednu vakcinu protiv pneumokoka, "Synflorix", koja je, međutim, 10-valentna!?! Čime nas špricaju za čistu zaradu od 50 dolara po ubodu igle, ne znaju, očigledno, ni službenici Ministarstva zdravlja.

Po rečima ministra Zlatibora Lončara, godišnje u svetu umre oko 1.600.000 osoba, pretežno dece od zaraza izazvanih pneumokokama. Relevantni izvori iz sveta govore o 500.000 do 800.000 smrtnih slučajeva svake godine. Bez obzira koja je brojka tačna, ne može da se govori o smrtonosnoj pandemiji sličnoj onoj bubonske kuge u srednjem veku.

Osim toga, opravdano je pitanje koliko je žrtava palo od bolesti koju je izazvala sama vakcina. O ovome ne govori samo pomenuta studija, već i niz najeminentnijih naučnika.

Amerikanac Timoti Keningem je nestao u februaru, da bi njegovo mrtvo telo bilo pronađeno početkom aprila u reci koja protiče pored njegove kuće u Atlanti (Džordžija, SAD). Pošto ova smrt ni na koji način ne može da se dovede u vezu ni sa Rusijom, a ni Severnom Korejom, američki mediji su je jedva i spomenuli, iako Keningem nije bio bilo ko. Bio je doktor nauka i istaknuti stručnjak američke vladine agencije „Centri za kontrolu i prevenciju" („Centers for Disease Control and Prevention" - CDC). Zbog svojih izuzetnih zasluga na polju epidemiologije kratko pre nestanka je unapređen.

Jedva mesec dana pre misterioznog nestanka on je objavio izuzetno zapaženi rad u kome je dokazivao kako vakcine protiv gripa u suštini izazivaju epidemije ove bolesti. Između ostalih, izneo je i primer osam stanovnika Santa Barbare koji su od gipa umli u jednoj noći, od kojih je njih sedam bilo vakcinisano. Odmah posle njegovog nestanka federalne službe su kao navodni dokazni materijal, sumnjajući da je on žrtva kriminala, iz njegove kuče i kancelarije odnele sanduke spisa i kompjuterskih diskova. Keningemovi prijatelji tvrde kako su na njima bili dokazi za njegove tvrdnje kako vakcine sadrže otrovne materije u daleko većim količinama od onih dozvoljenih. Da bi se ovo prikrilo, farmako-mafija troši desetine milijardi dolara godišnje kako bi finansirala najvažnije medije i osobe koje su se same promovisale u stručnjake, tvrdio je Keningem. Na ovo, po njegovim rečima, troši se daleko više para nego na istraživanja. To farmaceutima ne pada teško, s obzirom na ostvarene prihode. Samo od vakcine protiv pneumokoka dve kompanije zarađuju 19 milijardi dolara godišnje, tvrdi MSF.

Američki sudovi su do sada u više od 4.400 slučajeva traženja odštete za nepoželjne efekte vakcina (između ostalih i smrt) od farmaceutskih kompanija naplatili i tužiocima dodelili preko tri milijarde dolara. Konfrontriran sa ovim podatkom, jedan od istaknutih lobista farmako-mafije u Srbiji, dr. Predrag Kon je u intervjuu koji Magazin Tabloid ekskluzivno objavljuje u elektronskom izdanju broja, rekao kako sudovi nisu u obzir uzeli utemeljeno mišljenje stručnjaka?!? Kao da su američke sudije poznate po deljenju pravde "i po babu i po stričevima".

Vakcinacija srpske populacije nije, međutim, uzrokovana samo pohlepom farmako-mafije, već i jednim od najcrnjih i najužasnijih projekata u istoriji čovečanstva koji se sprovodi na ovaj način.

Eugenika (mnogo ređe eugenetika) je primenjena nauka ili bio-socijalni program za poboljšanje i kontrolu ljudske vrste i to tako što bi trebalo sprečiti „inferiorne ljude" da imaju decu (negativna eugenika) i podsticati „superiorne" da se što više razmnožavaju (pozitivna eugenika). Pojam je nastao iz dve grčke reči eu i genos, što bi u bukvalnom prevodu značilo "dobri geni". Eugenički pokret vuče poreklo sa početka 19. veka, i u velikoj meri se razvijao pod uticajem Frensisa Galtona u Ujedinjenom Kraljevstvu i Čarlsa Devenporta u SAD. Ova dva naučnika su ohrabrivala uzgajanje „poželjnih" i reproduktivnu kontrolu „nepoželjnih" ljudi. Ova ideologija je u SAD dovela do pojave zakonski regulisane eugeničke sterilizacije i prave manije za stvaranjem genetički naprednije porodice, a samim tim i društva. Situacija je u Evropi bila mnogo strašnija.

Adolfu Hitleru je ovo poslužilo kao naučna podloga za njegovu rasnu doktrinu superiornosti germanske rase koja je morala da ostane čista tako što bi se eliminisali svi oni koji ne ispunjavaju norme zadate za stvaranje nadčoveka (nemački: Übermensch). Međunarodna "Federacija za planirano roditeljstvo" (koju finansiraju Rotšildi, Rokfeleri, Bil Gejts i celokupna farmako-industrija) proistekla je iz američke istoimene organizacije koju je 1942. osnovala Margaret Sanger, vatreni obožavalac Hitlera.

Kada je nacizam definitivno poražen na bojnom polju ona je svoju organizaciju preimenovala kako bi sakrila raniju direktnu povezanost njenog udruženja sa nacional-socijalistima. Ideje su, međutim, ostale iste.

Ovdašnji pobornici obavezne vakcinacije (takozvani vakseri, kako sami sebe nazivaju) uopšte ni ne kriju da im je eugenika zvezda vodilja. Vladimir Cimerman, bivši konobar, predstavlja glasnogovornika vaksera i svojevrsnu dvorsku ludu, jer mu je dozvoljeno da nekažnjeno priča šta hoće zbog iznošenja otvorenih rasističkih stavova protiv njega je podneto više krivičnih prijava, ali ni jedna nije procesuirana). U jednom svom postu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao je: "Smatram da je svako dete sa anomalijom tipa down škart i da treba probati ponovo. Dakle, ili funkcionalna buduća jedinka ili pod mač..."

Neformalni vođa vaksera dr Zoran Radovanović je u jednom razgovoru negirao da uopšte zna ko je Cimerman. Postoje, međutim, dokazi koji ga demantuju. Bivša Cimermanova devojka, koja ga optužuje da joj je pokupio pare i pobegao, poseduje deo elektronske prepiske između njega i dr Radovanovića iz koje se vidi da se njih dvojica odlično poznaju i da i promovišu i dele iste stavove.

Nije čudno da dr Radovanović zbog poodmaklih godina ima problema sa pamćenjem (već je postao poznat po tome što daje oprečne podatke o tome kada je doktorirao), ali je zapanjujuće da je on, tako dementan, glavni sagovornik medija koji zagovaraju obaveznu vakcinaciju.

Podsetimo da Geri Nul u svojoj knjizi "Vakcine, drugo mišljenje" (Null, G., Vaccines. A second opinion, Seven Stories Press) ukazuje kako je Svetska zdravstvena organizacija razvijala programe stvaranja vakcina za "kontrolu rađanja", kako su ih zvali, iako se u suštini radi o prisilnoj sterilizaciji. Kao nosač "anti-bebi" vakcine u Meksiku, Nikaragvi i na Filipinima tokom devedesetih godina korišćena je anti-tetanus vakcina koja je bila obavezna za sve žene u reproduktivnim godinama, tvrdi Human Life International.

Ubijeni američki naučnik Timoti Keningem je primetio kako je među umrlima od gripe nesrazmerno visok procenat onih koji su u okviru takozvane "humanitarne pomoći", kao beskućnici, pijanci i narkomani od raznih organizacija besplatno bili vakcinisani uopravo protiv gripa.

Vakcine, pogotovo one koje su obavezne, odličan su nosilac sredstava koja ili sterilišu žene i muškarce i tako sprečavaju reprodukciju ili ubijaju ra eugeničare nepoželjne osobe. Neko je u svetu zaključio kako su Srbi niža rasa (ili "nefunkcionalne jedinke", kako kaže Cimerman) koju treba istrebiti, a u tome im pomažu podmitljivi političari na vlasti.

A 1. Oni propagiraju zlo

Pored već pomenutih dr Radovanovića i Cimermana, najglasniji vakseri su: Srđa Janković (imunolog u Tiršovoj), Tomislav Stevanović (pedijatar iz Zrenjanina i lažni otac troje dece), Slavica Đukić Dejanović, ministarka, Radovan Bogdanović (predsednik Udruženja pedijatara), Nedeljko Radlović (profesor pedijatrije), Predrag Kon (epidemiolog zaslužan za nepotrebni uvoz vakcina protiv svinjskog gripa), i epidemiolozi Gordanka Lončarević i Darija Kisić Tepavčević.

Na čelu medija koji u Srbiji vode histeričnu kampanju za obaveznu vakcinaciju stoje dnevni list "Blic", kao i "Danas" koji jedino uz pomoć donacija farmako-mafije još uspeva da preživi. Na globalnom nivou, najvažnija je društvena mreža "Facebook", u većinskom vlasništvu osnivača Marka Zakenberga (originalno Cukenberg) koja briše svaki iole ozbiljan komentar protiv obavezne vakcinacije ili njenih zagovornika.

Intervju: dr Predrag Kon, promoter obaveznog vakcinisanja

Naš saradnik i jedan od urednika medijskog projekta „Global Media", Dušan Velkovski, obavio je sredinom avgusta 2017. godine dva intervjua sa jednim od najvatrenijih zagovornika prisilne vakcinacije, dr Predragom Konom koji iz tehničkih razloga do dada nisu mogli da budu objavljeni. Prvog dana intervju je rađen naizmeničnim postavljanjem pitanja i odgovora, dok je za drugi dan dr Kon zamolio da mu se pitanja pismeno postave i da će on na njih pismeno da odgovori.

Dr Kon je dobio intervju na uvid i nije imao primedbi.

Dušan Velkovski: Poštovani profesore, imate neograničen pristup medijima. Za Vas su profesore vrata uvek otvorena. U manistream medijima naročito.

Predrag Kon: Kako onda mogu da odgovoram na pitanja? Sa medijima nisam imao kontakt gotovo mesec dana.

Dušan Velkovski: Tada je napravljena grupa od 100.000 članova pod nazivom: Svi mi koji nećemo da primimo vakcinu protiv svinjskog gripa - računajte sada na bar jedan milion samo u Srbiji.

Predrag Kon: Pa to je najveća zabluda koja postoji u Srbiji.Imam jasan uvid i potpuno precizne podatke. Kao i sukob vakcinalnog lobija u Srbiji. Pa dobro ja sam spreman na svake podatke da dajem odgovore ali pred sudom. I pred medijima svetskim, takođe, sa vrlo velikom pokrivenošću nadam se.

D.V: Vi ste javna ličnost.

P.K: Dobro vi ne želite istinu...

D.V: Obavljate javnu funkciju. Dužni ste javnosti odgovore. Tu nema kompromisa.

P.K: Ne, ja nisam javna ličnost, po svaku cenu žele da postanem javna ličnost. Pa sigurno da nema kompromisa i ja ne želim nikakav kompromis.

D.V: Šta je istina?

P.K: Sve što govorim...

D.V: Da Slavica nije na platnom spisku Merka?

P.K: Koja Slavica?

D.V: Možda detalje o Tomici? Daleko pre proglašenja epidemije...

P.K: Koje detalje o Tomici?

D.V: O vakcinama.

P.K: Pa ja jedva čekam da se javno suprotstavim takvima koji govore kao vi...

D.V: Slavica Đukić Dejanović, Tomica Milosavljević, SZO...

P.K: Ma hajte molim Vas vi ste pobrkali mene sa nekim koga ste zamislili to NEMA VEZE samnom Spreman sam uvek... To je sve čista paranoja...

D.V: Sa najvećim prihodom koja pokriva gotovo sve pore društva i države. Imao sam uvid u naloge za hapšenja i mogu da svedočim da je na poziv državnog tužioca, da su odbačena silna hapšenja, a da je direktorka RFZO i privatne klinike Jedro u vlasništvu Delta Generali osiguranja platila jedina cenu. Nadam se da će budućnost to da ispravi, mislim na greške iz prošlosti. Niko ne zagovara u ovoj zemlji ništa za džabe ....‚Ali cenu plaćaju građani uvek.

P.K: U potpunosti podržavam svako ispitivanje do kraja po tom pitanju, ali nemojte mi govoriti o tome da ne treba da se sprovodi imuinzacija...to je POGREŠNO i u ogromnom interesu farmaceuutske industrije. Tako se održava i viosoka cena i obara domaća proizvodnja...

D.V: Zašto nema javne i stručne rasprave?

P.K: O čemu...? O obaveznosti?

D.V: Ta sednica Odbora za porodicu i zdravstvo, gde je usvojen zakon o prisilnom vakcinisanju, ostala bi tajna da nisam dobio snimak iste.

P.K: Ja nisam bio, niko me nije zvao.

D.V: Ali ofanzivno zagovarate. Koji je Vaš motiv?

P.K: Moj motiv je samo i isključivo moja profesija i zaštita stanovništva.

D.V: I Zoran Radivojević to kaže. Ali je po njemu i radijacija zdrava pa bi po njemu bi trebalo da još malo uranijuma dobijemo...

P.K: Za h1n1 situacija je bila pandemijska, dokazano je zaražavanje dva milona ljudi i registrovano 134 umrlih. Što se tiče epidemije karcinoma svi podaci to potpuno demantuju.

D.V: Koliko umre od sezonskog gripa?

P.K: Od kada se to prati kod nas nije registrovano toliko obolevanje Kao što je verovatno da je bilo više neregistrovane smrti nakon sezone 1999-2000 (Dr Kon ovde misli na oboljenja od uranijuma - prim. priređivača).

D.V: Ako podaci demantuju, zašto je poslata na VMA američka vojska zbog toga? (Ozvaničena saradnja VMA sa evropskom komandom oružanih snaga SAD. Američka vojska će na prestižnoj vojnoj akademiji iz humanih razloga lečiti Srbe od kancera uzrokovanog „humanitarnom akcijom" bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999 godine. Crni humor - „Memorandum o razumevanju u vezi lečenja kancera", koji su potpisali američki pukovnik Roland Smit i zamenik načelnika uprave za vojno zdravstvo Uglješa Jovičić. Potpisnici memoranduma su složno konstatovali da je porast maligniteta veliki problem.)

P.K: Procene koje su objavljivanje odnose se na podatke računate drugom metodologijom.

D.V: A kojom? Zorana Radovanovića? Ali znate i sami ko Zoranu plaća sajtove...

P.K: Nemam predstave o čemu govorite.

D.V: Dugo je on u tome, predugo, a vidim da ga podržavate. Procene koje su objavljivane odnose se na podatke računate drugom metodologijom

P.K: Mislio sam na grip i smrtnost od gripa. Podržavam podatke i Radovanovićev način odbrane podataka. Zabluda je ostala da u pandemiji gripa ne treba vakcinacija.

D.V: Ima mnogo zabluda, ali zar se zablude otklanjaju prikrivanjem pravih informacija? Ili spinovanjem javnosti preko medija koje finansira, recim,o RFZO? I zašto se uopšte nalaze na platnom spisku RFZO-a? Kakve veze imaju jedni sa drugima?

P.K: Ne zaboravite da je u tom periodu dvostruko porastao broj starijih od 65 godina. Isto u vreme 90-tih puno toga nije moglo biti otkriveno zato se stope standardizuju...

D.V: A šta se promenilo u tako kratkom roku? Metodologija?

P.K: Ne, ne metodologija je jedinstvena u Evropi, ali promenile su se okolnosti, a to su objasnile kolege koje se time bave u „Batutu"- Ja samo upozoravam da u poslednjih 40-tak godina nije bilo manje vakcinisanih sa MMR, a a da je istovremeno pojava epidemije morbila u Evropi.

D.V: A kako objašnjavate masovne proteste širom sveta? Mislite li da je kažnjavanje pravi put?

P.K: Ne... Baš nikada ne podržavam kažnjavanje, a ali ako pad imunizacija mora mnogo više da se objašnjava. Krajnja mera je kažnjavanje ali do njega ne treba nikad da dođe. O moralnoj odgovornosti treba govoriti... I legitimno je. Ja svoju nosim.

D.V: Da li faramceutska industrija proizvodi svoje proizvode isključivo iz humanih pobuda? Mislite li zaista da farmaceutske kompanije ne lobiraju?

P.K: Pa sigurno da se upliće biznis i da ima etičkih pitanja koja treba da se rasprave upravo kao povećanje cene u pandemijskj situaciji, što je svakako nemoralno.

D.V: Upoznao sam previše roditelja čija su deca naprasno nakon primanja vakcina obolela a pre toga su bila potpuno zdrava. Mislite li da je sve to slučajnost i da nema nikakvih dodirnih tačaka, da ne postoji povezanost? Možete li to da potpišete?

P.K: Ono što danas pouzdano može da se tvrdi da ne postoji uzročnoposledična povezanost. U „Danas" se zloupotrebljavaju termin okidač za ekspresije oštećenog gena... To ne može da se dokaže, a istovremeno niko ne spori da hiljade drugih okidača možda postoje.

D.V: Šta mislite o izjavi Srećka Sladoljeva iz Imunološkog zavoda da je vakcinisanje iglom igranje dinamitom?

P.K: Pa igle su u upotrebi ne samo u vakcinologiji nego u celokupnoj medicini, to je njegovo mišljenje za koje nema realnih dokaza. Napravljene su procedure koje bi trebalo da isključe tu mogućnost. U svakom slučaju je to osetljivo i traži pažnju. Treba isto razumeti da je saradnja sa svim proizvođačima neophodna jer se jedino tako može pratiti razvoj... To podrazumeva neprekidno praćenje i literature i novih istraživanja

D.V: Ko finansira ta istraživanja? Ko finansira literaturu? Američki Federalni sud od 1989. do početka 2016. presudio je da se isplati više od tri milijarde dolara odštete za 4.481 porodicu kod koje je dokazano da su njeni članovi zbog vakcinacije oboleli od autizma, epilepsije, encefalitisa, cerebralne paralize ili su čak umrli

P.K: Odšteta za utvrđene neželjene reakcije je uobičajena i podržavaju je i epidemiolozi.

D.V: Zašto proizvođači vakcina kod nas nisu pravno odgovorni? U 2015. godini - a sve su ovo najsvežiji zvanični podaci - u 509 slučajeva (posle tužbi) SAD su isplatile više od 204 miliona dolara. A u Srbiji?

P.K: Proizvođači se štite tako što objavljuju moguće neželjene reakcije. U SAD nije obavezna ali se ne može upisivati u škole bez vakcinisanosti ili u pojedinim državama uz izuzeće.

D.V: Ali je ipak stvar ličnog izbora kao i u ostalim zemljama zapadne ali ne i istočne Evrope.

P.K: Za period od dvadeset godina bila je jedna trajna neželjena reakcija, ne znam kolika je bila isplaćena kompenzacija, ali verovatno nedovoljna, a mislim da je takva situacija tragedija.

D.V: U SAD nije prisilna. Kod nas jeste. Zašto?

P.K: Ta se situacija menja u potpuno suprotnom pravcu nego kod nas. Kod nas se insistira na ukidanju, a tamo na uvođenju obaveznosti. Sasvim je svejedno, vakcinisanost mora da bude visoka, ako ne želimo epidemije.

D.V: Molim Vaše tumačenje sledećeg: „EVROPSKI SUD PRAVDE: Primanje vakcina je najverovatnije objašnjenje za bolesti stoga vakcine ne pružaju bezbednost koju ljudi imaju pravo da očekuju." Evropski sud pravde je u izjavi naveo da bi takvi faktori mogli dovesti do toga da nacionalni sud zaključi da je "primanje vakcina najverovatnije objašnjenje" za bolesti" i da "vakcine stoga ne pružaju bezbednost koju ljudi imaju pravo da očekuju." Vrhovni sud pravde Evropske unije rekao da se vakcina može smatrati defektnom ukoliko postoje "specifični i konzistentni dokazi," uključujući vreme između primanja vakcine i pojave bolesti, prethodno zdravstveno stanje pojedinca, nedostatak ikakve porodične istorije bolesti i značajan broj prijavljenih slučajeva bolesti koje se javljaju nakon vakcinacije. Svaka tačka koju je sud naveo za razmatranje predstavlja loše vesti za evropsku industriju vakcina. Ovakva presuda koja je pravno obavezujuća Evropskog suda pravde izvedena je iz francuskog slučaja čoveka koji je imunizovan protiv hepatitisa B krajem 1998-99. godine. Oko godinu dana kasnije, gospodinu Dž.V., kako je naveden u dokumentima, dijagnostikovana je multiple skleroza. 2006. godine, on i njegova porodica su tužili proizvođača vakcina Sanofi Pasteur u pokušaju da se nadoknadi šteta za koju oni tvrde da je kriva vakcina. Gospodin Dž.V. je umro 2011. godine.

P.K: To nije do kraja shvaćeno i pratićemo dalji razvoj. Dakle postoje situacije kad se smatra (bez objektivnih dokaza) da je vakcina bila okidač ispoljavanja oštećenog gena... Kada se daje u sloboda sudu. To nije dokaz povezanosti.

D.V: Ovo je originalni dokument Evropskog suda Pravde, donešen 21 juna 2017

P.K: Povezanost hepatitisa B vakcine i MS-a je takođe ispitana i odbačena

D.V: Kako je onda dokazana krivica?

P.K: Sud nije prihvatio naučne dokaze nepovezanosti.

D.V: Portparol udruženja velikih farmaceutskih kompanija Paul Offit, poznat u javnosti po govorima u kojima se zalaže da su vakcine potpuno bezbedne, tajno je uhvaćen na kameri kako priznaje da vakcine uzrokuju autizam. Paul Offit, istaknuti portparol za bezbednost vakcina, koji je toliko zadužio Farmaceutske kompanije svojim govorima da čak i mainstream mediji imaju grižu savesti kada ne spomenu njegove reči u najnovijim izveštajima povezanim za medicinu. Offit ima udoban život radeći kao pedijatar specijalizovan za infektivne bolesti, a ima čak i unosan hobi kao „stručnjak" za vakcine, radeći za farmacuetske kompanije i provodeći njihovu propagandu. Stručnjak? Tačniji izraz bi bio trgovac. Imate li šta da kažet na ovo da MMR vakcine izazivaju Autizam?

P.K: Pa ko sam ja da osporavam, nedovoljno mi je poznato, ali sudovi kroz istoriju su shvatali značaj javnog zdravlja, tako da sam uveren da će slično i nadalje biti...

D.V: To govori čovek koji isto kao i Vi javno govori da su vakcine bezbedne i zalaže se za što veću primenu istih. Recite mi Vaše mišljenje.

P.K: To je ono što govorimo o zloupotrebi termina okidač. Čim taj termin počne da se koristi doživljava se uzročnoposledična povezanost koja potpuno obrnuto na velikim brojevima nije dokazana, jer je ista učestalost pojave autizma i kod vakcinisanih i nevakcisanih u studijama gde je isključena farmaceutska industrija.

D.V: Italijanski naučnik profesor Stefano Montanari prezentovao je javno nalaze do kojih je došao sa njegovom suprugom; oboje su istraživači nanotehnologije. U vakcinama su dokazali zagađenje nanočesticama brojnih metala za koje se ne zna kako su dospeli u vakcine, ali se zna da mogu da uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja.Recite mi šta Vi mislite o tome?

P.K: Zaboravlja se potpuno zašto se vakcine uopšte i daju. I ne priča se realno o riziku... Taj deo je potpuno izostavljen. Kada se govori o apsolutnoj bezbednosti, ona realno ne postoji, obično kažem da je realno veća opasnost kada dete izađe na ulicu, ne samo zbog saobraćaja. Na ekspresiju oštećenog gena može delovati ogroman broj drugih zagađivača. Nema do sada ni jedne epidemiološke studije o tome. Pojedinačna istraživanja su korisna i podstiču na razmišljanje, ali nisu nauka, to je više pitanje za one koji se bave bezbednošću u proizvodnji...

D.V: Kako tumačite izjavu i prezentovanje dokaza nemačkog pedijatra Stefana Schmidt Troschke, dakle prezentovanje dokaza nezavisnih studija koje pokazuju manju učestalost astme i alergije kod nevakcinisane dece?

P.K: To će biti hipoteza koja će se verovatno dalje istraživači, potvrditi ili odbaciti, ali postoje studije koje potvrđuju da vakcinisani protiv gripa četiri puta ređe imaju astmatične napade od nevakcisanih. Pogledaću studiju.

D.V: Nedavno se u Briselu, na panelu koji sam ispratio, Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za otkric´e uzročnika AIDS-a, pridružio zabrinutosti oko bezbednosti vakcina. On je izložio rezultate svojih istraživanja koji ukazuju na vezu mikrobioma, odnosno crevne flore i imunosti. Promena crevne flore imaju važnu ulogu u etiologiji autizma. - naglasio je nobelovac. Vaše mišljenje? Kako objašnjavate frapantan porast broja autistične dece recimo u SAD?

P.K: To je kroz epidemiološka istraživanja u odnosu na neku perzistentnu crevnu infekciju izazvanu morbili virusom isključeno... Sva istraživanja su pokazala da nije bilo tzv. crvenog autizma vezanog za morbili vakcinu, a opet kažem mišljenja pojedinaca su važna, ali posle takvih razmišljanja sledi ogromna procedura dokazivanja. Jedino što se pouzdano zna je da nije uzrokovano MMR vakcinom, ali zato dolazi do aberacije gena i kasnije ekspresije nije poznato. Vrlo je pogrešno za to okriviti MMR vakcinu treba dalje ispitivati.

Narednog dana dr Kon je pismeno odgovorio na 15 postavljenih pitanja:

Dušan Velkovski: Na koji egzaktan i ekonomičan način je moguće utvrditi da li je neko "imun" na određenu bolest i da li ga vakcina štiti?

Predrag Kon: Dovoljno je da je potpuno vakcinisan.

D.V: Ako ne postoji efikasan i ekonomičan način da se utvrdi da li je vakcina dovela do zaštite kako onda možete da tvrdite da su za epidemije kriva samo nevakcinisana deca? Kako onda možete da krivite samo nevakcinisanu decu za epidemije i šta je sa odraslima?

P.K: U toku 2007. epidemija je bila u nehigijenskim romskim naseljima i uneta je u zemlju. U tim naseljima je obuhvat bio ispod 20%, 2011. se slično dešava na jugu Srbije.

D.V: Kako objašnjavate epidemije morbila 2007. i 2011. kada je obuhvat bio 97%, ali isto tako visok i godinama ranije?

P.K: U epidemijama malih boginja u 21. Veku obolevaju 20 puta češće nevakcinisanii

D.V: Da li se radi virusološka dijagnostika dece sa parotitisom i morbiliformnom ospom nakon vakcinacije MMR, a koja se svrstavaju u "neželjena dejstva" vakcinacije i ako se ne radi, kako znate da takva deca nisu zarazna?

P.K: Nikada nije registrovano oboljevanje prenošenjem vakcinalnog virusa preko vakcinisanog, s druge strane moguće je da dolazi do subkliničke infekcije koja nije prenosna. Kod varicella vakcine je dokazano da se jako retko može preneti vakcinalni virus.

D.V: Zašto kao epidemiolog ne reagujete na novinske naslove koji navode da su male boginje smrtonosne i tako šire paniku?

P.K: Reagovao sam i danas reagujem... Jedan na hiljadu obolelih umire.

D.V: Zbog čega se novorođenčadi daje vakcina za polno i krvlju prenosivu bolest, zbog čega se ne detektuju hepatitis B pozitivne majke?

P.K: Detektuju se i takvoj deci se pored vakcine daje i imunoglobulin

D.V: Da li ste pročitali dokumentaciju i studije odobrenih dečjih vakcina u Srbiji?

P.K: Sve sam pročitao

D.V: Ako jeste, kako je to uopšte moguće kada je ova dokumentacija prema Zakonu o lekovima, član 49. "službena tajna" koja nije dostupna ni stručnoj, a ni laičkoj javnosti?

P.K: Pitanje su postavili i epidemiolozi.

D.V: Kako komentariše da su Savet Evrope i Komisija za zdravstvo sa dr Volfangom Vodargom utvrdili da je pandemija svinjskog gripa bila lažna i da je bilo podmićivanja službenika SZO?

P.K: Ta deklaracija je odbačena nakon prihvaćenog izveštaja SZO godinu dana kasnije.

D.V: Da li vakcine mogu da izazovu smrt?

P.K: Vremenski povezana smrt nakon vakcinacije se registruje, ali se ne može tvrditi da je povezana sa vakcinama osim u slučaju da se češće javlja nego kada vremenski nije povezana sa vakcinacijom.

D.V: Zašto je u Vodiču za neželjena dejstva vakcinacije Batuta opisan sindrom iznenadne smrti novorođenčadi, a u obrascu za prijavu neželjenih dejstava postoji i varijanta smrtnog ishoda?

P.K: Izuzetno retko, ali nakon anafilaktičnog šoka, ali a i tada se preispituje da li posledica agresivne terapije. Danas se smatra 1:4milona davanja vakcina ali češće kod nekih antibiotik.Nastaviću.

D.V: Da li smatrate da neobaveznost vakcinacije dovodi do pada obuhvata vakcinacijom?

P.K: Iskreno ne verujem da bi neobavezna imunizacija uopšte dalje oborila obuhvat, ali je neophodno obezbediti da bude oko 95%...Daleko više smatram značajnim da su dečiji kolektivni zaštićeni.

D.V:Zašto se u radu REZULTATI SPROVOĐENJA IMUNIZACIJA U BEOGRADU (sa osvrtom na period 2010-2014), navodi da: "Ne čini se izrazita razlika u obuhvatima koji se prikazuju u zemljama gde je imunizacija obavezna u odnosu na obuhvat u zemljama gde se imunizacija samo preporučuje.

P.K: Zato što je tako bilo u Veneto Italija, danas Italija vraća obaveznu imunizaciju. U svakom slučaju obaveznost imunizacije je tema za pravnike i etičare a ne epidemioge.

D.V: Da li je obavezna vakcinacija u skladu sa medicinskom etikom?

P.K: U skladu je sa etikom javnog zdravlja i prošao kroz Ustavne sudove svih zemalja SAD.

D.V: Ako se zna da će pet do deset odsto vakcinisanih rizikovati da im vakcina naruši zdravlje (kod nekih vakcina posledice mogu biti i smrtonosne), a toj vrsti preventive je podvrgnuto 10.000 ljudi, kako moralno opravdati zlo koje je naneto na 500 ili čak 1.000 osoba? Ne samo u ovoj „medicinsko etičkoj aritmetici", nego i u naizgled mnogo ubedljivijoj, držimo da je danas moralno i etički problematično to prikazivati kao uspeh, jer za tog jednog koji je stradao, kao i za njegove bližnje ne postoji pozitivna razmera, za njega ili nju i one kojima je bio drag postoji samo odnos 1:1." - Uvod u medicinsku etiku, Medicinski fakultet u Beogradu, strana 69.

P.K: Niste u pravu jer su trajne posledice izuzetno retke, ali dok su posledice epidemija kako istorijski tako i danas vidljive i dokazive.

D.V: Hvala Vam na odgovorima.

Dr Predrag Kon je rođen 1955. u Beogradu, a sa samo nekoliko meseci, zbog očeve službe, odlazi u Njujork gde je živeo do sedme godine.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, a potom specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog.

Potom prelazi u Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, gde trenutno obavlja funkciju načelnika Jedinice za imunizaciju. Novembra 2005. godine postavljen je za predsednika Radne grupe za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa.

Zaposlen je i na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut'' kao imunolog i savetnik je pri Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane